Gość: 50kg IP: 213.25.39.* 29.01.04, 12:35 Będę na urlopie w Chorwacji ( Istria). chcę skoczyć samochodem na jedne dzień do Wenecji. Gdzie dojechać , gdzie zaparkować i jak dostać się potem np. na plac świętego Marka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: peter Re: chcę do Wenecji IP: 81.186.235.* 29.01.04, 13:12 Sporo na ten temat znajdziesz na www.alipol.pl w strefa włoska - turystyka - temat prosze o pomoc. pozdrawiam peter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla Re: chcę do Wenecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 17:11 Dojedziesz na Piazza di Roma i zaparkujesz na jednym z najdrozszych parkingow Na plac sw.Marka dojedziesz vaporetto(tramwaj wodny) nr 1 tam wlasnie zaczyna trase , bilety w budce , skasowac przed wejsciem na poklad tramwaj nr. 1 plynie przez caly Kanal , zajmij miejsce na poczatku lub koncu a nie w zadaszonym srodku jesli to bedzie czerwiec-lipiec-sierpien to Ci wspolczuje i szczerze odradzam , jesli bedziesz pierwszy raz nie poczujesz magii tego miejsca poczujesz gnijacy zapach kanalow bedzie brudno i tloczno a sam Plac to horror , i zadasz pytanie " co ci ludzie widza w Wenecji"????? Wenecja potrzebuje Twojego czasu i Twojego spokoju wtedy pokaze jaka jest piekna a Plac sz.Marka tylko jesienna noca kiedy cienie przechodniow odbijaja sie w swietle latarni a latarnie w kolyszacych wodach laguny............................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~olo Re: chcę do Wenecji IP: 80.51.245.* 29.01.04, 21:28 Całkowicie zgadzam się z ulla!! Tak właśnie było w Wenecji na przełomie czerwiec/lipiec. Co prawda byłem tam 3 lata temu! Ceny były następujące: parking 4 godz. ok. 60 zł rodzinny bilet na Plac Św.Marka i powrót 4 osoby ok. 80 zł Plac to jedna wielka pomyłka(tzn. do zaliczenia) , lepiej pokręcić się po uliczkach Wenecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzek Alternatywna droga IP: *.enterpol.pl 01.02.04, 18:20 Jadąć od Triestu zjeżdżasz z autostrady w kierunku Lido di Jesolo i jedziesz do Punta Sabbioni. Parkujesz samochód za darmo w bocznej uliczce i płyniesz statkiem ok 30min. prosto na plac Św. Marka. Jeszcze jest taka możliwość, z Istrii (Poreć, Rovinj, Pula)po zachodniej stronie pływają katamarany do Wenecji, rano odpływają, wieczorem wracają, może w ten sposób będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Alternatywna droga 03.02.04, 14:31 poprzednik dosc dobrze to wylozyl, droge ula, a ja z toba wogole sie nie zgadzam, czesto czytam o smierdzacej wenecji, czy to nie przesada !? nigdy mi sie nie zdarza zatykac nosa od niby to smierdzacych kanalow fakt, ze smrod czy zapach to sprawa indiwidualna ale nad woda, wszedzie czesto smierdzi w zaleznosci skad wieje wiatr i od poziomu wody - mieszkam nad morzem i cos o tym wiem, wenecja to miasto a nie wyspy dziewicze wenecja jest przeurocza zaaaaaaaaaaaaaaaaaawsze, jesli popuscisz troszke wodzom fantazji jesli chcesz ogladac cudownie utrzymane fasady domow i oddychac uroczym powietrzem to proponuje alpy - niemieckie, szwajcarskie i tyrol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: chcę do Wenecji IP: *.units.it / *.univ.trieste.it 13.02.04, 19:35 A kiedy jedziesz? Masz moze miejsca w samochodzie? Mieszkam w Triescie i bym sie z checia z moja dziewczyna wybral na karnawal... A to z Istrii po drodze... klimecki@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: chcę do Wenecji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 07:59 czy aby napewno płaci sie za wstęp na plac Św. Marka??????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: chcę do Wenecji 18.06.04, 08:40 Za wstęp na Plac się nie płaci. Płaci się za wejście do bazyliki, pałacu dożów i znajdujących się na placu muzeów. Olopisał o bilecie rodzinnym na tramwaj wodny, którym płynął do Placu ś. Marka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Nie sposób nie przyznac Olo racji... IP: 195.68.226.* 29.06.04, 19:53 Nie sposób nie przyznac Olo racji. Mimo wszystko jednak uwazam, ze Wenecje trzeba zobaczyć. Warto powłóczyc sie troche po niej schodzac z najbardziej obleganych przez turystów tras. Jest to miejsce niezwykłe i warte swojej ceny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Zgadzam sie z wypowiedzią Ulli IP: 195.68.226.* 29.06.04, 19:58 O przepraszam miałam na mysli, ze zgadzam sie z wypowiedzia Ulli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: chcę do Wenecji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 23:13 Na piechotę spokojnie dojdziesz.. warto. Bo Wenecja to nie tylko Plac Swietego Marka. Nie jestem wielbicielką tego miasta, ale warto je zwiedzic i samemu sobie wyrobic zdanie. Niestety w szczycie sezonu jest to mało przyjemna wycieczka. Wszedzie dzikie tłumy, ceny astronomiczne itp Jesli bedziesz miec okazje to polecam Wenecję wczesną, bardzo wczesną wiosną.. zwłaszcza wieczorem m. Odpowiedz Link Zgłoś