Dodaj do ulubionych

Wakacje 2011

IP: *.szczecin.mm.pl 16.09.10, 16:24
No i zaczęło się.... nowy katalog wczesnych rezezwacji Vacansoleil pozwala już zamówić wakacje na 2011 rok.
Jakie macie plany na kolejne wakacje?

Ja zastanawiam się nad Kalabrią...niestety Vacans ma tylko jeden camping na dole buta.....a właśnie na kampingu nam się spodobało i teraz cięzko byłoby zamienić pobyt na kwatery (ze względu na dzieci - dla nich baseny, place zabaw na kampingu to raj), no i mam problem ;-(

pozdrawiam
mg
Obserwuj wątek
    • malin7 Re: Wakacje 2011 16.09.10, 17:27
      ja mam juz zarezerwowane z Eurocampem :), ale to nie na to forum ....
      • marghe_72 Re: Wakacje 2011 16.09.10, 19:15
        W przyszłym roku północ, góry .. Jeszcze nie wiem jakie konkretnie okolice
    • lafenda Re: Wakacje 2011 16.09.10, 19:43
      My niestety po ostatnich wakacjach powiedzieliśmy Vacansoleil stanowcze nie i za rok wybieramy się z Eurocampem :)
      Dzisiaj dostałam potwierdzenie rezerwacji: tydzień nad Gardą, tydzień na Elbie i na koniec 4 dni w Toskani i 3 dni koło Wenecji :) Jeszcze tylko 11miesięcy... ;)

Pozdrawiam
      Joanna.
      • Gość: Grażyna Re: Wakacje 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 00:29
        Marina de Venezia - cudowny kemping, wspaniałe baseny, ciepła woda i piekna plaża - za mało tam dni zaplanowałaś!! Kocham Eurocamp
        • lafenda Re: Wakacje 2011 01.10.10, 10:19
          Koło Wenecji będziemy na campingu Ca'Savio i skróciłam nasz pobyt tam na dwa dni :)
          Zatrzymujemy się tam tylko jako przerwe w podróży do domu, takie zakończnie wakacji, spod Wenecji wrócimy już w jedną noc.
          W Wenecji byliśmy już trzy razy i tym razem się nie wybieramy. Nie jesteśmy też fanami spędzania czasu na campingu, basenie czy plaży więc tamte rejony nie są dla nas zbyt atrakcyjne. My dużo jeździmy, zwiedzamy i poznajemy ;)

Pozdrawiam
          Joanna.
      • Gość: katka do Lafenda . IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.10, 10:48
        a co Vacans przeskrobał ?
        Pytam, bo na 2011 planuję z nimi Toscanię .
        • lafenda Re: do Lafenda . 01.10.10, 14:27
          A jaki camping w Toskani? My byliśmy na Barco Reale z vacansoleil i byliśmy zadowoleni :)

Czym nam się naraził?
          Po pierwsze ustawienie namiotów: kilka razy (przede wszystkim w Biogradzie) były strasznie ciasno ustawione namioty, nie dające zupełnie poczucia prywatności, do tego w kiepskich miejscach - zbyt blisko sanitariatów czy śmietników.

Po drugie opuszczanie campingu i zachowanie rezydentów... żeby opuścić namiot i odzyskać zaliczkę (swoją drogą 100euro to zdecydowanie za dużo...) rezydent ocenia czystość namiotu (dwa razy zdażył nam się wyjątkowo nieprzyjemny...). Zawsze rezydent pojawiał się koło namiotu dużo później niż się umawialiśmy i niejeden raz musieliśmy szukać go po campingu, co w przypadku wyjazdu i dłuższej podrózy danego dnia, jest to mocno wkurzające.

Czasami było OK ale wolimy więcej nie ryzykować ;) No i chcemy jechać na Elbę a tej wyspy vacansoleil nie ma w swojej ofercie.

Pozdrawiam
          Joanna.
          • katka06 Re: do Lafenda . 01.10.10, 21:47
            dziękuję za odpowiedź :)
            Camping wybrany przez nas to Park Albatros .
            Może nie będzie tak źle , tym bardziej ze decydujemy się na domki .
            Co do opuszczenia kempingu to faktycznie rezydenci powinni być punktualni
            bo im wcześniej się wyjedzie tym lepiej .
            W tym roku byliśmy z Selectcampem i dziewczyna była co do minuty.
            no coż ale na przyszły rok i tak się zdecydujemy na Vacans i może będziemy czujni :)
            • Gość: goska2000 Re: do Lafenda . IP: *.szczecin.mm.pl 08.12.10, 16:43
              Ja w tym roku byłam w Park Albatros i z opuszczeniem campingu nie było problemu. Rano o ósmej poszliśmy do biura i tam tylko Pan zapytał czy namiot jest czysty, na naszą odpowiedż, że oczywiście tak oddał pieniądze i życzył miłej podróży.
              A Camping....super :-)
              zazdroszczę Wam :-)
              pozdrawiam
              Goska
              • aalex4 Re: do Lafenda . 08.12.10, 23:19
                Witam
                Miło czytać taką opinię o tym kempingu, ponieważ wybieram się tam w czerwcu
                Pozdrawiam
                Ola
    • czuszkaa Re: Wakacje 2011 16.09.10, 21:14
      mamy juz potwierdzenie rezerwacji z eurocampu-tydzień nad Gardą, tydzień na Lazurowym WYbrzeżu.
      • daryjka1 Re: Wakacje 2011 16.09.10, 22:31
        A mój mąż chce w przyszłym roku jechać do Grecji !!! Byłby to pierwszy od 15 lat urlop nie - we - Włoszech, buuu :(
        Już nie ważne do której części, ja chcę po prostu do Włoch!
        • Gość: Maciej Re: Wakacje 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 10:32
          > A mój mąż chce w przyszłym roku jechać do Grecji !!!

Warto ! Grecja to dla mnie nr 2 w Europie - zaraz po Włoszech. Raz na kilka lat można pojechać w inne miejsce. Co innego jakby Cię na Chorwację namawiał...
          • Gość: ja Re: Wakacje 2011 IP: *.static.tvk.wroc.pl 01.10.10, 15:16
            Wiem że to nie te forum ale jak już bedziecie w Grecji skoczcie do Czarnej Góry i Macedonii naprawdę super klimat szczególnie jeśli chodzi o ludzi i ich reakcję na język polski ;P
        • my_sweety Re: Wakacje 2011 07.02.11, 21:11
          Grecja, zwłaszcza na Peloponezie jest cudownie :)
    • Gość: e-tam Do > mg, Wakacje 2011 IP: *.chello.pl 01.10.10, 10:43
      @mg napisał(a):
      ...Ja zastanawiam się nad Kalabrią...niestety Vacans ma tylko jeden camping na dole buta...
      ...no i mam problem...

...polecam kempingi na dole buta < kliknij
      i wyżej bez rezerwacji i pośredników !!!

Pozdrawiam,
      P.S.
      Wybieraj i przebieraj wg potrzeb.
      • Gość: Maciej Re: Do > mg, Wakacje 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 10:55
        Super mapa ! Ale i tak nie ma tam wszystkich campingów (z 3 na których byłem w tym roku jest tylko 1).
        Tylko rzecz w tym, że jeśli chce się wynająć bungalow, to przez pośredników wychodzi to radykalnie taniej, niż bezpośrednio na miejscu.
    • Gość: ja Re: Wakacje 2011 IP: *.static.tvk.wroc.pl 01.10.10, 15:13
      ja planuje Włochy przed sezonem.
      To czego jeszcze nie widzieliśmy czyli Sycylia (maj) - tydzień
      sierpien - Rumunia - tydzień niestety tylko
      wrzesień - (2 tygodnie) albo Hiszpania albo Maroko abo Chiny albo Indie (tam gdzie będą promocje na loty)
      • daryjka1 Re: Wakacje 2011 03.10.10, 08:26
        Mili Macieju i Ja, błagam o więcej informacji! Bo to ja, choć tak niechętna temu wyjazdowi - mam go zorganizowac. I to dla 3 rodzin. W atrakcyjnej turystycznie okolicy, nad morzem, w żadnym kurorcie ale też nie na bezludziu .... Brzmi jak Włochy, prawda? Jeszcze ten dojazd, granice ...brr! daryjka1@gazeta.pl bardzo proszę, podzielcie się doświadczeniami, bo greckie forum jakieś inne niż to :(
        Niestety sieciówki-kempingówki mają ofertę bardzo zbliżoną. Wertuję katalogi (bo ja ciąglę te Włochy próbuję forsować) i wszyscy proponują kempingi w tych samych okolicach. Tak jakby Włochy nie miały nic więcej do zaoferowania. Szkoda, bo baaardzo nam odpowiada ta forma spędzania wakacji (preferujemy namioty, a jak załatwiać na własną rękę to oferowane są jedynie bungalowy).
        • katka06 daryjka 03.10.10, 10:30
          polecam to forum
          forum.gazeta.pl/forum/f,37196,Grecja_i_wyspy_greckie.html
          myślę ze tu grekomaniacy Ci pomogą :)
          • Gość: Sylwia Re: daryjka IP: 194.97.148.* 05.10.10, 13:21
            My też mamy juz rezerwację na 2011 z Vacansoleil.

1 tydzień Adriatyk (Pra delle Torri) i 1 tydzień Toskania (Park Albatros)
    • Gość: azja-341 Re: Wakacje 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 21:23
      my w I połowie czerwca ruszamy do Toskanii - z Eurocampem Norcenni Girasole; trochę mnie przeraża wielkość tego campingu, ale z drugiej strony - super miejsce wypadowe i dużo atrakcji dla dzieci -a o to nam chodzi; to nasz pierwszy wyjazd z tą firmą, mam nadzieję, że wszystko będzie ok; opierałam się na Waszych opiniach :):)
      • pepe.pl Re: Wakacje 2011 12.11.10, 18:29
        Pierwszy raz zabieram rodzinkę (żonę, babcię i dwójkę dzieci 6 i 10lat) nad włoski Adriatyk. Zazwyczaj podróżowaliśmy po Polsce i państwach ościennych.
        Widzę, że na forum dużo osób, które są już obeznane z campami w tym regionie. Miałem polecony "Sant Angelo" z eurocampem, ale zastanawiam się również nad "Pra Delle Torri" w Caorle oraz "Marina di Venezia" w PUNTA SABBIONI. Czy możecie mi coś polecić, odradzić. Jak się mają oferty Vacans lub Select do eurocampu...
        Na początku zawsze trudno się zdecydować, potem już z górki.
        Wszelka pomoc potrzebna do poniedziałku 15.11. - na forum lub priv
        Z góry dziękuję
        • olka_krakow Re: Wakacje 2011 17.12.10, 01:22
          Pra della tore chyba jet lepsze od marina di venecja, poniewaz zazwyczaj treba tam duzo wczesnij rezerwowac,pozniej nie ma juz miejs. Za to na marina di venecja wolne miejsca sa zawsze. Moj kolega ktory byl na 1 i na 2 poleca pra della tori. Ja bylam w zeszlym roku na marina di venecja i nie bardzo mi sie tam spodobalo. Ogromny kamping,wszedzie masz daleko.do morza 15 minut,plac zabaw 1 na cały kamping,tez 20 minut drogi. Plaza byle jaka.baseny zamykane sa o g.17, a od 1do 3 maja sieste,wiec tez tez sa zamkniete. Plac zabaw w czasie siesty tez zamkniety. Do basenu dzieko nie moze wejsc ani z piłka ani z materacem dmuchanym. Lezaki przy basenie sa platne.Mam porownanie jedynie z kampingiem Bella Italia i tam duzo bardziej mi sie spodobalo.
    • Gość: Dana Re: Wakacje 2011 IP: *.55-82-r.retail.telecomitalia.it 17.11.10, 15:15
      Polecam domki na wsi i mieszkania w Abruzji.Adriatyk+ Apeniny .Polski razydent.www.wloskiewakacje.pl
      FORZA ABRUZZO!
      • Gość: gość Re: Wakacje 2011 IP: 89.228.168.* 08.12.10, 16:13
        my już zarezerwowaliśmy 2 tygodnie z Eurocamp nad Gardą :)
        • Gość: xxx Re: Wakacje 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.10, 18:20
          My druga połowa sierpnia w Park Albatros z Vacansoleil. W tym roku tez byliśmy z Vacans. i obiecalismy sobie - nigdy więcej, po tym jak liczyli nam wszystkie sztućce i zaglądali pod łóżka - żenada! We wrześniu jednak okazało się, że Eurocamp jeszcze nie rezerwuje na 2011, a nam bardzo zależało na Toskanii, więc dajemy drugą szansę Vacansoleil.
          • aseretka Re: Wakacje 2011 09.12.10, 10:12
            > We wrześniu jednak okazało się, że Eurocamp jeszcze nie rezerwuje na 2011,

Dziwne, bo dokonywałam rezerwacji w Eurocampie na 2011 r. przez internet dokładnie 9 sierpnia, jeszcze przed tegorocznym wyjazdem na Elbę.
            Nawet dostałam odpowiedz na e-maila:
            Dzień dobry,
            Dziękujemy za złożenie zamówienia na sezon 2011.
            Niestety, ale wybrany przez Panią camping w Langwedocji WM013 czynny będzie tylko do 4 września.
            W terminie 2/9-5/9 mogę zaproponować:
            • WM016 St Cyprien www.keycamp.co.uk/sites/france-languedoc/WM016-cala-gogo.html lub
            • WM064 Collioure www.eurocamp.co.uk/index.cfm?fuseaction=campsites.resortOverview&ver=1&MasterCode=2620

Bardzo proszę o informację, którym campingiem będzie Pani zainteresowana.
            • lafenda Re: Wakacje 2011 09.12.10, 19:46
              Ja też rezerwowałam przez internet mobil home'y i namioty na 2011r. jeszcze w sierpniu. Dostałam taką odpowiedź:
              "Dziękujemy za złożenie zamówienia już na następny 2011 rok.
              Na razie potwierdzamy przyjęcie rezerwacji.
              Potwierdzenie konkretnych wakacji powinniśmy wysłać do końca września."

Pozdrawiam
              Joanna
              • lafenda Re: Wakacje 2011 09.12.10, 19:54
                Oczywiście rezerwowałam w Eurocampie.

Pozdrawiam
                Joanna.
              • Gość: orka Re: Wakacje 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.10, 07:27
                Dziękujemy za złożenie zamówienia już na następny 2011 rok.
                > Na razie potwierdzamy przyjęcie rezerwacji.
                > Potwierdzenie konkretnych wakacji powinniśmy wysłać do końca września

Ja dostałam coś podobnego chyba na początku sierpnia. Oczywiście okazało się, że nie było już miejsca na jednym z wybranych przeze mnie kempingów...
    • klassi Re: Wakacje 2011 21.12.10, 13:22
      Ciekawe plany na spędzenie wakacji 2011 :) Ja też zaczęłam teraz planować by w końcu mieć dobrze zorganizowany wypoczynek. Mam ochotę na ciepłe kraje gdzie ,mogłabym również poserfować. Co myślicie pod tym względem o Egipcie? Na stornie ok-tours czytałam o Sharm El Sheikh, że jest ciekawą okolicą, warto tam się udać?
      • ennka Re: Wakacje 2011 22.12.10, 00:29
        Chyba na tym forum nikt Ci nie doradzi.
        Spytaj na forum "Egipt"
        forum.gazeta.pl/forum/f,622,Egipt.html
        • Gość: kalinalive Re: Wakacje 2011 IP: 94.42.140.* 11.01.11, 09:51
          Drodzy forumowicze, dlaczego interesują Was tylko oferty campingów?
          We Włoszech jest tak dużo ciekawych i ładnych apartamentów w bardzo atrakcyjnych cenach. Warto poszukać, na pewno znajdziecie coś fajnego i bardziej komfortowego niż camping.
          • orka.poznan Re: Wakacje 2011 11.01.11, 10:04
            coś fajnego i bardziej komfortow
            > ego niż camping.
            Kalina, właśnie dlatego, że dla wielu forumowiczów kemping jest bardziej komfortowy, niż apartamenty!
            • Gość: kalinalive Re: Wakacje 2011 IP: 94.42.140.* 11.01.11, 10:20
              Być może - kwestia gustu i upodobań. Z moich doświadczeń (pobyty i na campingach i w apartamentach) stanowczowo wybieram apartamenty. Może dlatego że zawsze bardzo dobrze trafiałam.
              Pozdrawiam.
              • lafenda Re: Wakacje 2011 11.01.11, 11:47
                My też wolimy campingi, przede wszystkim ze względu na dzieci :)

Pozdrawiam
                Joanna.
                • Gość: orka Re: Wakacje 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 12:44
                  Nocowaliśmy niejednokrotnie w hotelach (jeszcze bez dzieci), pensjonatach i apartamentach (zawsze wybieramy je na tranzyt), ale podczas pobytówek wolimy kontakt z przyrodą i kawkę na trawce, a nie w "betonie" ;) O animacjach dla dzieci i dobrych kompleksach basenów nie wspomnę :) Pomijam już sam fakt braku konieczności dźwigania bagażu - na kempingu auto stoi prawie zawsze pod domkiem :)
                  Ale jak wiadomo, każdy lubi to, co lubi :)
                  Prawdą jest natomiast, że apartamenty można znaleźć w niższej cenie, niż domki na kempingach...
          • Gość: Ania Dlaczego camping? IP: *.uznam.net.pl 11.01.11, 13:09
            Gość portalu: kalinalive napisał(a):
            > Drodzy forumowicze, dlaczego interesują Was tylko oferty campingów?

Mnie też to dziwi.
            W sezonie jest na nich koszmarnie drogo, ja podróżuje z dziećmi. Taniej wychodzi nas pokój w hotelu *** z 2 posiłkami i 2 basenami niż wynajęcie mobil home bez wyżywienia!
            • orka.poznan Re: Dlaczego camping? 11.01.11, 13:41
              Aniu, niestety, dobre wakacje kosztują...
              • Gość: Ania Re: Dlaczego camping? IP: *.uznam.net.pl 11.01.11, 22:02
                Chyba sobie żartujesz... Od kiedy to kemping zapewnia taki luksus?
                Nie dość że placisz jak za zboże, to zamiast korzystać z wakacji, myslisz o zakupach, przygotowywaniu posilków, sprzątaniu. Nie mów mi tylko, że stołujesz sie w restauracjach, bo życie pokazuje, ze tylko promil "kempingowych" Polaków tak robi!
                Baseny i animacje są również w hotelach, często mozna sobie wybrać pokój z bezpośrednim dostepem do zielonej trawki, więc nadal nie rozumiem popularności kempingów!
            • lafenda Re: Dlaczego camping? 11.01.11, 20:16
              My nigdy nie jeździmy w sezonie, zazwyczaj na przełomie sierpnia i wrzesnia wtedy aż tak drogo nie jest.

A dlaczego camping a nie hotel czy apartament?

Po pierwsze mieszkam w parterowym domu z dużym tarasem i ogrodem, jak muszę mieszkać na wakacjach na którymś tam piętrze w pokoju/apartamencie z małym balkonikiem to czuję sie jakbym wyjechała do bloku ;) Oczywiście są też apartamenty z dużymi tarasami ale nie tak łatwo je znaleźć. Camping cenie z kontakt z naturą.

Po drugie moje dzieci są bardzo ruchliwe, dużo biegają, skaczą, są w ciągłym ruchu. Ciężko wytrzymać z nimi dłuższy czas w hotelowym pokoju. Na campingu my siedzimy sobie przed namiotem/mobil homem a oni sobie biegają, grają w piłkę itp.

A po trzecie i najważniejsze my po prostu starsznie lubimy campingową atmosferę i najlepiej tak wypoczywamy :D

Pozdrawiam
              Joanna.
              • lafenda Re: Dlaczego camping? 11.01.11, 20:33
                A i jeszcze zapomniałam o śniadaniach na świeżym powietrzu, uwielbiam je :D

Pozdrawiam
                Joanna.
                • Gość: Ania Re: Dlaczego camping? IP: *.uznam.net.pl 11.01.11, 22:10
                  Zwykle w ciepłych krajach jadam śniadania na świezym powietrzu, ale ktoś je przygotowuje, a ja mogę mysleć jedynie o wypoczynku:)
                  Tak jak napisałam wcześniej równiez w hotelach mozna sobe wybrać pokój na parterze (ja taki najczęściej wybieram). Myślę, że sama kempingowa atmosfera to ciut za mało, by wytłumaczyć stanowczo zbyt dużą sumę jaka trzeba zapłacić za mobil home w sezonie, w porównaniu do hoteli z dużymi zniżkami dla dzieci i najczęścuiej dużą ilością atrakcji dla nich.
                  • lafenda Re: Dlaczego camping? 11.01.11, 22:28
                    Nie wszystko trzeba zrozumieć... ;) Chyba dobrze, że nie każdy lubi to samo :) Dla Ciebie campigowa atmosfera to ciut za mało dla mnie jest bezcenna ;)

Ja też wielu rzeczy nie rozumiem, np. ludzi lubiących hotele a już zupełnie sobie nie wyobrażam spędzenia dwóch tygodni w okolicach jednego hotelu, leżenia plackiem nad basenem lub na plaży a masa ludzi tak robi ;)
                    Nie wyobrażam sobie lecieć na wakacje samolotem bez samochodu na miejscu a inni tak robią i też często słono za to płacą.

Dodam jeszcze kolejny raz, że ja nie jeżdże w sezonie i wakacje nie kosztują mnie aż tak dużo.
                    Zresztą jak już piszemy o kosztach to nie sądzę, żebyś znalazła dla mojej pięcioosobowej rodziny tańsze wakacje w jakimś hotelu z wyżywieniem. Za całość naszych wakacji, trzy tygdonie na południu Europy, nie wydajemy więcej niż 7-8tys. :)
                    Ale nie z powodów finasowych spędzamy wakacje na campingach ;)

Pozdrawiam
                    Joanna.
                    • Gość: orka Re: Dlaczego camping? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 08:37
                      Asiu, podpisuję się pod Twoją wypowiedzią w 100 %.
                      Podobnie, jak Wy, mieszkamy w domu z ogrodem i do pewnych rzeczy jesteśmy przyzwyczajeni.
                      Nie wyobrażamy sobie biegania za trójką dzieci w ich poszukiwaniu w wielkich kompleksach hotelowo/apartamentowych. Na kempingu mimo wszystko nie ma takiego problemu - przynajmniej na tych kilkunastu, na których przebywaliśmy - nie było... Nie wyobrażamy sobie również "wyprowadzania" dzieci z pokoju gdzieś na ogród i pilnowania oraz powrotu, jak już pisałam do "betonowych" boksów. Na kempingu można mieć dzieci pod okiem przed domkiem.
                      To tyle, jeśli chodzi o pobyt.

>Nie mów mi tylko, że stołujesz się w restauracjach

Stołuję się w miejscach masowego żywienia tylko wtedy, gdy muszę! Nie cierpię, gdy ktoś przygotowuje mi jedzenie (no, chyba, ze jest nim mąż;)), a jeszcze bardziej nienawidzę, gdy ktoś mi usługuje lub za mnie sprząta!!! I dodam, że nie gotuję obiadów na wakacjach. Nie przeszkadza mi też pozostawienie po sobie porządku.

Aniu, napisz, na jakim dobrym kempingu byłaś?
                      • lafenda Re: Dlaczego camping? 12.01.11, 09:18
                        Orka, też macie trójkę dzieci? W jakim wieku?

My w większości gotujemy sami ale nie zabiera to zbyt dużo czasu, zmywanie też mi jakoś nie przeszkadza ani kupienie rano pieczywa czy wizyta w markecie co kilka dni... Czasami jemy coś w restauracjach, barach ale wolę posiłki na campingu.

Może komuś trudno w to uwierzyć ale my na prawdę lubimy wakacje na campingu, podróżujemy własnym samochodem, dużo zwiedzamy, mieszkamy zawsze w kilku miejscach i taki sposób spędzania wakacji najbradziej nam odpowiada :D

Pozdrawiam
                        Joanna.
                        • orka.poznan Re: Dlaczego camping? 12.01.11, 09:54
                          Też ;) Prawie 9l., 5l. i prawie 2l. :)
                          Myślę, że o pobycie na kempingu może wypowiedzieć się tylko ten, kto był i naprawdę wie, jak tam jest :) Przez dobry kemp rozumiem jednak przede wszystkim taki, który w swojej ofercie ma jedna z największych europejskich firm, wiesz sama, jaka :) Chodzi o usytuowanie domków (w ich namiotach nie spałam), infrastrukturę, baseny, zjeżdżalnie, utrzymanie czystości itp. To ważne, bo po powrocie z licznych wypraw chcesz odpocząć w fajnym miejscu.
                          • Gość: daryjka1 Re: Dlaczego camping? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 10:52
                            Trudno wytłumaczyć dlaczego się coś lubi. Lubię bo tak! Nie lubię bo nie! Nie lubię hotelowego i w ogóle knajpowego jedzenia, nie lubię mieszkać w bloku. Lubię mieć "swój kawałek podłogi" - (a bywają całkiem spore parcele) i ten niepowtarzalny kempingowy klimat. Lubię wspólne grillowania i i nocne rozmowy przy winie i świecach przed namiotem. (Cichutko, żeby sąsiadom nie przszkadzać :)) Lubię gdy dzieciaki mają dużą przestrzeń do eksplorowania - a przy tym ciągle są bezpieczne. I wspaniale, że sporo ludzi tego nie rozumie i woli mieszkać w apartamencie lub w hotelu. Inaczej nie pomieścilibyśmy się wszyscy na campach :) Choć i tak jest na nich coraz ciaśniej...
                            i jeszcze chcę się podzielić z Wami swoją radością : w tym roku znowu jedziemy do Włoch!!! Hura, wygrałam ! Tym razem okolice Sperlongi i Terraciny :) Mam nadzieję, że będziemy mieli więcej szczęścia niż przy zimowym wyjeździe : dzisiaj siedzę i klikam w klawiaturę zamiast siedzieć w aucie w drodze w Dolomity. Syn się rozchorował. Może jutro uda się wyjechać... oby.
                            • montom77 Re: Dlaczego camping? 16.01.11, 14:00
                              Ja też podpisuje się obiema rekami pod wakacjami na kampingach. Pierwszy raz pojechaliśmy na kamping do Włoch (na razie tylko tam jeździmy)-5 lat temu. W tym roku bedzie to już 5 raz...Pierwszy raz pojechalismy z 1,5 letniącórką a druga córka miała 5 miesięcy. Byliśmy wtedy pod namiotami...i szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie wakacji z tak małymi dzieciakami w innym miejscu....Dziewczynki całe dnie spedzają na dworze, liczne atrakcje, baseny...wieczorami padają , a my rodzice mamy czas dla siebie...Uhhh super sprawa, uwielbiam to: wieczór przy świczkach na tarasie, winko :-)....Jeszcze słowko o atosferze, na kampingu można poznać super ludzi...a preteksem do zaczęcia znajomości może być np: pożyczenie zapałek do rozpaleia grila :-)
                              W tym roku jedziemy pod koniec sierpnia: Marrina di Venezia, Toskania,Rzym.....ehhh byle do sierpnia.

Pozdrawiam

• jarekinfo Re: Dlaczego camping? 05.02.11, 00:41
                                a ja po kilkunastu latach wyjazdów do resortów hotelowych w tym roku dałem się namówić na camping w Toskani. Jedyne co mnie przeraża to ta podróż autem ok 18-19 godzin z dwojgiem małolatków. Jak będzie się okaże. Mam pytanie jednak do bywalców campingów jak to jest na takich campingach z paleniem grila ? Chciałem wynając domek w Eurocampie/Keycampie (maja grile gazowe zdaje sie na wyposażeniu) ale juz nie maja na ten termin który mnie interesuje. Więc zarezerwowałem Vacansoleil. Można palic grila na campingu ? - pytam o gril węglowy - który jakby nie było dymi czasami mocno i moze to przeszkadzac innym. Camping to Park Albatros w San Vincenzo. A moze jest na tym campingu możliwośc wynajęcia gazowego ?
                                Kilkanaście lat temu byłem na campingu w Rimini i nie przypominam sobie aby ktoś tam palił grila. Z koleji na polskich campingach to norma.
            • Gość: Aśka Re: Dlaczego camping? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 20:24
              A mnie dziwią ludzie, którzy spędzają wakacje w betonowych , wysokich hotelach, które dla mnie są jak klatki, przesiadują godzinami nad hotelowymi basenami, jedzą w hotelowej restauracji i jeszcze muszą przebierać się do posiłków, jeżdżą stadem na autokarowe wycieczki. I w dodatku twierdzą, że to luksus. Dla mnie to nie luksus tylko ciągły przymus i wielce sztuczna sytuacja. Byłam raz na takich wakacjach i wróciłam ... zmęczona. Jak więc widzisz, co kto lubi :)
              Dla mnie camping to wolność, swoboda i przede wszystkim pobyt cały czas na świeżym powietrzu, zapach pinii, cykady, bawiące się swobodnie dzieci, wieczorne przesiadywanie pod rozgwieżdżonym niebem. Lubię sama przygotowywać posiłki z miejscowych produktów, a nie przepadam za jedzeniem restauracyjnym. Na codzień muszę być uczesana i odpowiednio ubrana, a na campngu biegam sobie nieumalowana w klapkach i krótkich spodenkach. Dla mnie wcale nie jest dziwne, że campingowe wakacje są droższe od hotelowych, a jeżdżę teraz w sezonie, bo mam 2 dzieci w wieku szkolnym. Pamiętam czasy wyjazdów pozasezonowych - to była bajka, bo ludzi zdecydowanie mniej, a i ceny nizutkie.
              I dodam jeszcze, że raz zapytalismy dzieci, czy chcą do hotelu. Odpowiedzią było zgodne i zdecydowane NIE!!!
    • Gość: ihanelma Marche i Abruzja tym razem :-) IP: 213.146.48.* 16.01.11, 13:04
      Może ktoś jeszcze się w te okolice wybiera?
      Ja osobiście nie lubię campingów ani dużych hoteli. Najlepsze dla mnie są domy wakacyjne o dobrym standardzie.
      • Gość: Dana Re: Marche i Abruzja tym razem :-) IP: *.55-79-r.retail.telecomitalia.it 14.02.11, 17:34
        Bedac w Abruzji polecam kilka miejsc do zobaczenia:
        # Lanciano ( - Cud Eucharystyczny
        # Manopello - Święte Oblicze (całun)
        # Groty Stiffe
        # Miasto wodne Vasto i Tortoreto
        # Chieti )
        # L’Aquila
        # Pescara
        # Pescosansonesco ) bł. Nunzio
        # Roccamorice - pustelnia San Bartolomeo www.youtube.com/watch?v=eh-o6toJnIY i Santo Spirito(pustelnie koniecznie sa charakterystyczne w Abruzji)
        # Castiglione a Casauria - San Clemente
        # Serramonacesca - San Liberatore
        # Jezioro Scanno
        # Twierdza Rocca di Calascio 1464 m. n. p. m. (35km)
        # Caramanico - uzdrowisko

# Campo Imperatore (65km) - rownina u podnoza Gran Sasso na wysokosci 2200n.p.m.
        # groty Cavallone (65km)

# Żródła siarkowe w Scafie

# Cenion Orfento
        # Cenion Orta

# Sulmona - miasto z cukierkami "confetti"
        • ihanelma Re: Marche i Abruzja tym razem :-) 15.02.11, 13:39
          Dziękuję bardzo za podpowiedzi :-)
          Mam też własną listę, całkiem długą, także pewnie to będzie tylko rekonesans w regionie i jak zwykle zostanie sporo na następną wizytę. A że jest tam większość rzeczy które uwielbiam - czyli góry, morze, wysepki, stare zamki i klasztory i generalnie starocie różnego rodzaju - nic mi więcej nie trzeba ;-) No, wino i kuchnia też podobno całkiem-całkiem ;-)
          Do tego nasi gospodarze wyglądają na mocno zauroczonych regionem i też mają swoją listę, także raczej się nie ponudzimy na miejscu ;-)
          Czy L'Aquila już się w miarę pozbierała po trzęsieniu ziemi?
          • Gość: Dana Re: Marche i Abruzja tym razem :-) IP: *.10-87-r.retail.telecomitalia.it 16.02.11, 13:52
            Bylam w L'Aquila jesienia jadac nad jezioro Campotosto www.viaggioinabruzzo.it/aq/campotosto.htm
            Centrum jest w trakcie odbudowy,na razie jest wszystko zabiespieczone,glowna ulica jest dostepna.Na calkowita dobudowe trzba bedzie wielu lat.Ludzie maja gdzie mieszkac.W okol miasta powstaly w szybkim tempie nowe osiedla.Zniszczenia oczywiscie wszedzie widac.
            Zycze milego pobytu w Abruzji.
            FORZZA ABRUZZO!!!!!!!!!
            • Gość: ihanelma Re: Marche i Abruzja tym razem :-) IP: 213.146.48.* 16.02.11, 13:56
              Dzięki ;-)

Szkoda, ze nie ma angielskiej wersji tej strony :/
    • Gość: marta Re: Wakacje 2011 IP: *.instalnet.com.pl 18.02.11, 11:07
      My w tym roku jedziemy do Toskanii(maj , czerwiec) ...Park albatros , a potem w okolice Wenecji....Laguna village, mały ale interesujący kamp mi się wydaje , bardzo ładna plaża, no zobaczymy!
      W zeszłym roku byliśmy na Pra delle torri z vacansoleil, ze strony organizatora wszystko ok, kamp też polecam jak najbardziej, tylko pogoda nam się nie udała a to były pierwsze dni września.
      • bolek723 Re: Wakacje 2011 18.02.11, 11:17
        Ja też jadę na camping Park Albatros ale dopiero w sierpniu prosił bym Cie o relacje z tego campingu po powrocie
        • Gość: marta Re: Wakacje 2011 IP: *.instalnet.com.pl 21.02.11, 10:35
          Jak tylko wrócę to odp na wszystkie pytania...!
          • bolek723 Re: Wakacje 2011 21.02.11, 13:29
            Z góry dziękuje za sprawozdanie po powrocie z c. Park Albatros i życzę udanego urlopu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka