Dodaj do ulubionych

Rzym 3 dni i co dalej

02.10.10, 21:57
witam

lecę na 3 dni do Rzymu, 5ta rocznica ślubu, ma być romantycznie, spokojnie bez bieganiny.
co polecacie : zobaczyć, zjeść, co nie warto?

dzięki za wszelkie opinie

Obserwuj wątek
    • snowboarder Rzym juz dawno przestal byc romantyczny 03.10.10, 03:05
      Sorry, nie chce cie rozczarowac, ale w Rzymie romantycznie bylo 20 lat temu.
      Teraz masz tylko oszustow taksowkarzy, naciagaczy do okropnych restauracji
      z niejadalnym jedzeniem i obskurnych sprzedawcow podrabianych torebek.
      Generalnie dawno przestalo to miasto miec cokolwiek wspolnego z romantyzmem.
      Sa jeszcze fajne restauracje, dobre hotele, ale tej reszty nie unikniesz jesli
      zdecydujesz sie tylko wyjsc z hotelu...
      Moja rada - pojedz pociagiem do Florencji. Pociagi nie sa jakies super nie wiadomo co,
      ale da sie przezyc, do Florencji jest 2-3 godziny, bez przystankow, 1-sza klasa jest OK.
      We Florencji zatrzymaj sie w Four Seasons. Hotel ma rok, moze troche wiecej
      i jest moim zdaniem w pierwszej trojce najlepszych hoteli na swiecie.
      Chcesz romantycznie - nigdy tych trzech dni w Four Seasons Florence nie zapomnisz.
      Po wejsciu do hotelu zobaczysz to:
      www.lightandpictures.com/Italy/pictures/5dii_7918.html
      Do naszego pokoju szlo sie tak: www.lightandpictures.com/Italy/pictures/5dii_7913.html
      Sam pokoj wygladal tak: www.lightandpictures.com/Italy/pictures/5dii_8162.html
      a lazienka tak: www.lightandpictures.com/Italy/pictures/5dii_8197.html
      Florencja jest wspaniala, ma znakomite restauracje i jest super romantyczna.
      Wspaniale uliczki, cudowna atmosfera, absolutnie genialna kuchnia.
      Poza sezonem na ulicy bedziesz tylko ty. Poczujesz sie tak, jak sobie wymarzylas.
      W hotelu kucharz ugotuje cie danie, na jake przyjdzie ci tylko ochota, tylko popros ;)
      Generalnie niezapomniane romantyczne wakacje :)))
      I takie widoki:
      www.lightandpictures.com/Italy/pictures/5dii_8013.html
      www.lightandpictures.com/Italy/pictures/5dii_8081.html
      itd, itd...

• hellusia Re: Rzym juz dawno przestal byc romantyczny 03.10.10, 14:11
        Za Florencje dziękuję a hotel, który polecasz nie podoba mi się
        • karnacja Romantyczny Rzym 03.10.10, 19:44
          Snowboarderze Nadety,

Twoja porada jest bezwartosciowa i w wiekszosci bledna merytorycznie. Juz wyjasniam dlaczego tak sadze. Jezeli ktos pyta o romantyczne miejsce na przyklad w Piszu to dopusc,
          ze ma mocne powody zeby jesc romantyczna kolacje w Piszu. Nie oferuj Paryza. Twoj dramatyczne obwieszczenie, ze Rzym nie jest romantyczny jest nonsensowo zalosne. Romantycznosc jest w oczach widzacego i nie uzurpuj sobie prawa do ukladania komus romantycznego wieczoru. Doradz jak potrafisz i przymknij sie gdy nie mozesz nic dodac. Masuj swoje nadete wielkoswiatowe ego w zaciszu domowym. Twoj post przypomina
          odpowiedz nieprzygotowanego geograficznie ucznia ktory na pytanie o Madryt zaczyna:
          "Zanim omowimy Madryt nalezy pare slow powiedziec o Poznaniu..."

Kanadyjska siec hoteli Four Seasons jest doskonala ale umieszczanie ich hotelu w
          trojce najlepszych hoteli na swiecie jest ignorancja. Dobrze, ze dodales "moim
          zdaniem". Twoje zdanie akurat nie ma wystarczajacej wiarygodnosci. Ani Michelin,
          ani Gayot, ani nawet The Leading Hotels of the World, Ltd nie zauwazaja obecnosci
          tego hotelu w pierwszej dziesiatce. Nie pieprz wiec prosze...

Monachijski i hamburski Kempinski maja wyzsze notowania a pamietaj, ze Europa to
          jeszcze nie caly swiat. Zlekcewazyles lub nie znasz dobrych hoteli w Paryzu i Londynie.
          Chetnie wymienie z toba opinie na temat hoteli na swiecie pod warunkiem, ze potrafisz
          ustawic swoje kaczuszki we wlasciwym porzadku.

Hellusiu,

Na romantyczny trzydniowy Rzym polecam hotel Campo de Fiori. Centralnie polozony
          przy placu o tej samej nazwie. Jest zanurzony i ocieka caly romantycznoscia:)
          Bedziecie mieli wszedzie blisko spacerem. I na placu i w okolicach. Wszystko w zasiegu
          reki i nogi:) Restauracji nie bede Wam polecala poniewaz probujac podac dwie, trzy
          rozbolala mnie glowa od natloku romantycznych wspmnien i nie moglam zdecydowac.
          Podpowiem, ze nawet pizza lub talerz linguini z butelka czerwonego wina w restauracyjkach
          na placu lub w jego odgalezieniach smakuje bosko. Romantycznosc gratis:)

Hotel ma taras na dachu (terrazza panoramica) i mozecie tam w trojke, Wy i butelka
          chianti, przywitac lub polozyc spac wloski dzien. Priceless:). Rano na placu jest rynek owocowo-warzywny. Mozecie kupic owoce i rozgniesc soba winogrona w ...
          gdziekolwiek:). Linka do swojej sypialni, tak jak Snowboarder, nie wklejacie. To Wasza
          prywatna sprawa:)

Gdybys skorzystala z mojej sugestii i nie znalazla romantyzmu odpowiedniego do okazji
          - prosze, daj znac. Rozwaze zwrocenia Wam czesci kosztow:)

Bawcie sie doskonale. Rzym to cudownie romantyczne miasto.
          Link hotelowy: www.hotelcampodefiori.com

• hellusia Re: Romantyczny Rzym 03.10.10, 21:50
            karnacja

za hotel dziękuje, mam już inny zarezerwowany,
            chodzi mi bardziej co powinnam/warto zwiedzić w te 3 dni i na jakie wydatki mam być przygotowana? chodzi mi o wejścia i kolacje w restauracjach
            • karnacja Re: Romantyczny Rzym 04.10.10, 00:33
              Hellusiu,

Nie odpowiem Tobie jednoznacznie na Twoje pytania. Kazdego z nas interesuja
              rozne rzeczy. Nie piszesz co Ciebie i meza interesuje. Niektorzy spedzaja prawie
              caly swoj czas ogladajac koscioly, inni nie wychodza z ruin a jeszcze inni leza na
              plazy w Osti. Ja przy pierwszej wizycie w Rzymie chcialam zobaczyc klasyke:
              Colosseum, fontanne Trevi i koniecznie starozytna (Antica) Via Appia. Wlasciwie
              Via Appia krecila mnie najbardziej. Byla w lecie, w upalnym szczycie, i wlasnie
              zakurzona Via Appia przemawiala do mojej wyobrazni. Przymykalam oczy i widzialam
              maszerujace Via Appia do i z Rzymu rzymskie legiony. Wsiadlam w autobus Archeobus
              (chyba okolo 10 euro) i pojechalam z centrum Via Appia do konca. Nie zainteresowaly
              mnie katakumby ale na koncowym przystanku siedzialam w cieniu drzewa pod
              akweduktem, pilam schlodzone wino z woda i chlonelam widok. Przymknelam oczy
              ponownie i prawie slyszalam rozkazy centurionow prowadzacych wojsko.

Z restauracjami jest podobnie. Mozna zjesc zupelnie budzetowo i mozna jesc wystawnie
              z kelnerami zmieniajacymi biale rekawiczki po kazdym daniu. Mozna tez jesc posrodku.
              Wiekszosc restauracji ma na zewnatrz swoje menu z cenami. Przeczytacie menu
              i zadecydujecie. Przyklady cen niekoniecznie duzo Tobie powiedza. Wszyscy jemy roznie.

Sugeruje abys zatopila sie w lekturze i tego forum ( o Rzymie byly tony informacji)
              i innych wyszukanych przez wyszukiwarke tematow o zwiedzaniu Rzymu. Z mojego
              doswiadczenia wiem, ze im wiecej czytam i chlone o swoim celu podrozy tym taniej
              podrozuje. Tydzien naszej podrozy poslubnej spedzilismy w Wenecji. Nie wyobrazam
              sobie ladowania w miescie o ktorym wiem niewiele. Niewiedza kosztuje.

Pozdrowienia

k.
            • acate1 Re: Romantyczny Rzym 04.10.10, 01:05
              na różnego rodzju wejścia, tak jak wspomniano wcześniej, nie sprecyzowaliście co chcecie zobaczyć i gdzie wejść. Bilet 3 dnowy kosztuje 11 euro, ale jeżdzicie wszystkimi środkami komunikacji, metem, autobusem, tramwajem, pociągami podmiejskimi (czyli biorąc z Piramid kolejkę po 40 min jesteście w Ostii, nad morzem na uroczym spacerze).
              Nie piszesz kiedy będziesz jechać, służę pomocą w opracowaniu programu i prześlę ci na maila, jak podasz wiecej szczegółów. Pozdrawiam
          • snowboarder mam nadzieje... 05.10.10, 19:04
            ze takie przejawy prostactwa i chamstwa sa dzis w ogromnej wiekszosci.
            Nie bylem w Polsce od wielu lat i niedlugo sie wybieram - po przejrzeniu forum
            i takich odpowiedziach jak ta wyzej, mam bardzo mieszane uczucia.
            Powiedzcie mi prosze, ze nie ma sie czego obawiac :)))

• snowboarder ... mniejszosci 05.10.10, 19:05
              oczywiscie mialo byc :)
          • Gość: ann Re: Romantyczny Rzym IP: *.chello.pl 18.10.10, 22:02
            polemizowałabym z tym, że Campo de Fiori jest romantycznym miejscem. Jest fajne, klimatyczne, ale co jest romantycznego w placu targowym?;) Rzym uwielbiam i uważam za najbardziej romantyczne miasto na świecie, tak prawdziwie romantyczne (w przeciwieństwie do kiczowatego Paryża), ale litości - nie Campo de Fiori! - tam można iść z kumplem na kieliszek wina:) albo na zakupy
            żeby było konstruktywnie, zasugeruję bardziej romantyczne miejsce - Piazza Navona:)
            ach, rozmarzyłam się...
    • acate1 Re: Rzym 3 dni i co dalej 04.10.10, 01:08
      na jakie Lotnisko przylatujecie, bo też istotne. Uwaga na automaty biletowe na stacji Trastevere, biorą 5 euro za bilet na Fumicino, ale nie daja tego biletu. A kasa poszła. Tam również nie ma kas otwartych, tylko automaty
      • Gość: em Re: Rzym 3 dni i co dalej IP: *.iwacom.net.pl 04.10.10, 12:35
        Jeśli automaty na Trasevere tak działaja to czy można kupic bilet tam i z powrotem na Fiumicino.Pozdrawiam.
      • Gość: ee Re: Rzym 3 dni i co dalej IP: *.iwacom.net.pl 04.10.10, 12:42
        A czy na Fiumicino można kupic bilet na Trastevere i powrotny od razu?
        • hellusia Re: Rzym 3 dni i co dalej 04.10.10, 18:10
          acate1

lecimy 13.10 z katowic do Rzym Ciampino o 6.00 (środa)

powrót 15.10 z FIUMICINO do Krakowa o 23.45 (piątek)

WIELKIE DZIĘKI ZA WSZELKIE SUGESTIE

Chodzi mi o klasykę ale ten spacer nad morzem mnie zaintrygował
          Jedzenie średnio wyszukane

pzdr
          czekam na info
          • hellusia Re: Rzym 3 dni i co dalej 04.10.10, 18:12
            a śpimy tu

www.residenzagiustiniani.com
            • panda_w Re: Rzym 3 dni i co dalej 04.10.10, 20:52
              Lecę w styczniu na tydzień i też interesuje mnie klasyka, ale wspomnienie spaceru nad morzem także i mnie zintrygowało. Będę czekala na szczegóły.
              • justynella Re: Rzym 3 dni i co dalej 05.10.10, 09:35
                mozna sie wybrac z centrum Rzymu metrem do Lido di Ostia .. na w/w wspomniany spacer ..

jedzie się krótko, a spacer może faktycznie być sympatyczny ... i oczywiście romantyczny ;)
                plaża, kocyk, wino :D

polecam w Ostii piwiarnie z pyszną pizza :)
    • Gość: roma Re: Rzym 3 dni i co dalej IP: 151.55.4.* 05.10.10, 10:06
      www.pokojewrzymie.za.pl

Zapraszamy Turystow Szukajacych Noclegi w Rzymie w samym Centrum..
      • Gość: Magda Re: Rzym 3 dni i co dalej IP: *.zax.pl 15.10.10, 21:22
        Tekst linka na tej stronie jest kontakt i cennik naprawde mają fajne i tanie pokoje w Rzymie ja korzystałam i polecam :)
    • bah77 Re: Rzym 3 dni i co dalej... 05.10.10, 14:31
      > ma być romantycznie...

Klasycznie i romantycznie może być w ogrodach Tivoli k./ Rzymu:

fotoforum.gazeta.pl/uk/Tivoli,77bah.html

Pozdrawiam

bah77
      • linn_linn Re: Rzym 3 dni i co dalej... 05.10.10, 19:35
        Popieram pomysl. Zawsze warto am pojechac.
        • justynella Re: Rzym 3 dni i co dalej... 06.10.10, 08:57
          zgadzam się w 100 % ogrody są cudowne ...
    • linn_linn Re: Vittoriano, wystawa Van Gogha do 6.02.2011 10.10.10, 19:45
      Cena biletu 10 euro.
      W piatek i sobote mozna ogladac wystawe az do 23:30, w niedziele 20:30, a w pozostale dni tygodnia do 19:30.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka