linn_linn 07.11.10, 17:01 tinyurl.com/2wvv6gv Nie mowcie potem, ze nie uprzedzalam :))) Na razie zapraszam do Venosy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,82886793,82886793,0,2.html?v=2 Wczoraj byla tam piekna letnia pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzynasty Re: Bazylikata druga Toskania? 08.11.10, 19:50 Bazylikata jest jedyna, zgadzam się, że niewielu tam zagląda (a propos linku do artykułu). I oby tak zostało. Jest piękna, dzika, nieodkryta i zaskakująca... miejscami, widokami, smakami, ludźmi. Na przyszły rok zapowiedziałem rodzinie, że co najmniej tydzień będziemy odkrywać kolejne miejsca w Bazylikacie (deficyt urlopowy + chęć leniuchowania nad wodą większości)), a chciałoby się więcej. . Miasta, wioski, Dolomiti Lucane, morze ... Pyszne. Jak dla mnie tereny w dół od Gargano (które rówenież jest piękne i przypomina Conero) stanowią esencję Włoch. Ale, każdy ma inaczej, więc nie namawiam. Tak przy okazji polecam cykl filmów "Magnifica Italia" - przepięknie zrealizowany 20 - odcinkowy cykl o każdym z regionów Włoch. Audio, co prawda włoskie , ale język ów nietrudny, a jak ktoś nie zna, to same ujęcia mówią za siebie. Do zobaczenia Bazylikaty w roku kolejnym... i kolejnym ... i jeszcze kolejnym. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 08.11.10, 20:31 No wlasnie... Nie wiem, czy sie cieszyc, czy martwic. Z jednej strony to naplyw pieniedzy, z drugiej zmiany moga zajsc za daleko. Jak dotad nadziei tego regionu nie spelnil ani Fiat, ani nawet tzw. Teksas Europy / ropa naftowa /. Aktualnie tzw. Sassi w Materze wykupuja Japonczycy: oni chyba pierwsi odkryli Bazylikate. Basilicata by F. F. Coppola: www.youtube.com/watch?v=clzISfXUXz4 Jeszcze to: krajobrazy z calego swiata w jednym malym regionie www.youtube.com/watch?v=ohsai9DUI78&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Bazylikata druga Toskania? 08.11.10, 20:22 Bazylikata jest piękniejsza od Toskanii, dużo piekniejsza :D travel.webshots.com/album/564868602SbDAZL Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata na fotoforum 16.11.10, 10:32 Nowy watek: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,118742407,118742407,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Bazylikata druga Toskania? 16.11.10, 10:43 Życzę Ci, by nigdy nie stała się drugą Toskanią (pod względem komerchy), a pozostała nadal niszowa i dla wybranych oraz wybrednych ;) Piękne zdjęcia. Ostatnio chcieliśmy się wybrać w góry Bazylikaty lub Kalabrii (w tym na grzyby;) ), ale coś nam pokrzyżowało plany. Tak czy owak na pewno jeszcze zaliczymy ten wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 16.11.10, 11:15 Wiesz, ze patrzac w niedziele na te piekne krajobrazy myslalam o tym samym. Jakie to szczescie, ze nie dotarl tam przemysl, masowa turystyka itp. Medal ma zawsze dwie strony, ale piekno tych miejsc powinno byc zachowane z wszelka cene. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 16.11.10, 11:23 Dla przykladu: nocleg ze sniadaniem w miejscowosci Chiaromonte / skad blisko np. do Parco del Pollino i nie tylko / kosztuje od 20 euro wzwyz. Nie podaje namiarow, aby nie robic reklamy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 17.11.10, 16:06 "Bazylikata, wloski raj" viaggi.repubblica.it/articolo/basilicata-il-paradiso-italiano/222437 Kolejny watek, Tursi / Matera /: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,118784945,118784945,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Bazylikata druga Toskania? 17.11.10, 16:12 Linn, widziałaś może "Basilicata Coast to Coast"? Ja nie, ale zanim sobie wypożyczę/kupię, jestem ciekawa wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: "Basilicata coast to coast" 19.11.10, 11:53 Nie widzialam jeszcze, ale szykuje sie na te uczte :) albo wypozycze, albo kupie dvd. Najbardziej z trailera smieszy mnie scena z "sanguinaccio": mnie zdarzylo sie to naprawde to 20 lat temu. W cukierni zobaczylam czarne ciasto i skojarzylo mi sie z makowcem. Zamowilam bez specjalnego przygladania sie. Juz wbijalam w nie zeby, gdy uslyszalam slowo "sanguinaccio" :) Slowa nie znalam, ale skojarzylo mie sie z "sangue" wl. krew. Wyjasniono mi, ze ten smakolyk robi sie m.in. ze swinskiej krwi. Moja reakcja byla identyczna jak w scenie filmowej. Dla jasnosci: od dawna swinska krew nie jest juz skladnikiem "sanguinaccio", ale zawsze kogos nabiora na te wiadomosc. Film "Basilicata coast to coast" w pierwszym tygodniu projekcji w kinach wygral z "Avatarem". Ostatnio otrzymal sporo nagrod. www.youtube.com/watch?v=iLZh1rVLpRo Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: "Basilicata coast to coast" 19.11.10, 11:58 Dzięki- jestem ciekawa Twoich wrażeń. Daj znać, jak obejrzysz. Ja zacznę polować na DVD w wypożyczalni. Swoją drogą, byłam pewna, że dalej w sanguinaccio jest krew :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 11:41 Watki w trakcie uzupelniania: Viggiano fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,103049822,118900937,0,2.html?v=2 Valsinni fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,118837599,118837599,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 11:55 linn napisz o filmie proszę a co do meritum NIE MARTWCIE się! Tam drugiej Toskanii nie będzie.. Nie dlatego, że nie jest atrakcyjnie. Nie - jest ZA DALEKO. Do Toskani mozna z calych niemiec, polski, belgii itd - dojechac w ciagu jednego dnia autem. pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 12:02 Racja z tą odległością. A propos filmów, to we Włoszech własnie wyszła przeróbka francuskiego "Jeszcze dalej niz na Północ"- tylko w wersji włoskiej Claudio Bisio jest przeniesiony na południe Włoch :-) www.youtube.com/watch?v=VuRU4XRXGD4 Czekam, aż się przewalą tłumy w kinach i pójdę. Znajomi byli i bardzo im się podobało- ale to sami polentoni. Jestem ciekawa reakcji tych z Południa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 13:15 Aaaach... ja pomylilam te 2 filmy: tak to jest pisze po polsku, a w tym samym czasie slucham tv i mowie po wlosku. Film, o ktorym mowisz to "Benvenuti al Sud" i z niego jest scenka z "sanguinaccio". Tez go musze zobaczyc. Niestety we Wloszech na filmy trzeba "polowac": jest w kinie przez 2 dni i znika. U mnie zniknal szybko jeden i drugi. Niedlugo chyba bedzie w wypozyczalniach, a moze juz jest. Cytat z tego filmu: "Quando un forestiero viene al Sud piange due volte: quando arriva e quando parte" Kiedy cudzoziemiec przyjezdza na Poludnie placze 2 razy: kiedy przyjezdza i kiedy wyjezdza. Moj znajomy ma wlasna wersje, ktora konczy sie slowami: a my, ktorzy tu mieszkamy, smiejemy sie przez caly czas. Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 13:26 :-) Właśnie oglądałam ten trailer z Basilicaty na youtube i zastanawiałam się, gdzie to sanguinaccio :-) Nota bene to zdanie o płaczu jest żywcem przeniesione z oryginalnego filmu, tylko chodziło o region Nord-Pas de Calais - ale jak widać pewne prawdy są uniwersalne. :-) A puenta ze śmianiem się cały czas jest urocza. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 15:12 W dialekcie / poczatek po wlosku / puenta brzmi "noi invece che al sud ci siamo sempre...stàm semb a rìt", co mnie smieszy jeszcze bardziej. Oryginalu francuskiego nie ogladalam niestety, choc pamietam, ze pisano o nim. W filmie "Benvenuti al Sud" rezyser limu francuskiego zagral w scenie na poczcie. www.youtube.com/watch?v=Q63afnXgR20&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Benvenuti al Sud i Cilento 19.11.10, 16:05 Dla jasnosci: zapomnialam o tym napisac, ale warto. Akcja film "Benvenuti al Sud" rozgrywa sie w Neapolu, ale fim krecony byl w Castellabate / nie baylikata, a Kampania /, a rejony tzw. Cilento sa znane niektorym z forumowiczow. forum.gazeta.pl/forum/w,184,2843088,22280133,Re_Wycieczki_samochodowe_po_Europie_Wlochy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaa Re: Benvenuti al Sud i Cilento IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 01:14 Akcja rozgrywa się w Castellabate i tam też kręcony był film. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Benvenuti al Sud i Cilento 31.01.11, 08:23 Udalo mi sie juz zobaczyc: w autobusie z Neapolu. :) Lepszy jednak jest film "Basilicata coast to coast". Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 13:22 Nie tylko daleko :) W niektorych miejscach sa takie oznakowania / np. wyjezdzajac z Matery /, ze gubia sie sami Wlosi. No i to jest akcent optymistyczny. :) Odleglosc nie ma tak duzego znaczenia: po pierwsze w Foggii rozbudowuja lotnisko, a po drugie w Toskanii wielu cudzoziemcow zostalo na zawsze. Wracajac do watku o Viggiano i Val d'Agri, skoro Bazylikata stala sie Teksasem Europy / z uwagi na bogate zloza ropy naftowej: tak bogate, ze nowe skrzetnie ukrywamy :), to stac sie druga Toskania bedzie jeszcze latwiej :) Dzisiaj przeszlam sie starmi uliczkami mojej miejscowosci i zaniepokoila mnie ilosc starych opuszczonych domow, ktore nagle zostaly przykryte rusztowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 15:02 Odleglosc nie ma tak duzego znaczenia: po pierwsze w Foggii rozbudowuja lotnisko, a po drugie w Toskanii wielu cudzoziemcow zostalo na zawsze. ------ to trochę off topic, ale ośmielę się nie zgodzić z Tobą.. Samolotami lata tylko cześć ludzi a jadąc z dziećmi na wakacje właściwie do samolotu nie sposób się zmieścić.. A nieruchomości w Toskanii też kupują nieliczni. Ilu cudzoziemców spośród 10 czy 20 milionów odwiedzających ROCZNIE Toskanię kupi tam cokolwiek? 2 promile? 5? Pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 16:01 Jeep, myslisz, ze nas to martwi? Zbyt duza ilosc turystow nie jest wskazana: patrz Toskania. Odpowiedz Link Zgłoś
malgotosca Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 16:13 Chciałabym tylko powiedzieć, że wcale tak źle w tej Toskanii z tymi okropnymi turystami się nie żyje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 16:53 Chciałabym tylko powiedzieć, że wcale tak źle w tej Toskanii z tymi okropnymi turystami się nie żyje :) ----------- no malgo Ty jak coś napiszesz, to od razu lżej na sercu :-)) Popraw się, bo strasznie rzadko tu zaglądasz :-( ciao jeep Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 21.11.10, 11:57 Moze i nie, ale jak wiesz na forum byly narzekania np. na to, ze zaczyna przewazac styl Cepelii. Nie kazdy chce takich zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
malgotosca Re: Bazylikata druga Toskania? 21.11.10, 13:51 Ależ cepelia to bardzo dobre rzemiosło :) A tak serio linn linn myślę, że to jakaś nowa poza, przecież ludzie tu żyją autentycznie i w swoim tempie, byle nas chińszczyzna nie zalała, bo to już kaszana :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Bazylikata, Ferrandina / prowincja Matera / 13.12.10, 16:39 Cos nowego dla Was: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,119824569,119825396,0,2.html?v=2 Zdjecia zrobione w polowie grudnia: tak wyglada zima w Bazylikacie / najczesciej /. Odpowiedz Link Zgłoś