Dodaj do ulubionych

Bazylikata druga Toskania?

07.11.10, 17:01
tinyurl.com/2wvv6gv
Nie mowcie potem, ze nie uprzedzalam :)))
Na razie zapraszam do Venosy:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,82886793,82886793,0,2.html?v=2
Wczoraj byla tam piekna letnia pogoda.
Obserwuj wątek
    • trzynasty Re: Bazylikata druga Toskania? 08.11.10, 19:50
      Bazylikata jest jedyna, zgadzam się, że niewielu tam zagląda (a propos linku do artykułu). I oby tak zostało. Jest piękna, dzika, nieodkryta i zaskakująca... miejscami, widokami, smakami, ludźmi. Na przyszły rok zapowiedziałem rodzinie, że co najmniej tydzień będziemy odkrywać kolejne miejsca w Bazylikacie (deficyt urlopowy + chęć leniuchowania nad wodą większości)), a chciałoby się więcej. . Miasta, wioski, Dolomiti Lucane, morze ... Pyszne. Jak dla mnie tereny w dół od Gargano (które rówenież jest piękne i przypomina Conero) stanowią esencję Włoch. Ale, każdy ma inaczej, więc nie namawiam. Tak przy okazji polecam cykl filmów "Magnifica Italia" - przepięknie zrealizowany 20 - odcinkowy cykl o każdym z regionów Włoch. Audio, co prawda włoskie , ale język ów nietrudny, a jak ktoś nie zna, to same ujęcia mówią za siebie. Do zobaczenia Bazylikaty w roku kolejnym... i kolejnym ... i jeszcze kolejnym.
      • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 08.11.10, 20:31
        No wlasnie... Nie wiem, czy sie cieszyc, czy martwic. Z jednej strony to naplyw pieniedzy, z drugiej zmiany moga zajsc za daleko. Jak dotad nadziei tego regionu nie spelnil ani Fiat, ani nawet tzw. Teksas Europy / ropa naftowa /. Aktualnie tzw. Sassi w Materze wykupuja Japonczycy: oni chyba pierwsi odkryli Bazylikate.
        Basilicata by F. F. Coppola:
        www.youtube.com/watch?v=clzISfXUXz4
        Jeszcze to: krajobrazy z calego swiata w jednym malym regionie
        www.youtube.com/watch?v=ohsai9DUI78&feature=related
    • radioaktywny Re: Bazylikata druga Toskania? 08.11.10, 20:22
      Bazylikata jest piękniejsza od Toskanii, dużo piekniejsza :D
      travel.webshots.com/album/564868602SbDAZL
      • linn_linn Re: Bazylikata na fotoforum 16.11.10, 10:32
        Nowy watek:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,118742407,118742407,0,2.html?v=2
    • lashqueen Re: Bazylikata druga Toskania? 16.11.10, 10:43
      Życzę Ci, by nigdy nie stała się drugą Toskanią (pod względem komerchy), a pozostała nadal niszowa i dla wybranych oraz wybrednych ;)
      Piękne zdjęcia. Ostatnio chcieliśmy się wybrać w góry Bazylikaty lub Kalabrii (w tym na grzyby;) ), ale coś nam pokrzyżowało plany. Tak czy owak na pewno jeszcze zaliczymy ten wypad.
      • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 16.11.10, 11:15
        Wiesz, ze patrzac w niedziele na te piekne krajobrazy myslalam o tym samym. Jakie to szczescie, ze nie dotarl tam przemysl, masowa turystyka itp. Medal ma zawsze dwie strony, ale piekno tych miejsc powinno byc zachowane z wszelka cene.
    • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 16.11.10, 11:23
      Dla przykladu: nocleg ze sniadaniem w miejscowosci Chiaromonte / skad blisko np. do Parco del Pollino i nie tylko / kosztuje od 20 euro wzwyz. Nie podaje namiarow, aby nie robic reklamy :))
    • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 17.11.10, 16:06
      "Bazylikata, wloski raj"
      viaggi.repubblica.it/articolo/basilicata-il-paradiso-italiano/222437
      Kolejny watek, Tursi / Matera /:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,118784945,118784945,0,2.html?v=2
      • makda Re: Bazylikata druga Toskania? 17.11.10, 16:12
        Linn, widziałaś może "Basilicata Coast to Coast"? Ja nie, ale zanim sobie wypożyczę/kupię, jestem ciekawa wrażeń.
        • linn_linn Re: "Basilicata coast to coast" 19.11.10, 11:53
          Nie widzialam jeszcze, ale szykuje sie na te uczte :) albo wypozycze, albo kupie dvd. Najbardziej z trailera smieszy mnie scena z "sanguinaccio": mnie zdarzylo sie to naprawde to 20 lat temu. W cukierni zobaczylam czarne ciasto i skojarzylo mi sie z makowcem. Zamowilam bez specjalnego przygladania sie. Juz wbijalam w nie zeby, gdy uslyszalam slowo "sanguinaccio" :) Slowa nie znalam, ale skojarzylo mie sie z "sangue" wl. krew. Wyjasniono mi, ze ten smakolyk robi sie m.in. ze swinskiej krwi. Moja reakcja byla identyczna jak w scenie filmowej.
          Dla jasnosci: od dawna swinska krew nie jest juz skladnikiem "sanguinaccio", ale zawsze kogos nabiora na te wiadomosc.

Film "Basilicata coast to coast" w pierwszym tygodniu projekcji w kinach wygral z "Avatarem". Ostatnio otrzymal sporo nagrod.
          www.youtube.com/watch?v=iLZh1rVLpRo
          • makda Re: "Basilicata coast to coast" 19.11.10, 11:58
            Dzięki- jestem ciekawa Twoich wrażeń. Daj znać, jak obejrzysz. Ja zacznę polować na DVD w wypożyczalni.
            Swoją drogą, byłam pewna, że dalej w sanguinaccio jest krew :-)
    • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 11:41
      Watki w trakcie uzupelniania:

Viggiano
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,103049822,118900937,0,2.html?v=2
      Valsinni
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,118837599,118837599,0,2.html?v=2
    • jeepwdyzlu Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 11:55
      linn napisz o filmie proszę
      a co do meritum
      NIE MARTWCIE się!
      Tam drugiej Toskanii nie będzie..
      Nie dlatego, że nie jest atrakcyjnie.
      Nie - jest ZA DALEKO.
      Do Toskani mozna z calych niemiec, polski, belgii itd - dojechac w ciagu jednego dnia autem.

pozdrawiam
      jeep
      • makda Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 12:02
        Racja z tą odległością.
        A propos filmów, to we Włoszech własnie wyszła przeróbka francuskiego "Jeszcze dalej niz na Północ"- tylko w wersji włoskiej Claudio Bisio jest przeniesiony na południe Włoch :-)
        www.youtube.com/watch?v=VuRU4XRXGD4
        Czekam, aż się przewalą tłumy w kinach i pójdę. Znajomi byli i bardzo im się podobało- ale to sami polentoni. Jestem ciekawa reakcji tych z Południa :-)
        • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 13:15
          Aaaach... ja pomylilam te 2 filmy: tak to jest pisze po polsku, a w tym samym czasie slucham tv i mowie po wlosku.
          Film, o ktorym mowisz to "Benvenuti al Sud" i z niego jest scenka z "sanguinaccio". Tez go musze zobaczyc. Niestety we Wloszech na filmy trzeba "polowac": jest w kinie przez 2 dni i znika. U mnie zniknal szybko jeden i drugi. Niedlugo chyba bedzie w wypozyczalniach, a moze juz jest.
          Cytat z tego filmu:
          "Quando un forestiero viene al Sud piange due volte: quando arriva e quando parte"
          Kiedy cudzoziemiec przyjezdza na Poludnie placze 2 razy: kiedy przyjezdza i kiedy wyjezdza.
          Moj znajomy ma wlasna wersje, ktora konczy sie slowami: a my, ktorzy tu mieszkamy, smiejemy sie przez caly czas.
          • makda Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 13:26
            :-)
            Właśnie oglądałam ten trailer z Basilicaty na youtube i zastanawiałam się, gdzie to sanguinaccio :-)
            Nota bene to zdanie o płaczu jest żywcem przeniesione z oryginalnego filmu, tylko chodziło o region Nord-Pas de Calais - ale jak widać pewne prawdy są uniwersalne. :-)
            A puenta ze śmianiem się cały czas jest urocza.
            • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 15:12
              W dialekcie / poczatek po wlosku / puenta brzmi "noi invece che al sud ci siamo sempre...stàm semb a rìt", co mnie smieszy jeszcze bardziej.

Oryginalu francuskiego nie ogladalam niestety, choc pamietam, ze pisano o nim. W filmie "Benvenuti al Sud" rezyser limu francuskiego zagral w scenie na poczcie.
              www.youtube.com/watch?v=Q63afnXgR20&feature=related
        • linn_linn Re: Benvenuti al Sud i Cilento 19.11.10, 16:05
          Dla jasnosci: zapomnialam o tym napisac, ale warto. Akcja film "Benvenuti al Sud" rozgrywa sie w Neapolu, ale fim krecony byl w Castellabate / nie baylikata, a Kampania /, a rejony tzw. Cilento sa znane niektorym z forumowiczow.
          forum.gazeta.pl/forum/w,184,2843088,22280133,Re_Wycieczki_samochodowe_po_Europie_Wlochy_.html
          • Gość: jaaaaaaa Re: Benvenuti al Sud i Cilento IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 01:14
            Akcja rozgrywa się w Castellabate i tam też kręcony był film.
            • linn_linn Re: Benvenuti al Sud i Cilento 31.01.11, 08:23
              Udalo mi sie juz zobaczyc: w autobusie z Neapolu. :) Lepszy jednak jest film "Basilicata coast to coast".
      • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 13:22
        Nie tylko daleko :) W niektorych miejscach sa takie oznakowania / np. wyjezdzajac z Matery /, ze gubia sie sami Wlosi. No i to jest akcent optymistyczny. :)
        Odleglosc nie ma tak duzego znaczenia: po pierwsze w Foggii rozbudowuja lotnisko, a po drugie w Toskanii wielu cudzoziemcow zostalo na zawsze.
        Wracajac do watku o Viggiano i Val d'Agri, skoro Bazylikata stala sie Teksasem Europy / z uwagi na bogate zloza ropy naftowej: tak bogate, ze nowe skrzetnie ukrywamy :), to stac sie druga Toskania bedzie jeszcze latwiej :)
        Dzisiaj przeszlam sie starmi uliczkami mojej miejscowosci i zaniepokoila mnie ilosc starych opuszczonych domow, ktore nagle zostaly przykryte rusztowaniami.
        • jeepwdyzlu Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 15:02
          Odleglosc nie ma tak duzego znaczenia: po pierwsze w Foggii rozbudowuja lotnisko, a po drugie w Toskanii wielu cudzoziemcow zostalo na zawsze.
          ------
          to trochę off topic, ale ośmielę się nie zgodzić z Tobą..
          Samolotami lata tylko cześć ludzi a jadąc z dziećmi na wakacje właściwie do samolotu nie sposób się zmieścić..
          A nieruchomości w Toskanii też kupują nieliczni.
          Ilu cudzoziemców spośród 10 czy 20 milionów odwiedzających ROCZNIE Toskanię kupi tam cokolwiek? 2 promile? 5?
          Pozdrawiam
          jeep
          • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 16:01
            Jeep, myslisz, ze nas to martwi? Zbyt duza ilosc turystow nie jest wskazana: patrz Toskania.
            • malgotosca Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 16:13
              Chciałabym tylko powiedzieć, że wcale tak źle w tej Toskanii z tymi okropnymi turystami się nie żyje :)
              • jeepwdyzlu Re: Bazylikata druga Toskania? 19.11.10, 16:53
                Chciałabym tylko powiedzieć, że wcale tak źle w tej Toskanii z tymi okropnymi turystami się nie żyje :)
                -----------
                no malgo Ty jak coś napiszesz, to od razu lżej na sercu :-))
                Popraw się, bo strasznie rzadko tu zaglądasz :-(
                ciao
                jeep
                • malgotosca Re: Bazylikata druga Toskania? 21.11.10, 10:37
                  :)
              • linn_linn Re: Bazylikata druga Toskania? 21.11.10, 11:57
                Moze i nie, ale jak wiesz na forum byly narzekania np. na to, ze zaczyna przewazac styl Cepelii. Nie kazdy chce takich zmian.
                • malgotosca Re: Bazylikata druga Toskania? 21.11.10, 13:51
                  Ależ cepelia to bardzo dobre rzemiosło :) A tak serio linn linn myślę, że to jakaś nowa poza, przecież ludzie tu żyją autentycznie i w swoim tempie, byle nas chińszczyzna nie zalała, bo to już kaszana :)
    • linn_linn Re: Bazylikata, Ferrandina / prowincja Matera / 13.12.10, 16:39
      Cos nowego dla Was:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,119824569,119825396,0,2.html?v=2
      Zdjecia zrobione w polowie grudnia: tak wyglada zima w Bazylikacie / najczesciej /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka