Dodaj do ulubionych

nocleg w Mediolanie

IP: 172.20.39.* 28.12.10, 12:40
Z grupą przyjaciów wybieramy się w kwietniu do Mediolanu na kilka dni, przewidujemy zwiedzanie, wypady w najbliższe okolice. Mediolan odwiedzimy wszyscy po raz pierwszy.
Szukamy noclegu niekoniecznie w centrum, raczej nie w hostelach, najchętniej wynajęlibysmy apartament/niedrogi hotel. Znalezione w sieci hotele a właściwie ich ceny wywołały szybsze bicie serca...mam zero doświadczenia w tego rodzaju poszukiwaniach a na mnie padło znalezienie czegoś sensownego.

Czy ktoś mógłby ukierunkować mnie gdzie szukać noclegów ? I czy są szanse na znalezienie czegoś co nie zrujnuje naszego budżetu :)
Obserwuj wątek
    • levack.levack Re: nocleg w Mediolanie 28.12.10, 13:56
      Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Szukamy noclegu niekoniecznie w centrum, raczej nie w hostelach, najchętniej wy
      > najęlibysmy apartament/niedrogi hotel. Znalezione w sieci hotele a właściwie ic
      > h ceny wywołały szybsze bicie serca...mam zero doświadczenia w tego rodzaju pos
      > zukiwaniach a na mnie padło znalezienie czegoś sensownego.
      >
      > Czy ktoś mógłby ukierunkować mnie gdzie szukać noclegów ? I czy są szanse na zn
      > alezienie czegoś co nie zrujnuje naszego budżetu :)

I nie napisałeś jaka kwota Cię nie zrujnuje. My (2 dorosłe, 2 dzieci) zwykle śpimy w Holiday Inn Express w Mozzo koło Bergamo. Zwykle koło 70 euro/pokój ze śniadaniem. Ale bez auta ciężko stamtąd się ruszyć gdziekolwiek.
      • jeepwdyzlu Re: nocleg w Mediolanie 28.12.10, 14:16
        nie bój się dobrych platform rezerwacyjnych
        podajesz nr karty ale nie płacisz (chyba że nie przyjedziesz i nie odwołasz)
        polecam booking.com
        a tu masz hotel co prawda bez klimatu, ale tani i świetnie zlokalizowany:
        www.booking.com/hotel/it/mennini.html?sid=97bb0de367a6ce7d7ade867f1fb5a98c;checkin=2011-01-04;checkout=2011-01-05pozdr
        jeep
        • makda Re: nocleg w Mediolanie 28.12.10, 14:42
          Mediolan jest drogi i tyle.
          Apartamentów polecam szukać na Homelidays.com - może wyjść taniej, ale nie musi.
          Najsensowniejszym IMHO hotelem jesli chodzi o stosunek jakości do ceny jest Ibis Centro - mają często promocje typu 3 noce w cenie 2.
          Innym rozwiązaniem, już tu proponowanym, jest nocleg poza Mediolanem- np w Bergamo (szczególnie, jesli lecicie tanimi liniami na lotnisko Orio al Serio). Poszukaj w Google pod hasłem Bergamo bed and breakfast albo b&b.
          Oprócz budżetu wiele zależy też od tego, jak chcecie się poruszac po Włoszech (ale zakładam, że samochodem, bo transportem publicznym wiele się nie zdziała...)
          • Gość: Kuba Re: nocleg w Mediolanie IP: 172.20.39.* 28.12.10, 15:02
            Dziękuję za wszelkie namiary i informacje
            Lecimy samolotem więc planujemy korzystać z miejskiej komunikacji, wycieczki wszelakie odbywac będziemy pociągami...
            W planach na Wielkanoc jedziemy do Rzymu ale miasto jest nam świetnie znane, z noclegiem też nie ma problemów

niestety w Mediolanie będziemy w okresie Międzynarodowych Targów Meblarskich, które także są punktem na mapie wycieczki ...w tym czasie ceny w hotelach idą drastycznie w górę (podobnie jak w czasie pokazów mody)
            co do budżetu - kalkulowałem, że skoro w Rzymie mam nocleg za 40/euro/osobe to w Mediolanie też najdę coś w zbliżonej cenie...
            • levack.levack Re: nocleg w Mediolanie 28.12.10, 15:21
              Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Dziękuję za wszelkie namiary i informacje
              > Lecimy samolotem więc planujemy korzystać z miejskiej komunikacji, wycieczki ws
              > zelakie odbywac będziemy pociągami...
              > W planach na Wielkanoc jedziemy do Rzymu ale miasto jest nam świetnie znane, z
              > noclegiem też nie ma problemów
              >
              > niestety w Mediolanie będziemy w okresie Międzynarodowych Targów Meblarskich, k
              > tóre także są punktem na mapie wycieczki ...w tym czasie ceny w hotelach idą dr
              > astycznie w górę (podobnie jak w czasie pokazów mody)
              > co do budżetu - kalkulowałem, że skoro w Rzymie mam nocleg za 40/euro/osobe to
              > w Mediolanie też najdę coś w zbliżonej cenie...

No to w tym czasie pok. 4-os w HI Express w Mozzo jest za niecałe 100 euro. Auto 25 euro/dzień.
              A komfort nieporównywalny z komunikacją publiczną (no, poza zwiedzaniem Mediolanu, gdzie auto trzeba zostawić blisko metra gdzieś na przedmieściach)
              Jeśli lecicie do Bergamo, to plusem tego hotelu jest to, że w 20 minut jesteś na lotnisku (w korkach porannych 40).
            • makda Re: nocleg w Mediolanie 28.12.10, 15:24
              No tak...Jeśli lecicie w okresie Salone del Mobile, to możecie się pożegnać z niskimi cenami - nie tylko w Mediolanie, ale i w okolicznych miejscowościach. Ale to wiesz już sam. Radziłabym rezerwować JUŻ- bo potem nie tylko będzie drożej, ale po prostu nie będzie miejsc.
              Czy odwiedzacie targi z powodów zawodowych? Jesli nie, to radziłabym zmienić termin wyjazdu. W tym czasie - jak i podczas pokazów mody - miasto jest superzatłoczone i superdrogie. A na fajne imprezy towarzyszące targom zwykle trzeba mieć zaproszenie.
              • makda Re: nocleg w Mediolanie 28.12.10, 15:27
                PS. No tak, jeśli zalezy Wam na cenie, to polecany tu HI plus wynajęte auto może być rozwiązaniem. Tylko weźcie pod uwagę, że ten hotel jest dość mocno na uboczu (z widokiem na drogę ekspresową - zresztą mocno zatłoczoną rano i wieczorem).
                Jak zwykle - trzeba zważyć kwestię budżetu i wygody.
              • Gość: Kuba Re: nocleg w Mediolanie IP: 172.20.39.* 28.12.10, 15:34
                > Czy odwiedzacie targi z powodów zawodowych? Jesli nie, to radziłabym zmienić te
                > rmin wyjazdu. W tym czasie - jak i podczas pokazów mody - miasto jest superzatł
                > oczone i superdrogie. A na fajne imprezy towarzyszące targom zwykle trzeba mieć
                > zaproszenie.

no własnie...chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym
                połowa wycieczki planuje 2 dni utknąć na targach zawodowo, od strony formalnej zaproszenia i wejściówki załatwione...delikatna sugestia o zmianie terminu pobytu...nie spotkała się ze zrozumieniem :) delikatnie rzecz ujmując
                wiedziałem, że pobyt w czasie targów nie jest dobrym pomysłem...

• meg-an44 Re: nocleg w Mediolanie 30.12.10, 10:39
      Witaj,
      Polecam ten hotel. Bylam, sprawdzilam, cena tez przystępna,jedyny mankament to ulica z barem do póżna..ale juz jak kto woli, da sie wytrzymać.
      www.hostelsclub.com/hostel-en-2162.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka