Dodaj do ulubionych

Pytanie o kilka konkretów

IP: *.punkt.opole.pl 24.06.11, 12:29
Witam.
W połowie lipca wybieram się do północnych Włoch. Z uwagi na mój specyficzny tryb podróżowania potrzebuję kilku konkretnych porad:
1. Podróżuję śpiąc w miejscach, do których dotrę. Nic nie rezerwuję. Jak szukać tanich hoteli/hosteli/gospodarstw agroturystycznych (czy we Włoszech są lokalne informacje turystyczne)? Czy właściciele wynajmują kwatery lub bungalowy na kempingach np. na dwa dni czy jest to raczej niemile widziane?
2. Jak szukać lokali gastronomicznych, w których żywią się miejscowi?
3. Szukam spokojnych, nie zadeptanych plaż gdzie nie będę musiał leżeć komuś na nodze lub ręce. Interesuje mnie wybrzeże Wenecja-Triest oraz od Livorno "w dół". Czym większe odludzie- tym lepiej.
Będę wdzięczny za odpowiedź na w/w pytania. Resztę potrzebnych informacji zgromadziłem już przeszukując forum.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted2221 Re: Pytanie o kilka konkretów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 15:21
      Przez blisko 10 lat jeździłem po Włoszech bez rezerwacji.
      Są biura informacji w wielu miejscowościach ( info net) a hotele i campingi są zazwyczaj dobrze oznakowane ale nie wszystkie przyjmują "przejazdowców", warto zabrać swoją pościel to może ułatwić znalezienie tam noclegu.
      Agroturystka w Włoszech jest dość ekskluzywna i nie tania, nie korzystałem.
      Radzę opracować trasę i zebrać dane z netu.
      W rejonie o którym piszesz ciężko będzie znaleźć spokojne plaże, im dalej na południe tym
      lepiej , ale w lipcu i tam o to trudno. Przygotuj się na opłaty za serwis plażowy.
      Gastronomii nie trzeba we Włoszech szukać, jest wszędzie (no może prawie wszędzie).
      Miłych wakacji.
      • piotr.it Re: Pytanie o kilka konkretów 24.06.11, 17:41
        Jedyne co moge podpowiedzieć od siebie to jeśli chodzi o gastronomie to faktycznie jest sporo, a żeby było tanio to szukaj trattoria,ristorante przed którym jest afisz,szyld,tabliczka z napisem "Menu lavoro" lub "Menu fisso". Na północy Włoch jest to przeważnie 10-11 euro i zawiera pierwsze,drugie woda/wino i kawa.
        • Gość: octavio Re: Pytanie o kilka konkretów IP: *.devs.futuro.pl 04.07.11, 20:39
          Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
          Widzę po ilości wpisów, że chyba niezbyt dużo osób podróżuje w taki sposób.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka