Dodaj do ulubionych

Rzym - 2 pytania mam

11.08.11, 16:38
Spędzę tam 5 dni. Chciałabym sobie kupić jakiś porządny przewodnik, raczej przez internet gdyż nie mam czasu ani porządnej księgarni pod ręką. Więc- może polecicie coś? Poruszać się będę metrem/na pieszo.
2 sprawa - mam miesiąc na podszkolenie języka i teraz co wybrać - odświeżyć od lat nieużywany angielski czy lepiej liznąć włoskiego, z którym nigdy nie miałam styczności. Czy Włosi porozumiewają się po angielsku czy raczej niechętnie - chodzi o sklepy, restauracje itp.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Rzym - 2 pytania mam 11.08.11, 17:38
      Ja osobiście polecam ten Wiedzy i Życia:
      www.hachette.com.pl/produkt/24,rzym-+-w-prezencie-watykan
      chociaż i tak finalnie u mnie kończy się tylko na zafoliowanej mapie a przewodnik doczytuje wieczorami albo dopiero w domu ;-)

Co do języka, na pewno przynajmniej parę podstawowych zwrotów i słówek po włosku, w tym terminów kulinarnych dla potrzeb analizy menu (;-)) bardzo się przydaje i start z tym robi od razu dobre wrażenie. Ewentualne późniejsze przejście na angielski jest łagodniejsze ;-) Na ogół nie ma większych problemów, zwłaszcza w miejscach "turystycznych", żeby sie dogadac po angielsku, ale nie wszyscy dobrze sobie z tym radzą.
      Jakl bedziesz mieć jakies konkretne pytania to służę. Lecę jutro i po powrocie moge podrzucić jakieś aktualności, jesli będa potrzebne.
    • Gość: gancek Re: Rzym - 2 pytania mam IP: *.lukman.pl 11.08.11, 19:13
      Polecam przewodnik "Rzym i jego czarna arystokracja", bardzo ciekawa książeczka.
      Co do angielskiego, to różnie z tym bywa. Dobrze znać cokolwiek po włosku
    • ongoing Re: Rzym - 2 pytania mam 11.08.11, 20:11
      polecam przewodnik "Miasto od środka: Rzym" wydawnictwa RM www.rm.com.pl - jeśli lubisz więcej poczytać, poza tym ładnie wydany, sporo zdjęć. Mam też przewodniki Pascala - raczej słabe, dość powierzchownie traktują bardzo ciekawe miejsca, ale jeśli ktoś nie chce się za bardzo wgłębiać w miasto to są ok, bo poręczne, praktyczne i z pomocnymi mapami.

co do języka - każdemu chyba jest miło jeśli obcokrajowiec choć stara się powiedzieć kilka słów w jego języku, więc warto znać kilka podstawowych zwrotów. W Rzymie nie miałam problemów z porozumiewaniem się po angielsku, a jeśli nawet trafiłam na Włocha nie mówiącego po ang, to zawsze był to ktoś na tyle miły, ze mówił do mnie po włosku wolno i wyraźnie;)))

udanego pobytu!:)
    • Gość: margarita888 Re: Rzym - 2 pytania mam IP: 82.160.230.* 12.08.11, 14:21
      www.wysylkowo.pl/produkt_info.php?pID=172295-rzym-i-watykan-podrozuj-z-mastercard-szyma-marcin-pascal
      Bardzo dobry przewodnik, zawsze zniego korzystam i polecam.
      • violik Re: Rzym - 2 pytania mam 16.08.11, 15:21
        Polecam przewodnik Wiedzy i Życia, jak przedmówczyni, bo jeszcze żaden nie przeszedł próby tak dobrze, jak on.
        W tym roku też byłam 5 dni. Zawsze pozostaje niedosyt.
        Możesz skorzystać z forum Polaków w Rzymie; www.rzym.it/
        Tam są gotowe scenariusze na wyjazd - na przykład 4 dni wg Borysa.
        Stamtąd możesz wydrukować sobie pewne informacje uzupełniając przewodnik.
        Wiedza i życie jest bardzo dobrym, ale drogim przewodnikiem.
        I wszędzie w Rzymie dogadasz się po angielsku.
    • Gość: Dona Re: Rzym - 2 pytania mam IP: *.ip.mgk.pl 31.08.11, 19:16
      Co do przewodnika to nie mogę ci pomóc ale w języku owszem. Większość Włochów dobrze mówi po angielsku a w miastach takich jak Rzym to 90%. Są bardzo otwarci i chętnie się posługują tym językiem w restauracjach karty są tłumaczone na angielski zazwyczaj. Więc ja bym odświeżyła angielski chociaż słyszałam że włoski jest bardzo prosty ale mimo wszystko polecam angielski :)
      Pozdrawiam i miłego pobytu
      • patria5 Re: Rzym - 2 pytania mam 02.09.11, 10:39
        a ja polecam jakieś rozmówki polsko-włoskie
        najwięcej przydatnych zwrotów i słówek - takze tych związanych z jedzeniem
        nam się przydały...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka