Dodaj do ulubionych

Galeria Uffizi - konieczna rezerwacja ?

04.01.12, 17:40
Będę we Florencji końcem stycznia - konieczna jest wcześniejsza rezerwacja biletów do Uffizi czy też nie ma wtedy tłumów i spokojnie kupię na miejscu ? Chcę też kupić Firenze Card a wtedy chyba mogę mieć tę galerię gratis lub ze zniżką.
Obserwuj wątek
    • m.malena Re: Galeria Uffizi - konieczna rezerwacja ? 04.01.12, 19:35
      Moim zdaniem nie jest konieczna. Ja byłam w kwietniu bez rezerwacji i spokojnie dało się wejść, po może 5 minutach czekania w kolejce. Fakt, że byłam tam wcześnie, mniej więcej tak jak otwierano.
    • malgotosca Re: Galeria Uffizi - konieczna rezerwacja ? 06.01.12, 09:22
      Jeśli zamierzasz kupić Firenze Card to znaczy, że nie będziesz we Florencji tylko przez jeden dzień. Dobrze myślę? Zakładam, że będzie to kilka dni. Czy zamierzasz jeszcze zwiedzać inne muzea i dlatego myślisz o Firenze Card? Moje pytanie wynika stąd, że do Uffizi można bez stania w kolejce wejść na kilka sposobów.
      1.Rezerwacja. Można jej dokonać nawet w tym samym dniu, czego byłam świadkiem. Kupując koleżance rezerwację na konkretny dzień, widziałam wtedy małą grupę Amerykanów kupujących bilet na wczesne popołudnie. Mankament: Koszt biletu zwiększony o 4 €.
      2. Firenze Card. Nie wypróbowałam, bo używam innej opcji, ale myślę, że działa na podobnej zasadzie. Mankament: Ile człowek jest w stanie zwiedzić przez 3 doby?
      3. Karta Przyjaciół Uffizi. Tej używam. Jeśli kupujesz indywidualnie - 60 €, jeśli z kimś 50 €. Wchodzisz wiele razy, w ciągu całego roku kalenadrzowego, więc nawet dla osób przybywających np. na tydzień jest to forma dogodna. Mankament: obejmuje mniejszą pulę muzeów i nie przysługuje na nią jazda środkami lokomocji, ale akurat we Florencji można spokojnie do wielu miejsc dotrzeć pieszo.
      4. Mieć nadzieję, że akurat nie będzie dużej kolejki i nic niekombinować.
      • geomax Re: Galeria Uffizi - konieczna rezerwacja ? 07.01.12, 16:45
        Dziękuje Malgotosca - wezmę Firenze Card bo jadę z żoną przede wszystkim zwiedzać /nie tylko Ufiizi/ a poza tym nie jak nogi zabolą to wsiadam do pierwszego lepszego środka transportu i jadę ile chcę. Bedę 2,5 dnia więc karta mi odpowiada.
        Pozdrawiam - Adam.
        • malgotosca Nowe Uffizi 12.01.12, 23:32
          Geomax, akurat wybrałam się odnowić kartę Przyjaciół i widziałam nowe sale. Przedziwne, bo jeśli ktoś nie wie, że dodano 10 nowych sal, to może je pominąć, gdyż nie ma żadnych wyraźnie mówiących o tym tablic. Nazywa się to "Pittori stranieri" i wchodzi się do tej odnogi muzeum tuż przed samym barem, po przejściu wszystkich sal. Oprócz różnych mniej znanych nazwisk jest znajdziesz tam Goyę, El Greco, Rembrandta czy Rubensa.
          Rzecz praktyczna - są tam też toalety, do których nie było kolejek, jak do tych starych.
          • geomax Re: Nowe Uffizi 13.01.12, 08:10
            To bardzo cenna informacja - dziękuję ! Jednak nie kupię Firenze Card bo muszę odwiedzić Uffizi w niedzielę z rana i nie zdążę karty kupić. Poza tym liczę na dobrą pogodę a wtedy wszystko na nogach obejdę :-)
            • malgotosca Re: Nowe Uffizi 13.01.12, 10:33
              We wtorek przyjrzałam się kolejce oczekujących, była na mniej więcej pół godziny - około 11.00
              Jeśli nie trafisz na żadną darmową akcję, to nie będziesz stał długo. Gdy ogłaszają darmowe wejście, wtedy są tłumy.
              • geomax Re: Nowe Uffizi 14.01.12, 21:23
                W niedzielę budzik nastawiam i o 8.15 staję przed wejściem :-) A po Uffizi kolejne atrakcje Florencji oraz szlifowanie mojego włoskiego.
                • malgotosca Re: Nowe Uffizi 15.01.12, 17:06
                  Nie pozostaje nic ninnego, niż życzyć udanego pobytu i bezkolejkowego wejścia do Uffizi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka