Dodaj do ulubionych

Cinque Terre

IP: *.toya.net.pl 06.04.12, 22:05
Między tymi miasteczkami jeździ pociąg , na który można kupić za kilka € całodniowy bilet - tyle wiem.
Potrzebny mi jest rozkład jazdy w/w pociągów (na początek Maja) między tymi miastami oraz namiar na parking samochodowy , w którymkolwiek z miast aby pozostawić samochód i udać na dworzec.
Z góry dziękuję .
Nadmienię ,że nie znam włoskiego więc proszę mnie nie odsyłać do stron w tym języku.
Obserwuj wątek
    • malgotosca Re: Cinque Terre 07.04.12, 07:48
      Strona kolei jest intuicyjna, jeśli chodzi o rozkład jazdy, ale może po angielsku będzie Ci łatwiej, a tak wersja tam jest.
      www.trenitalia.com/
      Bilet całodniowy kupuje się chyba wraz z kartą na szlak, bo w samych kolejach nie widzę takiej opcji, ale może gdzieś się ukryła :)
      A parkingi są pod każdą miejscowością, dojeżdżasz i przed nią lokujesz auto, najczęściej odpłatnie.
    • iwwo2 Re: Cinque Terre 07.04.12, 10:08
      Samochód zostawić najwygodniej w Levanto, za darmo, przy stacji kolejowej. Tylko trzeba być w miarę wcześnie, bo później kiepsko z miejscem. A Levanto to stacja przed Monterosso.
      • Gość: Ewa Re: Cinque Terre IP: *.180.128.217.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.04.12, 14:04
        ciekawe jak wygląda stan miasteczek po ubiegłorocznych powodziach? Na you tube wyglądało to fatalnie. Czytałam gdzieś, że ścieżki turystyczne były pozamykane
        • Gość: meduza Re: Cinque Terre IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.12, 20:07
          Za około 3 tygodnie będę w Toskanii .Planuję wybrać się również do C.T.Będę wdzięczny za informacje o aktualnej sytuacji na tym terenie.Czy jest możliwe np.przejście 'droga miłości' itd.Bo informacje przekazane w ub. roku po tej strasznej powodzi każą przypuszczać , że może być problem ze zwiedzaniem tych przepięknych miejscowości.Pozdrawiam.
          • Gość: ela Re: Cinque Terre IP: *.itvmedia.pl 15.05.14, 13:04
            aleja miłości ...5 terre...cinque terre...nie była zalana....terra ..jez włoskim to ziemia...z powodzeniem można zwiedzać,stateczkiem np z La spezia
    • Gość: jotka Re: Cinque Terre IP: 193.106.85.* 08.04.12, 20:51
      Wejdź na rozkład jazdy PKP i wpisując nazwy miasta [podobnie jak polskie nazwy, tylko używaj nazw w jęz. angielskim lub włoskim] otrzymasz rozkład jazdy. Możliwe są drobne niedokładności, chyba aktualizacja nie jest online. Ja używam rozkładu włoskiego [wrzuć na google -Trenitalia, jest też wersja angielska ]. Chyba nie wjedziesz samochodem do żadnego z miasteczek objętych obszarem Parku Narodowego, ponieważ tylko zameldowani mieszkańcy mogą używać samochodów [brak miejsca]. My przyjechałyśmy z Genui. Pociąg na terenie Parku jest tani [ok. 2 eu. w zeszłym roku], nic nie wiem o biletach wielokrotnego przejazdu, trzeba tylko płacić za pobyt, cena zależy od ilości dni. Pociągi jeżdża b. często.
      Pozdrawiam kamin@op.pl
      • Gość: ~itman Re: Cinque Terre IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 22:55
        Można spróbować zaparkowac w La Spezia gdzie jest sporo miejsc parkingowych o zróznicowanych cenach/w zaleznosci od strefy/.
        • jeepwdyzlu Re: Cinque Terre 09.04.12, 11:12
          La Spezia na parking jest super.
          Można też zamiast pociągu wybrać prom (widoki!!!)
          ciao
          jeep
          • Gość: jaszczur Re: Cinque Terre IP: *.toya.net.pl 10.04.12, 19:04
            Dziękuje za wszystkie informacje.
            • Gość: Ewa Re: Cinque Terre IP: *.unknown.vectranet.pl 11.04.12, 21:55
              Jeep - prom, z jakiego miasta? Genua, czy jest coś jeszcze? Masz jakiś link? Ponawiam też pytanie, czy ktoś wie, jak wygląda obecna sytuacja w miasteczkach Cinque Terre, też czytałam, że ścieżka miłości będzie zamknięta dla turystów, a chciałam tam wpaść w maju.
              • jeepwdyzlu Re: Cinque Terre 12.04.12, 11:15
                prom z La Spezzi
                z Geniu jest za daleko - prom płynąłby godzinami
                Przystań jest w samym centrum na bulwarze przy porcie jachtowym. Nie sposób ominąć. Pływają często - w sezonie bardzo często. Prom osobowy, właściwie duża łódź - zawija do wszystkich miejscowości...
                ciao
                jeep
                • Gość: Ewa Re: Cinque Terre IP: *.unknown.vectranet.pl 12.04.12, 22:21
                  Dzięki!
                • malgotosca Re: Cinque Terre 12.04.12, 22:21
                  Na włoskojęzycznych stronach jest napisane, że odcinki Corniglia - Vernazza i Vernazza - Monterosso są zamknięte, ale rzecz chyba nadal dotyczy tez i Manarola-Corniglia. Miały być otwarte na Wielkanoc, ale trudno znaleźć aktualniejsze dane. Najpewniejsza jest tylko Via dell'Amore. Plaża w Vernazza ponoć nadal niedostępna.
    • Gość: fil Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.12, 18:49
      wiec nie zobaczysz nic. Prawdopodobnie renowacje skoncza we wrzesniu albo w nastepnym roku.
      • Gość: jaszczur Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.toya.net.pl 18.04.12, 22:56
        Nie rozumie o czym piszesz!!!
        "w renowacji" jak można zamknąć pięć miasteczek i powiedzieć ,że są w renowacji. Możesz to rozwinąć.
        • Gość: Ewa Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.146.48.118.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.04.12, 15:09
          proponuję wbij w you tube cinque terre 2011 i zrozumiesz
        • bo77co Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... 19.04.12, 21:44
          Byłam we wtorek. Na dworcu w La Spezia jest osobny punkt, gdzie nabywając bilet (1 dniowy kosztuje 10 E) otrzymuje się mapkę Parku Narodowego i rozkład jazdy pociągów. Pani od razu informuje, że trasa pomiędzy Vernazza - Corniglia - Manarola jest zamknięta. Pociągi kursują.
          Dojechałam do Monterosso, stamtąd przeszłam do Vernazzy, trwa tu porządkowanie, usuwanie zniszczeń wszak powódź miała miejsce w październiku ubiegłego roku.
          Znowu pociąg do Manaroli i pieszo do Riomaggiore. O ile pierwszy odcinek trochę przyśpiesza oddech, o tyle drugi jest bardzo spacerowy i krótki.
          Miłego wędrowania. Bogusia
          • Gość: Ela Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.itvmedia.pl 15.05.14, 13:09
            z dworca La Spezia...dojść do portu w La Spezia...jest rozkład jazdy jak kursuja stateczki na cinque terre..5 Terre....wycieczka paro godzinna,super...a także stateczkiem do Portofino..właśnie szperam w necie rozkładu jazdy stateczków i ceny..wiem sezon już otwarty
      • katja_24 Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... 20.04.12, 10:24
        A niech to, calkiem o tym zapomnialam. Czy mozna gdzies na necie znalezc informacje o tym, kiedy renowacja sie zakonczy? Bo jakos nie moge sie dokopac, a mialam zamiar wybrac sie tam wlasnie we wrzesniu, no i teraz nie wiem, czy jest sens?
        • Gość: Vero Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.unisi.it 21.04.12, 23:13
          Czesc! mam pytanko, jestem teraz w Sienie, i chce pojechac do CT, wszytscy bardzo chwala, ale jak tu piszecie duzo miejsc zamknietych. Bogusia, pyatnie do Ciebie,jak byles we wtorek, to powiedz czy warto tam jechac (mam 4 godziny i 3 przesiadki) i czy wystarczy jedyn dzien? co najlepiej zwiedzic wtedy! BARDZOOO BEDE WDZIECZNA ZA ODPOWIEDZ!
          • bo77co Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... 22.04.12, 15:20
            Cześć, ja jechałam z Pizy, poranny pociąg umknął mi o ułamek sekundy. Następny miałam w południe (czas na spacer po Viareggio) i miałam 5 godzin. Przeszłam dwa odcinki. Byłam zachwycona. Planuję już na przyszły rok przynajmniej 4 dni w tym rejonie, by przejść inne, trochę oddalone od wybrzeża szlaki.
            Na pewno pozostanie niedosyt.
            Bogusia
            • Gość: Ewa Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.147.139.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.12, 15:56
              Bogusia - dzięki! Z uwagi na twój wpis jednak pojedziemy tam w maju! Już się cieszę i zaczynam planować. Pozdrawiam Ewa!
              • Gość: Vero Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.unisi.it 22.04.12, 16:50
                Ach, Bogusia, chyba zdecyduje... mam taka dlugo droge z Sieny i tez po 10 min pomiedzy pociagami,ale chyba postaram sie pojechac 2 maja:) jak wroce postaram sie napisac, jak bylo:)
                jeszcze raz dzieki!
                a mozesz powiedziec, gdzie lepiej wysiac i jakie odcinki wziac? bede wdzieczna, bede miala ok 6-7 godzin na CT.
                pozdrawiam z Sieny,
                Vera
                • bo77co Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... 22.04.12, 19:16
                  Zaczęłam od Monterosso (ostatnie miasteczko, patrząc od La Spezia), sesja zdjęciowa, spacer plażą, lody i spacer do Vernazza. Krótki postój i pociąg do Manaroli (te dwa odcinki są zamknięte) Z Manaroli pieszo do Riomaggiore. Kawa z widokiem (!) i pociąg powroty do La Spezia. Można wystartować z Riomaggiore i pokonać trasę w drugą stronę, wtedy powrót z Monterosso.
                  Miłego wędrowania.
                  B.
                  • Gość: Vero Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.unisi.it 22.04.12, 22:46
                    Bardzo dziekuje!!!! Juz chce, chce, chce:)))
                    • Gość: jaszczur Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.toya.net.pl 07.05.12, 14:18
                      Wczoraj wróciłem z Włoch, Cinque Terre zaliczyłem w 3/5. Samochodem dojechałem do Levanto - po obu stronach dworca parkingi (7,20€ za 8 godzin) byłem około 10 rano, miejsc wolnych sporo. Na dworcu za 10 € kupuje się dzienny bilet na przejazdy pociągami między miastami w dowolnej konfiguracji , uprawnia on również do wędrówek ścieżkami wzdłuż wybrzeża . W punkcie sprzedaży biletów obsługa mówi po angielsku i francusku . Dostałem również rozkład jazdy pociągów i plan CT. Ja pojechałem pociągiem do Riomaggiore (ostatnia miejscowość) - zwiedzanie , kilka zdjęć i Ścieżką Miłości na pieszo do Manaroli. Tu kilka zdjęć ,spacer po miasteczku , kilka minut w kawiarni i pociągiem do Vernazzy. Na miejscu zdziwienie - w przeciwieństwie do dwóch wcześniejszych miejscowości tu widać ślady zeszłorocznego nieszczęścia, na plaży koparki wydobywają ziemię naniesioną z gór , na elewacjach domów widać ślady błota , spora część sklepów, restauracji zamknięta , trwają remonty ( do wakacji wszystko naprawią). Mimo to zrobiłem zdjęcia i pospacerowałem po bocznych uliczkach. Następnie wróciłem do Levanto. Całość zajęła mi 6,5 godziny (bez biegania).
                      Ścieżki pomiędzy miasteczkami są otwarte , niestety musiałem zawrócić po przejściu kilkuset metrów ze względu na ich trudność (różnice poziomów) - byłem z małymi dziećmi. Nastolatek poradzi sobie z nimi bez problemu .
                      Przy wejściu na ścieżki należy okazać zakupiony bilet. Ceny nie odbiegają od cen w innych częściach Włoch ,które odwiedziłem.
                      Jeśli macie pytania to jestem w miarę na bieżąco, dotyczy to również Sieny, Florencji, Pizy, Mediolanu, Lukki i okolic.
                      • jot.be Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... 08.05.12, 15:48
                        Gość portalu: jaszczur napisał(a):

> Wczoraj wróciłem z Włoch, Cinque Terre zaliczyłem w 3/5. Samochodem dojechałem
                        > do Levanto - po obu stronach dworca parkingi (7,20€ za 8 godzin) byłem ok
                        > oło 10 rano, miejsc wolnych sporo. Na dworcu za 10 € kupuje się dzienny b
                        > ilet na przejazdy pociągami między miastami w dowolnej konfiguracji

Taaaaa....w 2003 roku ten parking był za darmo a taki bilet kosztował €4,80...

Pozdr
                        • Gość: Ewa Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.unknown.vectranet.pl 08.05.12, 22:38
                          Jaszczur - no a jak Ci się podobało? Bo piszesz tylko technicznie :) Po pozostałych miastach też jeździłeś samochodem (Lucca, Florencja itp.), jestem ciekawa, jak to tam wygląda na żywo, tzn. czy jest szansa na w miarę normalną jazdę ( po Włoszech trochę już jeździłam i wiem, że w pewnych rejonach bywa ciężko). I jeśli możesz to proszę też o info, w którym miejscu najlepiej nocować, żeby mieć wygodnie zarówno do zwiedzania Cinque Terre, jak i Florencję, Luccę ...
                          • Gość: jaszczur Re: Cinema Terre jest akurat w renowacji... IP: *.toya.net.pl 09.05.12, 00:09
                            Cinque Terre bardzo ładne, niepowtarzalne i robi wrażenie.Podobało się mi i moim znajomym (byliśmy w 3 rodziny).
                            Nocowaliśmy w miejscowości Marina Di Massa , w tzw. mieszkaniach wakacyjnych wynajętych za pośrednictwem Neckermanna. Z łodzi to 1550km. Na miejscu poruszaliśmy się samochodami parkując je w miarę blisko centrum, adresy parkingów miałem ustalone przed wyjazdem. Później pieszo po mieście. Codziennie zwiedzaliśmy 1 lub 2 miejscowości i na noc wracaliśmy do Mariny. Poruszaliśmy się autostradami (gdzie było to możliwe) i tylko raz staliśmy w korku około 30 min. a przejechaliśmy 2tys. km. Na początku maja nie było jeszcze tłumów turystów (poza Pizą) i można było spokojnie poruszać się. Wyruszaliśmy wcześnie rano i z miejscami na parkingach też nie było problemu, gdy koło południa zmienialiśmy miejscowość trzeba było chwilę poczekać , aż się coś zwolni(max. 10 min.).
                            • Gość: Ewa Re: Cinema Terre jest akurat w renowacji... IP: *.unknown.vectranet.pl 09.05.12, 20:13
                              dziękuję za informację. Będziemy z 5 latką więc dobrze, że napisałeś o ścieżkach. Mam nadzieję, że uda nam się wypad, dotąd widziałam Toskanię tylko na trasie, a i tak byłam zachwycona widokami. Strasznie kocham Włochy, min. raz w roku tam jesteśmy, i ciągle chcemy wracać. Pozdrawiam
                              • Gość: tanova Re: Cinema Terre jest akurat w renowacji... IP: *.ipartner.com.pl 14.05.12, 13:18
                                Zastanawiałam się nad wypadem do Cinque Terre na jeden dzień podczas tygodniowego pobytu w Lukce, ale wobec doniesień o zniszczeniach chyba przełożę na następną okazję.

Mam jednak pytania: ile czasu potrzeba na przejście (w tempie turystycznym, nie wyczynowym) całego szlaku od Monteroso do Riomaggiore? Jak jest na szlaku w lipcu/sierpniu - bardzo upalnie czy nieco bardziej rześko - jak w górach? Ludzi dużo?

Pozdrawiam
                      • Gość: Leszek Re: Cinque Terre jest akurat w renowacji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 11:14
                        Trzeba było jeszcze zatrzymać się w Corniglii (chyba najpiękniejsza) i Monterosso i byłoby 5/5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka