IP: *.ip.netia.com.pl 14.06.12, 09:12
Mam wrażenie, że kwestia opłaty za pościel jest we Włoszech jakąś normą. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli się zdecyduję na wzięcie pościeli ze sobą (mam dość duży samochód, a chcę ciąć koszty), to będę potrzebować tylko poszewek czy wszystkiego?
Obserwuj wątek
    • ennka Re: Pościel 14.06.12, 12:32
      Normą we Włoszech ,jak i na całym cywilizowanym świecie , jest pościel i bielizna pościelowa w cenie doby hotelowej.Niczego tu nie zaoszczędzisz.
      Tylko w mieszkaniach wakacyjnych lub na campingach jest pościel ,ale nie zawsze jest bielizna.
      Wtedy powłoczki trzeba sobie przywieźć albo za nie zapłacić.
      To jest wyraźnie zaznaczone w ofercie.
    • Gość: bajka Re: Pościel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 15:20
      Właśnie wróciłam z Włoch. Mieliśmy mieszkanie z opcją, albo posciel własna, albo płatna. Na wyposażeniu były (na dwie osoby) poduszki, duży koc i narzuta na łóżko. Mieliśmy ze soba duże prześcieradło z gumką, poszwę 2m x 2m i poszewki na poduszki. Czasami trudno zgadnąć jaki wymiar trzeba zabrać dlatego wzięliśmy największe. Tym razem łóżko miało 1,60 szerokości, więc wszystko pasowało.
    • aseretka Re: Pościel 15.06.12, 08:01
      Zazwyczaj w wynajmowanych mieszkaniach wakacyjnych są poduszki, koce lub kołdry. Trzeba więc zabrać tylko bieliznę pościelową: prześcieradło i poszewki na kołdrę i poduszki. W mieszkaniach wakacyjnych wynajmowanych przez Interhome bielizna pościelowa jest już cenie mieszkania, dodatkowo płatna jest jej zmiana po tygodniu pobytu. Powinnaś się dopytać o wszytko przed wynajęciem mieszkania wakacyjnego.
      Dodatkowa uwaga - poduszki we Włoszech są o połowę mniejsze od naszych, więc nasz dozmiar powłoczki jest znacznie wiąkszy, ale mozna po prostu ją podwinąc, jesli nie dysponujesz czymś pośrednim pomiędzy naszym jaśkiem a poduchą.
      • Gość: Ewa Re: Pościel IP: *.181.154.234.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.06.12, 22:05
        jeśli to apartament, to chodzi o poszewki i zabranie swoich zaoszczędzi koszty, dokładnie j.w.
    • lewa_piers Re: Pościel 15.06.12, 22:14
      Ta pościel to zwykle kompletne "jajo" czyli same prześcieradła. Zwykle brak poszew, czyli przykrywanie polega na przykryciu się prześcieradłem, a na to koc. Oczywiście w czasie spania robi się z tego wszystkiego groch z kapustą.
      • marghe_72 Re: Pościel 16.06.12, 18:23
        lewa_piers napisał:

> Ta pościel to zwykle kompletne "jajo" czyli same prześcieradła. Zwykle brak pos
        > zew, czyli przykrywanie polega na przykryciu się prześcieradłem, a na to koc. O
        > czywiście w czasie spania robi się z tego wszystkiego groch z kapustą.

Włosi sypiają pod prześcieradłami. Tzw górnymi prześcieradłami ;) w odróżnieniu od tych dolnych :D
        W zasadzie tylko zimą używają poszew i kołder, a i to nie wszyscy

Co kraj to obyczaj. Po prostu
        • lewa_piers Re: Pościel 17.06.12, 14:29
          marghe_72 napisała:

> Włosi sypiają pod prześcieradłami. Tzw górnymi prześcieradłami ;) w odróżnieniu
          > od tych dolnych :D
          > W zasadzie tylko zimą używają poszew i kołder, a i to nie wszyscy
          >
          > Co kraj to obyczaj. Po prostu

OK, chodzi tylko o to żeby się nie zaskoczyć. Bo dla "nieprzyzwyczajonych" to może być lekki szok. Grunt to potem nie żałować, że się swojej pościeli nie zabrało.
          • unholyone Re: Pościel 09.07.12, 15:11
            lewa_piers napisał:

> marghe_72 napisała:
            >
            > > Włosi sypiają pod prześcieradłami. Tzw górnymi prześcieradłami ;) w odróż
            > nieniu
            > > od tych dolnych :D
            > > W zasadzie tylko zimą używają poszew i kołder, a i to nie wszyscy
            > >
            > > Co kraj to obyczaj. Po prostu
            >
            > OK, chodzi tylko o to żeby się nie zaskoczyć. Bo dla "nieprzyzwyczajonych" to m
            > oże być lekki szok. Grunt to potem nie żałować, że się swojej pościeli nie zabr
            > ało.

Aaaaha...:D
            Czyli jak jest napisane pościel i ręczniki na życzenie, tzn, ze koce to sa tylko trzeba brać poszewki i prześcieradła?
            Dobrze, ze dotarłam do tej dyskusji, bo wyjazd tuż tuż i nie potrzebnie wzięłabym 3/4 spiwory :D
            • Gość: bajka Re: Pościel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 16:03
              Zgadza się, koce są.
    • Gość: gosc Re: Pościel IP: *.24-151.libero.it 10.07.12, 11:34
      Cena za posciel jest zwykle wkalkulowana w cene noclegu, wiec nie wiem czy warto zabierac wlasną. To sa grosze.
      Polecam tani nocleg w Rzymie - 30 ero od osoby, bez wzgledu na sezon
      kontakt - gregor69@alice.it
      • marghe_72 Re: Pościel 10.07.12, 20:39
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Cena za posciel jest zwykle wkalkulowana w cene noclegu, wiec nie wiem czy wart
        > o zabierac wlasną. To sa grosze.

Niekoniecznie.
        Warto o to dopytać przed wyjazdem.
        I jeśli ktoś ma miejsce w bagażniku to sobie może zabrać kilka poszewek* , zawsze parę euro na lody czy pizzę zostanie ;)

* włoskie poduszki mają zupełnie inny kształt niż nasze.
        Są węższe i dłuższe
        • Gość: anthonyb Re: Pościel IP: 2.158.24.* 13.07.12, 16:33
          wloskie poszewki i poduszki maja srednio wymiary 50x70 cm
          nad zabraniem poszew na koce nalezy sie zastanowic czy warto. szczegolnie jesli wybieramy sie na poludnie Wloch. Noce najczesciej sa gorace i nikt sie tu niczym nie przykrywa. Jesli jest klimatyzacja to najczesciej przykrycie sie przescieradlem wystarcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka