IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:32
Prawo UE mówi, że na terenie każdego kraju unijnego obowiązuje wyposażenie
samochodu takie, jakie obowiązuje w kraju gdzie pojazd jest zarejestrowany. A
czy u nas obowiązują kamizelki?
Obserwuj wątek
    • roro1979 Re: kamizelka 26.06.04, 21:50
      1. Dlaczego obcokrajowcy też jeżdżą z włączonymi światłami we Włoszech przez
      cały rok skoro tam takie prawo?
      2. Dlaczego jeżdxac po Europie stosujesz sie w innych kwestiach do panujacych w
      danym kraju przepisów?
      allora.... comprati il giubotto
      • vojager29 Re: kamizelka 27.06.04, 08:27
        prawo mowi, iz nalezy stosowac sie do obowiazujacych przepisow w danym kraju
        nikt cie nie zmusza do posiadania kamizelki w samochodzie, kiedy jestes we
        wloszech ale jesli jej nie bedziesz mial, zaplacisz mandat, basta
        proponuje wiec kupic jesli cie juz bylo stac na samochod

• linn_linn Re: kamizelka 27.06.04, 09:24
          Tym bardziej, ze kamozelka moze sie przydac, a nawet uratowac zycie.
          • makda Re: kamizelka 27.06.04, 12:52
            Ja np dostalam mandat (a mam samochod zarejesetrowany w PL) za brak "disco
            orario"- czyli kolka- naklejki na przednia szybe, na ktorym zaznacza sie, o
            ktorej zaparkowales samochod.
            W Polsce nie obowiazuje posiadanie takie "instrumentu". Wiec jak?
            • Gość: olo Re: kamizelka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 15:37
              Dlaczego tyle złości i agresji jest w Waszych postach. Naklejka nie jest
              obowiązkowym wyposażeniem samochodu. Jest nim - np. w naszym kraju - trójkąt
              ostrzegawczy i gaśnica. W innych krajach komplet żarówek, w Czechach dwa
              trójkąty, ale nas obowiązuje jeden, itd, itp. Poddałem w wątpliwość obowiązek
              posiadania kamizelki odblaskowej, bo tak stanowi prawo Unii Europejskiej.
              Jeżeli stanowi ona obowiązkowe wyposażenie we Włoszech to ja, mając auto
              zarejestrowane w RP nie muszę jej posiadać. Inaczej bęzie, jeżeli prawo włoskie
              stanowi, że na autostradzie, po opuszczeniu pojazdu należy mieć założoną
              kamizelkę odblaskową. Jest to istotna różnica, nieprawdaż? Pytanie nasuwa się
              jedno i na nie chciałbym uzyskać odpowiedź. Czy kamizelka stanowi obowiązkowe
              wyposażenie auta ( i wtedy nie muszę jej posiadać), czy muszę ją zakładać w
              chwili opuszczania pojazdu. ( jeżeli będę miał pecha to zapłacę życiem lub
              euro - bez nauk o moim bezpieczeństwie, proszę.
              I proszę w swoich odpowiedziach powoływać się na przepisy i nie mówić mi co
              jest dla mnie bezpieczne, a co nie.
              • vojager29 Re: kamizelka 28.06.04, 08:07
                a wiec: kamizelka nie musi byc w samochodzie, musisz ja natomiast miec na sobie
                kiedy opuscisz samochod, dotyczy to wszystkich opuszczajacych samochod a wiec
                nie tylko kierowce
                zadajesz wiec troche dziwaczne pytania ale w teorii masz racje - jesli nie
                opuscisz samochodu nie musisz zakladac kamizelki ale, ze w pewnym momencie
                pojazd bedziesz musial opuscic, musisz wiec miec kamizelke w samochodzie aby ja
                zalozyc, z czego wynika, ze nie masz racji
                nie filozofuj wiec jak male dziecko tylko kup kamizelki na dopuszczalna liczbe
                osob w samochodzie

apropos przepisow ue - niezaleznie od przepisow ue, kazdy kraj ma wlasne
                przepisy dotyczace pojazdow i ruchu drogowego i czy ci sie to podoba czy nie,
                musisz je respektowac albo siedz tam gdzie masz zarejestrowany pojazd

• Gość: olo Re: kamizelka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 10:46
                  Swiadomość prawna w tym pięknym kraju jest na żenująco niskim poziomie. Kultura
                  wypowiedzi również.
                  Gdybyś spróbował odpowiedzieć bez złośliwości i agresji ujęło by ci cząstkę
                  Twojej dumy? Na pytanie nie odpowiedziałeś, prosiłem o przepisy a nie Twoje
                  przemyslenia na temat. I nie o link do strony polizia.it - nie znam włoskiego.
                  Spodziewam się, że potrafisz coś więcej, skoro zabierasz głos na forum WŁOCHY.
                  Czy przepis dotyczy wszystkich dróg, czy tylko autostrad? Parkingów również?
                  Odpowiadając na mój post opierasz się na wiedzy, czy na wnioskach wyciąganych z
                  innych postów dotyczących tego tematu?
                  • basia553 Re: kamizelka 28.06.04, 10:55
                    Przepis dotyczy wszystkim miejsc we Wloszech. Wiec nawet jak wyjedzisz z garazu
                    na publiczna droge (chocby to byla i wiejska droga) to moze Cie zatrzymac
                    kontrola i sprawdzic m.in. czy masz kamizelke. Nie wiem co to za dramat.
                    Jak powiedzial voyager: wjezdzasz do jakiegos kraju to musisz sie przystosowac
                    do panujacych tam przepisöw, a nie dyskutowac w kölko nieistotne szczegöly.
                    Skoro kamizelke musisz tak czy siak kupic, to co za problem kiedy masz ja miec
                    w aucie? Zawsze. Bo zawsze moze sie przytrafic sytuacja w ktörej musisz opuscic
                    pojazd. Widzialam w maju we Wloszech, ze wiekszosc kierowcöw wloskich ma te
                    kamizelki zalozonoe po prostu na oparcia swoich siedzen. A przeciez przepis byl
                    dopiero od 1 kwietnia, wiec jakos szybko sie dostosowali do nowych przepisöw.
                    A tu juz sie na ktöryms z rzedu watku dyskutuje, omawia i robi wielka rzecz
                    z takiego drobiazgu.
                    • vojager29 Re: kamizelka 28.06.04, 11:29
                      przepisy przepisami a zycie czasami plata figle
                      O´LE
                      • Gość: ja Re: kamizelka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.04, 11:49
                        reasumując, tak jak trójkąt ostrzegawczy trzeba mieć tak we Włoszech należy
                        zabrac ze soba kamizelkę. To juz wiemy , ale jeszcze poradzcie gdzie ja mozna
                        zakupic w Polsce( a może w naszym kraju takiej się nie dostanie?) i jakiej
                        wysokości to jest wydatek. Dzięki!
                    • Gość: olo OSTATECZNE WYJAŚNIENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 10:08
                      Droga Basiu i inni w tym wątku - to taka nauczka, że jak się czegoś do końca
                      nie wie, to pierwej trzeba się dowiedzieć nim zaczniesz pouczać.

Cytuję odpowiedź jaką otrzymałem z PZMot Travel
                      "Witam,

1)
                      Od pierwszego kwietnia 2004 we Włoszech obowiązkowym wyposażeniem samochodu
                      jest kamizelka odblaskowa (sztuk conajmniej jedna) - dotyczy aut poruszających
                      się po autostradach
                      2)
                      Każda osoba znajdująca się poza autem na autostradzie winna być ubrana w taką
                      właśnie kamizelkę (nie dotyczy parkingów).

Niespełnienie któregoś z powyższych punktów = mandat

Z poważaniem

Katarzyna Lachowicz"

A ja nie mam zamiaru jeździć po włoskich autostradach i tylko o to mi chodziło.
                      • makda Re: OSTATECZNE WYJAŚNIENIE- czy na pewno? 29.06.04, 10:33
                        Hmm.. PZMot nie jest dla mnie niestety zadnym autorytetem.
                        Artykul 162 wloskiego Kodeksu drogowego mowi o WSZYSTKICH drogach, a nie tylko
                        o autostradach. Wiec kamizelka bedzie obowiazywla rowniez Ciebie.
                        Prosze, oto link
                        www.patente.it/codice/162.htm
                        • makda Re: OSTATECZNE WYJAŚNIENIE- czy na pewno? 29.06.04, 10:34
                          Dodam, ze chodzi oczywiscie o drogi poza terenem zabudowanym.
                        • Gość: olo Re: OSTATECZNE WYJAŚNIENIE- czy na pewno? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 10:39
                          Nie znam włoskiego, gdybyś mogła przetłumaczyć albo podać link po angielsku.
                          Oczywiśćie, że PZM może nie być dla Ciebie autorytetem, ale póki co innego nie
                          ma. Kamizelkę oczywiście sobie kupię, nawet na nasze drogi, prędzej czy później
                          zacznie obowiązywać i u nas (w Austrii od 1.1.2005). Na pewno przyda się i do
                          auta i na rower.
                          pozdrawiam olo
                          • makda Re: OSTATECZNE WYJAŚNIENIE- czy na pewno? 29.06.04, 10:45
                            Jesli znajde link po angielsku, to dam ci znac. W kazdym badz razie mowa jest
                            o "strada extraurbana" czyli o drogach poza terenem zabudowanym. Nigdzie nie
                            pojawia sie slowo "autostada". Mysle, ze wartaloby zwrocic uwage pani z PZMot,
                            ze udziela belednych informacji.
                            A kamizelka- masz racje- przyda sie i tak :-)
                          • Gość: Eddie Re: OSTATECZNE WYJAŚNIENIE- czy na pewno? IP: *.gts.pl 29.06.04, 17:29
                            Dalekie od perfekcji ale zawsze coś:
                            tinylink.com/?smvh0jed9l
                      • linn_linn Re: jesli 29.06.04, 10:41
                        "Strada extraurbana" to nie tylko autostrada...
                        Najwazniejsze, ze masz nazwisko osoby, ktora udzielila Ci informacji.
                        • Gość: olo Re: jesli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 10:54
                          Tak jest, gdyby jeszcze w Polsce istniała rzeczywista odpowiedzialność za słowo
                          powiedziane i napisane.
                          • linn_linn Re: jesli 29.06.04, 11:06
                            Jesli jestes tego swiadom, to dobrze.
                    • Gość: olo Re: kamizelka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 15:15
                      basia553 napisała:
                      Widzialam w maju we Wloszech, ze wiekszosc kierowcöw wloskich ma te
                      > kamizelki zalozonoe po prostu na oparcia swoich siedzen. A przeciez przepis
                      byl dopiero od 1 kwietnia, wiec jakos szybko sie dostosowali do nowych
                      przepisöw.<
                      ------------------------------------------------------------------

Droga Basiu553, nie wiem, w których miastach bywałaś, ale proponuję odrobinę
                      pokory wobec tych, którzy we Włoszech nie byli a później dotarli i niestety,
                      mogą zweryfikować informacje. Odwiedziłem kilka włoskich miast: Wenecję,
                      Florencję, Padwę, Pizę, Rawennę i inne pomniejsze i widziałem tylko jedną
                      kamizelkę zawieszoną na siedzeniu; na parkingu w Villach w samochodzie na
                      austriackich blachach. We Włoszech widziałem kamizelkę w dwóch - dosłownie
                      DWÓCH - samochodach, jeszcze nie rozpakowaną na tylnej półce. To tyle na temat.
                      Wybaczcie, że wracam, ale ludzie wynioślli to jedyni, o których mogę
                      powiedzieć, że ich nie cierpię.

• basia553 Re: kamizelka 28.06.04, 13:17
      Nie wiem jak w Polsce, ale na wszystkich stacjach benzynowych przy wjezdzie do
      Wloch leza przy kasach te kamizelki w cenie do 10 €.
      • vojager29 Re: halo olo 29.06.04, 11:03
        pisze o tym od samego poczatku
        w Italii, kamizelka bespieczenstwa z odblaskowego materialu obowiazuje od 1
        kwietnia 2004 i nalezy ja uzywac na wszystkich drogach poza terenem zabudowanym
        kamizelka powinna miec nr. EN 471 (najczesciej zolta z pomaranczowym pasem lub
        odwrotnie jednak co do koloru nie stawia sie zadnych wymogow, musi byc
        reflektujaca)
        jesli masz w samochodzie tylko jedna taka kamizelke oznacza to, ze tylko jedna
        osoba moze opuscic samochod
        dotyczy to wszystkich pojazdow poruszajacych sie po wloskich drogach
        • Gość: olo Re: halo olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 11:10
          To tak już na zakończenie napisz mi (nam) jakie znaczenie ma znaczek CE.
          Zadzwoniłem do sklepu z BHP i odpowiedziano mi, że mają kamizelki ostrzegawcze
          ze starym znaczkiem "B" - z CE jeszcze nie mają - i certyfiaktem do końca 2004
          r. W jednym z wątków był link do opisu kamizelki, ale niestety nie rozumiem o
          co chodzi ze znakiem CE (China Export :-) ) Jeżeli już mam mieć kamizelkę to
          niech ona będzie zgodna z normami i leży w samochodzie od wyjazdu z domu a nie
          od włoskiej granicy, skoro przekonaliściście Cie mnie, co do faktu, że poprawi
          moje bezpieczeństwo.
          • vojager29 Re: halo olo 29.06.04, 11:29
            zwroc sie do PZM, jako organizacja motorowa powinna miec kamizelki zgodne z
            obowiazujacymi przepisami i udzielac autorytatywnych informacji
            • Gość: olo Re: halo olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 11:41
              Już się zwróciłem, efekt sam widziałeś:(
          • linn_linn Re: halo olo 29.06.04, 11:52
            Niestety, zanim ustalono jakie maja byc kamizelki, na wloskich bazarach i
            straganach pojawily sie kamizelki produkcji chinskiej / te wyroby sprytnie
            nosza znak CE - latwo pomylic je z omologacja europejska, na czym korzystaja /.
            Wiele osob je kupilo pospiesznie i niepotrzebnie. Niesprzedane na pewno jeszce
            kraza tu i owdzie.
            Oprocz CE musi byc symbol EN 471. Kupujac kamizelke dobrze jest sprawdzic, czy
            znak ten na pewno jest. Po prostu, aby nie wyrzucic pieniedzy i dodatkowo nie
            narazic sie na mandat.
    • grzek Re: kamizelka 29.06.04, 12:09
      Zobacz tutaj:
      www.reflex-polska.com.pl/moto/v_pl/kam_pl.htm
      • Gość: pyzek Re: kamizelka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 13:10
        Ładna jest ta kamizelka ale ja wciąż nie wiem gdzie i za ile moge ja kupić w
        Polsce.
        • Gość: olo Re: kamizelka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 13:16
          Kamizelki są w sklepach z odzieżą BHP, ale zamiast znaku CE mają stary znak "B"
          i są zgodne z normą EN 471.
          • linn_linn Re: kamizelka 29.06.04, 13:53
            Tylko jak to potem wytlumaczyc w razie kontroli?
        • grzek Re: kamizelka 29.06.04, 14:33
          Wpisz w dowolnej wyszukiwarce "kamizelka odblaskowa" i bedziesz kilka sklepów
          gdzie to można kupić min:
          odblaski.wimed.pl/ubr3.php
          • Gość: olo Re: kamizelka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:10
            Drodzy forumowicze, nie zwykłem niczego co "europejskie" przyjmować z pokorą i
            bez zadawania pytań. Moja dociekliwość została nagrodzona , przetłumaczyłem
            sobie przepis z art 162.
            Kamizelka nie stanowi obowiązkowego wyposażenia samochodu (For who "it forgot"
            to wear the accessories, in case of controls - autom. tłumacz)ale... należy ją
            mieć w przypadku opuszczenia auta. Sprytny wybieg, u nas to się nazywało
            (nazywa?)falandyzacją prawa. Gdyby kamizelka stanowiła wyposażenie samochodu,
            nie obowiązywałaby całej reszty unijnych kierowców. Jestem ciekaw jedynie jak
            dalece interpretowany jest zapis o "zmniejszonej widoczności" Ale dość o tym.
            Pani w PZM-ocie jutro z rana wyślę maila z linkami do odpowiednich stron, być
            może nikogo więcej nie wprowadzi w błąd.
            Cierpliwym dziękuję za cierpliwość i pozdrawiam olo
            • flam1966 Re: MAM KAMIZELKĘ - 32PLN 29.06.04, 23:32
              Nawet nie wiecie ile radości może przynieść ta kamizelka. Kupiona w hurtowni
              odzieży ochronnej.
              Cena w Polsce 32zł
              • Gość: olo Re: MAM KAMIZELKĘ - 32PLN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 06:28
                No to podziel się wiadomością, gdzie ta hurtownia.
                • vojager29 Re: halo olo 30.06.04, 07:41
                  cieszy mnie, ze wreszcie przyjeles do wiadomosci to o czym pisze od samego
                  poczatku
                  pamietaj, nawet w tzw. zjednoczonej Europie, kazdy kraj z osobna ma prawo
                  wprowadzic szczegolne prawa lub zachowac stare
                  przyklad wyspy brytyjskie - oni ciagle jezdza pod prad
                  • Gość: olo Re: halo olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 08:26
                    Prawo krajowe musi być w zgodzie z prawem unijnym. Prawo unijne nie zabrania
                    dbać o bezpieczeństwo własnych obywateli i nakazuje wręcz dbać o bezpieczeństwo
                    gości. Dlatego kamizelka, jak napisałem, nie stanowi obowiązkowego wyposażenia.
                    POdobnie jak z żarówkami. W Polsce nie musisz ich mieć, ale rozsądek podpowiada
                    inaczej, nie wymienisz na miejscu - płacisz albo oddasz dowód rejestracyjny.
                    Tłumacząc przepis dowiedziałem się również, że nie muszę jej zakładać za każdym
                    razem, kiedy opuszczam samochód, a jednie w nocy i w warunkach złej
                    widoczności. (Chyba że to jest aż tak kiepskie tłumaczenie - wtedy niech mnie
                    ktoś wyprowadzi z błędu)
                    Odchodząc od kamizelki. Nie mogę już doczekać się wyjazdu, jeszcze tydzień.
                    Żadną wyprawą, poza pierwszą, dziką autostopem, z ośmioletnim dzieckiem do
                    Austrii, Słowacji i Czech nie byłem tak podniecony. Na żadną tak nie czekałem.
                    Chłonę na tym forum każdą informację i mam nadzieję, że i ja, po powrocie, będę
                    mógł innym udzielić wielu cennych informacji.
                    Pozdrawiam olo
                    • vojager29 Re: halo olo 30.06.04, 09:13
                      Gość portalu: olo napisał(a):

> Prawo krajowe musi być w zgodzie z prawem unijnym. Prawo unijne nie zabrania
                      > dbać o bezpieczeństwo własnych obywateli i nakazuje wręcz dbać o
                      bezpieczeństwo
                      >
                      > gości. Dlatego kamizelka, jak napisałem, nie stanowi obowiązkowego
                      wyposażenia.

odp: do prawa unijnego moga byc aneksy - prawo unijne jest ogolne i nie bierze
                      namiaru na specyfike danego kraju, a wiec nie masz racji - od 1.04.2004
                      kamizelka stanowi podstawowe wyposazenie w samochodzie poruszajacym sie po
                      Italii, podobnie jest w Skandynawii - musisz miec zapalone swiatla mijania
                      przez caly dzien i przez caly rok i jest to zupelnie obojetne co ty o tym
                      sadzisz, Twoje zdanie sie tu absolutnie nie liczy ale mozesz je oczywiscie miec
                      to ci gwarantuje przynaleznosc do UE ale poki co musisz sie stosowac do
                      przepisow w danym kraju
                      zycie plata czasami figle

• linn_linn Re: halo olo 30.06.04, 09:19
                        Mnie cale to "rozdzielanie kamizelki na czworo" popsuloby cala radosc z
                        wyjazdu. Wydatek niewielki i moze zadecydowac o zyciu. Radujmy sie wyjazdami!
                        • viki2lav Re: halo olo 30.06.04, 09:40
                          i dlaczego tylko kamizelka??????skoro pisza:
                          è fatto divieto al conducente di scendere dal veicolo e circolare sulla strada
                          senza avere indossato giubbotto o bretelle retroriflettenti ad alta visibilità.
                          kamizelka albo szelki odblaskowe. Taki Adam Slodowy napewno potrafilby nam
                          pomoc i domowym sposobem moglibysmy sie od takiego wloskiego mandatu uchronic.
                          • vojager29 Re: halo olo 30.06.04, 11:46
                            viki2lav napisała:

> i dlaczego tylko kamizelka??????skoro pisza:
                            > è fatto divieto al conducente di scendere dal veicolo e circolare sulla
                            > strada
                            > senza avere indossato giubbotto o bretelle retroriflettenti ad alta
                            visibilit&a
                            > grave;.
                            > kamizelka albo szelki odblaskowe. Taki Adam Slodowy napewno potrafilby nam
                            > pomoc i domowym sposobem moglibysmy sie od takiego wloskiego mandatu uchronic.

to juz zakrawa na kpiny, ja sie z tej dyskusji wycofuje
                      • Gość: olo Re: halo vojager29 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 11:51
                        PRZEKONAŁAŚ mnie co do dobrodziejstw wynikających z posiadania kamizelki, ale
                        nie przekonasz mnie do tego co piszesz.
                        Samochody zarejestrowane w Szwcji są WYPOSAŻONE w system komputerowy
                        umożliwiający zapalenie świateł do jazdy dziennej w chwili uruchomienia
                        silnika. Mój samochód podczas mojego pobytu w Szwecji nie musi być w ten
                        system WYPOSAŻONY, ale muszę mieć zapalone światła. Nie dostanę więc mandatu za
                        brak WYPOSAŻENIA tylko za brak świateł. W Czechach obowiązkowym wyposażeniem są
                        dwa trójkąty, ale ja, od 1 maja, nie muszę posiadać w samochodzie dwóch
                        trójkątów. Mówimy o obowiązkowym WYPOSAŻENIU auta, przecież to nie jest trudne
                        do zrozumienia.

Tekst ze strony
                        www.poliziadistato.it/pds/primapagina/nuovo_cds/giubotto.htm mówi nam,
                        że:
                        >> obligation of the jackets and of the reflecting risers that must be it wears
                        to you from leading of the firm vehicles on the track, outside from the centers
                        lives to you, of night or in conditions of poor visibility. <<
                        Obowiązkowo UBRAĆ kamizelkę lub szelki. Ubrać, nie wyposażyć auto.
                        I dalej czytamy :
                        >>For who "it forgot" to wear the accessories, in case of controls of the
                        police enforcements, it releases a fine that can vary from 33,60 to 137,55
                        euro<<
                        Dla tego kto zapomni WŁOŻYĆ - nie wyposażyć auto przewiduje się mandat. A to ze
                        strony Ministerstwa Transportu
                        >> MINISTRY Of INFRASTRUCTURES And the TRANSPORTS
                        DECREE 30 Decembers 2003
                        Technical characteristics of the jackets and the back-reflecting risers to high
                        visibilita' that they must be wear to you from leading of the vehicles,
                        register to you in Italy,

I ten szczegół jest niezmiernie istotny i tego od początku o niego wypytuję.
                        Nie mogę dostać mandatu za brak kamizelki w samochodzie, mogę dostać mandat
                        jeżeli jej nie założę do wymiany koła czy wystawienia trójkąta ostrzegawczego-
                        na przykład. Może dla wielu ten szczegół jest nieistotny ale ja chcę w miarę
                        dobrze znać prawo kraju, do którego się wybieram, bo nieznajomość prawa ... itd.
                        Napisałaś >>ale poki co musisz sie stosowac do przepisow w danym kraju<< Cały
                        czas usilnie poznaję przpisy kraju, do którego się wybieram. Nic innego nie
                        robię od kilku dni. Najgorzej mi idzie z Węgrami. Rozumiesz dlaczego.
                        pozdrawiam z myslą, że temat został wyczerpany.
                        olo
    • Gość: Qbatura Re: kamizelka IP: *.tele2.pl 04.07.04, 17:11
      Witam Szanownych Forumowiczów!
      Nasza firma jest jednym z dystrybutorów tego typu kamizelek ,jakie są aktualnie
      wymagane we Włoszech, a także w Hiszpanii,Portugalii i od 01.01.2005 w Austrii.
      Nasze kamizelki spełniają wszystkie,wymagane europejskim
      prawem ,normy.Kamizelki są produkcji europejskiej.
      Jeżeli będziecie Państwo zainteresowani nabyciem takiej kamizelki, możemy ją
      przesłać pocztą lub kurierem.
      Koszt kamizelki:39,-pln /brutto/ + koszt przesyłki
      info: qbatura @ pgms.pl
      +48 601 208 430
      Pozdrawiam
    • Gość: b Re: kamizelka IP: *.tele2.pl 07.07.04, 21:18
    • Gość: Aleksandra Re: kamizelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 17:56
      Tak od 01.04.2004 na terenie Włoch zostały wprowadzone kamizelki odblaskowe dla
      kierowców, wkłada się je wtedy gdy auto jest naprawiane na drodze np. zmiana
      koła, czy inna awaria .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka