Dodaj do ulubionych

do "campingowców" prośba o radę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 12:02
Witam,
Zwracam się z prośbą, zwłaszcza do doświadczonych bywalców campingów, o polecenie ciekawego campingu, w rejonie Umbrii. Od kilku lat wakacje spędzamy z małymi dziećmi (3 i 6 lat), starając się wybierać takie campingi, by i wilk był syty i owca cała, tzn. z mnóstwem atrakcji wodnych, animacji i innych udogodnień dla dzieci, ale również w niewielkiej odległości do ciekawych zabytków (w promieniu do 100 km, czyli dziennego wypadu). W ten sposób udało nam się zwiedzić Toskanię (baza to Park Albatros i Norcenni Girasole Club). W przyszłym roku mamy ochotę odwiedzić Umbrię. Niestety, o ile na północy Włoch i w Toskanii jest mnóstwo campingów oferujących ciekawe atrakcje, Umbria to pod tym względem biała plama (przynajmniej w ofercie Eurocampu i Vacansoleil). Jedyne campingi warte uwagi to te nad jeziorem Trazymeńskim. Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi coś w tym względzie doradzić?
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: ir-ed wybierz wg potrzeb IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.12, 14:42
      Zerknij na mapę z kempingami < zapraszam do klikania

Pozdrawiam,
      Nasz ulubiony kemping < zerknij
    • Gość: SingSing74 Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.piekary.net 09.10.12, 15:47
      Niestety nie byłem w tamtym rejonie. Jeżeli miałbym coś polecić to następującą stronkę www.camping.it/english/umbria/
      Znajdziesz tam adresy i fotki kempingów w regionie.
      Pozdrawiam.
      • Gość: piotr Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.olsztyn.mm.pl 09.10.12, 17:35
        Dziękuję za szybki odzew. Stronka jest mi znana. Niestety nie ma tam campingów z tak szeroką ofertą, jak chocby w Toskanii czy nad Gardą lub Adriatykiem. Miałem cichą nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto poleci coś sprawdzonego na własnej skórze. Wygląda na to, że campingi nad jeziorem Trazymeńskim (Punta Navaccia, Polvese, Villagio Italgest) to optymalne rozwiązanie.
        Pozdrawiam,
        Piotr
        • Gość: SingSing74 Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.piekary.net 10.10.12, 00:07
          Do tej pory przy wyborze kempingu nie zwracałem uwagi na atrakcje dla dzieciaków choć sam uwielbiam zjeżdżalnie. W przyszłym roku już z rocznym brzdącem wybieramy się do Marine di Venezia. Wiem, że na przyszły wyjazd planujecie Umbrię ale tak na przyszłość to polecam Pra delle Torri. W mojej ocenie wspaniały kemping dla rodzin z dziećmi. Czytałem dobre opinie o Sant Angelo i Union Lido (chyba że już byłeś?). Dopóki malec nie podrośnie to północny Adriatyk musi wystarczyć bo to stosunkowo blisko, a i atrakcje nie tylko dla maluchów w zasięgu ręki. Jak będzie troszkę starszy to na pewno pojedziemy do Le Brasilia we Francji i Playa Joyel w Hiszpanii ale to już plany na kolejne lata.
          • Gość: Piotr Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.12, 08:11
            Dzięki za sugestie. Co prawda okolice Wenecji zwiedziliśmy jeszcze w okresie "przeddziecięcym", ale kto wie, co nam strzeli do głowy. To prawda, że wyjeżdżając z małymi dziećmi automatycznie zwraca się uwagę na rzeczy wcześniej nieistotne. My moglibyśmy już chyba napisać przewodnik: "Toalety i place zabaw Toskanii". Bardzo mnie zaintrygowały Twoje sugestie co do campingów w Hiszpanii i we Francji. Czy byłeś już tam wcześniej? Na stronie internetowej oba wyglądają bardzo interesująco.
            • Gość: SingSing74 Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.piekary.net 11.10.12, 14:49
              We Francji byłem tylko w La Baume. Bardzo fajny kemping niestety do plaży (pięknej np. w Saint Aygulf) trzeba było kawałek podjechać. Na samym kempingu bardzo miła obsługa, czysto, place zabaw, dwa kompleksy basenów praktycznie dla każdego. Ogólnie Francja przypadła mi do gustu. Co do Hiszpanii to jeszcze nie byłem ale lokalizacja ww. kempingu przypomina mi Plage d'Arone na Korsyce gdzie byliśmy z małżonką motocyklem. Widać, że będzie to doskonałe miejsce do nurkowania (maska + fajka = kupa zabawy). Do tego mini zoo dla dzieci no i ocean czyli duże fale fale.
    • Gość: Gość Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.free.aero2.net.pl 11.10.12, 19:11
      Witam,

2 czy 3 lata temu byliśmy na kempingu Italgest (z vacansoleil). Kemping całkiem przyjemny i świetne miejsce wypadowe do zwiedzania okolicy. Moim zdaniem niewiele mniej niż w pobliskiej Toskani. My zwiedziliśmy m.in. Perugię i Asyż oraz mnóstwo malowniczych miasteczek.
    • maximma Re: do "campingowców" prośba o radę 15.10.12, 13:09
      My w tym roku byliśmy na campingu Norcenni Girasole Club i było bosko. Baza wypadowa doskonała. Na przyszły rok wstępnie zaklepany mamy camping właśnie w Umbrii. Pani z biura vacansoleil polecała Polvese i tam też planujemy spędzić 3 tyg. Cudne miejsca prawie na wyciągnięcie ręki, więc juz pomału zaczynam robić plany wycieczek:) Jedziemy z 5 i 11 latkami.
      • Gość: agata Re: do "campingowców" prośba o radę IP: *.dynamic.mm.pl 15.10.12, 20:54
        Witam. W maju planuję 1-wszy raz na camping, sama - czy to aby bezpieczne?-, Myślę o Sardynii i Korsyce. Moje pytanie - czy muszę wcześniej dokonać rezerwacji namiotu czy z tzw marszu będzie też dobrze? Czy muszę mieć auto ? a może quadem da radę? Lecieć z Polski- z jakiego miasta najlepiej? mieszkam na pomorzu, czy z np Berlina? Mam mnóstwo obaw ale.... czemu by nie spróbować? Za rady te i inne wskazówki - dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka