Dodaj do ulubionych

Parkowanie Portofino

26.04.13, 12:41
Dzień dobry

W czasie naszego pobytu we Włoszech mamy zamiar na jeden dzień wyskoczyć do Portofino.
Mam pytanie o parkingi, najlepiej bezpłatne w Portofino.
Gdzie parkować aby jak najszybciej dojść do portu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Parkowanie Portofino 27.04.13, 10:22
      Nie odpisałem od razu - myślałem, że ktoś Ci podpowie
      Według mojej wiedzy darmowego parkingu w Portofino nie znajdziesz.
      Parkowałem 300 m od portu jachtowego na prywatnym parkingu - małym, jest ich w centrum kilka, kilometr od zatoki - może kilkanaście.
      Ale koszt 5 euro za pierwszą godzinę plus 2-3 euro za kolejną, albo 35 euro za dobę - to niestety standard.
      Ale i tak warto!
      jeep
      • lukasz-r Re: Parkowanie Portofino 29.04.13, 22:47
        Byłem samochodem w Portofino we wrześniu 2013. Jeden parking w centrum: 6 euro pierwsza godzina i 5,5 euro następna. Na drodze stała policja i kierowała wszystkich na ten parking. Jest bezpłatny parking w połowie drogi z Santa Margherita Ligure do Portofino, przy plaży, ale można parkować do 3 godzin (Włosi mieli za szybą plakietki z godziną parkowania).
    • onyks_malowany Re: Parkowanie Portofino 30.04.13, 20:14
      można zaparkować w Santa Margherita i za 1,5 EUR dojechać do Portofino autobusem nr 82 z dworca kolejowego lub 81 z portu.
    • nlka Re: Parkowanie Portofino 06.05.13, 13:24
      Dziękuje wszystkim za pomoc.
      Zaparkowaliśmy na parkingu niedaleko od tablicy Portofino i podeszliśmy do samego miasteczka ok 500 metrów.

Pozdrawiam
      • jeepwdyzlu nlka napisz proszę 06.05.13, 13:26
        parę słów o miasteczku i wrażeniach...
        Dla mnie to miejsce magiczne :-)
        jeep
        • nlka Re: nlka napisz proszę 06.05.13, 14:01
          jeepwdyzlu napisał:

> parę słów o miasteczku i wrażeniach...
          > Dla mnie to miejsce magiczne :-)
          > jeep

Miasteczko bardzo fajne, różni się od Saint Tropez w którym też byłem.
          Jest niewielkie, ceny nie są aż tak bardzo wysokie jakich się spodziewałem: kawa od 3€.
          Ma swój urok, spokój, zwisające pranie z okien, łódki rybaków wyciągnięte na ląd.
          Kolorowo i mnóstwo turystów powoli spacerujących po miasteczku.
          Kilka wielkich i absurdalnie drogich jachtów motorowych i kilka żaglowych - nie ma miejsca na więcej. W Saint Tropez jachtów motorowych cumuje zawsze kilkanaście a nawet kilkadziesiąt.
          Kilka butików największych kreatorów mody z cenami jeszcze większymi niż w Rzymie, czy Mediolanie.
          Ładne widoki z zameczku i latarni morskiej, po drodze m-dzy nimi ładne ogrody i wille.
          Po prostu ładnie... i chyba sennie, a na pewno spokojniej niż w Saint Tropez :)
          Warto tam przyjechać i posiedzieć na kawie w knajpce przy porcie.

Pozdawiam
          • jeepwdyzlu Re: nlka napisz proszę 06.05.13, 15:13
            Warto tam przyjechać i posiedzieć na kawie w knajpce przy porcie.
            ---------
            dokładnie, właśnie o espresso w tym miejscu marzy mi się w zimne styczniowe dni :-))
            Najserdeczniej!
            jeep
            PS. Byłeś w Genui?
            • nlka Re: nlka napisz proszę 06.05.13, 16:07
              jeepwdyzlu napisał:

> Warto tam przyjechać i posiedzieć na kawie w knajpce przy porcie.
              > ---------
              > dokładnie, właśnie o espresso w tym miejscu marzy mi się w zimne styczniowe dni
              > :-))
              > Najserdeczniej!
              > jeep
              > PS. Byłeś w Genui?

Przejeżdżałem przez Genuę w drodze do Portofino i przez miasteczka m-dzy Genuą u Portofino.
              Genua mi się spodobała z okien samochodu na tyle że chcemy do niej przyjechać i ją pozwiedzać - może w przyszłym roku.
              Tak samo miasteczka po drodze które są śliczne - warto tam przyjechać na wakacje. Niestety ceny wynajmu są wysokie w sezonie...

Pozdrawiam
              • jeepwdyzlu Re: nlka napisz proszę 06.05.13, 16:37
                Genua na tym forum ma złą opinię.. niezasłużenie. Lubię to miasto - podobnie jak Neapol nie jest cukierkowo turystyczna...
                Pozdrawiam
                jeep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka