Dodaj do ulubionych

Na południe od Rzymu

27.11.13, 19:19
Na przełomie maja i czerwca przyszłego roku mam kupione bilety do Rzymu, na lotnisku samochód i wzdłuż wybrzeża na południe...tylko gdzie, poradźcie, jakaś przytulna miejscowość nad morzem, lub blisko morza, żaden turystyczny kurort, coś nieskażonego zbytnio masówką i komercją (znajomy polecił miejscowość Gaeta, jak zobaczyłem zdjęcia to postukałem się w głowę, na plaży tysiące parasoli, chyba większy obciach od Bibione i Rimini). Za wszelkie rady z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Na południe od Rzymu 27.11.13, 20:33
      Polecam miasteczko Sperlonga i jego okolice. Piękne, piaszczyste plaże, urocze widoki:
      www.tripadvisor.com.au/LocationPhotos-g656834-Sperlonga_Province_of_Latina_Lazio.html#33025069
      Niestety przy hotelowych plażach też będą rzędy parasoli ale nie jest tak najgorzej :)
    • aseretka Re: Na południe od Rzymu 28.11.13, 16:09
      Jak widzę pani Monika znowu uaktywnia się ze swoją nachalną reklamą... Jej wątki były ostatnio kasowane przez administratorów. Osobiście odradzam korzystanie z oferowanych przez nią usług. Sama kiedyś poleciłam znajomemu oferowane przez nią noclegi w Rzymie i do dziś się czerwienię, gdy go spotykam. Lokum okazało się bowiem od dawien dawna nie remontowanym, uwłaczającym nawet najmniej wymagającym klientom.
      Zresztą, czego można się spodziewać po osobie, której nie stać na prawdziwą reklamę swoich usług, a korzysta z forum niezgodnie z jego regulaminem? Ale wybór należy do Ciebie.
    • jo.hanna na południe od Rzymu 28.11.13, 20:12
      polecam Fondi, Itri i Terracinę. Urokliwe miasteczka, pełne zabytków i niewielu turystów. Itri jest malutkie, Fondi i Terracina większe, w Terracina warto wjechać na wzgórze i zwiedzić Giove Anxur. Nie tylko ciekawe ruiny, ale też wspaniały widok na morze i góry. Do listy miejsc wartych zwiedzenia dopisałabym jeszcze klasztor pocysterski Fossanova, klasztor Valvisciolo i pobliską Sermonetę. W pobliżu jest też Cori z resztkami świątyni Hermesa, ogrody Ninfy, Segni z murami cyklopowymi. I nie wiem czy Anagni klasyfikuje się jako 'na południe od Rzymu', ale do Anagni na pewno warto pojechać, chociażby po to by obejrzeć freski w krypcie katedry, najlepiej zachowane średniowieczne freski. No i, będąc w okolicy, warto spróbować cesanese di piglio, jedynego czerwonego z Lacjum, które jest smaczne i miejscowe, to znaczy robione z miejscowego szczepu a nie import typu merlot czy cabernet. Aha, doczytałam, że chcecie nad morzem więc z mojej listy ten wymóg spełnia jedynie Terracina, ale gdybyście chcieli coś innego to listę już macie....
    • wislok1 Re: Na południe od Rzymu 29.11.13, 16:31
      Co jest obciachowego w Rimini ?
      Ładne miasto nad morzem z zabytkami i piękną plażą.
      Ktoś kto nie lubi klimatów promenady z hotelami, może sporo pozwiedzać w samym Rimini
    • shilaa Re: Na południe od Rzymu 29.11.13, 20:18
      znajomy polecił miejscowość Gaeta, j
      > ak zobaczyłem zdjęcia to postukałem się w głowę, na plaży tysiące parasoli, chy
      > ba większy obciach od Bibione i Rimini

Widac widziales za malo zdjec, a szkoda, bo Gaeta to scisla czolowka najpiekniejszych nadmorskich miejscowosci we Wloszech, a porownywanie jej do komercyjnych i brzydkich Rimini czy Bibione to dopiero obciach ;) Zapewne widziales zdjecia plazy miejskiej Serapo - tak, jest pelna parasoli, podobnie jak 2-3 plaze hotelowe tuz za Gaeta w strone Sperlongi, ale badz spokojny, bo na przelomie maja i czerwca nie zastaniesz ani komercji, ani tlumu. Kazdy, kto zna Gaete i nie jest leniwy wybiera jednak plaze miedzy Gaeta a Sperlonga, do ktorej trzeba zejsc pare schodow w dol lub plaze w Sperlondze. Sama Gaeta jest przepiekna, tak jak cala okolica od Minturno, przez Formie, az do Sperlongi. Gory, morze, wzgorze Orlando, piekna i dluga promenada nadmorska...

Jesli mimo wszystko nie przekona Cie Gaeta lub Sperlonga, mozesz pojechac nieco blizej, do Sabaudii lub San Felice Circeo.
      • aseretka Re: Na południe od Rzymu 29.11.13, 21:30
        > Sama Gaeta jest przepiekna, tak jak cala okolica od Minturno, przez Formie, az do Sperlongi. > Gory, morze, wzgorze Orlando, piekna i dluga promenada nadmorska...

Święte słowa. :) Nic dodać, nic ująć.
    • Gość: Luigi Re: Na południe od Rzymu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.13, 23:11
      Boshe, co za pretensjonalny snobizm,
      nieskażone masówką i komercją ?!
      Czasami ten snobizm na tym forum jest nieznośny, ta pogarda wobec ludzi, którzy przebywają w znanych miejscowościach wypoczynkowych, fuj
    • Gość: anthonyb Re: Na południe od Rzymu IP: 91.255.125.* 01.12.13, 01:10
      w pelni potwierdzam slowa shilli co do Gaety. Okres, w ktorym jedziesz to jest zupelnie poza sezonem i wlosi nie jezdza wtedy sie kapac. Gaeta jest dobrym rozwiazaniem bo to jest miejscowosc, wiec i poza sezonem to nie bedzie totalne pustkowie. Morze w Sperlondze jest wspaniale. Poza tym niezbyt ale okolice bardzo interesujace.
      jesli nie chcesz blizej od rzymu to Terracina proponowana przez Joanne tez jest dobra propozycja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka