Dodaj do ulubionych

Czym do Rzymu?

24.06.14, 11:08
Chciałabym pojechać do Rzymu. Zastanawiam się, jak najlepiej tam się dostać, jakimi liniami lecieć (z Warszawy), które są dobre, które mniej dobre? A czym Wy latacie do Rzymu?
Obserwuj wątek
    • fishka Re: Czym do Rzymu? 24.06.14, 12:38
      Na wikitravel jest chyba trochę info o lotach do wiecznego miasta.
      Taniej jest do Rzymu autokarem (cena nawet niecałe 200pln a dzieciaki taniej) z tym że to 21 godzin a nie 2h i 10 minut.
      • ferroni Re: Czym do Rzymu? 24.06.14, 13:05
        Do Rzymu można aktualnie polecieć w obydwie strony za mniej niż 400 zł.
        Na skyscanner jest mnóstwo opcji i możliwości, można z Modlina, można z Okęcia, na Ciampino lub Fiumicino. Piszę tylko o lotach Warszawa - Rzym - Warszawa, bo sam pokonuję tę trasę od lat.
        Autobus jest niejednokrotnie droższy od samolotu. Jednakże dochodzi tu kwestia bagażu. Ja latam bez bagażu, nic nie wożę w żadną ze stron, nie mam takiej potrzeby, lecz osoby ciągnące za sobą tony walizek wybierają nieraz autokar, bo w samolocie bagaż znacznie podwyższa cenę biletu.

Warszawa - Rzym autokarem w 21? To jakaś pomyłka. Może kiedyś było to realne, gdy bezpośrednie linie jeździły bez przesiadek. Taraz podróż taka to 26 - 30 h, a osławionym i klimatycznym Rudnikiem Tumay zdarzyło mi się jechać 38 h, przy czym wspominam tę podróż jako fajny survival, niemal przygodę życia ;)

Koleżanka jednak pyta o samolot. Polecam siedzieć na skyscanner i sprawdzać promocje. Kiedyś wyłowiłem promocję w Alitalii lub był to błąd, nie wiem, w każdym razie w Sylwestra poleciałem za jakieś +-270 zł z WAW na FCO, co ciekawe samolot był zapełniony zaledwie w 1/4, ten lot też wspominam jako klimatyczny, wyluzowane stewardessy i sympatyczny, gadający cały czas pilot. W Rzymie wtedy były fatalne warunki pogodowe, lądowanie około 17, więc już ciemno, wiatr, deszcz, chmury do ziemi, wytrząchało nas na wszystkie strony i to lądowanie sylwestrowe pamiętam do dziś.
        • fishka Re: Czym do Rzymu? 24.06.14, 13:28
          No tak , te walizki i obawa przed lataniem . W końcu nie każdy jest taki uniezależniony od tysiąca i jednego przydasiów w walizce :)
          Ale co do czasu podróży to trochę się nie zgodzę, bo teraz jeżdżą często szybkimi drogami przez Niemcy i Austrię i np taki kurs ze Szczecina do Rzymu (przez DE i AT) to 23h i tyle mniej więcej było w praktyce przy ostatniej podróży do Neapolu.
          • ferroni Re: Czym do Rzymu? 24.06.14, 14:15
            Masz rację, faktycznie nie znam przecież wszystkich połączeń w całej Polsce :) napisałem tak ze swoich doświadczeń, jeszcze z czasów ciągłych podróży autobusami. Europa Express wyrabiała się chyba w 24 h z W-wy do Rzymu. Ostatni raz jechałem autobusem w ubiegłym roku i to w drodze powrotnej Rzym - Warszawa; wynika to z faktu, że zwykle nie wiem kiedy wrócę do Pl i czasem decyzję podejmuje się z dnia na dzień, podróż samolotem z dnia na dzień jest trudno dostępna i droga, a autobusem dostępna od ręki, swego czasu nawet nie trzeba było w Rudniku kupować wcześniej biletu, wystarczyło zadzwonić i zabukować, kupowałem dopiero w autobusie. Niestety nieodpowiedzialni pasażerowie zniweczyli tę możliwość, bo bukowali bilety i nie jechali i Rudnik wycofał się z tej wygodnej opcji.

Faktycznie, ze Szczecina do Neapolu najszybciej przez Niemcy, chociaż przejechać tę trasę w 23-24 h autobusem wydaje się trudne czasowo, chyba mało przystanków na trasie i krótkie postoje, a nie godzinne, jak to bywało, gdy jeździłem, nawet ponad godzinne.
    • Gość: well19 Re: Czym do Rzymu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 15:17
      Dziękuję za wszystkie sugestie. Chętnie pojechałabym autobusem, jednak te ponad 20 godzin w podróży, to trochę za ciężko. Wcześniej planowałam, że polecę Wizairem, ale przeczytałam na forach, że te samoloty często mają duże opóźnienia. Gdybym w środku nocy sama znalazła się na lotnisku daleko od miasta (obcego mi), to byłaby dla mnie sytuacja bardzo niekomfortowa. A propos, czy porty lotnicze są czynne przez całą noc, można tam przesiedzieć do rana?
      • Gość: anthonyb Re: Czym do Rzymu? IP: *.ip20.fastwebnet.it 24.06.14, 16:40
        latam czesto liniami typu wizzair czy ryanair i jescze nigdy zadnego opoznienia mi sie nie zdarzylo zaliczyc.
        zdarzylo mi sie za to w alitalia, american airlines, lot - zmiany godzin lotow itp.

ogolnie linie sa takie same. w tych rejsowych w cenie biletu masz bagaz do luku + podreczny 20+ 15kg i dostajesz posilek,przekaske, napoje
        w tych tzw. tanich za bagaz dodatkowo trzeba placic. i w cenie nie ma posilkow czy napojow. zwyczajnie trzeba sobie porownac daty w roznych liniach + koszt ewentualnego bagazu i wtedy skakulowac co sie bardziej oplaca.
        • ferroni Re: Czym do Rzymu? 24.06.14, 18:44
          Ludzie, którzy narzekają na opóźnienia wizza, których ja akurat nigdy nie doświadczyłem raczej nie mają doświadczenia w lataniu. Opóźnienia zdarzają się na całym świecie większości linii. Jak słyszę, że ktoś narzeka, iż samolot spóźnił się np. pół godziny, to mnie ogarnia śmniech i zażenowanie.
          Ciampino nie wiem, bo dawno tam nie byłem ale Fiumicino to lotnisko, na którym w nocy jest prawie taki sam ruch, jak w dzień. To duże lotnisko. Z Ciampino w nocy raczej ciężko wyjechać, z Fiumicino jest sporo połączeń.

Jeśli ktoś nie lubi podróżować, to zmęczą go dwie godziny w Ryanarze i będzie narzekał, że mało miejsca na nogi, a jeśli się lubi i nie jest księżniczką, to i 30 h w autobusie można sensownie przeżyć.
          • Gość: well19 Re: Czym do Rzymu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 19:27
            Ktoś się skarżył na 8-godzinne opóźnienie Wizaira.
            • Gość: nuda nuda Chcialabym ale sie boje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 13:13
              Well, nie pitol juz wiecej. Jedz do Otwocka.
              • Gość: well19 Re: Chcialabym ale sie boje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 19:59
                Nuda, dziękuję za odpowiedź, uprzejmie Cię tylko proszę, napisz, czym tam dojechać. Niewątpliwie skorzystam, bo Otwock to ładnie położona i ciekawa miejscowość. Pozdrawiam Cię:)
                • Gość: nuda nuda Re: Chcialabym ale sie boje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 20:41
                  Masz klopoty ze znalezieniem kierunku. Zostan w domu. Zgubisz sie blondynko.
            • magdam110 Re: Czym do Rzymu? 26.06.14, 15:41
              W tamtym roku leciałam w październiku ryanairem za 180,00 zł w obie strony(tylko bagaż podręczny), żadnego opóźnienia, lądowaliśmy na Ciampino i terminal przylotów jest czynny całą dobę, można spać na podłodze,o 4 otwierają odloty i kawiarnie, około 6 rano jest autobus, którym dojedzie się do stacji metra Anagnina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka