Dodaj do ulubionych

Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzień

06.09.15, 00:37
Przylatujemy z przyjaciółką do Pizy. Potem będziemy poruszać się autobusami lub pociągami. Chcemy przeznaczyć 3 dni na Pizę, Lukkę i Cinque Terre (wycieczka statkiem). Lepiej zamieszkać w Pizie czy w Lucce? Później przeniesiemy się na 4 dni do Florencji. Czy to dobry plan czy ktoś nam doradzi jakiś lepszy? Może skrócić pobyt we Florencji i zobaczyć jeszcze Sienę? To nasza pierwsza podróż do Toskanii i chcemy jak najlepiej i najprzyjemniej ten czas wykorzystać. Nie wiem czy jeszcze tam wrócimy.
Czy są jakieś karty zniżkowe dla turystów, takie jak np. w Wenecji Venice Card?
Obserwuj wątek
    • Gość: Luigi Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.15, 22:49
      Musisz poczytać wątki o Toskanii na tym forum, już kilka osób tam się pojawiło i zwiedzało, trzeba "przekopać" stare wątki

Moim zdaniem plan ma jedną wadę: brak auta !

Autem dałoby się to wszystko objechać, pozaliczać, pociągami i autobusami jest znacznie gorzej
      • Gość: lucca Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.adsl.highway.telekom.at 07.09.15, 06:40
        To watek adminki tego forum, z nudow a moze ze strachu, ze jej forum padnie ciagle tworzy, czesto naiwne tematy i nie byloby w tym nic zdroznego gdyby podpisywala sie swoim nickiem.
        • ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 07.09.15, 11:18
          Mylisz się lucca. To nie wątek adminki.

Owszem, przekopałam stare wątki, ale może ktoś był ostatnio i ma inne spostrzeżenia lub pomysły, dlatego pytam. Wiem, że jest to popularny kierunek wyjazdów i każda nowa rada może się przydać temu, kto jedzie pierwszy raz.
    • orkaa2 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 07.09.15, 11:57
      Ja bym przeznaczyła po 1 dniu na Cinque Terre, Pizę i Luccę, zamieszkałabym w Lucce (bardziej klimatyczna). Na Florencję przeznaczyłabym maksymalnie 2 dni (chyba, że chcecie zwiedzać muzea). Sienę wybrałabym koniecznie, do tego jeszcze kilka innych mniejszych miejscowości. Ale zawsze jeżdżę autem, nie mam doświadczenia z komunikacją publiczną i nie wiem, ile czasu zajmą przejazdy. Jeśli dacie radę wypożyczyć auto i nie boicie się krętych dróg, śmiało możecie dołożyć do listy Pistoię, Vinci, Certaldo, San Gimignano i inne. Jeśli nie - może niech wypowie się ktoś, kto podróżował tam nie-autem.
      • ongoing Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 09.09.15, 21:26
        1 dzień na mało ciekawą Lukkę i 2 dni na arcyciekawą Florencję (bez muzeów)... Jak kto lubi.
        Ima 55 - nie napisałaś co Cie interesuje - chcesz móc powiedzieć znajomym, że byłaś w Toskanii i "zwiedziłaś" 10 miast w 5 dni czy może słyszałaś coś o bogactwie kulturowym tego regionu i dopuszczasz możliwość zajrzenia do jakiegoś muzeum czy kościoła?
        • Gość: orka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.15, 22:09
          Aby przejść się po centrum Florencji 1 dzień w zupełności wystarczy. Aby ją zwiedzić i tydzień to będzie za mało.
          • ongoing Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 10.09.15, 00:07
            byli tacy na tym forum, dla których
            • ongoing Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 10.09.15, 00:08
              byli tacy na tym forum, dla których i godzina wystarczy:)
              • Gość: orka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.15, 06:23
                W godzinę to może udałoby się zaparkować :)
        • Gość: ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: 213.192.88.* 10.09.15, 10:39
          Ongoing, słyszałam i dopuszczam. Gdybym chciała "zaliczyć" 10 miast, to bym nikogo nie pytała o radę. Nie mam możliwości jeździć do Toskanii często i na długo. Dlatego chcę dobrze zorganizować wyjazd i odwiedzić kilka ciekawych miejsc, które inni polecają a nie zwiedzać jedno, choćby najpiękniejsze miasto, zabytek po zabytku. Nie jestem osobą, która omija muzea i kościoły ale chodzi też o poczucie klimatu miejsca, pogadanie z ludźmi przy dobrym winie, bez specjalnego pośpiechu. A jeśli bardzo mi się tam spodoba, może kiedyś wrócę zgłębiać bogactwo kulturowe regionu.
    • Gość: zuzia Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.242.pxs.pl 07.09.15, 17:27
      lucca ma racje, latwo cie rozpoznac po stylu i tresci
      • ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 09.09.15, 10:50
        Orkaa2 - dzięki.
        Raczej boimy się krętych dróg, więc nie będziemy już rozciągać naszej trasy zwiedzania.
        Fajnie by było gdyby ktoś jeszcze podpowiedział z którego portu najwygodniej rozpocząć wycieczkę statkiem po Cinque Terre.
        • Gość: orka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.15, 14:26
          Nie ma znaczenia, z którego, warto opłynąć jednak wszystkie miasteczka :) Statki nie dopływają jedynie do Corniglii (tak było podczas naszego pobytu). My przejechaliśmy od wschodu do Monterosso, a stamtąd wracaliśmy statkiem - widoki piękne :)

Oczywiście jeśli macie krzepę, to warto się przejść od Riomaggiore, ale nie wiem, czy droga już jest udostępniona po powodzi i zawaleniu się skał...

Tu możesz zobaczyć trochę moich zdjęć stamtąd i sama zdecydować, dokąd warto pojechać :)
          fotoforum.gazeta.pl/a/55118.html
          Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń :)
          • ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 09.09.15, 17:36
            Orka, niezła z Ciebie podróżniczka! Ja bywałam tu i ówdzie ale Włochy znam na razie tylko od zimowej strony. Cieszę się na ten wyjazd i na ciepło, które tam będzie, bo jadę w październiku.
            Dziękuję i pozdrawiam :)
            • Gość: orka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.15, 22:12
              Spodoba się Wam. To piękne miejsca.
              Fajnie byłoby poczytać o wrażeniach, a jeszcze fajniej obejrzeć zdjęcia. Może dasz znać po powrocie?
              • Gość: ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: 213.192.88.* 10.09.15, 10:42
                Na pewno będą zdjęcia, dam znać :)
                • jeepwdyzlu Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 10.09.15, 14:26
                  Lucca od Pisy znacznie ciekawsza.. Tam zrób bazę... Masz z niej pociągi do Florencji... Cinque Terre koniecznie - to obok Sorrento najbardziej klimatyczna część wybrzeża...Siena jest wspaniała - może połącz z wycieczka po Chianti...
                  powodzenia!
                  jeep
                  • Gość: orsa Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.warszawa.virtuaoperator.pl 10.09.15, 22:50
                    halo adminka, ty masz zdrowie to tworzenia nickow, brawo, gratuluje
                    • ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 12.09.15, 10:13
                      orsa - chyba adminka nie pogniewa się, jak w Jej imieniu podziękuję za pochwałę i gratulacje :) A ty lepiej zajmij się czymś pożytecznym, bo wyraźnie się nudzisz.
                      • ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 13.09.15, 10:50
                        Plan zrobiony, hotele zarezerwowane. Jakby ktoś pytał, wygląda to tak: Po przylocie, wieczorem, jedziemy do Lukki i tam mamy 3 noclegi. Dzień w Lukce, na drugi dzień zrobimy wycieczkę statkiem do Cinque Terre. Trzeci i czwarty dzień spędzamy we Florencji z noclegami, piąty i szósty w Sienie i też tam śpimy. Pizza zostaje na deser siódmego dnia, od rana do popołudniowego odlotu. Niedługo ale czasu nie rozciągniemy. Po powrocie wrzucę tu dwa zdania, jak się udało :)
                        • aseretka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 24.09.15, 19:28
                          > Pizza zostaje na deser siódmego dnia, od rana do popołudniowego odlotu. Niedługo ale czasu
                          > nie rozciągniemy.
                          Te kilka godzin starczy Wam na spokojne zwiedzenie Campo dei Miracoli, czyli Pola Cudów, gdzie znajdują się najważniejsze zabytki Pizy: bazylika, baptysterium, krzywa wieża i nekropolia Camposanto. Chociaż moim zdaniem warto na Pizę poświęcić więcej czasu nie ograniczając się tylko do zobaczenia tych głównych zabytków.
                          Ja będąc po raz pierwszy w Toskanii i chcąc zobaczyć jak najwięcej połączyłam Pizę z Lukką, spędzając 5 godzin w Pizie i zaledwie 3 godziny w Lucce, która jest uroczym, ale niewielkim miasteczkiem.
                          ---
                          Dyplomata, to ktoś taki, co dwa razy pomyśli zanim nic nie powie.
                          • Gość: ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: 213.192.88.* 26.09.15, 11:09
                            Może wrócimy ze Sieny po południu przedostatniego dnia aby mieć parę godzin więcej w Pizie i na spokojnie, po noclegu, obejrzeć to, co napisałaś aseretko. Mamy bezpłatne rezerwacje w hotelach więc możemy jeszcze je zmieniać.
                            • aseretka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 26.09.15, 11:45
                              > Może wrócimy ze Sieny po południu przedostatniego dnia aby mieć parę godzin
                              > więcej w Pizie i na spokojnie, po noclegu, obejrzeć to, co napisałaś aseretko.
                              Nocleg w Pizie to dobry pomysł. Zwłaszcza, że będziecie się przemieszczali publiczną komunikacją. A z tego, co mi wiadomo włoskie pociągi lubią mieć spore opóźnienia.
                              • Gość: SD Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie IP: *.olsztyn.mm.pl 26.09.15, 22:10
                                Ze Sieny wyjeżdżałem do Pizy w dniu 21.09.2015 r. autobusem rejsowym o godz. 07.10 z Piazza Gramsci. Autobus dojeżdża bezpośrednio do lotniska. Na miejscu byliśmy parę minut po 09.00.
                                Jakieś połączenia autobusowe ze Sieny do Pizy realizuje jeszcze firma Autostradale, ale nie znam ich rozkładu jazdy. Bilet w każdym razie kosztuje więcej niż u przewoźnika, o którym pisałem wcześniej.
                                Podróż pociągiem ze Sieny do Pizy jest możliwa, ale chyba nie jest najlepszym pomysłem. Wydaje mi się, że nie jedzie się bezpośrednio, a raczej robi się spore koło i w ten sposób nakłada się dużo drogi.
                                15.09. jechałem pociągiem z Florencji do Perugii o godz. 12.09 - pociąg odjechał punktualnie.
                                19.09. jechałem pociągiem z miejscowości Poggibonsi do Sieny (chyba o godz. 18.15) - pociąg też odjechał punktualnie.
                                • aseretka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 26.09.15, 23:03
                                  Ja tylko raz jechałam we Włoszech pociągiem z MONTEROSSO do RIOMAGIORRE, gdzie zostawiliśmy na parkingu samochód. Opóźnienie ok. 2 godzin. :) Może miałam pecha... Ale z czytanych na forum wypowiedzi osób mieszkających we Włoszech wynika, że takie opóźnienia na kolejach włoskich są częste.
                                  • aseretka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 26.09.15, 23:05
                                    Dziwne to.. Jak pisałam nazwy miejscowości zgodnie z polską pisownią (pierwsza litera duża, następne małe), to post miał cechy spamu i nie można go było wysłać.
                              • jeepwdyzlu Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 01.10.15, 16:47
                                Lucca to spore, 100 tysięczne miasto. A część otoczona murami jest większa niż krakowska starówka.. I o wiele ładniejsza!
                                Pociągi natomiast ostatni raz spóźniały się orzed Mussolinim...
                                • ima55 Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 24.10.15, 20:43
                                  Już po podróży....Obie jesteśmy zadowolone, chociaż nasz plan trzeba było lekko zmienić z powodu pogody.

Pierwszy dzień spędziłyśmy w Lucce deszczowej i słonecznej na zmianę. Drugi dzień przeznaczony był na Cinque Terre ale deszcze i nocna burza zatrzymały nas w Lucce. Uzyskałyśmy informację z Portovenere, że nie wiadomo czy promy w ogóle będą pływały. Tak więc drugi dzień w uroczej Lucce ale już w deszczu padającym bez przerwy. Mimo tego dobrze wspominam to piękne miasto.

Trzeci i czwarty dzień we Florencji. Pogoda poprawiła się, była w sam raz na długie wędrowanie po mieście. Do Galerii Uffizi dostałyśmy się bez problemu, bez wcześniejszej rezerwacji.

Piąty i szósty dzień w Sienie. Tam miła niespodzianka, gdyż zakwaterowano nas w innym miejscu, niż było zarezerwowane (za murami), za to w centrum, tuż przy Piazza del Mercato. Druga niespodzianka to odsłonięta niezwykła marmurowa posadzka w Katedrze. I to właśnie Siena i jej niezwykła atmosfera najbardziej przypadła mi do serca, chętnie zostałabym tam dłużej.

Szóstego dnia wieczorem wyjazd i siódmy dzień, do popołudniowego odlotu, to zwiedzanie Pisy.

Podróżowałyśmy pociągami, bez żadnych problemów i opóźnień, nawet gdy na trasie Siena-Pisa była przesiadka. Korzystałyśmy także z pociągu na terenie Florencji. Nasz hotel znajdował się blisko dworca Rifredi, skąd dojazd do centrum trwał tylko 5 minut.

Październik to dobry czas na zwiedzanie, jeśli chodzi o ilość turystów. Było ich wciąż wielu ale nie tłumy. Żadnych kolejek do muzeów, kościołów i innych miejsc wartych obejrzenia. Jednak pogoda może sprawić pewne kłopoty, zwłaszcza gdy nastawiamy się, że jedziemy do kraju cieplejszego niż nasz.

Wciąż mam ochotę odwiedzić Cinque Terre ale chyba trzeba będzie zaplanować tę wycieczkę na inny czas, może wiosnę lub wrzesień.

Dziękuję za udzielone wcześniej rady i pozdrawiam wszystkich.
                                  • aseretka Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 25.10.15, 08:58
                                    Fajnie, że wycieczka Wam się udała i jesteście zadowolone. Pogody niestety nawet najlepsi meteorolodzy nie są w stanie przewidzieć i czy to będzie maj, czy wrzesień zawsze można trafić na deszczowe dni. Najważniejsze jednak jest dobre nastawienie. :)
                                    Ja też jestem zauroczona Sieną. Jej atmosferą i prześliczną Piazza Il Campo w kształcie muszli. Całej posadzki w katedrze nigdy nie udało mi się zobaczyć w całości. Za każdym moim pobytem odkryty był tylko jakiś kawałek. :)
                                    Mam nadzieję, że Toskania spodobała się Wam na tyle, że zdecydujecie się tam powrócić i zwiedzić inne miasta, może mniej znane, ale nie mniej urokliwe.
                                  • jeepwdyzlu Re: Piza, Lukka, Florencja, Cinque Terre w tydzie 25.10.15, 09:02
                                    Fajnie, że się podobało.... Warto do Toskanii wybrać się następnym razem autem - małe miasteczka, winnice, dzikie plaże.. Pozdrawiam :-)
                                    jeep
                                  • orkaa2 Cinque Terre 06.11.15, 14:36
                                    Trzymam kciuki za 5T :):):)
                • orkaa2 zdjęcia :) 06.11.15, 14:33
                  Widzę, że sporo planów udało się Wam zrealizować :)
                  A można gdzieś zobaczyć wasze zdjęcia stamtąd? Byłoby fajnie :)
                  Pozdrawiam!
                  • sd2015 Re: zdjęcia :) 07.11.15, 14:46
                    Ja we Florencji byłem w dniach 11-15.09.2015 r. Tylko 1 dzień padał deszcz i akurat wtedy byliśmy w Galerii Uffizi. Jak wyszliśmy z Galerii to już było po deszczu. Oczywiście wyszliśmy stamtąd prawie, że ostatni a i tak uważam, że aby dobrze się zapoznać z tym co tam jest, dobrze tego posmakować to powinienem na to mieć jeszcze dodatkowo tak ze 2 dni. Niestety tyle czasu nie mieliśmy a bilety tam przecież i tak nie są tanie. A prócz tego we Florencji jest wiele innych obiektów godnych zobaczenia, jak chociażby zbiory w Palazzo Pitti, czy chociażby w Palazzo Vecchio - można długo wymieniać. A tak w zasadzie to cały czas było słońce, dużo słońca. Sama Florencja nie do końca mi się podobała, bo wszystkie fontanny, które tam widziałem (także też i ta reprezentacyjna - na Piazza Signoria) były nieczynne. Muszę powiedzieć, że byłem tym lekko zawiedziony. Nie tego we Florencji się spodziewałem.
                    Właśnie zdecydowanie bardziej podobała mi się Siena, gdzie byliśmy 3 dni. Nie widziałem tam co prawda żadnej fontanny, ale przynajmniej nie mogę powiedzieć, że te co widziałem były nieczynne. Widok bowiem nieczynnej fontanny takiej właśnie jak we Florencji ta na Piazza Signoria jest żałosny. Katedra w Sienie (DUOMO) jest niesamowita. I żaden z kościołów we Florencji nie może się z nią równać (w porównaniu z nią są one po prostu ubogie). Jeśli chodzi zaś o posadzki w katedrze w Sienie to niestety część była zakryta, a na części było widać olbrzymie ślady zdarcia ich od chodzenia.
                    Zdjęć z tego wyjazdu niestety właściwie nie mam. Niestety już 1 dnia padł nam aparat, a smartfona, czy tableta z sobą nie mieliśmy (to nie była 1 nasza taka wyprawa, ale niestety trafiła nam się taka sytuacja po raz pierwszy i to akurat teraz). Ale akurat nie rozpaczam za bardzo z tego powodu, bo tak naprawdę wszystko to co (nie tylko tam) widzieliśmy jest w internecie. A pozostały nam super wspomnienia. Może jeszcze kiedyś tam wrócimy.
                    Bella Toscana.
                  • Gość: ima55 Re: zdjęcia :) IP: 213.192.88.* 07.11.15, 19:36
                    OK, wybiorę kilka i zawiadomię, gdzie są. Pamiętam, obiecałam, ale po powrocie poważne kłopoty zwaliły mi się na głowę :(
                    • orkaa2 Re: zdjęcia :) 07.11.15, 22:05
                      Nie ma sprawy :) Chętnie popatrzę, obojętnie kiedy :)
                      • Gość: ima55 Re: zdjęcia :) IP: 213.192.88.* 08.11.15, 17:19
                        Sorry, jakaś masakra wyszła przy dodawaniu zdjęć. Dawno tego nie robiłam i coś nie tak poszło.

Jest wątek na Fotoforum Włochy fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,159236690.html niby bez zdjęć ale jak się kliknie w "Zdjęcia - Galeria" na niebieskim pasku, to je widać, tylko że w odwrotnej kolejności niż wstawiałam:( Miało być od Lukki do Pisy.
                        Nie umiem tego odkręcić a mój "domowy informatyk" wyjechał.

P.S. Kot, którego widać na dalszych zdjęciach w Toskanii nie był:)
                        • aseretka Re: zdjęcia :) 08.11.15, 20:54
                          Szkodzi nic... :) Można obejrzeć wchodząc w galerię użytkownika. Zdjęcia bardzo ładne, chociaż nie jest ich zbyt wiele.
                          PS. A Puma urocza. :) Przypomina mi moją kotkę, którą straciłam 5 lat temu.
                          • ima55 Re: zdjęcia :) 08.11.15, 22:30
                            Dzięki, zdjęć oczywiście mam więcej ale nie chciałam zanudzać ich wielka ilością. Miłośnicy Włoch i tak znają te widoki. A kotki żal .... rozumiem. Puma ma już 12 lat ale dobrze się trzyma i oby jak najdłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka