Dodaj do ulubionych

Parkowanie we Włszech

19.01.16, 09:43
Chodzi mi o parkowanie głównie przed sklepami. Za szybami samochodów znajdują się symbole parkomatów z zaznaczoną godziną . Czy chodzi o pomiar darmowego parkowania (np. 2 h) i kierowca zaznacza początek parkowania. Cieszyłbym się jakby ktoś klarownie wytłumaczył mi tą kwestię. Gdzie nabyć takie "ustroistwo" ?
Obserwuj wątek
    • warmiak2 Re: Parkowanie we Włoszech 19.01.16, 10:53
      Oddaję "połknięte" o w tytule :)
    • ja.s.i.u Re: Parkowanie we Włszech 19.01.16, 10:57
      Możesz kupić w Niemczech, wtedy się to nazywa Parkscheibe i jest na stacjach benzynowych czy w sklepach za jedno euro. I to się opłaci, bo możesz ich używać wszędzie (włoskie są mniejsze i w Niemczech nie są honorowane).

We Włoszech nazywają to "DISCO ORARIO". Też są na stacjach na przykład.

Tylko że wcale tego nie musisz mieć, bo bierzesz kartkę papieru, piszesz nawet ołówkiem do rzęs, pożyczonym od żony, "ORA DI ARRIVO" co oznacza "godzina przyjazdu". I pod spodem wpisujesz godzinę o której przyjechałeś (np. 10.55). I mandatu nie będzie, jeśli taka kartka będzie za szybą. Tu włosi są dość tolerancyjni.
      • ja.s.i.u Re: Parkowanie we Włszech 19.01.16, 10:58
        Przeczytaj: www.usarcinotizie.it/index.php/attualita/609-senza-disco-orario-basta-un-foglietto
    • warmiak2 Re: Parkowanie we Włszech 19.01.16, 13:49
      Pytanie dodatkowe : Co oznacza pod znakiem parkowania P infografika przedstawiająca trzy osoby (rodzina ?) dwie strzałki w obie strony i napisy np. 500 m 8 min.
    • aseretka Re: Parkowanie we Włszech 19.01.16, 18:18
      Potwierdzam, co napisał Jasiu. Wystarczy napisać na zwykłej kartce godzinę przyjazdu na parking. Jeżeli będziecie jechali przez Austrię, to takie "ustrojstwo" można pobrać za darmo na parkingach przy zajazdach Oldtimer, których jest kilka po drodze do Włoch. Jeden z nich tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151594654,151709854.html
      Co do drugiego pytania, to też się kiedyś zastanawiałam, co oznacza taki znak, jak opisałeś.
    • shilaa Re: Parkowanie we Włszech 20.01.16, 11:42
      Wez pod uwage, ze 'disco orario' albo kartka papieru z napisana odrecznie godzina przydaja sie obecnie bardzo rzadko. W wiekszosci miast za parkowanie sie placi i trzeba zostawic za szyba kwit z parkometru. Trzeba tez uwazac na kolory linii namalowanych na ulicach.
      • warmiak2 Re: Parkowanie we Włszech 20.01.16, 13:29
        Co z tymi kolorami ?
        • Gość: Tomek Re: Parkowanie we Włszech IP: *.cgn1.cld.meteor.ie 21.01.16, 15:48
          Niebieskie to platne (trzeba kupic bilet zdrapke w tabaccherii i zdrapac do kiedy sie parkuje)
          Biale bezplatne
          Zolte tylko za pozwoleniem
          • Gość: tu mieszkam Re: Parkowanie we Włszech IP: *.36-79-r.retail.telecomitalia.it 22.01.16, 10:00
            Jest kilka "ale": nie zawsze białe to bezpłatne dla turystów. Vide: Florencja. Tam trzeba patrzeć na znaki pionowe stojące zazwyczaj na początku ulicy. Właściwie obecnie w szerokim centrum Florencji nie ma możliwości bezpłatnego parkowania. Słynny Piazza Michelangelo jest w remoncie, a to były główne bezpłatne miejsca parkingowe. Mam nadzieję, że Florencja jest wyjątkiem, gdzie indziej nie trafiłam na tego typu podejście do linii parkingowych. Co do biletów, to też nie musi być tabaccheria, systemów pobierania biletów jest mnóstwo, najczęściej są to parkomaty, przy czym ostatnio pojawiły się takie, w ktrych trzeba wpisać numery swojej tablicy rejestracyjnej. Przy sklepach, z kolei, nie zawsze to musi być parkowanie czasowe. Dużo sklepów ma darmowy parking ze szlabanem, żeby wyjechać, musisz pobrać (po zrobieniu zakupów) żeton albo kartę, którą wsuwasz do czytnika przy wyjeździe.
            • Gość: Tomek Re: Parkowanie we Włszech IP: *.cgn1.cld.meteor.ie 22.01.16, 10:36
              Taka cywilizacja to moze na polnocy - na poludniu tabaccherie i bary nie poddaja sie zmianom ;-)
            • Gość: Kama Re: Parkowanie we Włszech IP: 93.57.248.* 11.05.16, 20:57
              Ile kosztuje godzina parkowania?
              • aby_cos_powiedziec Re: Parkowanie we Włszech 12.05.16, 10:11
                Myślę, że cena za godzinę może sie rożnić między miastami. Jeśli dobrze pamiętam, to w Trieście płaciłem coś koło 1,5 za godzinę.
              • aseretka Re: Parkowanie we Włszech 12.05.16, 11:52
                Oczywiście, że cena za godzinę parkowania jest różna w różnych miastach. Może też różnić się nawet w tym samym mieście, bo zależy od strefy parkowania. W centrum lub w okolicach centro storico zazwyczaj jest najdrożej. Najwyższą cenę (5,00 euro/h) płaciłam w snobistycznym Portofino.
                Dodatkowo dodam, że nie zawsze cena na parkingach podziemnych lub tych strzeżonych, gdzie płaci się za faktyczny czas parkowania jest wyższa od ceny za parkowanie na ulicy po uiszczeniu z góry opłaty w parkomacie. Osobiście nie lubię parkomatów, bo nigdy nie wiem, ile dokładnie czasu zajmie mi zwiedzanie i albo nadpłacam, żeby nie narażać się na mandat za przekroczenie czasu, albo stresuję się i zwiedzam w pośpiechu, żeby zdążyć do samochodu przed opłaconym czasem.
    • Gość: alberto Re: Parkowanie we Włszech IP: 94.165.84.* 21.01.16, 19:14
      Nie mam samochodu, ale o ile na ziemi sa np. niebieskie pasy to znaczy, ze to miejsce jest platne, wtedy nalezy wykupic oplate na godz np z automatu i polozyc na szybie czolowej, by kontrola mogla sprawdzic, czy nie przekroczylo sie czasu, lub wykupic abonament tam, gdzie kupuje sie papierosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka