Dodaj do ulubionych

Neapol - majówka 2016

07.03.16, 15:43
Wybieramy się z mężem na majówkę do Neapolu. Nigdy tam nie byłam, ale myślę, że bardzo mi się tam spodoba - wyobrażam sobie to miasto jako kolorowe, lekko nieporządne, nie od linijki. Nie przeszkadza mi to co czytam, że może być trochę zaśmiecone (o ile to prawda) i niebezpieczne. Mam szczęście w podróżach i oby mnie nie opuściło :) Lubię planować, ale z drugiej strony jak coś mnie uwiedzie, to rzucę plan i pójdę za tematem, który mnie zainteresował.
W tym przypadku - wymyśliłam co moglibyśmy robić każdego dnia (niżej), ale jeśli zauroczy mnie samo miasto, to w nim zostaniemy i reszta planu pójdzie do kosza (poza Pompejami, bo już drugi raz się do tego przybieram i tym razem na pewno tam dotrę).
Bardziej interesuje mnie flow, a nie odhaczanie pozycji z listy.

Na razie mamy bilety na samolot i zbieram informacje co koniecznie zobaczyć w okolicy, liczę że mi trochę pomożecie :)
Przylatujemy w piątek przed północą. Hotelu jeszcze nie mamy, ale na booking jest pełno fajnych miejscówek w centrum i coś wybierzemy.

Co myślicie o takim oto planie:
Dzień 1, sobota: zwiedzanie miasta - szczególnie interesują mnie katakumby, zabytki związane ze starożytnością - myślę, że nie będę rozczarowana
Dzień 2, niedziela: Pompeje koniecznie, plus Herculanum (jeśli wystarczy czasu) lub Wezuwiusz - chyba nie będzie czasu, żeby zobaczyć wszystkie 3 miejsca, a na pewno nie będę uprawiać gonitwy po okolicy, wolę spokojnie sobie obejrzeć i poczuć klimat
Dzień 3, poniedziałek: Capri albo urocze miasteczka na wybrzeżu - pytanie jakie? Chciałabym zobaczyć "próbkę" tego uroku ze zdjęć, ale bez napinki i stresu, dlatego raczej transport publiczny, a nie auto (nie chcę się stresować opłatami za parking) - co mi radzicie?

We wtorek powrót do domu.
Wiem, że dramatycznie mało czasu, ale tyle mam i nic nie poradzę.

Czytam po kolei stare wątki o Neapolu, ale mam nadzieję, że napiszecie swoje opinie o moim planie i wprowadzę jakieś modyfikacje, szczególnie trzeciego dnia :)
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Neapol - majówka 2016 07.03.16, 19:12
      Jeśli chodzi o trzeci dzień, to aby było "bez napinki" zdecydowałabym się albo na wycieczkę po Capri, albo wzdłuż Wybrzeża Amalfi (Sorrento, Positiano, Amalfi, Salerno).
      • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 07.03.16, 20:50
        Tak, zdecydowanie albo - albo. Nawet nie myślałam uderzać na Capri oraz na wybrzeże. Pytanie tylko którą z tych dwóch opcji wybrać :)
        • aseretka Re: Neapol - majówka 2016 07.03.16, 21:18
          I to kusi, i tamto nęci... Pozostaje "rzut monetą". :) A może zauroczy Was Neapol i wybór nie będzie wchodził w rachubę.
        • lion.ess Re: Neapol - majówka 2016 08.03.16, 19:50
          Miałam szczęście być zarówno na Capri, jak i wybrzeżu Amalfi...od siebie najbardziej polecam Capri z wjazdem na Monte Solaro oraz... Monte Faito- my na tą górę dostaliśmy się autobusem z Vico Equense, ale pod koniec kwietnia br. ma być ponownie uruchomiona kolejka linowa z Castellamare di Stabia :) Na Monte Faito pustki oraz tanie zimne piwo z niezapomnianym widokiem m.in. na Capri... ;) My do Kampanii wybieramy się ponownie 17 maja :)
    • Gość: tomek Re: Neapol - majówka 2016 IP: 159.134.11.* 08.03.16, 23:22
      Jak jestes w Neapolu, to przede wszystkim pizza. I poranne cappucino z cornetto. I inne jedzenie. i wieczorne wino. Wtedy zwolnisz na chwile i zobaczysz pewnie ten prawdziwy neapol.
      A kilka godzin zwiedzania tez nie zaszkodzi, byleby nie zabuzylo priorytetow :-)
      milej wycieczki
      • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 09.03.16, 20:39
        Hahaha, dokładnie taki mam plan :) Priorytety zostaną zachowane. Pyszne jedzenie to też jest coś, na co już się cieszę.
    • shilaa Re: Neapol - majówka 2016 09.03.16, 11:45
      > Dzień 1, sobota: zwiedzanie miasta - szczególnie interesują mnie katakumby, zab
      > ytki związane ze starożytnością - myślę, że nie będę rozczarowana

Jeden dzien na sam Neapol to za malo nawet na przechadzke po centrum, nie mowiac juz o zwiedzaniu podziemi itp....

> Dzień 2, niedziela: Pompeje koniecznie, plus Herculanum (jeśli wystarczy czasu)
      > lub Wezuwiusz - chyba nie będzie czasu, żeby zobaczyć wszystkie 3 miejsca, a n
      > a pewno nie będę uprawiać gonitwy po okolicy, wolę spokojnie sobie obejrzeć i p
      > oczuć klimat

Wszystkie 3 atrakcje pewnie mozna zobaczyc w jednym dniu, ale w pospiechu i bardzo pobieznie. Raczej musisz wybrac, albo Pompeje i Wezuwiusz, albo Pompeje i Herkulanum, albo Wezuwiusz i Herkulanum. Nie ma tez sensu wchodzic na Wezuwiusza w przypadku brzydkiej pogody albo duzego zachmurzenia.

> Dzień 3, poniedziałek: Capri albo urocze miasteczka na wybrzeżu - pytanie jakie
      > ? Chciałabym zobaczyć "próbkę" tego uroku ze zdjęć, ale bez napinki i stresu, d
      > latego raczej transport publiczny, a nie auto (nie chcę się stresować opłatami
      > za parking) - co mi radzicie?

Wg mnie Capri (prom) albo Sorrento (Circumvesuviana). Odpuscilabym sobie Wybrzeze Amalfitanskie z uwagi na brak czasu i ograniczony transport, tam jednak lepiej poruszac sie samochodem.
      • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 09.03.16, 20:44
        Świetnie rozumiem, że za mało. Dlatego liczę na podpowiedzi osób, które dobrze znają to miasto :) Jaki jest jeden zabytek "must see" w Neapolu z kategorii Starożytność?
        Wiem, że to pytanie z kategorii: co lepiej zwiedzić w Rio - Chrystusa czy Głowę Cukru? Nie ma dobrej odpowiedzi na to, no i wiadomo, że Rio to coś znaaaacznie więcej niż te 2 miejsca. To takie porównanie z mojego ogródka :)
        • shilaa Re: Neapol - majówka 2016 10.03.16, 11:31
          Ze starozytnoscia w Neapolu jest ten problem, ze w kazdej epoce i pod kazdym panowaniem budowano cos nowego, najczesciej zakrywajac stare. To, co widac obecnie to tylko "nowy" Neapol - stary jest ukryty pod nim, co czesciowo widac w Napoli Sotterranea, a takze np. podczas budowy metra (budowa czynnej juz stacji Municipio przeciagnela sie o wiele miesiecy, bo odkryto ruiny starego Neapolu). Poza Neapolem sa Pompeje, jest Herkulanum (ja zdecydowanie wole Herkulanum, ale co kto lubi), sa ruiny w Pozzuoli i kawalek dalej w miejscowosci Cuma (dojedziesz tam z Neapolu pociagami Cumana lub Circumflegrea). Sa ruiny rzymskie przy jeziorze d'Averno (Lago d'Averno). Sa tez przepiekne swiatynie doryckie w Paestum, ale to juz 100 km od Neapolu na poludnie.

Chcialabym jeszcze doradzic inne rozwiazanie jesli chodzi o Capri i Sorrento. Mozesz poplynac na Capri wczesnie rano (ok. 7), a po poludniu poplynac stamtad promem do Sorrento zamiast do Neapolu (podroz trwa tez znacznie krocej). Wieczorem z Sorrento do Neapolu wrocisz pociagiem Circumvesuviana.
          • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 11.03.16, 12:59
            O, to rozwiązanie z Capri i Sorrento jest super, dzięki! Jeśli uda nam się wstać, żeby wypłynąć tak wcześnie, to możliwe, że skorzystamy :)
        • ongoing Re: Neapol - majówka 2016 13.03.16, 00:16
          Jaki jest jeden zabytek "must see" w Neapolu z kategorii Starożytność?

polecam Muzeum Archeologiczne, jest wspaniałe.
    • grekan Re: Neapol - majówka 2016 09.03.16, 13:44
      taniej niz na booking w tym terminie: 4 noclegi z BB dla 2 osob ok. 500zl.
      Hotel Prati na str: Quickrooms.com
      • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 09.03.16, 20:46
        Dzięki za info, ale ten hotel ma koszmarne opinie na Tripadvisorze. Na razie zarezerwowałam La Cattedrale Bed & Breakfast.
        • shilaa Re: Neapol - majówka 2016 10.03.16, 12:02
          Na razie za
          > rezerwowałam La Cattedrale Bed & Breakfast.

Cena za nocleg wyzsza niz w wielu dobrych hotelach a usytuowanie takie sobie, w centrum, ale malo sympatycznie wieczorem.
          • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 11.03.16, 13:08
            No racja, może nie jest najtaniej. Ale wyobrażam sobie ten hotel jako miejsce z klimatem - na placyku przy uroczym kościele, wnętrza w stylu starego pałacu (przynajmniej tak sądzę po opisach), miło będzie tam spędzić czas po zwiedzaniu.

Ale jeśli możesz polecić jakąś rozsądną okolicę, to napisz. Chodzi o to, żeby było w zasięgu spaceru do starówki i na przystań. No i najlepiej żeby dało się dojść z przystanku Alibusa. Przylatujemy przed 23.00 do Neapolu, więc będziemy tam szli po nocy. Nie boję się szemranych okolic, ale staram się słuchać rad tubylców, gdzie absolutnie nie chodzić.
            • shilaa Re: Neapol - majówka 2016 12.03.16, 14:03
              Nie oczekiwalabym wnetrz w stylu starego palacu, sadzac po zdjeciach to zwykle B&B urzadzone w hostelowym stylu, absolutnie nieadekwatne do ceny (ceny B&B w Neapolu sa wysokie, bo wlasciciele wykorzystuja mode na nie). Blisko stamtad do scislego centrum, pol minuty do katedry, dosc daleko do metra i daleko do przystani Molo Beverello. Okolica Duomo w ostatnich latach znacznie sie poprawila, ale mimo wszystko piekna nie jest i nieprzyjemna wieczorem i w nocy. Masz jeszcze troche czasu, mozesz poszukac czegos bardziej w centrum (po drugiej stronie od Via Duomo), a biorac pod uwage to, co napisalas, najlepiej w okolicy Piazza Municipio lub stacji metra Universit?.
        • grekan Re: Neapol - majówka 2016 10.03.16, 12:22
          ..mimo wszystko ja wybralbym hotel za 500zl. z BB, to tylko 4 dni ale jak kogos stac za 3-krotnie wyzsza cene...jego sprawa. Jezeli to tylko baza noclegowa do zwiedzania, to wyrzucanie pieniedzy w bloto, ale chyba o to chodzi...
          • Gość: Tomek Re: Neapol - majówka 2016 IP: *.cgn1.srl.meteor.ie 10.03.16, 15:45
            Nie chce tu sie wdawac w glebsza dyskusje, ale jest wiele osob ktore tylko spi w hotelach 5*, nawet jak sa tylko baza wypadowa
            Ludzie maja rozne wymagania, rozne budzety - i tylko cieszyc sie ze swiat oferuje rozne standardy podrozy, spania i jedzenia :-)
            • ja.s.i.u Re: Neapol - majówka 2016 10.03.16, 16:32
              A czemu Neapol na nocleg? Nie lepiej wyskoczyć (pociągiem) do Sorrento, A właściwie wcześniej, np. do Mety i tam poszukać dużo tańszego noclegu? Pociąg z dworca na placu Garibaldi ciut ponad godzinę.

I tym pociągiem rano wrócić, pozwiedzać (zacząłbym od Pompejów).

Oprócz tego rejs statkiem z Sorrento na Capri, ewentualnie na Ischię, też ładnie, choć takiego przepychu, jak na Caprii (no i pomnika Lenina) nie ma.
              • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 11.03.16, 13:23
                ja.s.i.u napisał:

> A czemu Neapol na nocleg?

Twój pomysł na organizację wyjazdu jest fajny, może następnym razem skorzystam :)

Czemu Neapol? Bo mam pozytywne wyobrażenia na temat tego miasta. Właśnie wróciłam z Salvadoru i tęskni mi się znowu do południowego dużego miasta, które jest głośne, kolorowe, pełne życia. Lubię takie miasta i coś czuję, że spodoba mi się w Neapolu.
                • ja.s.i.u Re: Neapol - majówka 2016 11.03.16, 13:57
                  Nocując w Mecie masz ciut ponad godzinę do Neapolu. Do centrum! Potrzeba ci coś więcej na noc? Stąd moja sugestia.

A widok taki: fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/bezLZe7wpXN1267IwX.jpg

Tak, po prawej od słońca to półwysep Sorrent, a po lewej oczywiście Wezuwiusz.
                  • Gość: lion.ess Re: Neapol - majówka 2016 IP: *.lw.lannet.pl 11.03.16, 15:46
                    Ja nocowałam właśnie w Mecie...:) Sama miejscowość przeurocza, niestety mieliśmy pecha z noclegiem: był on przy tak ruchliwej ulicy, że mieliśmy wrażenie, że śpimy na ulicy...:/
                  • shilaa Re: Neapol - majówka 2016 12.03.16, 13:52
                    > Tak, po prawej od słońca to półwysep Sorrent, a po lewej oczywiście Wezuwiusz.

Nie jestem przekonana... ;-)
            • brasilka2 Re: Neapol - majówka 2016 11.03.16, 13:13
              Tomek, po raz kolejny chciałabym kliknąć "like" pod Twoim postem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka