brasilka2
07.03.16, 15:43
Wybieramy się z mężem na majówkę do Neapolu. Nigdy tam nie byłam, ale myślę, że bardzo mi się tam spodoba - wyobrażam sobie to miasto jako kolorowe, lekko nieporządne, nie od linijki. Nie przeszkadza mi to co czytam, że może być trochę zaśmiecone (o ile to prawda) i niebezpieczne. Mam szczęście w podróżach i oby mnie nie opuściło :) Lubię planować, ale z drugiej strony jak coś mnie uwiedzie, to rzucę plan i pójdę za tematem, który mnie zainteresował.
W tym przypadku - wymyśliłam co moglibyśmy robić każdego dnia (niżej), ale jeśli zauroczy mnie samo miasto, to w nim zostaniemy i reszta planu pójdzie do kosza (poza Pompejami, bo już drugi raz się do tego przybieram i tym razem na pewno tam dotrę).
Bardziej interesuje mnie flow, a nie odhaczanie pozycji z listy.
Na razie mamy bilety na samolot i zbieram informacje co koniecznie zobaczyć w okolicy, liczę że mi trochę pomożecie :)
Przylatujemy w piątek przed północą. Hotelu jeszcze nie mamy, ale na booking jest pełno fajnych miejscówek w centrum i coś wybierzemy.
Co myślicie o takim oto planie:
Dzień 1, sobota: zwiedzanie miasta - szczególnie interesują mnie katakumby, zabytki związane ze starożytnością - myślę, że nie będę rozczarowana
Dzień 2, niedziela: Pompeje koniecznie, plus Herculanum (jeśli wystarczy czasu) lub Wezuwiusz - chyba nie będzie czasu, żeby zobaczyć wszystkie 3 miejsca, a na pewno nie będę uprawiać gonitwy po okolicy, wolę spokojnie sobie obejrzeć i poczuć klimat
Dzień 3, poniedziałek: Capri albo urocze miasteczka na wybrzeżu - pytanie jakie? Chciałabym zobaczyć "próbkę" tego uroku ze zdjęć, ale bez napinki i stresu, dlatego raczej transport publiczny, a nie auto (nie chcę się stresować opłatami za parking) - co mi radzicie?
We wtorek powrót do domu.
Wiem, że dramatycznie mało czasu, ale tyle mam i nic nie poradzę.
Czytam po kolei stare wątki o Neapolu, ale mam nadzieję, że napiszecie swoje opinie o moim planie i wprowadzę jakieś modyfikacje, szczególnie trzeciego dnia :)