Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Włoch

09.04.16, 06:45
Witam
Wybieram się do Włoch przez Słowację,Austrię.Może ktoś jechał w tym roku.Jak wygląda przejazd autostradami czy nie ma blokad przez emigrantów,czy granice są normalnie przejezdne czego można się spodziewać.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Wyjazd do Włoch 10.04.16, 15:05
      Nie ma żadnych większych problemów !
      Mogą być kontrole wyrywkowe dokumentów, policjanci sprawdzają czasem na granicach "papiery", przeważnie sprawdzają autokary.
      Większym problemem mogą być korki

ZAWSZE granice były przejezdne
      Nigdy nie było blokad granic czy autostrad przez emigrantów !!!!!!!!!!!
      Jeśli w mediach o czymś takim pisano, to były wymyślone głupoty
      • aseretka Re: Wyjazd do Włoch 10.04.16, 17:52
        Wisłok, a można nieśmiało spytać, kiedy ostatni raz jechałeś do Włoch, że jesteś tak obeznany z sytuacją na granicy austriacko/włoskiej?
        • wislok1 Re: Wyjazd do Włoch 10.04.16, 21:22
          A rozmawiałem z właścicielem firmy, która wynajmuje autokary biurom podróży.
          I wozili turystów w Dolomity, w tym roku, od stycznia do marca
          • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 10.04.16, 21:29
            A jak wygląda przejezdność autostrad włoskich w czerwcu? 25.06.2016r. (sobota) będę jechał przez Austrię do Ligurii, tj. autostradą włoska z Tarvisio przez Wenecję, Bolonię, Parmę i dalej w kierunku Genui.
            • wislok1 Re: Wyjazd do Włoch 10.04.16, 22:04
              Trudno się bawić w proroka, w soboty przeważnie jest duży ruch weekendowy, a wtedy zaczynają się już powoli wyjazdy wakacyjne.

A ha, jeszcze jedno co do sytuacji na drogach. Większe kontrole są teraz na granicy austriacko-niemieckiej, przy wjeździe do Niemiec ! Koło Salzburga i Kiefersfelden (autostrada Brenner-Monachium) kontrolują dokładniej. Bawarczycy sprawdzają każdy autokar ( szukanie imigrantów, sprawdzanie dokumentów ). Osobówki kontrolowane są przeważbnie tak, że trzeba zwolnić i pokazać dokumenty na odległość
              • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 07:58
                Dzięki, jadę w pierwszy weekend wakacji, w sobotę, mam nadzieję że jako mi się uda przejechać. Potem wracam już we wtorek więc pewnie korków nie będzie. A jadę przez Austrię więc chyba tam zbyt nie trzymają na granicach. Nocleg mam koło Villach, więc gdy wyruszę rano na Włochy to może jeszcze w korki się nie dostanę.
                Wolno zawsze można jechać, byleby nie stać. Poza tym mam nadzieję że autostrada - obwodnica Wenecji - spowoduje to że nie będzie korków.
              • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 12.04.16, 19:10
                A może wiesz ... czy to prawda że we Włoszech powyżej 30 Euro już trzeba płacić kartą?? A jeśli chcesz płacić gotówką to trzeba okazać dokument, który mają prawo kserować?? Tak dziś czytałem na jednej ze stron www.
                • wislok1 Re: Wyjazd do Włoch 12.04.16, 22:29
                  To jakaś kompletna głupota
                  Byłem w zeszłym roku i nigdy nie było problemów z płaceniem gotówką.
                  Ciekawe, skąd ludzie mają taką fantazję, że takie rzeczy wymyślają ?
                  • wislok1 Re: Wyjazd do Włoch 12.04.16, 22:33
                    Żebyś się nie denerwował:

zakaz płatności gotówką obowiązuje dla kwot powyżej 1000 (jeden tysiąc) euro i to od kilku lat, tu nic się nie zmieniło
                    ...powyżej 30 (trzydzieści) euro wprowadzono OBOWIĄZEK PRZYJMOWANIA zapłaty kartą płatniczą a nie obowiązek dokonywania zapłaty
                    www.money.pl/forum/wlochy-zegnaja-sie-z-paragonami-fiskalnymi-t3906597.html
                    • poatyzator Re: Wyjazd do Włoch 12.04.16, 23:49
                      Trzeba pamiętać, że nawet bez gotówki i karty można autostradą pojechać. Klikamy kilka razy przycisk pomoc i automat wypluwa nam rachunek do zapłaty w ciągu 14 dni.
                      • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 13.04.16, 12:14
                        Dzięki, uspokoiłeś mnie, o tym czytałem na necie, więc dlatego zapytałem
                      • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 13.04.16, 12:15
                        Do zapłaty, ale w jakiej formie i gdzie??
                        • poatyzator Re: Wyjazd do Włoch 13.04.16, 17:36
                          Na druczku jest numer konta i kod transakcji. Podany jest też link do strony internetowej z objaśnieniem. W razie braku gotówki czy nie działającej karty zawsze nam automat wypluje taki kwit.
                          • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 14.04.16, 13:44
                            Więc jak braknie gotówki to można się tym posiłkować i zapłacić ewentualnie później za autostradę
                            • poatyzator Re: Wyjazd do Włoch 17.04.16, 20:00
                              Tak. Przycisk need assistance - powoduje wydrukowanie kredytowego rachunku. Wszystkie dane są na blankiecie - łącznie z numerem rejestracyjnym auta. Nie wiem czy są osoby, które postanowiły nie zapłacić - ja karnie opłaciłem następnego dnia. Jest też tam informacja, że na punktach z obsługą czy może specjalnym automatem też to można zrobić.
    • johana2 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 08:20
      A jak wygląda sytuacja z migrantami w Grazu? Akurat połowa drogi, chciałam tam zrobić sobie nocleg, a wiem że tamtędy mieli swoje trasy. Poza tym ostatnio jak tam byłam ( 3 lata temu) to było bardzo duzo ciemnoskórych i budki z kebabami non stop. Czułam się nieswojo, a szłam z dwójką małych blondynek... A może polecicie jakiś niedrogi nocleg w okolicach granicy austriacko-włoskiej ale taki, żeby za bardzo nie tracić czasu na dojazd z autostrady? Jakoś do Grazu mnie nie ciągnie...
      • bah77 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 09:22
        > A może polecicie jakiś niedrogi nocleg w okolicach granicy austriacko-włoskiej...

Polecam Ci w tej okolicy nocleg w Słowenii, np. w Gozd Martuljek:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,160446393.html

Nocleg w tak pięknym miejscu może być fajnym elementem wakacji, a 30' w sumie na dojazdy z/do autostrady chyba trudno nazwać "stratą czasu"... :)

bah77
        • bah77 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 09:25
          Chodziło mi oczywiście o _dodatkowe_ 30'.

bah77
      • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 14:28
        ja mam już zarezerwowany nocleg w okolicach Villach, przez hrs.com - tani i ze śniadaniem (34 Euro ze śniadaniem za pokój 2-osobowy). Nie wiem skąd Ty jedziesz, ja z Katowic do Ligurii, więc po ponad 700 km robię sobie odpoczynek, a potem już tylko 560 km do przebycia.
        • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 14:32
          Sorrki, 52 Euro za nocleg dal 2 osób w pokoju 2-osobowym ze śniadaniem, bo będę tam z piątku na sobotę, więc pewnie drożej. Na podróż powrotną (z wtorku na środę) zarezerwowałem nocleg w okolicach Grazu za 34 Euro ze śniadaniem, również dla 2 osób, ale to już w tygodniu a nie w weekend więc cena niższa
          • johana2 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 14:47
            Jadę z Łodzi do Sieny. Z domu jestem w stanie zrobić maks do 900 km ( nie mam zmiennika). Potem musi być przerwa. Zastanawiam się nad Słowenią - wygląda ciekawie
            • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 12.04.16, 19:08
              ja też nie mam zmiennika i również nie chce jechać więcej jak 800-900 km, dlatego robimy nocleg tranzytowy. Z Villach na Słowenię też jest ok. 30 km, tyle co do Włoch, więc można i tam przenocować.
    • krzysztof5242 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 12:01
      Witam
      Widzę że rozpętałem niezłą burzę.
      Ja mam zarezerwowany nocleg w Graz w hotelu SUD.
      Może ktoś zna bliżej ten hotel może tom nocował jak to wyglada.
      Pozdrawiam
      • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 14:38
        Ja znalazłem nocleg tranzytowy w okolicach Grazu za 34 Euro za pokój ze śniadaniem w - jak na nasze warunki - pensjonacie. Jak na nocleg tranzytowy szukałem czegoś taniego więc hotele odpuszczałem. Znalazłem w hrs.com
        • atos1001 Re: Wyjazd do Włoch 11.04.16, 14:39
          Pokój 2-osobowy, więc cena jest za 2 osoby.
    • zainteresowana1988 Re: Wyjazd do Włoch 15.04.16, 21:31
      Podbijam temat. I chcę zapytać, czy ktoś może był na podobnym campingu jak tutaj www.tedetravel.pl/. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł na rodzinne wakacje, bo faktycznie wygląda to cudownie!
    • agosta1983 Re: Wyjazd do Włoch 18.04.16, 15:00
      Od kilku lat spędzamy wakacje na kempingach dla nas super, ale zależy co kto lubi : ) we włoszech jest mnóstwo kempingów także wybór spory.
    • 73iwona Re: Wyjazd do Włoch 28.05.16, 19:15
      a nie lepiej by Ci było lecieć samolotem ? no chyba ,ze chcesz przy okazji sobie pozwiedzać słowacje , austrie ;) to tez jest opcja , ale koszt chyba będzie większy , są teraz tanie loty np do Rzymu , chociażby z takiej Bydgoszczy ( tylko nie wiem czy ci po drodze ) , od 16 czerwca , mają rszyc te loty , a cena jakoś zaczyna sie od 189 zł ,i wliczony masz bagaż , chyba nawet do 15 kg
      • johana2 Re: Wyjazd do Włoch 30.05.16, 11:35
        Generalnie najpierw jadę do Rzymu a potem mam zwiedzanie Toskanii w planach więc samolot odpada a wypożyczać samochodu na miejscu nie chcę
    • jarfa65 Re: Wyjazd do Włoch 05.06.16, 00:25
      Jestem pilotem wycieczek, byłem dwa razy, żadnej kontroli, ani blokad. Ale nie wykluczam, że może jakaś wyrywkowa kontrola dokumentów może się trafić. Na taką trafiłem we wrześniu ubiegłego roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka