Dodaj do ulubionych

liguria kilka pytań

IP: *.oho.com.pl 31.01.05, 10:06
w maju wybieramy sie do Ligurii , w związku z czym mam kilka pytań.
hotel do którego jedziemy nie ma prywatnej plazy , czy tam są tez plaze
publiczne? czy za korzystanie z plazy publicznej pobierane są opłaty ? czy
jest duzo plaż publicznych ?
i jeszcze jaka tam moze byc temperatura pod koniec maja?
Obserwuj wątek
    • vojager29 Re: liguria kilka pytań 31.01.05, 11:14
      Gość portalu: Agulka napisał(a):

> w maju wybieramy sie do Ligurii ,

przepraszam !!!
    • Gość: Kiku_san Re: liguria kilka pytań IP: *.bu.uni.wroc.pl 31.01.05, 11:18
      Nie wiem, gdzie jedziesz. Ja byłam w Pietra Ligure-Borgio Verezzi. Plaże
      publiczne są bezpłatne, jest ich parę. Prywatne są płatne, słono np. 2 leżaki +
      parasol ca 10 euro dziennie. W rezultacie te prywatne świeciły pustkami (byłam
      w czerwcu). Publiczne niestety są gorsze :-(. Co do temperatury - byłam na
      początku czerwca - było bardzo ciepło - ok. 30 stopni. W maju może woda być
      jeszcze ciut zimna, ale my jesteśmy zahartowani przez Bałtyk ;-)
    • jot.be Re: liguria kilka pytań 31.01.05, 11:22
      W każdej miejscowości we Włoszech jest przynajmniej kawałek plaży bezpłatnej.
      Ale niestety w niektórych, (a w Ligurii szczególnie) ograniczony jest do kilku
      metrów.Widywałem takie, gdzie bezpłatne były 2 metry w każdą stronę od wylotu
      kanału burzowego...
      Pozdr
      • vojager29 Re: liguria kilka pytań 31.01.05, 11:44
        Liguria ma 300 km dlugosci, jest wiec to dosc rozlegla miejscowosc i trudna w
        takiej sytucji cos rozsadnego radzic
        • Gość: Agulka Re: liguria kilka pytań IP: *.oho.com.pl 31.01.05, 12:05
          juz uzupełniam jedziemy do Pietra Ligurie :)
          przy oakzji prosze o wszelkie informacje na temat co warto zwiedzic w tamych
          okolicach :)
          • Gość: bah7 Re: liguria kilka pytań... IP: *.portgdansk.pl 31.01.05, 12:10
            Ale oczywiście wiesz, że takie pytanie było tu całkiem niedawno?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=18906154&v=2&s=0

bah7
            • vojager29 Re: liguria kilka pytań... 31.01.05, 15:07
              w maju nawet te platne plaze sa jeszcze darmo
          • Gość: Kiku_san Re: liguria kilka pytań IP: *.bu.uni.wroc.pl 01.02.05, 08:11
            Do zwiedzania jest tam mnóstwo - San Remo, Monte Carlo, Genua itp. itd. W
            najbliższej okolicy: przejdżcie się spacerkiem do Borgio Verezzi, aby zobaczyć
            miejscową starówkę. Można podjechać też do Verezzi, wioski w górach (Borgio
            Verezzi to właściwie dwie miejscowości), można tam też podejść jak jesteście
            mocni w nogach - piękne widoki. Można zwiedzić jaskinie w Borgio Verezzi.
            Pozdrawiam.
    • Gość: bah7 Re: Liguria kilka pytań... IP: *.multicon.pl 31.01.05, 18:01
      > i jeszcze jaka tam moze byc temperatura pod koniec maja?

Średnia (z ostatnich 10 lat) temperatura w dzień /w cieniu/ w ostatnim tygodniu
      maja to ok. 21 st. C.
      Woda ok. 15 st. C.

bah7
      • vojager29 Re: Liguria kilka pytań... 01.02.05, 08:58
        tak przez zwykla ciekawosc jesli mozna, w jakim hotelu sie zatrzymujecie ?
        • Gość: Agulka Re: Liguria kilka pytań... IP: *.oho.com.pl 01.02.05, 09:13
          dziękuję za wszelkie informacje :)
          zatrzymujemy sie w quattro stagioni jedziemy ze scanholiday. trochę mnie
          rpzerazila ta temperatura myslalam ze bedzie mozna sie kapac , jedziemy pod
          koniec maja wiec moze bedzie cieplej. chociaz czasem nawet u nas 1 maja jest
          upał wiec mam nadzieje ze bedzie cieplutko :)
          • vojager29 Re: Liguria kilka pytań... 01.02.05, 11:06
            nie przerazaj sie, mozna sie opalac i kapac, w morzu liguryjskim kapalem sie w
            polowie kwietnia, temperartura wody 18´C a wiec pod koniec maja powinna byc
            cieplejsza
            normalnie, pod koniec maja temperatura powietrza w granicacvh 25-28`C, to tak
            jak nad Baltykiem przy wielkim szczesciu, na przelomie lipca-sierpnia
            szerokiej drogi i duzo slonaca

• Gość: Agulka Re: Liguria kilka pytań... IP: *.oho.com.pl 01.02.05, 11:20
              pocieszyłeś mnie :)
              mam jeszcze jedno pytanko jak najlepiej dojechac? jaką trasę wybrac?
              • Gość: bah7 Re: Liguria kilka pytań... IP: *.portgdansk.pl 01.02.05, 11:55
                > pocieszyłeś mnie :)

Tylko, gdyby taka wieloletnia przeciętna była prawdziwa, to by znaczyło, że ja
                kłamałem. :-(

Więc sprawdź sama:

Np. 31.V. w ostatnich 5-ciu latach (oczywiście w cieniu) _maksymalnie_ w dzień
                było 20-22 st. C.

www.wunderground.com/history/airport/LIMJ/2004/5/31/DailyHistory.html

Woda ma temperaturę zbliżoną do temp. pow. w nocy...

Ale życzę Ci dużo słońca!

bah7
                • vojager29 Re: Liguria kilka pytań... 01.02.05, 13:34
                  Gość portalu: bah7 napisał(a):

> > pocieszyłeś mnie :)
                  >
                  >
                  > Tylko, gdyby taka wieloletnia przeciętna była prawdziwa, to by znaczyło, że
                  ja
                  > kłamałem. :-(

alez nic podobnego bah7, nie posadzam cie o klamstwo tylko o zbytnie opieranie
                  sie na statystykach, rzeczywistosc bywa rozna >

> Więc sprawdź sama:
                  >
                  > Np. 31.V. w ostatnich 5-ciu latach (oczywiście w cieniu) _maksymalnie_ w
                  dzień
                  > było 20-22 st. C.
                  >
                  > www.wunderground.com/history/ai rport/LIMJ/2004/5/31/DailyHisto ry.html

>
                  > Woda ma temperaturę zbliżoną do temp. pow. w nocy...,

tak, na Baltyku

Ale życzę Ci dużo słońca!

bah7
                  wyglada na to, ze to ja klamie mowiac, ze kapalem sie w Ligurii w polowie
                  kwietnia przy temperaturze wody + 18´C, co jest zgodne z prawda, bo ja nie
                  opieram sie na statystyce tylko na termometrze

zreszta jakie to ma znaczenie, w maju a wlasciwie pod koniec maja jest piekna
                  pogoda chyba, ze ktos ma wyjatkowego pecha (sorry, ci w Tajlandii, Sumatrze
                  itd. tez mieli pecha), jest cieplo ale nie goraco, sa juz ludzie ale nie jest
                  tloczno, tanie i pyszne truskawki, piekne zapachy kwitnacych roslin itd.itp

jesli ktos moze w tym okresie serdecznie polecam

ps. mozliwe, ze bede w tym okresie w tamtym regionie
                  • vojager29 Re: dodatek .......... 01.02.05, 13:45
                    temperatura w cieniu 01-02-2005
                    www.pietraligure.net/index.php
                    • vojager29 Re: dodatek .......... 01.02.05, 13:54
                      a skad z Polski ?
                      • Gość: Agulka Re: dodatek .......... IP: *.oho.com.pl 01.02.05, 13:57
                        Katowice :)
                        a doradzisz mi cos w sprawie trasy ? jaka jest najszybsza i najlepsza i co
                        mozna zwiedzic po drodze?
                        • vojager29 Re: dodatek .......... 01.02.05, 14:23
                          z Katowic to chyba najszybciej, przez Wieden, Wenecja, Werona, Mediolan, Ovado,
                          Pietra Ligure - platna autostrada we Wloszech ale to ci wiadomo
                          wszystko po drodze jak wymienilem mozna, trzeba zwiedzac ale wowczas, dojazd
                          zajmie wam 4-5 dni
                          jest ladna i tania trasa ale troszke dalej, platna autostrada ale tylko od
                          Como, na przejazd ze zwiedzaniem 2-3 dni
                          Monachium, Garmich-Partenkirchen, Fussen z tuz obok bajecznym zameczkiem
                          Neuschweinstein, Landeck, Sant Moritz, Como, Mediolan, Ovado, Pietra Ligure
                          zalezy co was interesuje i co chcecie zobaczyc

• Gość: bah7 Re: Liguria kilka pytań... IP: 213.192.80.* 01.02.05, 14:44
                    > o zbytnie opieranie sie na statystykach, rzeczywistosc bywa rozna >

Ale trzeba mieć wyjątkowe szczęście...

Bo przeważnie, nawet na gorącej Krecie, jest w maju tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=12982944&a=13161022

I nawet w wyjątkowo upalny dzień, 28.V.2003, woda (podobna do tej w Bałtyku)
                    miała tylko 17 st. C:

www.portofinodivers.com/en/news/2003/news1.htm

Jestem pewien, że nurkowie mają bardzo dokładne termometry...

bah7

P.S.: Ale Agulka może mi nie wierzyć, trudno... :-(

• ennka Re: Liguria kilka pytań... 01.02.05, 22:42
                      Witam !
                      Vojager dobrze radzi , najszybciej przez Wiedeń , Wenecję,Veronę , ale dalej
                      radzę Ci pojechać Brescia,Cremona,Piacenza,Vogher a ,Tortona,Ovada,Genua.
                      Ominiesz Mediolan , w okolicach którego są bardzo często korki.
                      Wyjeżdża się też prawie za Genuą , pod którą też bywa tłoczno.
                      Niestety , nie da się ominąć Wenecji , a tam też można trafić na korki ,
                      zwłaszcza przed bramkami , przy zjeździe z autostrady.
                      Jeśli zależy Ci na szybkim ,sprawnym pokonaniu drogi , to polecam wyjechać w
                      sobotę .W weekend jest znacznie mniejszy ruch.
                      Jechaliśmy tak w czerwcu do Menton na Lazurowym Wybrzeżu i dojechalismy bardzo
                      szybko.
                      Życzę szerokiej drogi i szczęśliwego powrotu.
                      Bożena
                      • Gość: Kiku_san Re: Liguria kilka pytań... IP: *.bu.uni.wroc.pl 02.02.05, 08:06
                        Zgadzam się z Ennką, lepiej omiń Mediolan. Zwłaszcza, że jadąc brzegiem jeziora
                        Como wpakujusz się w sam środek miasta - korki, złe oznakowanie itp. No, chyba,
                        że chcesz go zwiedzić.
                    • vojager29 Re: bah7 i temperatura 02.02.05, 07:39
                      bah, mozesz podac gdzie te temperatury sa mierzone ?
                      bo mowimy chyba o roznych temperaturach
                      ja mysle o tych przy brzegu a ty pewnie o tych dla nurkow glebinowych
                      nie neguje Twojej wiedzy internetowej ale uwierz, jest jeszcze wiedza jak to
                      nazwac autopsyjna, tak !
                      dla przykladu:
                      termometr wskazywal temperature powietrza 13´C w cieniu a temperatura wody na 2
                      metry od brzegu wynosila 18´C
                      wniosek, statystyka swoje a zycie swoje ale zgadzam sie, ze we wrzesniu woda
                      jest cieplejsza niz w kwietniu, nawet w Baltyku
                      pozdrawiam
                      • vojager29 Re: halo agulka......dojazd 02.02.05, 08:16
                        jesli macie troszke czasu, polecam droge przez Szwajcarie, mniej wiecej ta,
                        ktora podalem a to z trzech powodow:
                        a) naprawde ladna trasa wizualnie, szczegolnie ta od Fussen do Mediolanu
                        b) sporo do zwiedzania i nie musi to zajac duzo czasu - Ga-Pa, Schwangau,
                        Landeck, St. Moritz i piekne okolic Silvaplana z jeziorami polozonymi na
                        wysokosci 1800 mpm, ladna przelecz Maloya i zjazd z 1800 mpm na wysokosc 200
                        mpm, ladne jezioro Como i miasteczka
                        c) tania benzyna w Austri i Szwajcarii a za autostrade, placicie tylko okolo
                        200 km od Mediolanu do Pietra Ligure, zadnych winietek po drodze, gratis przez
                        Austrie i Szwajcarie

moze byc troche tloku na wysokosci j. Como ale jak wezmiecie jego wschodnia
                        strone to i to da sie ominac, na wysokosci Mediolanu zawsze moze byc tloczno,
                        co jest normalne wokol duzych miast, za to od Mediolanu na wybrzeze tloku byc
                        nie powinno
                        inna alternatywa jest - Katowice, Monachium, Bregenz, Mediolan tez bardzo ladna
                        trasa przez wysokie Alpy ale trzeba w Szwajcarii wykupic winietke, jesli
                        chcecie korzystac z autostrady
                        • vojager29 Re: sorry ale to znow ja 02.02.05, 08:31
                          Mediolanu nie omijaj i tlokiem sie nie martw, w weekendy jest luzno a
                          oznakowanie ani gorsze ani lepsze jak w innych duzych miastach
                          Mediolan trzeba zobaczyc, chociazby tylko dla samej katedry, jest wspaniala,
                          imponujaca i niepowtarzalna

ps: jesli kogos przeraza tlok proponuje samolot i taxi
                      • Gość: bah7 Re: temperatura wody... IP: 213.192.80.* 02.02.05, 12:18
                        > ja mysle o tych przy brzegu...

Turyści na plażach na Krecie też zazwyczaj kąpią się przy brzegu...

> jest jeszcze wiedza jak to nazwac autopsyjna, tak !

...więc dlatego dodatkowo (dla ewentualnych niedowiarków) przytoczyłem opinie
                        tych, którzy mają taką wiedzę, czyli takich, którzy autopsyjnie chcieli się
                        kąpać w maju w Morzu Kreteńskim i dla większości było na to za zimno, mimo
                        tego, że to Polacy (choć nb. kiedyś widziałem jak Norwegowie kąpali się we
                        fiordzie).

> statystyka swoje a zycie swoje...

Czyli życie mówi, że w maju _przeciętnie_ woda w Morzu Kreteńskim czy w Tunezji
                        jest zimniejsza niż w Morzu Liguryjskim, a tylko statystyki pokazują, że jest
                        odwrotnie?

www.scanholiday.com.pl/pages/p/1/101421.php3

www.scanholiday.com.pl/pages/p/1/102215.php3

Dalsza dyskusja na ten temat jest chyba jałowa - po prostu, kto chce, niech w
                        to wierzy.

Pozdrawiam

bah7
                        • vojager29 Re: temperatura wody... 02.02.05, 13:48
                          slusznie
    • bynek Re: liguria kilka pytań 02.02.05, 13:37
      Na 4 miesiące do przodu nie da się jednoznacznie przewidzieć temperaturym
      powietrza ani temperatury wody. Zwłaszcza w maju kiedy wszystko jest możliwe.
      Spędziłem w Pietra Ligure tydzień w lipcu i miałem pogodę raczej wiosenną.
      Temperatury wody nie mierzyłem ale prawie nikt się wtedy nie kąpał. Również
      plaże świeciły pustkami. Pewnie to była wyjątkowa sytuacja, ale to tylko
      potwierdza nieobliczalność pogody, zwłaszcza ostatnio . Jednak trzeba chyba
      powiedzieć ,że Pietra Ligure w maju to nie jest wymarzone miejsce do plażowania.
      • vojager29 Re: liguria kilka pytań . .....bynek 02.02.05, 14:25
        Jednak trzeba chyba
        > powiedzieć ,że Pietra Ligure w maju to nie jest wymarzone miejsce do
        plażowania

na pewno na Karaibach jest ciekawiej jesli o temperatury chodzi

Na 4 miesiące do przodu nie da się jednoznacznie przewidzieć temperaturym
        > powietrza ani temperatury wody.

gdybys powiedzial, ze moze byc 20-25´C zamiast 30-35´C to przyznalbym ci racje

PS: jestescie nieznosni i niepoprawni, Agulka was nie pytala o wasze oceny,
        wyceny, statystyki i wogole o te wszystkie odradzajace bzdury
        wycieczke ma zaklepana i na poparcie swego wyboru, chce dostac troche
        optymistycznych, rzeczowych informacji a wy co jej proponujecie, wstyd mi za was

Agulka nie martw sie, wspaniale urlopy, na wspanialych plazach, przy
        wspanialych temperaturach tak powietrza i wody spedzaja tylko ci dwaj Panowie,
        reszta moze tylko pozazdroscic, jadac do zimnej Italii w maju, lezac na
        brudnych, kamienistych i waskich plazach
        nic to, mimo wszystko wrocisz opalona i wypoczeta jak nigdy dotad z masa
        wspanialych wrazen w bagazu pamieciowym

zapewniam, ze bedac ostatnio w polowie kwietnia wrocilem tak opalony, ze mi
        nikt nie wierzyl, iz bylem w "zimnej Ligurii", w poludnie slonce tak prazylo,
        ze na plazy trudno bylo wyrobic, w nocy bylo okolo 13´C, niby chlodno ale za to
        jak zdrowo sie spi, jakie czyste i swierze powietrze na rany spacerek przed
        sniadaniem, ktore jadalem na tarasie przy pieknym sloncu
        pod koniec maja, temperatury beda napewno o 5-8 stopni wyzsze, to jest
        gwarantowane, chociazby tylko przez geografie

• Gość: bah7 Re: liguria kilka pytań... IP: *.portgdansk.pl 02.02.05, 14:34
          > wycieczke ma zaklepana

I dopiero teraz pyta???

> optymistycznych, rzeczowych informacji...

Niestety, to akurat nie zawsze jest to samo...
          Ale może będzie miała akurat też bardzo dużo szczęścia do pogody...

Pzdr.

bah7

• vojager29 Re: liguria kilka pytań... 02.02.05, 14:52
            czego jej serdecznie zycze
            • bynek Re: liguria kilka pytań... 02.02.05, 15:36
              Wszyscy tego jej życzymy i tak jak piałem wszystko się może zdarzyć.
              Może być nawet 35 st. , z wodą będzie jednak gorzej , no i te plaże...
              Poza tym, jest tam naprawdę co robić nawet w niepogodę i wrażeń
              z pewnością nie zabraknie.
              • vojager29 Re: liguria .... trasa 03.02.05, 13:51
                jak pisalem, polecam trase przez Szwajcarie, sprawdzilem i jest tylko o 15 km
                dalej niz przez Wenecje, o okolo 100 zl taniej na oplatach autostradowych,
                jesli wybierzecie ta trase, przez wiele kilometrow chlodniej, mniejszy tlok
                czyli mniej stresu
                trasa: Katowice-Tesin-Olomuniec-Brno-W ieden-Salzburg-Kufstein-Innsbru ck-Imst-
                Landeck-Susch-Zernez-Samedan-St .Moritz-Maloja-Chiavena-Gravedo na-Mediolan-
                Tortona-Ovada-Savona-Pietra Ligure = 1450 km
                Italia okolo 50 zl. za autostrade plus winietka w Austri i w Czechach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka