julkaau 07.06.05, 12:07 Kto był i może sie podzielić wrażeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Sardynia 07.06.05, 12:48 przepiękna droga warto zobaczyc co jeszcze?:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sardynia 07.06.05, 13:13 Polecam pierwsza polowe wrzesnia: ceny o wiele nizsze. A co do reszty... zobaczyc i wracac kiedy tylko jest okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Sardynia IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 07.06.05, 15:18 Rewlelacja, zwłaszcza wyceczki na sąsiednie wyspy: Asinara (przewodniki kłamią od lt więzienie jest zamknięte i wyspa jest dostępna z portu Stintino (ale jak byłem 3 lata temu nie było tam hgastronomi).Polecam wycieczke Landrowerem po wyspie zdziczałe bydło, kone, dziki do głaskania, resztki kolonii karnych i tacji kwarantannowej oraz cmentarze w tym jeńców z I wojny . Wwyspy w cieśnine Bonifaccio - Las Maddalenas, bajeczne plaże , kryształowa woda. Mogę polecić camp La Tavolara- kilka kilometrów na poł. od Olbii, Cota Smeralda zobaczyć i "chodu" ceny!! Camp cichy z dobrą restauracją ( jak oni robią homara!!!)i znakomitymi mobilehome, niedaleko piaszczysta plaża - bezpłatny dowóz gości MELEXEM (Made in Poland). Rewelacyjna plaża jest na południu na pta.Carbonara.W pobliżu camp i hotele. Pięknie położona nad fjordem jest Santa Teresa di Galura zkąd warto wybrać się na Korsykę do Bonfaccio, wiszącego na skalnym klifie nad błekitnym morzem pomiędzy fjordem a cieśniną(Korsyka jest "the best") i na położone obok wysepki (nazwy nie pamiętam) gdzie na paszczystej plaży można z ręki karmić ryby. Ja robiłem Sardynię i Korsykę za jednym podejściem i wygrała Korsyka bo jest pięknie zielona. W campie na północnym wybrzeżu, na wysokości Sassari (nazwy nie pomnę) pracowała pani Iza z Warszwy, kóra została sardynką. Goście z Polski mieli specjalną taryfę.Camp niezbyt ciekawy, pełno folklorów z okolicznych miast. Ciekawe jest też zachodnie wybrzeże. Nieco zabytków w tym nuraghi, strożytne okrągłe budowle z kamienia. Kuchnia znakomita, zwłaszcza dla fanów "frutti di mare" a miejscową specjalnoścą jest likier Mirto, polecany po obfitych posiłkach, czasami poawny w kieliszkach do połowy wypełniony zamrożoną wodą. Jednym słowem Sardynia ma same zalety i jedną wadę- ceny. Na Sardynię płynąłem z Piombino. Pozdrawiam. Ted Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sardynia 07.06.05, 15:48 Jesli na poludnie od Olbii, polecam Zatoke Oroisei z pieknymi plazami / mozna doplynac licznymi statkami, lodziami itp. / m.in. jedna z najpiekniejszych na swiecie Cala Luna. Konieczne odwiedzenie Grotta del Bue Marino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julkaau Re: Sardynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 14:58 Dzieki za sporo informacji, choc wacham się jeszcze. Znalazłam tanie przeloty na Sardynię, ale problem jest z nocelgami. Ceny naprawde wysokie. Choć wychodzę z załozenia że na wakacjach nie powinno sie oszczedzac, ale niestety budzet w tym roku okrojony. Nie wiem czy moze nie lepiej odłożyc Sardynię na inne lato? A teraz wybrać np. tańsza Hiszpanię? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sardynia 07.06.05, 17:33 przełom maja i czerwca też jest idealny tyle, ze juz po ptokach:( Odpowiedz Link Zgłoś