Gość: Jacek06
IP: *.chello.pl
09.07.06, 00:13
Czy mieliscie jakies niemile doswiadczenia we Wloszech podczas Waszych wojazy, zakwaterowania, kupowania, zwiedzania etc? Pomimo wielkiej sympatii do Wlochow kilkakrotnie mialem zdarzenia, ktore swiadcza o tym iz wszedzie na tym swiecie sa cwaniaczki i oszusci. Oto moje trzy zdarzenia podczas mojego pobytu ( w czerwcu ) w Italii - moze moj pzryklad pozwoli Wam uniknac niemilych niepodzianek:
1/ Uwaga na sklepy z zywnoscia / supermarkety - kupujac zimne napoje z lodowki nie wiedzialem iz one sa drozsze ok. 20% niz cieple na polce. Rozabieznosci w cenach sa b. duze ( za te sama wode mineralna placilem w jednym supermarkecie 0, 62 EUR za 1,5 l a w drugim 0,42 EUR)
2/ Uwaga na sklepy gdzie nie ma wywieszonych cen ( np sklep z pamiatkami ),Wloch w tym wypadku natychmiast rzuca cene wyzsza np, kartki pocztowe kupilem po 0,50 EUR/ szt , a dalej ta sama kartka ( z wywieszona cena ) kosztowala 0,30 EUR/szt. W Sorrento kupilem gliniany obrazek z mapa Wloch ( na wystawie, na zewnatrz sklepu mial cene 12 EUR ), po przekazaniu mojego zainteresowanai zakupem Wloch pognal na zewnatrz sklepu przyniosl obrazek ( ale juz z usunieta cena , i zaspiewal 15 EUR ) - moja reakcja byla szybka, powiedzialem iz byla tu cena 12 EUR a ja proponuje 10 EUR - i transakcja zostala dokonana. Zatem targujcie sie kochani ( chyba tylko oprocz zywnosci)
3/Uwaga na warunki zakwaterowania: to iz moj kemping na wybrzezu Amalfii mial 4 gwiazdki , to nic nie znaczylo w rzeczywistosci - zastalem lozka pietrowe, jedne z pokoi przypomial cele wiezenna ( bez okien , swiatlo szpitalne, bez krzesel ) - po wielkiej awanturze dostale wieszaki, lamke nocna, zdemontowano krzesla pietrowe - pracujacy na tym kempingu Polak powiedizal iz moj wynajety domek ( na 5 osob ) - jesli przyjezdza jakas grupa zmeinia sie w noclegownie na 8 - 10 osob!! Uwaga zatem na Camping Costa Alta w Sorrento
Czekam na Wasze " kwiatki"
pozdrawiam