Dodaj do ulubionych

Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ?

IP: 80.54.122.* 13.07.06, 07:46
Witam

Mam pytanie czy Ktos z Szanownych Forumowiczow pokonywal taka trase?Prosze o
opinie. Wiem ze jest dalej w porownaniu z jazda przez Czechy, ale chyba koszt
benzyny i koszt winietek zrownowazy sie ?, mam zamiar wyjechac w ostatnim
tygodniu sierpnia w poniedzialek....

pzdr
Pawel
Obserwuj wątek
    • zula25 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 13.07.06, 08:00
      to bardzo zły pomysł, nadkładasz niepotrzebnie masę kilometrów i czasu, nie
      mówiąc już o kosztach paliwa, zużyciu ekstra oleju, zdartymi ekstra oponami
      jeśli nie ma to być podyktowane zwykła turystyką, tzn. zwiedzeniem tego czy
      owego w Niemczech, to serdecznie odradzam
      • Gość: Pawel Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: 80.54.122.* 13.07.06, 09:27
        ..dzieki za odp, a jechalas ta trasa?
        • Gość: Michal Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 10:57
          Cześć. Ja jechałem tą trasą kilka lat temu, wracając z Włoch. Względy
          ekonomiczne zeszły w tym przypadku na plan dalszy. Po prostu nie chciałem
          wracać tą samą trasą (do Włoch wybraliśmy chyba najpopularniejszy i najkrótszy
          wariant - Cieszyn-Wiedeń-Wenecja-Rimini), tylko zobaczyć i zwiedzić coś nowego.
          A co do trasy przez Niemcy to niewątpliwą jej zaletą są piękne widoki. Najpierw
          jezioro Garda (planowalismy tu noceleg, ale w połowie sierpnia, bez
          wcześniejszej rezerwacji to nierealne). Trafiliśmy za to trochę dalej do
          południowego Tyrolu - okolice miasta Bolzano. Polecam zatrzymać sie chociaż na
          kilka godzin. Dalej ruszyliśmy do Austrii. Zatrzymaliśmy się na dwa dni w
          okolicach Innsburcka (miasteczko Hall im Tiroll). Rewelacyjny region zarówno
          zimą jak i latem. Super okolica. Polecam oczywiście zwiedzenie Innsbucka. Dalej
          ruszyliśmy do Niemiec. Krótki pobyt w Maonachium i Dreznie. A dalej już Polska.
          Generalnie trasa bez żadnych utrudnień. Wybraliśmy ją ze względu na chęć
          zwiedzenia kilku miejsc. Natomiast jeżeli chcesz cały czas jechać i zwiedzanie
          oraz podziwianie widoków nie jest tym co lubisz, to nadkładanie kilkuset
          kilometrów nie ma większego sensu. Udanych wakacji. Pozdrawiam.
    • Gość: xsad Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:00
      Ja z kolei serdecznie polecam. Jazda przez Czechy to mordęga a tu owszem trochę
      dalej ale wręcz luksusowo. Troszkę więcej paliwa (bo dalej i większe prędkości)
      ale suniesz komfortowo.
      Świcko , Berlin, Norymberga, Monachium , Innsbruk, przęłęcz Brenero i już we
      Włoszech jesteś. Tak jeździ większość Wielkopolan no Tobie 3 stówki dojdą.
      A brednie typu zużycie opon czy oleju jak ktoś tam piszę to kupa śmiechu. Bo w
      końcu jak nigdzie nie pojedziesz to wogóle ich nie zużyjesz.
      • Gość: Pawel Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:17
        Dziekuje za odpowiedzi,ale nadal mam metlik w glowie....

pzdr
        Pawel
        • zula25 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 14.07.06, 06:44
          tak, od Frankfurtu nad Odrą "luksusowo", jeśli nie ma potwornych korków ale 500
          km do Frankfurtu nad Odrą to nie męka ale ale już czyste piekło, fatalna i
          niesamowicie zapchana droga na całym odcinku 500 km do granicy (jest co prawda
          150 km autostrady ale, że chcesz zaoszczędzić nie będziesz nią jechał), więc
          cały odcinek, 500 km do granicy to czysty horror, bo na odcinku Poznań -
          granica, dochodzą jeszcze "niemieccy wielkopolanie" jeżdżący jak szaleńcy i
          jeśli pokonasz tą trasę w 7 - 9 godzin i to szczęśliwie, to będzie dobrze, w
          tym czasie jadąc przez Czechy/Słowacje dojedziesz do Wiednia, mając prawie
          połowe drogi za sobą, trasa z Wiednia przez Alpy jest urocza a i ta przez
          Czechy/Słowacje też godna polecenia, widokowo

Warszawa-Berlin jeżdżę kilka razy w roku i jeśli nie musisz, odpuść
          • zula25 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 14.07.06, 07:03
            xsad 13.07.06, 11:00 + odpowiedz

A brednie typu zużycie opon czy oleju jak ktoś tam piszę to kupa śmiechu. Bo w
            końcu jak nigdzie nie pojedziesz to wogóle ich nie zużyjesz.

Quatsch !!!

dla ciebie to może i brednie ale dla większości to ważne
            musisz częściej tu bywać a przekonasz się, że luziom zależy na oszczędzaniu,
            wszędzie tam gdzie da się oszczędzać,
            to jeden ze sposobów
            zdarte opony, zużycie oleju to koszty tylko pozornie niewidoczne ale mocno
            bijące po kieszeni, nie tylko tego "biednego" i jeśli nie jest to
            podyktowane "siłą wyższą", nie ma powodu wydawać więcej niż to konieczne tylko
            dla "przyjemności skorzystanie z niemieckiego luksusu"
            • Gość: xsad Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:12
              Jeśli jedziesz do Włoch aby spędzić wakacje w pięknym miejscu i pod pięknym
              słońcem to zapewne chcesz aby całe wakacje czyli od wyjścia z domu do powrotu
              były piękne. Bez sensu piękne Włochy i słońce jeśli po drodze umęczysz się jak
              pies.
              A o "2" z Wawy do Swiecka to proszę Cię... Oczywiscie jest to droga trudna , bo
              ruch wielki, bo mnóstwo tirów ale zapewniam Cię że jest przynajmniej
              kilkanaście dróg dużo trudniejszych do przemierzenia.
              A jeszcze jedno: czy naprawdę uważasz że facet jadący do Włoch własnym autem
              będzie pchał się do Poznania oszczędzając 33 zł na autostradzie ?
              • zula25 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 15.07.06, 08:43
                Gość portalu: xsad napisał(a):

> A jeszcze jedno: czy naprawdę uważasz że facet jadący do Włoch własnym autem
                > będzie pchał się do Poznania oszczędzając 33 zł na autostradzie ?

a) przeczytaj uważnie rozpoczęcie wątku o co właściwie chodzi
                b) najwidoczniej poznańska autostrada jest ci znana tylko z mapy, bo jest
                prawie wogóle nie używana, jest na niej pusto jak na stepach kazachskich,
                właśnie z powodu tych 33 złotych
                c) najwidoczniej niemieckie autostrady też są ci znane raczej z mapy, owszem są
                jakościowo dobre ale na nich też bywa "baaaaaaaaaardzo gorąco" w postaci
                stau'ów czyli potężnych, wielokilometrowych korków, które całkowicie mogą
                zniszczyć urlop w tak pięknym kraju jak Italia
                d) > A o "2" z Wawy do Swiecka to proszę Cię...
                nie musisz, to są fakty, znam tą drogę "jak własną kieszeń", bardziej bujacej
                drogi, szalejacych wielkopolan na niemieckiej rejestracji, którzy mają
                trudności z wyhamowaniem po przekroczeniu Odry lub muszą się rozpędzać przed
                wjazdem na niemiecką autostradę od Pniew, nie mających respektu dla niczego i
                nikogo, trudno w Polsce szukać
                e) odcinek Warszawa-Konin to istne piekło dla znudzonych życiem

wybór należy oczywiście do autora wątku, którą trasą pojedzie
                • Gość: Pawel Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:41
                  Dziekuje za wszystkie odp! trasa do niemieckiej granicy az tak mnie przeraza bo
                  przynajmniej raz w roku jezdzimy do rodziny z Berlina ( zawsze A2)...ogolnie
                  interesowala mnie trasa przez Niemcy do Wloch zamiast przez
                  Czechy/Austrie....roznice w cenach nawet nadajac sobie tych km nie beda chyba
                  takie obledne,chodzilo mi o komfort podrozowania i o czas podrozy...sprawy
                  dojazdu do granicy niemeickiej schodza na dalszy plan, z tym sobie poradze.

pzdr
                  Pawel
                • vita75 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 18.07.06, 00:37
                  Chyba masz kompleks WIELKOPOLSKI, ale to piękny kraj, a swoją drogą ciekawe ilu
                  znasz "niemieckich wielkopolan". Przestań w końcu oszczędzać i wjedź w Koninie
                  na A2 to się przekonasz, że spokój i bezpieczeństwo na drodze jest więcej warte
                  niż 33 złote.
    • a.tomicka Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 14.07.06, 11:24
      Jeśli chcesz dojechać do granicy bez wielkich męczarni to z Wawy proponuję
      pojechać przez Nowy Dwór Mazowiecki na Płock i dalej Gostyń, Krośniewice,
      Konin, a2 do n. Tomyśla. Ostatni odcinek niestety jedzie się najwolniej ale nie
      są to setki kilometrów. Ja do N. Tomysla jadę na ogół 5 godz. Jadac przez płock
      omijasz najgorzej zatłoczony fragment trasy poznańskiej ( z wawy do łowicza).
      Trasa zaproponowana przeze mnie może jest kilkanaście km dłuższa, ale za to
      prawie pusta. Za Słubicami jedziesz już łatwo i bardzo prosto. Szczęśliwej
      podróży. A.
      • Gość: M. Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:01
        Po co pchać się z Wawy do granicy w Słubicach?? Nie lepiej dojechac do
        Zgorzelca?? Nawet nadkładając nieco drogi i jadąc do Wrocławia przez Katowice i
        później autostradą będzie szybciej niż do Słubic.
        • Gość: maniek Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 23:55
          Ja z Łodzi jeździłem już kilka razy do Włoch przez Czechy i Wiedeń i kilka razy przez Niemcy - właśnie przez Zgorzelec. Przez Niemcy nadkładam może 100km, ale (pomijając Polskę) ta trasa to raj - same autostrady, za które w Niemczech nie płacisz, zjeżdżasz na moment przed Brennero i nie płacisz tunelu. W sumie dużo lepiej niż przez Czechy z dziurami i robotami i "ciekawym" dojazdem do Wiednia. A w Polsce też pomału się poprawia do Zgorzelca.
    • aja1974 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 14.07.06, 17:15
      A mówią,że to my poznaniacy jesteśmy oszczędni, a tu proszę..;]]]
      • Gość: mistral Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.stegny.2a.pl 01.08.06, 09:10
        witajcie ,wlaśnie wrócilem z Rimini i powiem tak ,trasa Warszawa-Rimini przez
        czechy -wiedeń-wenecje jest dosyć tania i nie sprawia żadnych klopotów ,widoki
        na autostradzie od wiednia do wenecji są bardzo ladne ,jest gdzie sie zatrzymac
        ponieważ stacji jest dużo ( co 50 km średnio ).autostrada z Villach do Wenecji
        kosztowala mnie 7 euro ,jesli oczywiście ktoś nie chce placić za autostradę to
        moze jechać drogą obok autostrady trwa to oczywiście dlużej.AHA jest maly
        problem jeśli ktoś jezdzi samochodem na gaz , trzeba sie zaopatrzyć w pelen gaz
        w czechach ponieważ w Austri gaz sprzedawany jest tylko do godziny 18 i trzeba
        czekac na otwarcie dystrybutorów do 8 rano ( hmm jeśli ktoś chce tanio dojechac
        do Rimini )
        Ja tankowalem 5 razy caly bak gazu 35 litrów w obie strony
    • Gość: tytus Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? IP: *.acn.waw.pl 18.07.06, 00:56
      taniej nie będzie, szybciej też niebędzie, więc po co?
      • zula25 Re: Trasa Warszawa-Rimini przez Niemcy ? 28.07.06, 10:31
        po otwarciu nowego odcinka autostrady muszę zrobić korektę mojej wypowiedzi z
        13.07 - teraz już chyba warto jechać na Niemcy, z Łodzi to już tylko 100 km
        normalną drogą w Polsce i tylko 33 zł za wielkopolankę
        pamiętajcie - na całej 250 km trasie są tylko dwie stacje benzynowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka