Dodaj do ulubionych

Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka???

29.07.06, 18:50
Plan wyjazdu juz prawie gotowy, chciałabym się Was zapytać o takie małe
miasteczka w Toskanii, które szczególnie Wam zapadły w pamięci, taki cudny
klimat, zapach kawy no i to cos co sprawia, ze później często wracaliście
pamięcią do tego miejsca :-) jakie polecacie :-)?? O tych dużych miastach
perełkach już wyczytałam w przewodniku i dlatego szukam takich małych gdzie i
turystów mniej i tego prwadziwego uroku jakby troche więcej :-)
Obserwuj wątek
    • alicjab11 Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 29.07.06, 23:00
      Montalcino, Montepulciano, Pienza - z pewnością o nich czytałaś, ale właśnie
      one utkwiły w mej pamięci. No i piekne toskańskie pagórki na południe od Sieny -
      np. okolice Radi. Pozdrawiam i życzę przyjemności w Toskanii.
    • ilecka Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 29.07.06, 23:45
      Volterra, San Gimignano...
    • Gość: ash Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.sn2.eutelia.it 30.07.06, 01:12
      Oprocz wyzej wymienionych (absolutnie wartych zobaczenia i zasmakowania!)
      polecam jeszcze :
      - Monteriggioni > Castello di Monteriggioni
      - San Galgano > Abbazia di San Galgano
      - plus wszystkimi czterema lapami polecam zobaczyc Val D'Orcia (UNESCO List)
      Pisze o tym, mimo iz pytanie wyraznie dotyczylo toskanskich miasteczek a nie
      dolin, ale z drugiej strony jest to miejsce ktore zapadlo mi w pamiec
      najbardziej ze wszystkich i grzechem byloby je pominac:)
      Kilka zdjec: www.ashka.eu/siena/siena.html
      • ilecka Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 30.07.06, 01:20
        Kurcze, też chciałam dodać Monteriggioni, ale stwierdziłam, że za małe. A
        ostatnio byłam tam na festa medievale, super stare miasto w obrębie murów, po
        prostu cudo...
        :)
      • tanninka Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 30.07.06, 09:47
        Val D'Orcia - to miejsce, którego rzeczywiście nie mozna pominąc :-)włąśnie
        pooglądałam zadjęcia..... już sie rozmarzyłam :-) cudo :-)
    • ewa553 Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 30.07.06, 08:19
      a ja mieszkajac miedzy Siena i Florencja (Tavernelle) jezdzilam najwezszymi
      drogami - omijajac autostrade i drogi szybkiego ruchu. Tak wiec co krok
      wpadalam na male, urokliwe miasteczka, do ktorych na pewno jeszcze wroce.
      Koniecznie trzeba zahaczyc o Greve, najwazniejsze miejsce w regionie Chianti
      (moje ukochane winko:)))) A raz trafilam na cos szczegolnie fajnego, ale nie
      pamietam jak sie nazwya: moze ktos mi przypomni? Otoz wracajac ze Sieny i
      kierujac sie znowu mniejsza droga na Poggibonsi, trafilam po lewej stronie
      drogi na wzgorzu na piekne malenkie miasteczko (nie przesadzajmy: piazza i dwie
      uliczki to jeszcze nie miasteczko). Jak orle gniazdo gorowalo nad droga,
      zachowane mury obronne, stare i nowe domy, jakas taka fantastyczna atmosfera.
      Niby nic tam nie bylo do zwiedzania, ale miejsce naprawde sliczne. Przypomni mi
      ktos, jak sie to nazywa? Jest chyba turystycznie dosc popularne, bo pod
      wzgorzem na duzym parkingu staly autobusy wycieczkowe.
      • tanninka Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 30.07.06, 09:42
        Dzieki ogromne za podpowiedzi dotyczace miasteczek. Zaraz zacznę szukać ich na
        mapie i oczywiście przekopie przewodniki aby coś sobie o miasteczkach
        poczytac :-) już się bardzo bardzo ciesze na te włoskie klmaty - mimo, iż mam
        własciwie jeszcze prawie miesiąc do urliopu to łatwiej jest mi myślec o pracy i
        pracowac bo chyba juz jestem nakręcona na te cudowne pełne zapachów, smaków i
        krajobrazów cuda, które mnie czekają !!!!!!!!!!!!!! dzieki :-
        • linn_linn Re: Borghi più belli d?Italia 30.07.06, 11:02
          Zajrzyj na te strone: sa tu najladniejsze miasteczka we Wloszech. Dostac sie na
          te liste to prawdziwy zaszczyt.
          www.borghitalia.it/index_en.php
          • tanninka Re: Borghi più belli d?Italia 30.07.06, 19:39
            Dzieki za namiary na strone :-) aż żal,. że tego wszystkiego nie zobacze - tak
            myslę, ze przynahmniej miesiąc wakcji powinnam miec :-) może za rok, albo za
            dwa :-) przynajmniej bedzie gdzie wracać :-)
            • Gość: brus Re: Borghi più belli d?Italia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:59
              Linn, dzięki za superstronkę. Szkoda, że nie znałem wcześniej:( W Toskanii to
              warto się zatrzymać na każdym wzgórzu, ale parę moich obserwacji może się
              przyda. Najpiękniejsza jest Lukka, zwłaszcza Plac Napoleona i okolice katedry
              (mam nadzieję, że skończyli remont). Zapamiętałem też Bargę, piękną, cichą,
              majestatyczną mimo że niewielka. San Gimignano to oczywiście obowiązek.
              Podobnie warto Pienzę, Montepulciano i Montalcino. Cudna jet droga znad morza
              przez Volterrę do Sieny i wszystkie przystanki po drodze. Sama Volterra jak dla
              mnie zbyt statyczna, choć wyobrażam sobie, że nocą, zwłaszcza po jakimś
              ciekawym koncercie... i winie... Monteriggioni, które tak wielu zachwala mnie
              nie porzaziło urodą. Ale ponieważ stoi na skrzyżowaniu wielu dróg i widać mury
              z daleka to nie sposób je ominąć. Nie dotarłem do Pitigliano (jest na liście)
              ale z pewnością dojadę! Cudne są też "drogi wina" i małe wioski przyklejone do
              wzgórz. Ale pamiętaj, że w południe zobaczysz tam tylko koty - życie zaczyna
              się po 20.00. A, i warto po przyjeżdzie zajrzeć do każdego biura informacji
              turystycznej. Mają tam b. dokładny spis imprez (dużo darmowych koncertów na
              powietrzu) jakie w tym czasie mają miejsce. Tak widziałem np. Marca Ribota w
              parku w Pizie, czy też koncert muzyki klasycznej z gwiazdą światową w innym z
              miasteczek. A ponadto Toskania nie jest niestety na raz:)
              • linn_linn Re: Borghi più belli d'Italia 30.07.06, 23:10
                A juz kiedys ja wklejalam... Miejscowosci maja specjalne oznczenia. Np. bliska
                mi Venosa / Bazylikata /:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=36083072&v=2&s=0
                / logo na piatym zdjeciu /
                Miejscowosci musza spelnic szereg warunkow, wiec mozna jechac w ciemno. Nie
                znaczy to, ze inne sa mniej ciekawe. Szczegolnie w Toskanii...
              • tanninka Re: Borghi più belli d?Italia 31.07.06, 08:57
                Czytając Wasze opisy o Toskanii pomyslałam sobie, ze to plany na pare kolejnych
                wakacyjnych wyjazdów :-) super!!! zaczęłam czytac przewodnik "Toskania i
                okolice. Przedwodnik subiektywny - napisaney przez Annę Goławską, Grzegorza
                Lindenberga. Powoli robie listę miejscc, do których będe chciała dotrzeć i
                wychodzi na to, ze to sa plany na kilka urlopów :-) polecam przewodnik. Druga
                czesc jest juz mało porywajaca ale czytając poczatki czuję, ze napisały tę
                ksiązke osoby, które znalazły swoje piekne miejsce w Europie :-) cieszę się, ze
                to zobacze :-)
          • bah77 Re: Borghi più belli d?Italia... 31.07.06, 10:30
            Witaj Linn_linn!

Wkleiłem Twój link na tym wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2868799&a=46124581

Pozdrawiam :)

bah77
      • makda Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 31.07.06, 14:52
        Nie wiem,czy to o te miasteczka Ci chodzilo, ale mnie miedzy Siena a Poggibonsi
        zachwycilo Colle di Val d'Elsa i o wiele mniejsze, ale jeszcze cudniejsze Casole
        d'Elsa.
    • aseretka Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 31.07.06, 09:30
      Miłym miasteczkiem, a mniej znanym, w Toskanii jest Sarteano. Pisałam trochę o
      nim tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29673157
      Podabało mi się też Bagno Vignoni i klasztor Monte Oliveto:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29758293
    • ewa553 Monteriggioni 31.07.06, 10:38
      A ja znalazlam wreszcie nazwe tego miastecvzka, ktore mnie tak zauroczylo
      (pisalam na poczatku tego watku). Link podaje tylko po niemiecku, ale mozecie
      sobie znalezc tez opisy w innych jezykach. Goraco polecam, jest cudowne i jak
      sie okazuje, bardzo wazne historycznie!
      www.kreiter.info/familie/docs/reiseberichte/toscana/monteriggioni.htm
      • linn_linn Re: Monteriggioni 31.07.06, 11:00
        Faktycznie ciekawe. Tu jest zdjecie z lotu ptaka:
        www.castellitoscani.com/italian/monteriggioni.htm
        www.monteriggionicastle.com/index_en.html
        • Gość: Kasia Re: Monteriggioni IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 31.07.06, 15:16
          Z przewodnikiem Goławskiej i Lindberga jeździłam w tym roku po Toskanii. Pod
          jego wpływem zwiedziłam Lukkę. Ważne i atrakcyjne miejsce bez turystycznego
          gwaru. Wieloma uliczkami przeszlismy , nie spotykając żywego ducha.
          Ale od tego przewodnika, wolę "Dziennik toskański" Tessy Capponi Borawskiej.
          Piękna, mądra książka , przynosząca wiele nieprzewodnikowych informacji,
          opisująca miejsca na uboczu i w centrum Toskanii, zawierajaca także wiele
          świetnych przepisów.Jeśli jej nie czytałaś , to tam na pewno znajdziesz wiele
          inspiracji do poznawania Toskanii. Życzę wielu miłych wrażeń.
          • tanninka Re: Monteriggioni 01.08.06, 20:31
            Właśnie dzisiaj kupiłam "Dzienniki Toskańskie". Za chwilę zabieram się za
            lekture i będe duchowo nastrajać się do wyjazdu :-) dawno nie czekałam tak na
            jakiś wyjazd :-) nie wiem czy jest to związane z miejscem, do którego jadę
            czy ...też ogromna cheć odpoczynku i miłego oderwania od rzeczywistości też
            powoduje takie moje "niecierpliwe" czekanie :-)pozdrawiam :-)
        • Gość: brus Re: Monteriggioni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 15:17
          Jak po drodze to warto, jak nie to zbaczać z drogi specjalnie nie należy. Z
          zewnątrz wygląda dużo lepiej niż w środku. Mały nasłoneczniony dziedziniec i
          trzy uliczki. Żadnego wolnego miejsca przy stoliku. Sami turyści. Pisał o M.
          już Dante, ale dziś to przypomina dekorację teatralną a nie starą twierdzę.
          Natomiast Bolgheri, Casagnieto Carducci i okolice, zwłaszcza dla miłośników
          włoskiego wina...
    • Gość: Sylwia Scarlino??? IP: *.iel.wroc.pl 02.08.06, 08:42
      Wybieram się na kemping w okolicy Scarlino. Czy ktoś zna to miasteczko i jego
      okolice?
      • emazzi Re: Scarlino??? 11.08.06, 08:56
        Właśnie wróciłam ze Scarlina, mieszkalismy co prawda w posiadłości Interhome,
        ale kamping był obok. Fajnie położony pod wzgórzem Scarlina, a miasteczko
        bardzo urocze.
        • Gość: Sylwia Re: Scarlino??? IP: *.iel.wroc.pl 16.08.06, 15:09
          Dziękuję za informacje, czy możesz mi powiedzieć jak tam dojechać.
          Bardzo proszę, o wszelkie informacje "miejscowe". Pierwszy raz jadę do Toskanii,
          więc każdy szczegól liczy się dla mnie .
          Serdecznie pozdrawiam
          Sylwia
    • Gość: czatka999 Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 12:37
      Jeśli wybierzesz się do San Giminiano, nie przeocz lodziarni na pierwszym rynku
      nad wejściem mają niewielki napis że są gelato world champion no 1 - czyli
      mistrzami świata w lodach...i słowo daje, były to najlepsze lody jakie jadłam!
      • Gość: Kasia Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 03.08.06, 20:53
        A znasz Taninko toskańskie książki Frances Mayes- " Pod słońcem Toskanii" i "
        Bella Toskania"? Też można odnaleźć w nich pomysły na odwiedzenie uroczych
        toskańskich miasteczek, zjedzenie niezwykłych, choć prostych potraw, napicie się
        wina w zwyczajnej- niezwyczajnej knajpce.Lekkie, łatwe, przyjemne. A jak
        lektura " Dziennika Toskańskiego"? K.
        • tanninka Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 03.08.06, 21:48
          Książki nie czytałam, ale parę dni temu widziałam film "Pod słońcem Toskani" :-
          ) Dawno nie widziałam filmu w trakcie którego cały czas sie uśmiechałam :-)
          Klimat beztroskiej radości życia, no i te cudowne widoki :-) ciesze się, że
          parę z tych miejsc zobaczę :-) Dzienniki Toskańskie - właśnie kończe i
          najbardziej zawraca moją uwage sposób w jaki opisuje autorka tę odziedziczony z
          pokolenia na pokolenie zachwyt nad urokami Toskanii :-)A oglądając film "Pod
          słońcem..." załamałam się jak zobaczyłam, że głowna bohaterka na ścianie domu
          zauważa...małego skorpiona ......brrrrrr, mam nadzieję, że nie będe miała
          takich bliskich spotkań z takim stworzeniem :-/
          • Gość: Kasia Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 03.08.06, 22:45
            Skorpiony niekoniecznie. Jaszczurki jak najbardziej. Dużo, dużo jaszczurek :)
            A ksiazka " Pod słońcem..." podobała mi się bardziej niż film, chociaz film
            rzeczywiście też relaksujący. Zazdroszczę Ci, że to wszystko jeszcze przed Tobą
            . Smaki, zapachy, widoki...O.... A ja przed chwilą oglądałam slajdy z
            tegorocznych wakacji, piłam toskańskie wino i wspominałam :)
    • Gość: Tommaso Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.pool80104.interbusiness.it 04.08.06, 11:18
      MONTEFIORALLE !!!
      Badia a Pasignano
      OLENA
      BARBERINO VAL D'ELSA
      CERTALDO
      VICO D"ELSA
      POPPi
      CHIUSI DELLA VERNA
      ETC.
    • marta.uparta Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 05.08.06, 21:50
      polecam Bolsenę nad Lago di Bolsena. Maleńkie miasteczko na samym południu
      Toskanii (a może to już Lacjum?) z sanktuarium św. Krystyny. Jest niesamowite z
      częścią starą, średniowieczną (zamek) oraz nowszą (bazylika św. Krystyny).
      Dodaj do tego etruskie pozostałości w poblizu zamku i umiarkowany ruch
      turystyczny plus oczywiście widoki.Dla mnie to miasto było kwintesencją tego
      wszystkiego, czym jest Toskania.
      A w poblizu równie niesamowite, ale znacznie bardziej popularne Orvietto -
      najbardziej bajeczna fasada katedry w calej Toskanii.
      • Gość: aga male sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 00:37
        male sprostowanie: orvieto (a nie orvietto) znajduje sie w umbrii a nie toskanii, no ale niezaleznie od tego gdzie jest polozone jest warte zwiedzenia. od czterech lat mieszkam w okolicach orvieto i uwielbiam to miasto, polecam kazdemu do odwiedzenia.
        pozdrawiam aga
        agnesepm@yahoo.it
    • emazzi Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? 11.08.06, 08:53
      Jestem na bieżąco bo parę dni temu wróciłam z Toskanii i oprócz wymienionych
      miasteczek polecam opactwo St. Antimo, trafilismy tam przypadkowo zgubiwszy
      drogę i nagle poczułam się jak bym była parę wieków wstecz, uroczo połozone
      opactwo, wchodził do środka delikatnie sączy sie muzyka chórów gregoriańskich,
      cudownie.I oczywiście Montalcino i wina, może niekoniecznie Brunello bo ma cene
      nieprzyzwoitą, ale kupilismy w promocji za 5 EUR wino czerwone, które okazało
      się wspaniałe.
      • Gość: megi do emazzi IP: 217.153.60.* 11.08.06, 10:44
        opowiedz cos wiecej o wakacjach w Toskanii, ja wybieram sie za 3 tygodnie,
        jestwm juz bardzo podekscytowana, jade tam pierwszy raz, czy spelniły sie twoje
        oczekiwania?
        Pozdrawiam
        megi
        • emazzi Re: do emazzi 12.08.06, 23:33
          Byliśmy 2 tygodnie w dosyć dużej 10 osobowej grupie (6 osób dorosłych + 4
          dzieci), wynajmowaliśmy 2 domy z Interhomu, jeden własnie w Scarlinie, a drugi w
          regionie Chianti.Ogólnie Toskania mnie zauroczyła i dołaczyłam do grona
          miłosników tego regionu. Oprócz oczywiście dużych miast wymienianych na tym
          forum, mnóstwo uroczych miasteczek. Przemili, zyczliwi ludzie, dobre jedzenie,
          wspaniałe zabytki i przepiekne krajobrazy (dla mnie najpiękniejsze widoki były w
          drodze do Montalcino, opactwa St. Antimo). Pewnie gdybym była sama to bym więcej
          zwiedzała, ale grupa narzuca pewne ograniczenia, więc trzeba było się troche
          popluskać w morzu i poopalac również. Jesli będziesz szukała ładnej plaży, a nie
          interesuje Cie zgiełk Folonici, to jadąc w kierunku Punta Ala, ok. 2 km za
          miejscowością Puntone jest parking na którym mozna zostawić samochód, a pózniej
          niestety trzeba na piechotę przez las iść ok. 1,5 km, ale za to plaża jest
          urzekająca, dzika, z małą ilością turystów, piaszczysta. Życze miłego wypoczynku
          i moc wrażeń.
    • Gość: aani Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.pool212171.interbusiness.it 13.08.06, 10:50
      Cortona, Pienza, Montalcino, Montepulciano, San Gimignano, Pitigliano, Sorana,
      Sovano, Batignano, Boccheggiano, Chianciano, Contignano, Volterra, San Galgano,
      Chiusdino i mnostwo innych - dla mnie wszystkie te miasteczka sa piekne ;)
      • Gość: monika :))) www.orgiaglia.it IP: 80.55.254.* 14.08.06, 10:36
        czy jest pięknie ... przekonam się już za dwa dni . znalazłam tam prace :)
        chętnie poznam tam kogos mówiącego po polsku :) monika 888-202-955
    • Gość: buziaczek_:* Re: Uroki Toskanii, jakie małe miasteczka??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 17:23
      Mi najbardziej podobało się urocze miasteczko-MonteCatini Terme.Jest to
      miasteczko bardzo kameralne.Jedną z fajniejszych atrakcji jest wjazd kolejką
      górską na szczyt góry,u podnóża której leży miejscowość:)Widok ze szczytu jest
      niesamowity szczególnie nocą:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka