Gość: maka IP: *.2a.pl 17.08.06, 19:28 Wlasnie wrocilam z Toskanii (2 tyg.), moze moge w czyms pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavanna86 Re: Wrocilam z Toskanii 17.08.06, 19:43 Mozesz;) mnie nurtuja trzy kwestie: 1. jak to jest z pociagami - punktualne? jesli nie,to w jakich granicach sa opoznienia? 2. jakie sa ceny podstawowych produktow spozywczych (chleb,woda,pomidory,jajka,wino,owoce...)? 3. czym sie rozni wloski Toskanczykow od "nauczanego" w PL standardu (wiem tylko o wymawianiu pisanego "c" jako "h")? czy akcent jest mocno inny i czy maja jakies typowe idiomatyczne popularne wyrazenia? grazie mille;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 17.08.06, 21:55 Czy mozesz powiedziec w jakich bylas miejscach? Co polecasz by zobaczyc? Pozdrawiam Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.2a.pl 17.08.06, 23:09 Zatem odpowiadam - nie wiem jak z pociagami, jezdzilismy samochodem. Co do wloskiego - nie zauwazylam roznicy, ale jestem laikiem jesli chodzi o jezyk wloski, podstawowe kwestie zrozumialam bez problemu. Co do cen - w sieci bardzo tam rozpowszechnionych marketow COOP - butelka mineralnej 0,6EUR (1,5l), 0,5l coli (0,65 euro) a 1,3euro za 1,5l, winogrona 2-3 euro za kg, jogurty 0,4-1,5 euro za kubeczek. Pieczywa w COOPie nie kupowalismy, w lokalnym sklepiku maly bochenek ok. 1 EURO. Mieszkalismy w miasteczku San Gimignano (miedzy Siena, Piza a Florencja, zwiedzilismy przy okazji wszystkie 3 miasta). Poza tym bylismy w Lukce, Pienzie i wielu innych mniejszych miejscowosciach. Z malych miasteczek San Gimignano, Montalcino, Montepulciano, Radda in Chianti, Monterrigioni (tutaj spotkalam sie z roznymi opiniami, ze jest sztuczne albo piekne, mnie wydawalo sie, ze to drugie). MIasteczko jest malutkie, kilkaset osob, otoczone murami z kilkunastoma wiezami, robi wrazenie zreszta tak jak inne miasteczka, jakby czas sie zatrzymal. Bylismy w Toskanii pierwszy raz, wiec zobaczylismy glownie rzeczy polecane i w drodze miedzy nimi napotkane castello (np. Meleto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abi Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 23:54 Powiedz maka, czy po powrocie pomyślałaś, żeby tam nazajutrz pojechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii IP: 199.67.203.* 18.08.06, 10:50 Tak naprawde, to chyba pierwszy raz bylo mi az tak smutno skads wyjezdzac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.iel.wroc.pl 18.08.06, 14:18 Twoje informacje są dla bardzo cenne. Za kilka dni jadę pierwszy raz do Toskanii. Powiedz mi proszę czy w tej części Włoch również popularne są targi. Jeśli tak powiedz mi, na który z nich warto pojechać. Ja będę jakieś 50 km na południe od Sieny, więc Twoje okolice bardzo mnie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
dgajo Re: Wrocilam z Toskanii 03.09.06, 12:37 Wczoraj wrocilam z Toskani, Montalccino. Targ, nie wiem czy o takim myslisz, lokalny bazarek na ktorym kupisz warzywa, owoce, gdzie lokalni zaopatruja sie we wszytko mydlo i powidlo, chinszcyzna tez, ale i expressy do kawy, kuchenne fajne wloskie gadzety, stoisko z serami, rybami.. we srode taki bazarek jest w Mntalccino a w sobote w Buenoconvento.Polecam. Udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELA Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 15:17 Ja też za tydzień wybieram się do Toskanii samochodem. Napisz proszę jak wygląda sprawa parkingów we Florencji, Pizzie, Sienie.Czy jest ich dużo? Czy są bardzo drogie? Dzięki,Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii IP: 199.67.203.* 18.08.06, 16:49 Sprawa parkingow - we Florencji parkowalismy na Piazza Michelangelo, parking jest tam za darmo, a potem 15 minut wolnym spacerkiem do centrum (parking jest na wzniesieniu, bardzo ladnie widac stamtad miasto). W Pizie zaparkowalismy na ulicy placac za parking w parkometrze, oplata 1 EUR za godzine. Bylo to w okolicy 10-15 minut od Krzywej Wiezy. W rejonach blizej centrum 1,5-2 EUR. W Sienie zaparkowalismy na ulicy za darmo. Odleglosc 10 minut do centrum. Jesli chodzi o targi, nam sie udalo sie byc na zadnych, ale zgodnie z przewodnikiem odbywaja sie w konkretnym dniu tygodnia w kazdym wiekszym miescie, czytalam nawet kiedy we Florencji. Jesli chcesz, moge sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Wrocilam z Toskanii 21.08.06, 08:26 Florencji - czy ten parking nie jest ograniczony czasem ?, najwygodniejszy parking to ten pod Stazione Centrale (Dworzec Glowny), wjazd z placu dworcowego, niestety platny ale jestes w samym centrum wydarzen handel uliczny we Florencji odbywa sie chyba codziennie na placu kolo kosciola S.Lorenzo Piza - wjezdzajac od Lucca (polnoc) jest olbrzymi parking (platny ale w miare tani), to tylko kilka minut od Krzywej Wierzy, mozna tez parkowac na przyleglych uliczkach ale ryzykujac wywiezienie samochodu, odplatne, (nie znajac jezyka nie radze) Siena - mozna tam parkowac ot tak poprostu przy ulicy ? - jest kilka parkingow podziemnych (platne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii IP: 199.67.203.* 21.08.06, 08:58 Ten na Piazza Michelangelo nie byl ograniczony czasem. Byc moze sa jakies inne (lepsze) parkingi, ale bylismy tam pierwszy raz, wiec wybralismy parking, do ktorego wiodly duze kierunkowskazy i rady znajomych:) W Pizie i Sienie mozna normalnie zaparkowac na ulicy (oczywiscie w wyznaczonych miejscach, miejsca maja rozne kolory linii - niebieski, zolty, bialy), odplatnie. Tak samo parkowalismy (platnie) na ulicy w Montepulciano. Niektore miejsca faktycznie ograniczone sa czasowo, ale wtedy stoi znak, gdzie jest napisane ile czasu mozna tam stac. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi797 Re: Wrocilam z Toskanii 21.08.06, 14:20 Hej, ja też wybieram się do Toskanii we wrześniu. Jeśli mogłabyś mi powiedzieć, gdzie spaliście i za ile. My nie mamy jeszcze nic zarezerwowanego i zastanawiam się, czy jak pojedziemy w ciemno to coś znajdziemy. A moze wiesz jaka jest tam pogoda na początku wrzesnia?? Będę wdzięczna za jakieś info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.iel.wroc.pl 24.08.06, 14:23 DZiękuję za wszystko. Jeśli nie sprawię tym kłopotu, to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebe Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 14:07 Równiez wybieram sie do Toskanii samochodem na 2 tygodnie. Będę tam pierwszy raz, więc wszystkie informacje z pierwszej ręki są dla mnie niezwykle cenne. Co do parkingów juz mam odpowiedzi :), ale czy możesz podac orientacyjne koszty opłat za autostrady (ile Cie to w sumie wyniosło z dojazdem do Włoch)? Z góry wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii IP: 199.67.203.* 21.08.06, 15:20 Ile wydalismy na autostrady musze sprawdzic w domu (w rozliczeniu transakcji karta kredytowa, bo tak za nie placilismy). Jechalismy przez SLowacje i Austrie (Klagenfurt), tam kupowalismy winietki. Wracalismy nad Garda i dalej do Wiednia. Mieszkalismy w miasteczku San Gimignano, w willi Alba, ktora wynajmuje pokoje (lacznie 6), kazdy z lazienka, kuchenka wspolna. Koszt 65EUR za noc bez sniadania, przy dluzszych pobytach 5EUR mniej. Musze powiedziec, ze zdecydowanie warta swojej ceny. Jadac w sierpniu mielismy mnostwo problemow ze znalezieniem noclegow w agritursimo czy willach w rozsadnych cenach (napisalam chyba z 50 maili do roznych miejsc z zapytaniami, albo wszystko bylo zajete, albo ceny od ok. 600 EUR za tydzien za pokoj). Nie wiem czy we wrzesniu moze byc podobnie. Ta wille polecili nam znajomi, ktorzy byli rok wczesniej, nie ma swojej strony internetowej, jedynie wzmianke na stronie wspolnej z innymi noclegami (moze dlatego wciaz byly miejsca:))) Z warunkow bylismy bardzo zadowoleni, basen kolo domu, lezaczki (choc nie po to sie jedzie do Toskanii, milo czasem odpoczac), codzinnie sprzatanie, snieznobiale reczniki, zmieniane codziennie. Warunki wlasciwie hotelowe. Wlascicielka (przemila osoba) mowi wylacznie po wlosku (z kilkoma angielskimi slowkami) dlatego tez przy rezerwacji korzystalismy z pomocy Siena Hotel Promotions. Jesli chcecie sie wybrac w rejon Sieny, moze pomoga i Wam? To cos w rodzaju "agencji promocji turystyki":), posrednictwo jest za darmo, w naszym przypadku ich znajomosc angielskiego byla bez zarzutu, a dzialali bardzo sprawnie (nie czekalam na odpowiedz ani razu dluzej niz godzine), co jest bardzo pomocne, bo nie wszystkie hotele/wille odpowiadaly rownie szybko. Adres: www.hotelsiena.com/ Gdyby potrzebne byly jakies szczegoly odnosnie willi - z przyjemnoscia dopisze:) Podczas naszego pobytu zdarzalo sie, ze pada (wlasciwie co drugi dzien, bylismy od 28 lipca do 13 sierpnia). Deszcze dosc ulewne, na szczescie krotkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 21:30 Ja rezerwowałam apartament w gospodarstwie agroturystycznym przez polską stronę www.hotelsiena.pl i byłam bardzo zadowolona z obsługi, oczywiście trudno było znaleźć coś w sierpniu poniżej 600 euro :( Pozdrawiam Monik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.2a.pl 27.08.06, 21:13 Ja akurat mialam z tym biurem dosc nieprzyjemna sytuacje. Zaczelo sie dobrze - Pani wyjasnila mi, ze w sierpniu trudno znalezc cos wolnego, ale byl apartament na ich stronie. wybralam termin, napisalam, kilka dni sie nie odzywali, w koncu odpisali, ze ten akurat jest zajety, ale wyslali linka do innej strony (rowniez ich), gdzie mozna bylo sprawdzic dostepnosc apartamentow. Sprawdzilam, byl inny, wiekszy, a cena do zaakceptowania, napisala znowu, znowu kilka dni ciszy, ze faktycznie jest OK. Wiec zrobilam sobie sama kombinacje apartamentow z ich strony dobierajac terminy zeby miec gdzie mieszkac przez 2 tygodnie i kolejny mail, juz potwierdzajacy wszystko. Juz sie zaczelam stresowac, bo przez te dni bez odpowiedzi bylo coraz blizej wyjazdu, a coraz mniejsze szanse na znalezienie miejsca. Napisalam wiec bezposrednio do tego hotelu, czy terminy sa wciaz wolne. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy (zdaje sie po 2 czy 3 dniach) dostalam odpowiedz z biura, ze w miedzyczasie "moje" apartamenty zostaly sprzedane i z upomnieniem "ze sa jedynym przedsawicielem apartamentow na Polske". Nie chcialam "dogadac" sie z hotelem za ich plecami, bo uwazalam, ze korzystanie z posrednika w Polsce, jest dla mnie dodatkowym potwierdzeniem, zwlaszcza, ze nie znam wloskiego. Rozumiem, ze Pani mogla sie zaniepokoic, ale musze przyznac, ze po tej historii pozostal mi duzy niesmak co do sposobu zalatwiania sprawy. Jesli biuro mnie informuje, ze powinnam dzialac szybko, bo wlasciwie nic juz nie ma wolnego, to dziwia mnie potem 2-dniowe odstepy w odpowiedziach. I wlasciwie brak inicjatywy z organizacja wypoczynku. Podalam cene do zaakceptowania i termin, w odpowiedzi dostalam linka do 2 apartamentow, kazdy wolny przez czesc pobytu, ale terminy nie pasowaly do siebie. Natomiast jak przeslano mi linka do dostepnosci apartamentow on-line, okazalo sie, ze w tym samym budynku jest drugi apartament, ktory dostepny jest dokladnie tak, ze w na reszte pobytu przeprowadzilibysmy sie do innego pokoju. Ale to trzeba bylo znalezc samemu. Ciesze sie, ze Ty bylas zadowolona, ja tez wczesniej przeczytalam gdzies pozytywna opinie. Moze mialam pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: 199.67.203.* 21.08.06, 15:49 Jesli chodzi o ceny w drodze do Toskanii - w tamta strone jechalismy przez Cieszyn, Slowacje, Austrie (az do Klagenfurtu) i do Toskanii. W Austrii kupilismy winietke 10-dniowa (krotszych nie bylo) za 7,6EUR. W Slowacji za miesieczna zaplacilismy 40zl (na granicy polskiej mozna bylo zaplacic w zlotowkach). Autostrady w jedna strone po Wloszech wyniosly nas jakies 25 EUR (wracalismy nad Garda). Jesli chodzi o ceny benzyny, w Austrii przy autostradzie 1,15-1,20 EUR, we Wloszech natomiast 1,40EUR. Liczac w sumie dojazd z Warszawy w obie strony i podroze po Toskanii, zrobilismy prawie 5 tys. km:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: 82.177.111.* 28.08.06, 12:34 Czy mozesz napisać ile czasu zajęła Wam droga z Warszawy do miejsca pobytu? Własnie planuje przejazd i zastanawiam się czy istnieje konieczność rezerwacji noclegu"po drodze" Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: 199.67.203.* 28.08.06, 13:01 Monika, jechalismy z Warszawy na Slask, tam przenocowalismy (noc z piatku na sobote, prosto po pracy), nastepnego dnia zrobilismy spokojnie trase do granicy austriacko-wloskiej (Klagenfurt) i kolejnego dnia dojechalismy do San Gimignano (bylismy w okolicach 16, droga caly czas po autostradach, raczej bez korkow). Co do noclegow - czytalam tu rozne opinie, ale my wolelismy spac po drodze, bo kierowca byl tylko jeden i nie ma sensu go zameczac:))) Co do noclegow po drodze - jechalismy i wracalismy tak, ze nocleg potrzebny byl nam akurat w sobote (w drodze powrotnej tuz przed dlugim weekendem sierpniowym) i szczerze to mielismy klopoty ze znalezieniem wolnego miejsca. W tamta strone chcialam zarezerwowac polecany na forum gasthaus, ale odpisali mi, ze w sobote maja full oblozenie. Wiec jadac mniej wiecej od 20:30 szukalismy noclegu i dopiero w 10 czy 11 (okolo 22:30) udalo nam sie znalezc wolny pokoj (60 EUR ze sniadaniem za 2 os.). Wracalismy kolo Insbrucku, zjechalismy z autostrady mniej wiecej miedzy granica a miastem i znowu w 5-8 gasthausach nie bylo miejsc (ok. 20-21). Poniewaz wracalismy z wakacji bylismy dosc wypoczeci i pojechalismy troche dluzej, ok. 24 wreszcie znalezlismy super "motel", ale w cenie 80 EUR za dwojke bez sniadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: *.chello.pl 30.08.06, 22:28 dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: *.media4.pl 02.09.06, 15:48 ile wydaliście kasy? coś mi sie wydaje ze duuuuzo:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: *.2a.pl 03.09.06, 23:16 Faktycznie sporo porownujac do Grecji np. i mysle, ze do innych rejonow Wloch tez. Jak wyjezdzalismy znajomi ostrzegali nas, ze Toskania sama w sobie jest droga. O noclegach (ceny i poszukiwania) pisalam juz w tym watku troche wczesniej. Ceny zywnosci w sklepach sa OK, natomiast kolacje "na miescie" to wiekszy wydatek niz w Polsce - od 1,5-3 EUR za tzw. cover, przystawki 3-10 EUR, pierwsze danie (pizza, makarony) to od 5 EUR i drugie danie (miesa np.) od 8 EUR. Desery srednio ok. 3 EUR. Pol litra wina (della casa czyli lokalnego, nie w butelce, a w karafce) to 3-6 EUR. No i benzyna jest jednak drozsza - ok. 1,4 EUR za litr. Ale bez watpienia jest tam pieknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 12:23 Nocować można w Graz,Bardzo fajny chotel ze śniadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:22 Może znasz jakies fajne miejsce na nocleg,niekoniecznie w Austrii. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
www.italia-italia.pl Re: Wrocilam z Toskanii (podroz) 05.09.06, 08:47 jeśli tak mogę dołączyć w kwestii Twego zapytania. Rok temu jechałem samochodem do Toskanii. Wyjechaliśmy około 6 rano. Zatrzymaliśmy się w Krakowie na jakiś czas bo mieliśmy tam umówione spotkanie z "drugim samochodem" z Gdańska. Ok. 12 wyruszyliśmy dalej. Ok. 22.30 bylismy w Austrii, 100 km od Włoch. Nie było sensu jechać dalej bo było to już by zbyt niebezpieczne. Znależliśmy jakiś domek na uboczu i za 20 euro od osoby w vbardzo dobrych warunkach się przespaliśmy. Rano zaskoczenie - tak rozbudowanego śniadania jeszcze nigdzie mi nie zaserwowano ( biorąc pod uwagę oczywiście miejsca w rozsądnych kosztach) kawa, herbata, mleko, soki, woda mineralna, kilka rodzajów pieczywa, wędliny, serów i nawet jaka na miękko. Ok. 8 wyruszyliśmy dalej. Ok 15.30 przejeżdżaliśmy koło Florencji, a około 17 byliśmy w naszej miejscowości niedaleko Voltery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:19 Witam. Właśnie wybieram się do Włoch.Proszę o informacje na temat noclegów(rejon wybrzeża) ,jedziemy w 4 ,dwoje dorosłych i dwoje dzieci na 2 tygodnie.Jakie są ceny żywnosci. Interesująmnie wszyskie praktyczne porady. Z góry dziekuję za pomoc. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune Re: Wrocilam z Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 19:39 Nas też była czwórka, wczasy mieliśmy wykupione w TUI. Byliśmy w Cecina Mare.Zwiedziliśmy bardzo dużo,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciaa jakie miejsce w Toscanii nad morzem? IP: *.media4.pl 07.09.06, 19:43 polecacie na dłuższy przystanek plażowy - ok 5 dni? Odpowiedz Link Zgłoś