Dodaj do ulubionych

Wrocław-Wenecja

IP: *.tueuropa.pl 21.08.06, 10:11
Wybieram się do Włoch w okolice Wenecji.
Proszę o informację - jaka droga jest najlepsza.
Czy lepiej kupić winietkę na Czechy i Austrię w Polsce czy w Czechach i
Austrii? Jeżeli tam, to gdzie się je kupuje?
Jak długo się jedzie?
Czy ktoś nocował po drodze i może coś polecić (jadę z dziećmi i nie wiem, czy
wytrzymają całą trasę)?
Obserwuj wątek
    • Gość: PM Re: Wrocław-Wenecja IP: *.tueuropa.pl 21.08.06, 10:13
      I jeszcze jedno pytanie:
      Czy nasze ubezpieczenie obecnie wystarczy, czy potrzebna jest Zielona Karta?
      Gdzie najlepiej tankować?
      • Gość: zbynek Re: Wrocław-Wenecja IP: *.plock.mm.pl 21.08.06, 11:50
        jeżeli umiesz czytać to o tym wszystkim jest na forum napisane.
        • Gość: PT Re: Wrocław-Wenecja IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.06, 18:50
          Gość portalu: zbynek napisał(a):
          > jeżeli umiesz czytać to o tym wszystkim jest na forum napisane.
          ------------------------

Taaak?
          Nie znalazłem pełnego opisu trasy z Wrocławia. Mógłbyś dla mnie znaleźć takiego
          posta?

Prośba do innych jeśli ktoś przerabiał tę trasę, to czy może się podzielić
          zarówno drogą jak i spostrzeżeniami.
          • ortodox Re: Wrocław-Wenecja 21.08.06, 20:54
            podaj dokładny adres ... ulicę i nr domu, bo to też może być istotne
            pozdrawiam ;)
            p.s. szkoda że zapomniałeś dopisać, co to oznacza dla Ciebie " najlepsza droga"
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=46287941&a=46849950
            • Gość: PM Re: Wrocław-Wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 23:27
              Szkoda, że Twój link niewiele pomógł.
    • zarost2 Re: Wrocław-Wenecja 22.08.06, 18:17
      Ja też lubię z Wrocka do Wenecji.Winietkę czeską kupisz na stacji brenzynowej
      za granicą czeską. Najprościej przez Wiedeń. Do Wiednia przez Brno. Jest długi
      odcinek drogi dwupasmowej. Nie gnaj. Jedź zgodnie z przepisami.Winietkę
      przyklej od razu. Oni sa nawet sympatyczni jak widzą że za drogę
      zapłaciłaś.Generalnie czeskie drogi w tym kierunku działają na mnie
      uspokajająco. Trzeba się przyzwyczaić do ichnich oznaczeń poz autostradami.
      Takie niewielkie drogowskazy, ale odblaskowe. Przed granicą droga staje się
      jednojezdniowa, ale moim zdaniem jedzie się "całkiem po ludzku". Po 400 km
      obiad przed granicą. Dobre i tanie czeskie jedzenie. Bez komentarza. Nogi w
      Wiedniu najlepiej prostuje się w niedzielę. Ja parkuję w ścisłym centrum i nic
      nie płacę. Przed wiedniem można kupić winietę (10 dni- 8,60)W mieście
      autostrady są bezpłatne a stacje benzynowe sprzedają te same winiety.Wenecja
      jest na kierunku Klagenfurt, Chorwacja, Udine. Przez Wiedeń można przejechać
      patrząc tylko na drogowskazy. Całkiem z drogi nie widać miasta.Autostrada do
      Wenecji jest nieco ciaśniejsza niż inne austriackie. Łuki są o nieco mniejszym
      promieniu, ale widoki moim zdaniem zwiastują to całe południowe piękno , które
      przed Tobą... Co do noclegu, to chyba jednak TRZEBA nocować we Włoszech albo na
      austriacko włoskiej granicy. Po prostu jadąc jako jedyny kierowca po 700 km
      czuję zmęczenie. Autostrada zachęca do prędkości ale też rozleniwia.Od domu do
      domu (tronchetto) kiedyś zmierzyłem 1000 km bez paru. Dla mieszkających w
      Wenecji historycznej statnim krzykiem mody jest parking przy lotnisku
      • Gość: lubla Re: Wrocław-Wenecja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 11:40
        Winieta w austrii to 7.60E a w Czechach 200CZK
      • Gość: PM Re: Wrocław-Wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 23:26
        Bardzo dziękuję za opis. Postaram się opisać swoje doświadczenia.
        Czy słyszeliście o Znojmo w Czechach przy granicy z Austrią? Podobno jest tam strefa wolnocłowa. Warto tam jechać?
        • Gość: PM Re: Wrocław-Wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 23:31
          Czy ktoś testował drogi:
          Wrocław - Głuchołazy - Jesennik - Mohelnice - Olomuniec - Brno
          Wrocław - Krapkowice - Racibórz - Opava - Brno (jedzie się autostradą z Wrocławia i szybko wjeżdża na R46 w Czechach)

Czy raczej wybrać standardową:
          Wrocław - Kłodzko - Boboszów - Mohelnice - Brno

Ważny jest czas przejazdu, no i wygoda.
          • ortodox Re: Wrocław-Wenecja 24.08.06, 00:37
            Najszybszą, i najwygodniejszą, według viamichelin jest trasa przez Niemcy i
            Brenner:
            tiny.pl/7rtj
            pozdrawiam
            p.s. jednak coś pomógł ;)
        • Gość: driver Re: Wrocław-Wenecja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 22:23
          strefa wolnoclowa i strefa burdeli tam jest, cale znojmo to takie wlasznie
          miasto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka