Dodaj do ulubionych

ile dni na Neapol??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 11:05
będę przed świętami w Neapolu-mamy w sumie 5 i pół dnia. Ale lot mamy i tak z
Rzymu, wiec zastanawiam się, czy wykorzystać całe te 5,5 dnia na Neapol, czy
też powiedzmy ostatnią noc lub dwie spędzić już w Rzymie. Wiem, że jak na
Rzym to oczywiście bardzo, bardzo mało, ale w zasadzie pytam Was o to, czy w
Neapolu i okolicach jest na tyle miejsc do zwiedzania, żeby wypełnić aktywnie
te 5,5 dnia?
Poradźcie;-)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: ile dni na Neapol?? 12.09.06, 11:28
      Bylas kiedys w Neapolu? Pierwsze zetkniecie moze byc bardzo krotkie / w moim
      przypadku szybka jazda do portu /. Mysle, ze 2 na poczatek moga byc. Jesli w
      ogole Ci sie spodoba: bywa roznie.
      • Gość: Anka Re: ile dni na Neapol?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:36
        Hmm to ciekawe co mówisz;-))
        Oczywiście nie byłam nigdy. Nastawiam się oczywiście na chaos,brud i
        złodzieji;), ale liczę, że miasto pokaże mi, czym jest różnica Północ-Południe.
        Chciaż zaczynam się obawiać, że w sensie wyglądu to takie Katowice, tyle,że inny
        styl...! Okolice portu ok, a reszta? Czy na przykład dzielnice różnią się
        jakościowo, tak, że sama ta różnorodność jest atrakcją?
        Gdzie na pewno warto iść?
        • linn_linn Re: ile dni na Neapol?? 12.09.06, 16:27
          Dzielnice sa rozne: odradzam tzw. quartieri spagnoli / no chybe ze ze
          zwiekszona ostroznoscia /. Marghe podawala chyba adres najlepszej pizzerii. Ja
          polecam ciastka i kawe / w ogole kuchnie neapolitanska, ale z ciastek i kawy
          slyna /. Jesli bedzie Ci sie dluzyc, wpadnij po dordze do Caserty: wspanialy
          zamek i cudowny park.
    • Gość: alojjola Re: ile dni na Neapol?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:58
      właśnie wróciłam, eleganca dzielnica Chiara, sliczne bogate wille w ogrodach,
      miło pospacerować obok biedna dzielnica przy dworcu Montesanto, przez srodek aż
      do morza handlowa ulica toledo, obok wąskie uliczki, obok dzielnica najbardziej
      kontrowersyjna centro storicco, bardzo zniszczona, ślady wspaniałych budynków,
      platanina wąskich uliczek,mówia,że niebezpiecznie, my przez tydzień
      spacerowaliśmy wszędzie nic złego nas nie spotkało. ludzie bardzo mili, każda z
      tych części jesteś w stanie przejść w 2 godziny, nam sie bardzo Neapol
      podobał,sporo remonuja ten wszechobecny brud to określenie na wyrost u mnie w
      Krakowie nie jest inaczej pozdrawiam Jola
      • Gość: Anka Re: ile dni na Neapol?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 19:42
        A jak długo byłaś i co zwiedzałaś 'w okolicach' samego Neapolu? Jak wspomniałam,
        mamy 5,5 dnia, jeden dzień na pewno Pompeje i chciałam któreś miasteczko z
        Costiera Amalfitana. Pytanie tylko, które(Sorrento? Positano? Amalfi? Ravello?
        Salerno?). A może warto poświęcić cały dzień na objazd kilku miasteczek?
        Niestety samochodem nie będziemy dysponować, a nie wiem, jak z publicznym
        transportem, żeby się udało pozaliczać kilka miasteczek w jeden dzień?
        Napiszcie jeśli wiecie!
        • Gość: Ted222 Re: ile dni na Neapol?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:33
          Costiera Amalfitana najlepiej wygląda od strny morza.
          Dwa lata temu odbyłem wycieczkę statkiem z Salerno wzdłuz wybrzża z postojami w
          Positano i Amalfi.
          Z Amalfi autobusem pojechaliśmy do Ravello - przepiękny widok na zatokę.
          W tym roku z Salerno opłynęliśmy wzdłż wybrzeża Amalfi na Capri i zwiedziliśmy
          miasteczko Capri atakże byliśmy przy łuku skalnym.
          W okolicach Neapolu warte uwagi są także (co najmniej) .
          Na zwiedzenie Neaplu najlepsza jest wycieczka piętrowym autobusem z pod zamku.
          Ja nie przpadam za Neapolem, miasto robi złe wrażenie a atmosfery południa
          Włoch lepiej poszukać w Palermo.
          Lepiej więcej czasu poświęcić na okolice.
          Herkulanum i Pompejesą dostęne pociągiem, ale chyba najlepszym rozwiązaniem
          jest korzystani z wycieczek organizowanych przez miejscowe biura -oszczędz to
          dużo czasu chociaż oczywiście jest droższe niż zwiedzanie indywidualne.
          Salerno nie jest ciekwym miastem chociaż ma ładny bulwar nad morzem i jest
          dobrym punktem do wycieczek wyżej opisanych.
          Zmotoryzowanym polecam gorąca Casertę z "Wersalem południa" - jeszcze jedna
          kopia Wersalu ale przewyższająca oryginał a także piękne ogrody.
          Miłego pobytu.
          Ted
          • Gość: alojjola Re: ile dni na Neapol?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 09:02
            najłatwiej bedzie z Sorrento z dworca Garibaldi w Neapolu odjeżdza coś w rodzaju
            kolejki do samego Sorrento, miasto nie zrobiło na mnie oszałamiającego wrażenia,
            ale położenie cudne i warto zobaczyć, wschodnia część półwyspu dużo ładniejsza
            warto sie wybrać w okolice Amalfi, autobusem z Sorrento to żaden problem zarówno
            Positano, jak i Amalfi, oba miasteczka śliczne i porównywalne. Po prostu dojedź
            z Sorrento do Positano 1 godzina na spacer potem dalej do Amalfi znów 1 godzina.
            Z Amalfi do Ravelo autobus jedzie 15 minut, podobało mi sie w Ravelo, mniej
            zatłoczone i komercyjne. Możesz wrócić tą samą drogą przez Sorrenro lub
            autobusem z Amalfi do Salerno i z Salerno pociągiem do Neapolu jedzie około
            godziny, namawiam na objazd pólwyspu gdyz sama jazda po wschodniej stronie i
            podziwianie widoków to niezapomniane przeżycie, autobus jedzie 10 km na godz. i
            nie wysiadając wszystko świetnie widać pozdrawiam Jola
          • linn_linn Re: ile dni na Neapol?? 13.09.06, 12:11
            Od strony morza w dzien i wieczorem, od strony ladu to samo. Jedna z
            najpiekniejszych tras widokowych na swiecie.
    • Gość: Billyb Re: ile dni na Neapol?? IP: *.dynamic.qsc.de 13.09.06, 12:32
      Wystarczy, żebyś zwiedziła Pompeje i Herculanum: na każde trzeba poświęcić co najmniej dzień. Nie czyń błędu i nie rezygnuj z obu tych punktów. Przygotuj się na nie dobrze: bez przewodnika w ręce traci się bardzo wiele, dużo picia. Jeszcze lepiej wziąć przewodnika.
      Potem jest Wezuwiusz: najlepiej wyruszyć tam pod wieczór (od chyba 18:00 bramka jest nieczynna, można wejść na dziko), kiedy jest jeszcze jasno i poczekać na zmrok. Widok na zatokę i otaczające miasta jest oszałamiający. Zejście szeroką ścieżką do parkingu nie jest nawet w ciemnościach problemem.

Promem można popłynąć na Capri. Wyspa jest przepiękna i o tej porze roku nie ma wielu turystów.

W samym Neapolu pełno jest świetnych muzeów, kościołów i pałaców. Wszędzie można dobrze zjeść. To oczywiście moje subiektywne wrażenie, ale zjeździwszy w ciągu lat Włochy dość dokładnie nabrałem przekonania, że kuchnia neapolitańska jest znakomita. Dobra rada: Szukaj knajpy zawsze po 20:00 i chodź tylko tam, gdzie jest pełno Włochów. Nigdy nie sugeruj się wyglądem knajpy.

Polecam dobry przewodnik (mało zdjęć, dużo informacji)i poruszanie się pociągami miejskimi. W żadnym wypadku nie powinno się wyprawiać na miasto samochodem późnym popołudniem- tłok jest szalony i łatwo o wypadek. Paskudny stan niektórych dzielnic nie nie powinien sugerować poczucia zagrożenia: Jest bezpiecznie, także i nocą, chociaż nie próbowałem jeszcze z Rolexem na ręku i najdroższym sprzętem fotograficznym ;-). Myślę, że panie powinny zrezygnować w takich dzielnicach po prostu ze zbyt ostentacyjnego bogactwa i torebek od Gucciego, a wszystko będzie dobrze.

Miasta wokół Neapolu nie są zbyt ekscytujące. Szybciej popłynąłbym promem na Ischię i zafundował sobie jednodniową wycieczkę wokół wyspy na piaggio (skuterze). Wypożyczalnie są w porcie. Kosztuje to niewiele, a wrażenia po prostu niezapomniane.

Miłego urlopu. W październiku jest tam jeszcze bardzo ciepło, choć zdarzają się przejściowe deszcze.
      • Gość: Anka Re: ile dni na Neapol?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 13:12
        No, ja jadę w grudniu, ciekawe jak ciepło wtedy...;) Dlatego jakoś tak na
        wstępie wykluczyłam promy na wyspy, choć może niesłusznie.
        Zaczynam skłaniać się ku pomysłowi spędzenia 3 nocy w Neapolu, a 3 w jednym z
        miasteczek na Costiera Amalfitana, skoro tam tak pięknie(a o Neapolu jeszcze
        nnikt tego właściwie nie powiedział;-))
        Podpowiedzcie tylko, czym się poruszać pomiędzy Neapolem a tymi
        miasteczkami-autobus? pociąg?
        p.s.Czym jak czym, ale kuchnią to się na pewno nie rozczaruję;-)

• Gość: Billyb Re: ile dni na Neapol?? IP: *.dynamic.qsc.de 13.09.06, 15:10
          W grudniu też jest ciepło, według polskich miar. Raczej nie zabieraj dużo ciepłych rzeczy, raczej letnie i na deszcz.

Neapol robi najczęściej na przybyszach odstręczające wrażenie, które podobno po tygodniu zmienia się często w dozgonną miłość... No cóż, to zależy też od tego, jaki jest nasz włoski.

Z tymi miasteczkami może być w grudniu naprawdę cienko, bo tam w środku zimy diabeł mówi dobranoc, wszystkie w sezonie otwarte atrakcje zamknięte(łącznie z kanjpami i wszystkimi muzeami), nikogo nie ma i możesz przecierpieć w deszczu nie lada nudę. Za to Neapolu zawsze można coś przedsięwziąć i zobaczyć.

• Gość: Agawa Re: ile dni na Neapol?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 00:48
            Jak można nie zobaczyć Neapolu? Uważam, że warto. Jest on granicą między
            północą i południem. Pyszna kawa i typowa pizza, która właśnie z neapolu się
            wywodzi. Spróbuj ją koniecznie z mozarellą z bawoła (mozarella con Bufalo).
            Dzielnice są różne jak w każdym mieście. I wcale nie jest brudno jak twierdzą
            niektórzy.Jeżeli chodzi o okolice Neapolu to polecam wyspę Capri (prom odchodzi
            z portu neapolitańskiego)- przepiękne widoki i warto zobaczyć miasto Sorrento.
            Miłej wycieczki!
        • aseretka Re: ile dni na Neapol?? 19.09.06, 07:25
          W Neapolu byłam dwukrotnie. Miasto jednak nie wywarło na mnie najlepszego
          wrażenia, chociaż jest tam kilka miejsc, które warto odwiedzić:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=33056463
          W okolicy oczywiście Pompeje i Herculanum.
          Wybrzeże Amalfi cudowne. Kilka wrażeń opisałam tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=33167048
          Trochę moich zdjęć z rejonu Zatoki Neapolitańskiej możesz zobaczyć tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=30707119&v=2&s=0
    • Gość: Karla Re: ile dni na Neapol?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:00
      Bylam w Neapolu 3 miesiące i zakochałam się w tym mieście...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka