IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 15:35
Proszę o porady jak najlepiej dostać się na Sycylię.Chodzi mi o to czy lepiej
lecieć samolotem od razu na Sycylię czy też może lecieć do Rzymu a potem coś
kombinowć.No właśnie tylko co? Pociąg czy prom? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • julie_bella2001 Re: Sycylia 16.05.07, 23:51
      Przepraszam ale rozwalaja mnie takie posty...Co to znaczy "najlepiej"????
      Najszybciej? Najtaniej?Czy moze chcesz jak najwiecej zobaczyc po drodze?
      • Gość: acosta Re: Sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:49
        jeśli nie wiesz co to znaczy najlepiej to po co się odzywasz!! Siedź cicho i
        nie pisz!!
        • julie_bella2001 Re: Sycylia 17.05.07, 17:13
          Czlowieku dla kazdego najlepiej znaczy zupelnie cos innego.Kazdy bierze od
          uwage inne priorytety.Tak trudno to zrozumiec?Dla jedenego najwazniejszy jest
          czas dla innego kasa a dla innych jeszcze cos tam.Zamiast mnie pouczac lepiej
          dokladnie sprecyzuj pytania i po klopocie.
    • Gość: Ewelina Re: Sycylia IP: *.szwajcarska.pl 17.05.07, 14:03
      Poczytaj wątki, m.in ja tu dokłdnie opisywałam jak lepiej i taniej dostać się
      na Sycylię. Po za tym rusz głową, wejdź na strony linii lotniczych, sprawdź
      ceny, wejdź na www.trenitalia.it, sprawdź pociągi. To nie jest takie trudne, ja
      sobie poradziłam rok temu. Potem wszystko tu dokładnie opisałam.
      • Gość: acosta Re: do Eweliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:00
        czytałam bardzo dużo Twoich postów ale nie wszystko z nich wynika. Na przykład
        jak długo jedzie się pociągiem z Rzymu do Mesyny? Czy mozna płynąć promem z
        Neapolu i za ile. Niestety takich informacji nie znalazłam na innych
        stronach.Mam po prostu dylemat czy lecieć do Rzymu a dalej sobie radzić czy
        wybrać wariany droższy od razu samolotem do Katanii.
        • Gość: Ewelina Re: do Eweliny IP: *.szwajcarska.pl 17.05.07, 23:33
          Jak długo jedzie się pociągiem z Rzymu do Messyny można sprawdzić na stronie,
          która Ci podałam - www.trenitalia.it. Ja jechałam z Rzymu do Katanii ok. 12
          godzin.

Najtaniej jest polecieć do Rzymu, jeśli oczywiście rzeczywiście będzie tanio, a
          potem pociagiem na Sycylię, ale tylko wtedy pociagiem jechać kiedy trafi się na
          promocję Happy Train. Dzięki tej promocji kupiłam bilet Rzym-Katania za 15
          euro, normalna cena to ok. 50-60 euro. Ale żeby tak tak zrobić trzeba poświęcić
          wiele czasu i codziennie sprawdzać promocje na tej stronie i od razu kupować
          jak się pojawi, bo liczba biletów w promocji jest ograniczona. Trzeba mieć
          kartę kred. żeby móc kupić bilet przez internet, innej możliwości zakupu nie
          ma.

Jeśli trafi Ci się extra promocja do Rzymu, np. 100-200 zł w jedną stronę i
          potem na Sycylię za te 10 euro to jak najbardziej Ci się opłaca bo wyjdzie
          znacznie taniej niż jechać od razu z Polski na Sycylię, bo to koszt ok. 1200 zł
          w dwie strony ze wszystkimi opłatami.

Teraz raczej na pewno jakiejś extra promocji na Sycylię nie będzie bo zbliża
          się sezon, widziałam jakiś czas temu na Sky Europe bilet do Palermo pod koniec
          sierpnia za niewiele ponad 100 zł w jedną stronę ze wszystkimi opłatami ale nie
          było możliwości powrotu tymi liniami bo latają tylko do końca sierpnia i nie
          wiedziałam czy znalazłabym jakiś sensowny powrót potem do Polski.

Teraz z własnego doświadczenia wiem, że chyba jednak lepiej kupić od razu
          bilety na Sycylię i będę tak robić. W tamtym roku leciałam najpierw do Rzymu bo
          chciałam zobaczyć to miasto a potem pociagiem na Sycylię. Podróż pociągiem na
          Sycylię to na pewno niezapomniane przeżycie. Pociągi są klimatyzowane i czyste,
          to nie to co nasze PKP :) Ja jechałam nocnym pociągiem, potem pociąg płynie
          promem a rano...wjechałam do raju :) Widoki cudowne! Bajka po prostu! Podróż
          jednak męcząca z plecakami ale warto!

Suma sumarum za bilety w dwie strony do Rzymu zapłaciłam ok. 500 zł + 10 euro w
          jedną stronę pociągiem bo już w drugą stronę promocji nie udało się złapać i
          bilet kosztował ok. 50 euro, czyli razem cała podróż samolotem i pociągiem w
          obydwie strony kosztowała ok. 760 zł, czyli i tak o prawie połowę taniej niż
          bezpośrednio samolotem na Sycylię.

A gdzie jedziesz i kiedy? Napisz coś więcej :)
          • Gość: acosta Re: do Eweliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:33
            Witam,
            Dzięki za opis.Wiem,że czasem to ludzi wkurza takie ciągłe pytanie w zasadzie o
            sprawy ,które gdzieś już na forum są opisane.ale wierz mi zanim zamieściłam
            pytanie przeczytałam dużo wątków.A propos studowałam turystykę wieć nie jestem
            w tej organizacji taka kiepska.Tak to jednak jest ,że zawsze masz wrażenie ,że
            może inni wiedzą coś jeszcze czego ty się nie doszukałaś,np. byłam na stronach
            trenitalia, ale w momencie gdy wpisywałam termin podróży wrześniowy system
            podawał mi,że jest błąd.Dopiero wczoraj gdy wprowadziłam termin czerwiec to
            podał mi wszystko o co mi chodziło.Nie wiem dlaczego tak jest ale może ma się
            zmienić rozkład i na wrzesień będzie inny. Tak w zasadzie już mam wszystko
            znależione. Warianty są dwa:1.lecę do Rzymu Centralwings a z Rzymu albo pociąg
            albo samolot Alitalia za 140 Euro. Sycylia zawsze była moim małym marzeniem ale
            jakoś tak zawsze wyszło,że zwiedzałam coś innego. Ten wyjazd na Sycylię trafił
            się tak tzw"głupim trafem" .Mój facet jest fizykiem i kilka razy w roku jeździ
            na konferencje. Zwykle z nim nie jeżdżę bo nie są to ciekawe miejsca.Tak jest
            w naszym marnym kraju,że polskie uczelnie są zbyt biedne aby posyłać naukowców
            na te konferencje,które są organizowane w ciekawych dalekich krajach.Teraz
            jednak trafiła się na Sycylii i jest okazja,żeby to wykorzystać.Będzie mnie to
            kosztowało tyle co przelot bo za hotel płaci uczelnia. Jesziemy do Patti to
            jest na połnocnym wybrzeżu ok.50 km.do Mesyny. Początek wrześnie to już nie
            będzie tak tłoczno. Co prawda będie to mój drugi pobyt we Włoszech w tym roku
            bo w czerwcu wybieram się nad jezioro Garda i na Riwierę do Lido di Spina ale
            wg mnie Włoch nigdy nie za wiele. Uwielbiam tam wracać i mam jeszcze dużo do
            zobaczenia w Italii. Jeśli jeszcze cię nie znudziłam to może napisałabyś mi co
            Twoim zdaniem warto zobaczyć w tej części Sycylii .Zaznaczam,że będę tam tylko
            tydzień. Przewodników przeczytałam sporo ale wiem z praktyki,że czasem nie
            piszą o bardzo ciekawych miejscach a czasem to co ich zdaniem jest ciekawe,to
            wcale takie nie jest.Pozdrawiam
    • vdagv Re: Sycylia 25.05.07, 22:36
      Własnie zarezorwowałam bilet na lotniczy na wrzesień (Alitalia) na Sycylie do
      Palermo (plus powrotny). Kosztowało mnie to +/- 1200 zł. Przesiadka w Rzymie,
      no i odszczędność czasu.
      • Gość: Pawel Re: Sycylia IP: *.adsl.alicedsl.de 30.05.07, 11:01
        A dla tych,ktorym do Berlina nie jest za daleko:
        Berlin-Palermo-Berlin (Tegel) we wrzesniu (z TUIfly) bez przesiadki za 185,60 €.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka