Dodaj do ulubionych

zwyczaje na campingu

03.06.07, 18:56
Od ostatniego wyjazdu z namiotem do Włoch minęło kilkanaście lat, dlatego mam
parę pytań:
- czy godziny przyjazdu/opuszczenia miejsca rozbicia namiotu są ściśle
egzekwowane, czy też można się dogadać?
- jak procentowo oceniacie znajomość języka angielskiego w recepcjach?
- czy do podłączenia prądu do namiotu trzeba mieć specjalną - campingową
wtyczkę?
Pozdrawiam wszystkich campingomaniaków!
Obserwuj wątek
    • ortodox Re: zwyczaje na campingu 03.06.07, 21:56
      Godziny przyjazdu na campingi nie są ściśle przestrzegane... choć na niektórych
      można się z tym spotkać. Nawet z zakazem poruszania się pojazdów podczas sjesty
      na terenie campingu..
      Na większości campingów, to raczej sprawa do uzgodnienia. Zdarzało mi się
      rozbijać namiot o pierwszej w nocy ... .
      Znajomość obcych języków ... hehehe ... patrz:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=63122618
      ... ja nie miałem z tym problemów, choć oczywiście były takie gdzie obowiązywał
      tylko włoski ... zwłaszcza na południu małe rodzinne campingi.
      Trudno uśredniać ale można się dogadać ... .
      tak potrzebna jest specjalna złączka ... bo prąd można ciągnąc ze złączy
      przystosowanych do camperów i przyczep. Można to kupić w prawie każdym
      supermarkecie lub na większych campingach ...
      pozdrawiam
      • aziel_gazeta Re: zwyczaje na campingu 04.06.07, 23:47
        Czyli przyjazd ok.
        Natomiast jeśli chcę wyjechać późnym wieczorem, to skasują mi za kolejną dobę?
        Tak piszą na wielu stronach campingów.
        Wątek o językach przeczytałem - zamówiłem rozmówki polsko-włoskie ;-)

Może ktoś dorzuci jakieś ciekawostki - np. w innych wątkach piszą o
        obowiązkowych czepkach na basenie, z czym ja osobiście się nie spotkałem.
        • magdam110 Re: zwyczaje na campingu 05.06.07, 07:15
          Też jest wątek o czepkach. My byliśmy na dwóch campingach i czepki na basen
          były obowiązkowe.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=61778351&a=61778351
        • ortodox Re: zwyczaje na campingu 05.06.07, 10:56
          Sprawa godziny wyjazdu z campingu nie jest tak jednoznaczna jak w hotelu czy
          bungalowie, gdzie trzeba posprzątać. Nigdy nie odjeżdżałem późnym wieczorem,
          ale zdarzało się późnym popołudniem. Nie liczyli za kolejna dobę, choć w
          regulaminach jest podany czas odjazdu ... przeważnie godz. 12-14.
          Wiele zależy od rodzaju campingu. Wielkie molochy wypoczynkowe mają swoje
          zasady, których przestrzegają i trzeba się dostosować. Na małych rodzinnych
          campingach sprawa jest do dogadania i podchodzą elastycznie do tego.
          Czepki na basenach obowiązuję w całej Italii i jest to dość rygorystycznie
          przestrzegane. Można je kupić na miejscu za małe pieniądze. Są nico inne niż
          nasze, bo zrobione nie z gumy, lecz z elastycznej tkaniny. Są przyjemniejsze w
          użyciu. Dodatkowo można się zdziwić, że za korzystanie z basenów często
          pobierana jest dodatkowa opłata na campingu ...a czasem jest to wliczone w
          koszty pobytu.
          Na wielu (zwłaszcza dużych) campingach nie ma możliwości zostawienia samochodu
          przy namiocie. Są specjalne parkingi, co dla mnie zawsze było sporą wadą, ale
          trzeba to respektować. Na włoskich campingach jest dość bezpiecznie. Można
          spokojnie zostawić wszystko (poza najcenniejszymi rzeczami) bez obaw. Przy
          dłuższych pobytach szczególnie na małych campach warto się potargować,
          zwłaszcza jak widać, że jest sporo wolnych miejsc. Można sporo wytargować, ale
          trzeba to zrobić przed rozbiciem namiotu :) Potem nie ma już na to żadnych
          szans. Recepcje campingów często zamykane są na czas sjesty
    • jadwiha Re: zwyczaje na campingu 06.06.07, 11:17
      Z moich doświadczeń:
      Zazwyczaj w regulaminach są określone godziny rozbijania namiotów(mniej więcej
      do 22 i nie w porze sjesty), zdarza się, że w czasie sjesty nie wolno poruszać
      się samochodem. W praktyce bywa różnie.
      Angielski oceniam średnio - ale zawsze się jakoś dogaduję:)
      Wtyczki zdarzają się faktycznie nietypowe. Do skrzynki Enn z trzema bolcami -
      bez problemu kupisz na miejscu adaper pasujący do naszych końcówek.
      Co do bezpieczeństwa - zostawiam wszystko bez obaw o kradzież, no chyba, że inni
      goście nie wzbudzają zaufania.
    • Gość: buła znajomość polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:23
      aziel_gazeta napisał:

> - jak procentowo oceniacie znajomość języka angielskiego w recepcjach?

Ostatni raz we Włoszech byłem chyba z 5 lat temu, spałem na trzech kampach i
      mogę ocenić znajomość polskiego wśród obsługi na 30%, tzn. na jednym z nich
      obsługę stanowili nasi rodacy, sympatyczni zresztą.

> Pozdrawiam wszystkich campingomaniaków!

Podrawiam również
      • ortodox Re: znajomość polskiego 07.06.07, 00:38
        Ja też spałem na takim campingu, gdzie mogłem porozmawiać z obsługą po polsku.
        Był to jednak jeden camping, z kilkudziesięciu jakie odwiedziłem.
        pozdrawiam
        • Gość: buła Re: znajomość polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.07, 13:44
          Czyli mamy 2 na kilkadziesiąt trzy:)
          • ortodox Re: znajomość polskiego 10.06.07, 22:42
            ... chyba, że to ten sam, to mamy 1 na kilkadziesiąt trzy ;)
            pozdro.
            • vojager29 Re: halo ortodox 11.06.07, 08:31
              wielokrotnie zachecales do zeglarstwa, w zwiazku z czym mam pytanie:
              uprawiasz zeglarstwo amatorsko-zawodowo czy tylko sie tym interesujesz ?
              jesli uprawiasz zeglarstwo to co robisz na campingach ?

ps: mam do portu zaledwie 800 m, chodze tam na spacery o roznej porze roku i
              znam ta dziedzine z ogladania, ogladalem miedzy innymi "Der Kieler Woche", sam
              jednak nie zegluje bo dziwnym zbiegiem okolicznosci, nie urodzilem sie "morskim
              wilkiem" jednak dosc czesto plywalem i czasmi plywam, co prawda tylko promami
              ale zawsze to na morzu i od czasu do czasu mocno buja ...........

zdrowko
              • ortodox Re: halo ortodox 11.06.07, 14:48
                Żagluję amatorsko po wodach śródlądowych, nie pływam po morzach, to jeszcze
                przede mną. Nie widzę sprzeczności pomiędzy żeglarstwem a campingowaniem. Wręcz
                przeciwnie wiele te formy łączy: ograniczony komfort, kontakt z naturą,
                samowystarczalność i niezależność, swoboda wyboru drogi i miejsca postoju,
                aktywny wypoczynek, luźny sposób bycia w marinach i na campingach ... . Jedyna
                sprzeczność, to konieczności podziału czasu pomiędzy jedno a drugie. Radzę
                sobie jednak z tym, choć ostatnio chyba bardziej kosztem campingowania. Polska
                (jak wiesz) ma najlepsze w Europie warunki do żeglarstwa słodkowodnego, miejsca
                gdzie ciągle jest czysta woda, wiatr, niemal nie tknięta przyroda ... a tłumy
                wyjechały gdzieś do Egiptu, Tunezji, Turcji, Chorwacji ... . Forum Włochy, to
                chyba jednak nie najlepsze miejsce do rozwijania tego tematu.
                pozdrawiam :)
                • vojager29 Re: halo ortodox 12.06.07, 07:49
                  sadzilem jedynie, ze ludzie wody nie traca czasu na zwykle campowanie ale kazda
                  wolna chwile spedzaja na wodzie
                  pozdrawiam
            • Gość: buła Re: znajomość polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 18:16
              koło Rawenny?
              • ortodox Re: znajomość polskiego 11.06.07, 22:39
                To jednak są 2, na Sycylii.
                pozdro.
    • aziel_gazeta Re: zwyczaje na campingu 14.06.07, 23:56
      Tutaj opis oznaczania gości campingu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=62331464&a=62447015
    • aziel_gazeta Re: zwyczaje na campingu 15.06.07, 00:10
      Tu opis oznaczania gości campingu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=62331464&a=62447015
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się