Dodaj do ulubionych

Autem do Włoch - kilka rad

IP: *.man.poznan.pl 14.06.07, 17:21
Dopiero co wróciłem z małej objazdowki po Włoszech samochodem.
Dwa ostrzeżenia dla osób jadących przez Słowacje/Austrie.
Po pierwsze bardzo trudno kupić winietke w austri w godzinach 22-6 rano (
jadąc od strony Bratysławy.
I kolejne ostrzezenie autostrada Wiedeń -Graz-Klagenfurt jest w kilku
miejscach zwężona z ograniczeniami do 80 km/h. wbrew pozorom opóznia to
znacznie jazdę, zwłaszca jak się trafi na takim zwężeniu na tira. Od czasu do
czasu zwłaszcza przed tunelami stoi policja z radarem.
Obserwuj wątek
    • Gość: pidżi Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 18:01
      Gość portalu: histe napisał(a):

> Dopiero co wróciłem z małej objazdowki po Włoszech samochodem.
      > Dwa ostrzeżenia dla osób jadących przez Słowacje/Austrie.
      > Po pierwsze bardzo trudno kupić winietke w austri w godzinach 22-6 rano (
      > jadąc od strony Bratysławy.

I co w związku z tym radzisz?
      • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 14.06.07, 20:00
        Radzę winietki kupić przed wyjazdem. Sa one bez problemów do nabycia w
        oddziałach Polskiego Związku Motorowego. Ceny te same jak na granicach.
        • Gość: pidżi Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:01
          Czy Słowacy też zdzierają za winietki austriackie jak pzmot?
        • magdam110 Re: Autem do Włoch - kilka rad 15.06.07, 07:21
          Radioaktywny winietka 10-dniowa w Austrii kosztuje 7,60 EUR PZMot sprzedaje ją
          za 40,65 to chyba nie jest taka sama cena.
          • Gość: histe Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.man.poznan.pl 15.06.07, 07:50
            cena winietki w autri to 7,6E a na słowacji 150 koron a wiec znacznie taniej
            niż te sprzedawane przez PZM ale jak ktos planuje wjazd do Austrii w nocy to
            warto dołożyć te pare złotych i kupić w Polsce, to po pierwsze, a po drugie
            radzę doliczyć godzinę więcej do standardowego przejazdu przez Austrię. A dla
            tych jeżdzących po drogach włoskich. autostrady są drogie ale szybkie ( no
            może poza bramkami w okolicach np Wenecji, czy np na obwodnicy Rzymu .
            Pozostałe drogi bywają zatłoczone, pełne tirów - obrazek jak w Polsce - więc
            tempo jazdy znacznie spada - nawet jesli tak jak włosi niezbyt stosujemy się
            do przepisów
            • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 10:59
              Kilka lat temu zrezygnowałem z kupowanie winietem w Pzmot. Różnica zdziercza, a
              nigdy nie miałem problemów z kupnem ich w Austrii, zarówno w dzień, jak i w
              godzinach późno wieczornych (ale akurat od Bratysławy nigdy nie wjeżdżałem w nocy).
              I jeszcze jedna uwaga co do włoskich autostrad. Wcale nie uważam ich za drogie,
              zwłasza w porównaniu z polskimi. Ceny w przeliczeniu na km kształtują się na
              poziomie odcinka A4 Kraków-Katowice.
              Przykład z mojego ostatniego pobytu we Włoszech - odcinek Rovereto Sud - Verona
              Nord (A22)
              59 km (więc praktycznie tyle co płatny odcinek polskiej A4)
              3,3 EUR x 3,9 = 12,87 zł
              W Polsce za taki odcinek płacimy 13 zł .

A cenę każdego odcinka łatwo to sprawdzić

www.autostrade.it/
              Na tej stronie można obliczyć dokładny koszt między konkretnymi bramkami, a
              także przyjrzeć się natężeniu ruchu w poszczególnych miejscach.
              I jeszcze jedno ostrzeżenie - na włoskich autostradach można się też natknąć na
              policję z radarem, oprócz tego wprowadzono pomiar prędkości z helikopterów.
              • Gość: histe Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.man.poznan.pl 15.06.07, 11:20
                Autostrady są drogie w porównaniu np z winietka z Austrii czy Słowacji....
                Zresztą niektóre przeliczeniowe km wychodzą taniej inne drożej... najdrożej
                chyba autostrada A1. a w sprawie winietek jeszcze - wjeżdzając do austrii np
                z czech( Mikulov) też nigdy nie było problemów - może więc tylko ta słowacka
                strona jest kiepska - no ale koniec końców po przejechaniu ok 10 km ( poza
                trasą)winietke kupiłem
                • Gość: ela ela Trasa do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 15:29
                  Wybieramy się niedługo do Włoch na urlop, jedziemy pierwszy raz swoim autem, na
                  dodatek z małym dzieckiem. Dokładnie do miejscowości Bonelli Porto Tolle,
                  wyruszamy z Łodzi.
                  Jaką trasę wybrać - dobrą i szybka drogę, w necie na różnych mapach jest dużo
                  możliwości i już sama nie wiem którą drogą jechać.
                  proszę o pomoc.
                  Z góry dziękuję.
              • Gość: e Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:40
                O tym helikopterze to skąd wiesz? Pilot, aby odczytać numer
                rejestracyjny "kosiaczy" 5 m nad jezdnią powodując masowo zawały serca? Albo
                może wali z Mavericka, może laserowo naprowadzane powietrze- ziemia? Krótko
                mówiąc opowiadanie z serii "PONOĆ"
                • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:16
                  Nie śmiej się, to nie dowcip.
                  1. Czytałem artykuł o tym, nie pamiętam, już gdzie, bo było to ok. 1,5 roku temu.
                  2. Widziałem na włoskich autostradach (m.in. Padwa - Bolonia) ostrzeżenie o
                  kontrolach radarowych z helikopterów.
                  A działa to tak, że namierzają Cię z helikoptera i blokują Ci wyjazd z
                  autostrady, gdy chcesz na bramce zapłacić. Nie wiem, jaka jest skala takich
                  kontroli i czy np. w ten sposób nie wyłapują tylko takich, co pędzą 200 km/h (a
                  w płn. Włoszech jest trochę takich).
                  A automatyczna analiza tablic rejestracyjnych w dzisiejszych czasach nie jest
                  żadnym problemem i jest stosowana w wielu krajach (to tylko w Polsce policja się
                  skarży, że musi analizować zdjęcia z fotoradarów).
                • Gość: bet Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.20.rev.vline.pl 18.08.07, 18:36
                  jak bys troche ogladal discovery to bys wiedzial ze są juz helikoptery z
                  urzadzeniami mogącymi sią gnac dane samochodu czyli rejstracje z 300 m czesc
              • joabob Re: Autem do Włoch - kilka rad 29.05.08, 14:21
                Jak mam szukać cen poszczególnych odcinkow autostrad na www.autostrade.it. Tam
                jest wszystko w j. włoskim i za zadne skarby nie moge znależć kosztow autostad z
                Taravisio do Firenze.Prosze o pomoc w posługiwaniu się tą stroną.
                • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 14:50
                  Partenza - czyli skad wpisujesz Tarvisio
                  Arrivo - czyli dokad wpisujesz Firenze
                  Naciskasz na pomaranczowe ">>" obok, pojawia Ci sie okienko, gdzie możesz
                  uściślić wybór, o który zjazd Ci chodzi, ale na ogół wystarczy kliknąć ok i
                  dostajesz:
                  Lunghezza:
                  451.3 km
                  Durata media*:
                  5h
                  Pedaggio auto e moto:
                  26,50 €
                  Chyba nie muszę tłumaczyć
              • Gość: obi Bandyci z PZMot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:27
                Dopiero teraz wszedlem na strone tych lesnych dziadkow i ubekow z PZMO-tu i
                zdebialem: cena winiety 10-dniowej na Austrie to u nich 40,15 zl!!!!!

Przeciez to bandytyzm! W PZM-otowskim kantorku wymiany walut i djenia naiwnych 1
                euro kosztuje 5,28 zl!!!! Nie kupujcie tam, bo to zdzierstwo. W kazdej stacji w
                Czechach, Niemczech, na Slowacji etc w odleglosci 30-40 km od granicy
                dostaniecie winiete za normalna cene.
          • sam_diabel Re: Autem do Włoch - kilka rad 15.06.07, 12:06
            tak, PZMOT zdziera niesamowicie...podobnie jak kiosk z winietkami w Cieszynie -
            tuz przed przejściem, lepiej kupić już po czeskiej stronie, duuuuzo taniej. W
            Austrii kupowałem winiety na stacjach benzynowych - bez kłopotu. A, w zeszłym
            roku na autostradie zatrzymał mnie nieoznakowany patrol - nie miałem naklejonej
            winietki na szybę - ale tylko pogroził palcem, kazał nakleeić i życzył udanych
            wakacji.... pamiętajcie o tym!
            • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 15.06.07, 17:28
              Sądziłem że ceny w PZMocie i w poszczególnych krajach są te same. Widać myliłem
              się. Jednak ja pozostanę przy kupowaniu ich PRZED wyjazdem bo niechętnie myślę o
              szukaniu winietek w przydrożnych kioskach, czy stacjach, denerwowaniu się,
              stracie czasu i zjeżdżania z trasy. W przypadku jazdy do Włoch nie muszę po
              drodze tankować (mam pojemny zbiornik) więc niechętnie myślę o poszukiwaniach
              winietek.
              Pozdrawiam
              • magdam110 Re: Autem do Włoch - kilka rad 16.06.07, 08:44
                Z ciekawości jak pojemny
                • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 16.06.07, 09:57
                  Ma pojemność 67 litrów, co przy średnim spalaniu na autostradzie 5,6 litra
                  pozwala mi spokojnie dojechac do Włoch.
                  • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 16.06.07, 09:59
                    Ps. Dodam że to diesel stąd taka średnia spalania.
                    • magdam110 Re: Autem do Włoch - kilka rad 16.06.07, 10:15
                      Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości.My mamy zbiornik na gaz około 100
                      litrowy ale niestety nasz samochod co około 600 km chce byc tankowany.
                      • Gość: e Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 10:37
                        Powiedzcie mi ile można "zarobić" tankując w Polsce zamiast gdzieś w Austrii?
                        Tyle co wartość prądu zużyta przy pisaniu tych postów? Wiezienie z sobą "tony"
                        paliwa nie jest za darmo. Czyż nie zauważyli tego KUBICOMANIACY? a czy w Polsce
                        nie jest dziś paliwo droższe niż w Austrii?
                        • magdam110 Re: Autem do Włoch - kilka rad 16.06.07, 12:27
                          Duży zbiornik to wygoda a nie oszczedność, w czasie podrózy nie muszę tankować
                          co 300 km, które na autostradzie pokonuje się w dużo szybszym czasie.
                        • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 08:48
                          Cena benzyny w Austrii w tej chwili to średnio 1,15 EUR za litr. Licząc po 3,8
                          EUR za 1 zł dostajemy około 4,4 zł za litr. A jak dodać do tego zdecydowanie
                          lepszą jakość benzyny w Austrii niż u nas - to niedługo kierunki przewożenia
                          benzyny chyba się zmienią.
              • Gość: plażowicz Nie złodziejom z PZM IP: *.chello.pl 16.06.07, 22:23
                Heh, myślałem że taka podróżnicza stara wyga jak Ty nie bawi się w kupowanie
                winietek przed wyjazdem w pzmocie :) Ja nie miałem nigdy problemów z nabyciem
                powyższych, można to spokojnie zrobić na każdej stacji benzynowej, bez
                konieczności zjeżdzania z trasy, a w Cieszynie choćby w kantorze mieszczącym się
                w samym budynku przejścia granicznego, oczywiście wszystko po nominalnej cenie.
                Nie widzę sensu w nabijaniu kabzy złodziejom z pzmotu, i tu już nie chodzi nawet
                o te kilkanaście zł więcej, tylko dla samej zasady. Moim zdaniem narodowy
                automobilklub powinien pomagać kierowcom, a nie na nich bezczelnie zarabiać.

radioaktywny napisał:

> Sądziłem że ceny w PZMocie i w poszczególnych krajach są te same. Widać myliłem
                > się. Jednak ja pozostanę przy kupowaniu ich PRZED wyjazdem bo niechętnie myślę
                > o
                > szukaniu winietek w przydrożnych kioskach, czy stacjach, denerwowaniu się,
                > stracie czasu i zjeżdżania z trasy. W przypadku jazdy do Włoch nie muszę po
                > drodze tankować (mam pojemny zbiornik) więc niechętnie myślę o poszukiwaniach
                > winietek.
                > Pozdrawiam
                • radioaktywny Re: Nie złodziejom z PZM 17.06.07, 12:41
                  Polski Związek Motorowy jest stowarzyszeniem i utzymuje się dzieki prowadzonej
                  działalności gospodarczej, w tym również sprzedaży winietek. Wypracowany zysk
                  przeznacza na cele statutowe.
                  Przed nazwaniem kogokolwiek złodziejem warto wejśc na stronę PZMot. i przeczytać
                  o zasadach jego działalności. Oczywiście można a priori uznać, że ktoś dokonuje
                  kradziezy i na tym poprzestać, bez dania sobie możliwości zapoznania się z
                  faktami, jest to prostsze, ale trochę zubaża.
                  W drodze do Włoch korzystam z trasy prowadzącej przez przejście graniczne w
                  Zwardoniu.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: sauber Re: Nie złodziejom z PZM IP: *.jmdi.pl 07.07.08, 20:36
                    wsadź już se w dupe ten pzmot i nie pisz o tym więcej, tną w bambuko
                    fajfusy i tyle
          • Gość: robert Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.chello.pl 04.07.08, 15:12
            pzmot ta sa dopiero ku.. zlodzieje zobaczcie jakie ceny maja
            biletow promowych !!!
            • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 15:39
              Wiesz, podaż kształtuje cenę. Skoro mają takie ceny, to widać są naiwni, którzy
              zgadzają się takie ceny płacić.
            • vojager29 Re: Autem do Włoch - kilka rad 06.07.08, 09:00
              Gość portalu: robert napisał(a):

> pzmot ta sa dopiero ku.. zlodzieje zobaczcie jakie ceny maja
              > biletow promowych !!!

sadzisz, iz PZM powinien do tego dokladac ?
        • Gość: aaa Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 87.105.182.* 29.05.08, 12:43
          Ceny winetek na dzień dziś w PZm są 2 razy droższe niż w Austri i w
          Czechach a z kupnem ich nie ma problemy . na każdej stacji są bez
          problemu
          • Gość: Seber Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.powiat.tarnow.pl 29.05.08, 13:28
            Jak już tak gadamy o dojedzie do Włoch - to gdzie najlepiej zatankować diesel w
            Austrii. Chodzi o trasę z Wiednia przez Klagenfurt, Villach i Tarvisio? Macie
            jakąś sprawdzoną stację, słyszałem że w okolicach Villach jest coś, gdzie
            tankują kierowcy polskich busów i autobusów przed wjazdem do Włoch tanio i w bdb
            jakości... Ale tylko tyle
            • Gość: e Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 212.160.190.* 29.05.08, 14:03
              Paliwo w Villach np. tutaj: OMV Tankstelle - Villach, Maria-Gailer-
              Straße 53. To tylko 1 km od autostrady, a na pewno taniej. Aktualne
              ceny i położenie poszczególnych stacji znajdziesz na www.omv.at
    • Gość: Lyko76 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.acn.waw.pl 17.06.07, 17:38
      Pytanie laika. W jakiej walucie kupować winiety w Czechach i Austrii? Jak
      daleko w głąb kraju mogę wjechać bez winiety - chcąc ją zakupić np na stacji
      paliw?
    • Gość: G Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.acn.waw.pl 17.06.07, 17:45
      W lipcu po raz pierwszy wybieram się do Włoch przez Czechy, Słowację i Austrię.
      Proszę o radę czy za przejazd przez Czechy od Ciszyna do Słowackiego Ziline
      (droga 11, R11, E75) muszę wykupować winietę?
      • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 17.06.07, 17:58
        Nie, ważna na tym odcinku jest Słowacka.
        • karrol47 Re: Autem do Włoch - kilka rad 17.06.07, 19:00
          Jesteś Radioaktywny nieco "oblatany", ale co do tankowania, to czy rzecz polega
          jedynie na dojechaniu do Włoch na polskim paliwie? Myślę, że raczej na
          ekonomicznym przejeździe trasy planowanej i jazdy POTEM, w Italii. I dlatego ja
          np. tankuję okolicach Katowic po około 3,55 zł (disel oczywiście), następnie
          dopiero w Austrii zjeżdżam z autostrady na zjeździe "Klagenfurt Ost". Tam
          tankuję do pełna po około 0,97 centów. Dzięki temu do Włoch i po Włoszech jadę
          po około 0,15 centów taniej na litrze, bo w tym pięknym kraju disel kosztuje o
          tyle drożej. Na 50 litrach to czyni oszczędność około 7,50 Euro, czyli koszt
          winiety.
          • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 17.06.07, 20:42
            Masz rację, mimo że ceny paliw niemal zrównały się istnieje pewna różnica, która
            pozwala nieco zaoszczędzić. Idąc tym tokiem myślenia można również zrezygnować z
            jazdy autostradami, a nawet z winietek bo z tego co pamietam to obowiązują one
            na głównych drogach krajowych (nie dam głowy czy tak jest nadal).
            Pytanie tylko czy celem wyjazdu są Włochy, czy umęczanie się kalkulatorem.
            Pozdrawiam
          • Gość: !!!! Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.acn.waw.pl 18.06.07, 01:40
            gościu, przyciąłeś 3 dychy na wakacjach!!!
            szacun
        • Gość: pidżi Cieszyn-Żylina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 21:51
          radioaktywny napisał:

> Nie, ważna na tym odcinku jest Słowacka
          W Czechach też???

Na odcinku Cz.Cieszyn-Żylina żadna winietka nie jest potrzebna.
          • Gość: sauber Re: Cieszyn-Żylina IP: *.jmdi.pl 07.07.08, 20:39
            pewnie że żadna, ale radioaktywny za wszelką cenę chce wykazać sens
            kupowania od wydymaczy z pzmotu , baaardzo dziwne..
    • radioaktywny Dla zainteresowanych-plandróg płatnych w Czechach 17.06.07, 22:09
      Czyli tych, na których potrzebna jest winieta:
      www.ceskedalnice.cz/znamky.htm
    • Gość: ann Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:19
      A ja mam pytanie odnośnie noclegow. Planujemy razem z męzem jechać we wrześniu
      w rejon Wenecji, Bolzano itp, czyli północna częśc Włoch.
      I dlatego mam pytanko czy rezerwowałeś wcześniej noclegi czy szukałeś na
      miejscu?
      Pozdr.
      • Gość: histe Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.man.poznan.pl 22.06.07, 09:53
        sprawdziłem w necie gdzie i jakie są kempingi, napisałem do kilku maila czy
        rezerwacja jest potrzebna ( w czerwcu nie była) zapisalem więc adresy tych do
        których chciałem jechać i kilka rezerwowych no i w drogę
    • valdi49 Re: Autem do Włoch - kilka rad 02.06.08, 15:22
      teraz praktycznie za Żyliną zaczyna się autostrada non-stop aż do
      Włoch. Winietkę austiacką można kupić (24h)na przejściu Jarowce po
      austrickiej stronie.
      • Gość: henryk Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.domainunused.net 02.06.08, 17:33
        Czy opisujesz tę możliwość (kupna winietki na przejściu) po wejściu
        do strefy Schengen? Czy na "zniesionej" granicy funkcjonuje
        jakikolwiek punkt sprzedaży winietek?
        • Gość: vvv Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:33
          na pewno winietkę, w NORMALNEJ cenie płacąc kartą więc korony
          niepotrzebne, można kupić na autostradzie do Ba-vy lub już w samym
          mieście za mostem na Dunaju są dwie stacje całodobowe OMV.
        • Gość: vvv Punkt OAMTC-vinietki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:39
          NA przejściu Jarovce/Kitsee uruchomiono punkt OAMTC (taki austriacki
          PZMot) który czynny jest całą dobę, patrz niżej:

Bundesland: Burgenland
          Kategorie: Grenzstation
          Standort-Name: Grenzübergang Kittsee

Adresse: Am Grenzübergang Süd
          Telefon: +43 (0) 2143 300 03

Öffnungszeiten: Montag: 00:00 bis 24:00
          Dienstag: 00:00 bis 24:00
          Mittwoch: 00:00 bis 24:00
          Donnerstag: 00:00 bis 24:00
          Freitag: 00:00 bis 24:00
          Samstag: 00:00 bis 24:00
          Sonntag: 00:00 bis 24:00
          Feiertag: 00:00 bis 24:00

• Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 08:37
          Po wejściu do Schongen puntk sprzedaży winietek nadal działa, tylko został
          przeniesiony na drugą stronę ulicy. Tak samo zresztą punkt sprzedaży winietek
          działa na włosko-austriackiej (chyba non-stop, ale nigdy tam nie kupowałem, więc
          nie jestem pewien).
          • ennka Re: Autem do Włoch - kilka rad 03.06.08, 12:26
            Przepraszam ,a co wspólnego ma wejście do Schongen z koniecznością
            zakupu winietki na autostrady?
            Jedno dotyczy konroli granicznej,a drugie opłat drogowych ,z których
            żaden układ nas nie zwalnia.
            Pozdrawiam
            • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 12:32
              To ma, że wiele osób myśli, że na granicy wszystko jest zamknięte na 4 spusty i
              nawet winietki się tam nie kupi - a tak nie jest.
        • bety007 Re: Autem do Włoch - kilka rad 08.06.08, 22:36
          my kupowaliśmy winety na Granicy zarówno przekraczjąc Słowację jak i
          Austrię, na granicy Ausryjackiej w kantorze ale nie wiem czy jest
          czynne non stop. Z tego co mówili spotkani kibice z Polski, nie
          opłaca sie kupować Winet w Polsce bo wychodzi drożej.
          • Gość: al9 całą ta dyskusja dotycząca winiet nie ma sensu IP: *.teleton.pl 09.06.08, 17:13
            bo mozna je kupić bez najmniejszego problemu daleko przed granicą
            praktycznie na kazdej stacji benzynowej...
            al
            • Gość: ela ela Trasa do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 15:26
              Wybieramy się niedługo do Włoch na urlop, jedziemy pierwszy raz swoim autem, na
              dodatek z małym dzieckiem. Dokładnie do miejscowości Bonelli Porto Tolle,
              wyruszamy z Łodzi.
              Jaką trasę wybrać - dobrą i szybka drogę, w necie na różnych mapach jest dużo
              możliwości i już sama nie wiem którą drogą jechać.
              proszę o pomoc.
              Z góry dziękuję.

• Gość: vvv Re: Trasa do Włoch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 17:02
                michelin.com radzi trasę która ma ok.1300km na jeden raz to trochę
                dalekawo, przynajmniej jak dla mnie. Czy bierzesz pod uwagę nocleg
                po drodze? NA pewno warto zatrzymać się przynajmniej na parę godzin
                na dłuższy odpoczynek (tu pewnie duzo zależy od auta, czy umożliwia
                w miarę komfortowe poruszanie się na długich dystansach)
                Ta trasa to: Ł-Cieszyn-kawałek Czech-Żylin(SK)-Bratysława-Wiedeń
                (obwodnica miasta)-Graz-Villach-Mestre(Wenecja)-Bonelli.
                Zaletą tej trasy jest autostrada od Żyliny do Wenecji (z małą
                przerwą za Żyliną)
                • Gość: piasek Re: Trasa do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 18:27
                  W Bratysławie wygodniej nie jechać na Wiedeń tylko przejściem
                  autostradowym Bratysława - Jarowce pojechać na Wr. Neustadt (tam
                  wjechać na A2; kawałek tego skrótu jest bez autostrady).
                  • Gość: vvv Re: Trasa do Włoch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 20:47
                    Właśnie dlatego że bez autostrady nie polecam tej drogi komuś kto
                    jedzie pierwszy raz. Emocje związane z wypatrywaniem drogowskazów
                    mogą dodatkowo zmęczyć.
                    • Gość: ela ela Re: Trasa do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 21:14
                      A jak z przejazdem przez Czechy, są tam jakieś autostrady? czy raczej zwykłe drogi.
                      Co do postoju raczej nie planujemy, mamy zamiar pokonać ten odcinek bez przerwy,
                      chyba że zmęczenie weźmie górę to wtedy zjedziemy do jakiegoś hotelu.
                      Wyjeżdżamy 20 czerwca ok 20:00 i mam nadzieję że ok 12 w południe będziemy na
                      miejscu.
                      • Gość: vvv Re: Trasa do Włoch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 18:17
                        W Czechach, na interesującym Ciebie kierunku autostrady dopiero się
                        budują. Mimo tego wiele osób jeżdzi tamtędy kierując sie na Mikulov.
                        Jednak droga od granicy CZ/A do Wiednia nie jest najciekawsza.
                        Zaletą jazdy p. Słowację jest to że ławiej jest ominąć Wiedeń i tak
                        jak pisałem wcześnie, umożliwia dłuższe korzystanie z autostrady.
                        Chociaż z drugiej strony w okolicach Wiednia będzie pewnie przed
                        świtem więc pewnie da się przejechać płynnie przez miasto.

• Gość: kwiatki4 Re: Trasa do Włoch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 15:05
                        To spotkamy się na miejscu ;-)
                        My ruszamy około 18 ze śląska i planujemy być tam na 9 rano. Też
                        jedziemy bez przerwy. pozdrawiam
              • sam_diabel Re: Trasa do Włoch 16.06.08, 10:51
                Hej ela ela... ja zawsze jeżdzę z Łodzi do Włoch, trasa? - znam ja
                juz na pamięć. Łódź - Cieszyn - MIKULOV - Wiedeń - graz -
                Klagenfurt - Villach - Udine - Wenecja. Wyjeżdzasz wczesnie rano i
                wieczorem kąpiesz sie w Adriatyku :-). Kiepski jest odcinek MIKULOV -
                Wiedeń bo drogowcy budują autostradę i jedzie się zawijasami wśród
                sprzętu budowlanego, jest wąsko i wiecej niz 8 km/h nie pojedziesz,
                trzeba sie przemędczyć. Nie trzeba się natomiast bać Wiednia, co
                prawda wjeżdza się do miasta ale po kilku światłach, obok Media
                Markt, skręcasz w prawo i dalej juz obwodnicą, bez swiateł i
                zatrzymywania, częściowo pod ziemią, omijasz stolice Austrii.
                Przejedziesz miasto szybciej niż Łodż, aleją Włókniarzy.... Dalej
                juz szeroka i płaska jak stół autostrada do samej Wenecji.... czas
                przejazdu, na raz, to minimum 13 godzin, zależy jaką noge ma
                kierowca/kierowcy i jakie utrudnienia bedą na trasie, odpukać.
                Maksimum jechałem 18 godzin. Udanego pobytu.
                • marusia811 Re: Trasa do Włoch 18.06.08, 18:31
                  Dalej
                  > juz szeroka i płaska jak stół autostrada do samej Wenecji....

właściwie to wszystkie autostrady są plaskie jak stół jeżeli masz na
                  myśli jakość ale zapomniałeś dodać, że czasami jednak pną się w
                  górę, czasami w dół, często są kręte a czasami nawet niebzpiecznie
                  kręte jak właśnie ta, jednak cię rozumiem
                  załatwiając tą trasę w takim tempie jak Ty masz prawo te drobiazgi
                  przeoczyć
                  • sam_diabel Re: Trasa do Włoch 19.06.08, 11:20
                    masz oczywiście rację, dotyczy to zwłaszcza tych niedawno
                    wyremontowanych odcinków autostrady w Austrii, pomiedzy Grazem i
                    włoska granicą, tam istotnie droga wije się dośc kręto, są długie
                    podjazdy i zakręty, są ograniczenia prędkości do 80-100 km/h, które
                    warto uwzględniać - nie są tam przypadkowo ustanowione, pomontowane
                    są też fotoradary?/kamery? (zwłaszcza na jazdni w kierunku od Włoch
                    w kierunku Polski)- auta na austryjackich numerach wyraźnie tam
                    zwalniały... co do mojego tempa jazdy...uważam że jeżdzę w granicach
                    rozsądku, nawet jak na samego diabła
                • Gość: przemo Re: Trasa do Włoch IP: 217.97.174.* 31.05.09, 13:05
                  Witam ja wybieram się do włoch samochodem 28 czerwca i jadę do Galatone czy
                  warto na jakiejś stacji kupić via card za 50euro czy lepiej jest płacić za
                  każdym razem oraz czy ciężko jest kupić winietę w austrii i czechach nie znając
                  języka.
                  • sam_diabel Re: Trasa do Włoch 01.06.09, 09:31
                    nie wiem, nigdy nie kupowałem karty na przejazdy autostradami -
                    zawsze płacę gotówką. Jeśli jednak jedziesz aż do Galatone może
                    warto? Czasami kolejki przed bramkami w których płaci sie kartą są
                    rzeczywiście krótsze... Bariera językowa nie jest przeszkodą, ja sie
                    dogadałem nawet na Węgrzech, a wiadomo jak węgierski jest
                    egzotyczny :- ) Tak jak wiele razy tu było wspomniane nie kupuj
                    winiety w Cieszynie (po polskiej stronie) bo przepłacisz, lepiej juz
                    po czeskiej stronie - tam kupisz winiety na Czechy i Austrię bez
                    gigantycznej marży.
                • Gość: maciek4321 Re: Trasa do Włoch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:41
                  Watek mnie szczegolnie interesuje dlatego pytanie od specow
                  analizy czasowej.
                  Jade w czwartek po poludniu i zalezy mi na jak najszybszym dojezdzie
                  na odcinku cieszyn-livorno.

Zastanawia mnie tylko odcinek cieszyn - graz (reszta bezdyskusyjna).
                  Co wybrac ? :
                  1. cieszyn , olomouc, brno , mikulov, wieden ..
                  2. cieszyn, zylina, Bratysława , wieden, graz
                  3. cieszyn , brno, bratyslawa, wieden.

odcinki mikulov wieden jechalem w nocy i w deszczu ostatnio . Tragedia..
                  Mysle ze cieszyn zylina bedzie tez tragiczny.

Patrzac na mape zle nie wyglada, brno - bratislava ?
                  (ciekawe czemu nikt nie wspomnial)
                  Czy skrot pod bratislava czyli jarovec i tam w prostej
                  lini zciac przez eisenstadt do wiener neustadt?
                  Co wy na to ? jaka opcja najlepsza a nie jakies iluzoryczne 20min szybciej
                  bladzac po wsiach w nocy?
                  • Gość: piasek Re: Trasa do Włoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 12:56
                    @maciek4321 napisał :
                    >(ciekawe czemu nikt nie wspomnial)
                    >Czy skrot pod bratislava czyli jarovec i tam w prostej
                    >lini zciac przez eisenstadt do wiener neustadt?
                    >Co wy na to ? jaka opcja najlepsza a nie jakies iluzoryczne 20min >szybciej
                    >bladzac po wsiach w nocy?

Wiem, że @Maciej już Ci odpisał ale dokładnie w tym wątku napisałem :

,,W Bratysławie wygodniej nie jechać na Wiedeń tylko przejściem
                    autostradowym Bratysława - Jarowce pojechać na Wr. Neustadt (tam
                    wjechać na A2; kawałek tego skrótu jest bez autostrady)."

A w innym miejscu jeszcze coś dołożyłem (też w tym wątku).

Mogłeś poczytać.
    • Gość: ihmo Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.igloonet.pl 16.06.08, 17:59
      mam pytanie czeka mnie podroz do lecce 2000 km troche sie boje jak najlepiej jechac w ta trase??? ma ktos doswiadczenie oraz jakie koszty beda autostrady we wloszech?gg 2992476
      • Gość: Grażka Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 87.204.210.* 18.06.08, 12:27
        Co sądzicie o drodze z Wrocławia do Rzymu przez Niemcy?
        • Gość: Obserwator Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 22:52
          IMHO najszybsza i najlepsza. Zawsze jade z Wrocka w tamta strone przez
          Monachium-Insbruck-Werone. Trase przez Austrie zostawiam sobie tylko wtedy,
          kiedy jade do Chorwacji lub Wenecji.
          • Gość: ihmo Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.igloonet.pl 19.06.08, 09:34
            no tak ale ja jde z krakowa :) no mma pytanie czy z A2 z wiednia do granicy włoskiej sa jkies dodatkowe opłaty typu mosty tunele i ile??? i ma ktos moze jakies dobre tanie noclegi w okolicach wenecji ??? przy autostradzie?
            • Gość: piasek Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 12:17
              Brak dodatkowych opłat.
          • Gość: Grażka Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 213.199.233.* 19.06.08, 13:13
            Dzięki za info, a ile czasu zajmuje Ci przejechanie tej trasy?
            • Gość: gips Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.anwa.com.pl 27.06.09, 12:36
              Jechałem tą trasą tydzień temu, czas tego odcinka późnym popołudniem i w nocy to
              9h jazdy z postojami na tankowanie.
              Jechałem przez Wiedeń, Bratysławe, Cieszyn.
              Na A2 jest trochę prac drogowych i są zwężenia w kilku miejscach, ale w nocy da
              się je dość szybko pokonać.
              Niestety jest dość dużo fotoradarów i drogówki z laserowymi radarami,
              szczególnie trzeba uważać przy wyjeździe z tuneli.
              Na A2 także radary mierzące średnią prędkość na odcinku autostrady.
          • z_magda Re: Autem do Włoch - kilka rad 14.08.08, 15:12
            hej,

możesz coś bliżej napisać o tej trasie?
            Wybieram sie pierwszy raz do Włoch samochodem z Wrocławia. Jestem
            więc "zielona":-) Planujemy wyjechać ok 20 wieczorem coby dojechać
            na południe do Caorle/ okolice Wenecji/ oczywiście z postojami.
            Jedziemy z 2 dzieci. Czy to jest realne?? I nie wiem czy jechać
            przez iemcy czy przez Austrie?
            dziękuję za rady

pozdr.
            • Gość: histe Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.man.poznan.pl 14.08.08, 15:24
              no to chyba za wcześnie wyjeżdzasz...ja wyjezdzam w tym roku ok 3 w
              nocy z Cieszyna a będe w okolicach Wenecji około południa - tez
              jadę z małym dzieckiem
              • Gość: z_magda Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:51
                hm, nie mam doświadczenia bo taką wyprawę autem robimy pierwszy raz.
                Na viamichellin podają czas przejazdu ok 12 godzin. dołozyłam do
                tego postoje.... A Ty planujesz większe postoje czy nie? Zakładam że
                dzieci w nocy pójdą spać.. ale kierowca musi odpocząć od czasu do
                czasu.
                • Gość: Richard28 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.eranet.pl 15.08.08, 18:44
                  Witam,
                  Jadę do Francji i chcę zobaczyć Wenecję po drodze. Gdzie znajde
                  jakis nocleg w okolicy Wenecji, aby rano trochę po zwiadzać i
                  wieczorem dojechac do Francji ?
    • Gość: kierofca Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 16:43
      W którym miejscu dokładnie jest kiosk OAMTC z winietami w Kittsee?
      jest jako wyraznie oznaczony? jest za budynkiem dawnej granicy?
      jadąc z Bratysławy, po ktorej stronie? jest tam jakiś parking przy
      tym biurze? czy na pewno jest otwarty całą dobę?
      Bardzo będę wdzięczny za informację na ten temat.
      • Gość: piasek Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 18:16
        Teraz lepiej jechać przez Bratysława - Jarowce (jest autostrada);
        punkt z winietami jest na granicy (można powiedzieć, że na
        autostradzie).
        Jeśli chcesz jechać na Kittsee to zapewne przez Berg - tam nie ma
        autostrady więc winietę kupujesz np na dowolnej stacji paliw (zanim
        wjedziesz na drogę na jakiej jest ona wymagana).
        • Gość: kiero Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 21:41

tak, przepraszam, myslalem o Jarovcach, a czy bez problemu mozna
          trafic do tego przejscia? jakies 4 lata temu jadąc pomylilem tam
          zjazdy z D2.
          I ta budka OAMTC jest rozumiem w starej straznicy austriackiej?
          • Gość: piasek Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 22:02
            Nie miałem kłopotu z trafieniem w Jarowce.
            Jak jechałem rok temu to nie było jeszcze autostrady (po
            austriackiej stronie granicy) więc winietę kupowałem po drodze.
            Teraz jest punkt na granicy, nie wiem czy w strażnicy (raczej
            wątpliwe, pewnie jest taka zatoka jak między Włochami a Austrią;
            oznaczona rysunkiem czerwonej winiety) - ja jeszcze nie byłem ale
            ktoś już o tym pisał.
            Podobno w Bratysławie też można kupować austriackie winiety.
            • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 23:39
              Winietkę kupisz po prawej stronie, w dawnej strażnicy. Obok jest duż parking.
              Nie ma żadnego problemu w znalezieniu.
              • Gość: rafal Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 23:00
                Witam. W zeszłym roku jechałem do Chorwacji a teraz jadę do Włoch. Niie znam
                trasy czeskiej ale przez Słowację to jest bajka. Tą właśnie trasę polecam - cały
                czas (poza jakieś 100 km za Cieszynem) jedzie się autostradą. Nie da się
                zabłądzić. Winiety albo na granicy albo na najbliższej stacji benzynowej - nie
                bylo żadnego problemu nawet głuchą nocą.
                PS jeżeli ktoś wyjeżdża do Włoch 30 serpnia 2008 i nie chce jechać sam to bardzo
                chętnie mogę się z kimś umowić na wspólny przejazd. We dwójkę zawsze raźniej, no
                nie?
                gdyby ktoś chciał to podaję maila: rafalkat@op.pl
    • Gość: kamila Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:13
      jaki jest odpowiednik Pb95 w Slowacji i Austrii? gdyz widzę, ze w
      Slowacji jest 95Natural i 95Universal a w Austrii: Benzin i
      Eurosuper.
      ktore są odpowiednikiem naszej Pb95?
      • Gość: kamila Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 11:40
        jakie mam tankować na Słowacji i w Austrii? natural95 uniwersal
        Eurosuper? Benzin95?

mam auto na Pb95.
        pomóżcieeeeeee
        • Gość: piasek Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:17
          To ,,95" podpowiada, że się nadaje.

Te ,,super" nie zaszkodzą silnikowi (może trochę Twojej kieszeni).
        • dokto Re: Autem do Włoch - kilka rad 09.07.08, 12:19
          Patrz, która ma drugą cenę od góry (najdroższa z benzyn będzie 98) i
          tę lej.
    • Gość: Macias Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 13:21
      Chcę jechać do Włoch z Grudziądza przez Wrocław-Brno-Wiedeń-Graz-Udine-Wenecja.
      Czy to dobry wybór? Proszę o wskazówki jadę pierwszy raz do Włoch.
      • Gość: vvv Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.08, 21:31
        Przez Czechy(Brno) jeździ bardzo wiele ludzi więc trasa jak
        najbardziej OK.
      • Gość: qwerty Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.30-151.libero.it 20.07.08, 23:05
        ja jechalem wczoraj: Cieszyn-Zilina-Bratyslawa (3h), dalej: Kittsee-
        Eisenstadt-Graz-Klagenfurt - Villach (4h), Tarvisio - Venezia (2h)
        później problem na obwodnicy Mestre z powodu budowy mostow,
        puszczali ruch przez Dolo, Mirę, Stra drogami podrzędnymi - masakra.
        do Wenecji b szybko sie jedzie
        • Gość: Macias Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 21:27
          Lepiej jechać przez Cieszyn czy Wrocław?
          • Gość: qwerty Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.30-151.libero.it 21.07.08, 23:23
            To zalezy skad i dokad
            • Gość: joanna 11 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.elpos.net 30.05.09, 13:05
              1 sierpnia wybieramy się do Włoch.Jaki jest koszt wejściówek do np Koloseum,
              Panteonu i innych ciekawych miejsc ..?Jak radzicie ile trzeba mieć pieniędzy
              odliczając spanie bo to akurat mamy zapewnione no i jaki jest koszt np obiadu w
              restauracjach? dzięki za odp
              • radioaktywny Re: Autem do Włoch - kilka rad 30.05.09, 13:27
                Ceny biletów
                do rzymskich zabytków

Wejście do Panteonu jest bezpłatne.
                • aannkkaa1970 Re: Autem do Włoch - kilka rad 01.06.09, 09:42
                  Joasiu! a jakie masz spanie-jak szukałaś?Nie mogę sobie poradzić.
                • sam_diabel Re: Autem do Włoch - kilka rad 01.06.09, 09:50
                  niejako przy okazji mam pytanie: na jakim etapie jest budowa
                  autostrady z Mikulova do Wiednia? Jechałem tamtędy ostatnio równo
                  rok temu i wszystko było rozgrzebane że sie tak wyrażę.
                  • Gość: maciek Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:43
                    Watek mnie szczegolnie interesuje dlatego pytanie od specow
                    analizy czasowej.
                    Jade w czwartek po poludniu i zalezy mi na jak najszybszym dojezdzie
                    na odcinku cieszyn-livorno.

Zastanawia mnie tylko odcinek cieszyn - graz (reszta bezdyskusyjna).
                    Co wybrac ? :
                    1. cieszyn , olomouc, brno , mikulov, wieden ..
                    2. cieszyn, zylina, Bratysława , wieden, graz
                    3. cieszyn , brno, bratyslawa, wieden.

odcinki mikulov wieden jechalem w nocy i w deszczu ostatnio . Tragedia..
                    Mysle ze cieszyn zylina bedzie tez tragiczny.

Patrzac na mape zle nie wyglada, brno - bratislava ?
                    (ciekawe czemu nikt nie wspomnial)
                    Czy skrot pod bratislava czyli jarovec i tam w prostej
                    lini zciac przez eisenstadt do wiener neustadt?
                    Co wy na to ? jaka opcja najlepsza a nie jakies iluzoryczne 20min szybciej
                    bladzac po wsiach w nocy?

(duplikat bo mialo isc na koniec watku)
                    • tatayoolki Re: Autem do Włoch - kilka rad 01.06.09, 11:08
                      a ja jade przez Ostrave, Brno i Znojmo (ku uciesze młodszej części rodziny),
                      Wiedeń, Graz... aż do granicy z Włochami, potem zjeżdżam z autostrady i mykam
                      włoskimi miasteczkami, do Treporti.
                      • Gość: ma Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 11:50
                        Tak - przez Znojmo droge znam ale to dobre jak sie gdzies w rejon Salzburga
                        jedzie(na st.polten). Jak ostatnio jechalem to duzo remontow tam bylo. Krete
                        drogi wyjatkowo. Nie mozliwe zeby bylo szybciej.

Na marginesie z sentymentem sie wspomina (znojmo)- kiedy bylo goraco , zakupy ,
                        alkohol, zaorane pola graniczne, cyrk na przejsciach kosmiczne kolejki..Teraz pusto.
                    • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 12:22
                      > (ciekawe czemu nikt nie wspomnial)
                      > Czy skrot pod bratislava czyli jarovec i tam w prostej
                      > lini zciac przez eisenstadt do wiener neustadt?
                      > Co wy na to ? jaka opcja najlepsza a nie jakies iluzoryczne 20min szybciej
                      > bladzac po wsiach w nocy?

Od Bratysławy do Eisenstadt dojazd jest prosty. Jedziesz autostradą od granicy
                      SK/A, potem skręcasz w autostradę w stronę Budapesztu i na drugim zjeździe
                      zjeżdżasz z autostrady. I jedziesz ok. 30-40 km cały czas za główną drogą
                      (bardzo dobrej jakości i mały ruch) aż dojedziesz do ekspresówki - obwodnicy
                      Eisenstadt. Poza miejscowościami śmiało możesz cały czas jechać 90-100 km/h, w
                      miejscowościach ABSOLUTNIE BEZWZGLĘDNIE poniżej 50 km/h. Miejscowości jest kilka
                      i nie jakieś długie, więc strata czasu w miejscowościach nie jest duża.

Zawsze jadąc w stronę Grazu wybieram ten wariant i oszczędność czasu w stosunku
                      do jazdy przez Wiedeń jest spora.

> Patrzac na mape zle nie wyglada, brno - bratislava ?
                      > (ciekawe czemu nikt nie wspomnial)

Mało kto tak jeździ, bo trzeba kupować 2 winietki.

> Mysle ze cieszyn zylina bedzie tez tragiczny.

Odcinek jest tragiczny, nie mylisz się. Najgorzej jest w CZ, w SK jest już
                      znacznie lepiej.

Jeszcze jest jeden wariant: Bielsko - Zwardoń - Żylina. Dawno nie jechałem, nie
                      wiem jak teraz się tam jeździ, ale też można go wziąć pod uwagą.
                      • Gość: vvv Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.tier.ar.krakow.pl 01.06.09, 13:24
                        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Jeszcze jest jeden wariant: Bielsko - Zwardoń - Żylina. Dawno nie
                        jechałem, nie
                        > wiem jak teraz się tam jeździ, ale też można go wziąć pod uwagą.

W czwartek po południu(czyli o której?) może być nieciekawie na
                        wyjeździe z BB, potem remonty w Węg. Górce, potem remonty/przebudowy
                        w Lalikach i okolicy, potem remonty w Skalitem(SK) tak więc raczej:
                        BB-Cieszyn i jeżeli ma być szybko to zdecydowanie Brno-Bratysława
                        (dwie winiety). W Bratysławie pytający będzie już wieczorkiem więc
                        autostradą p. Wiedeń powinno być chyba szybciej.
                        • Gość: maciek4321 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:43
                          Ok- swieta racja . Jade z bielska a wczoraj wlasnie jechalem rejonami laliki
                          itp. Wszystkim odradzam ta droge chyba ze ktos ma czas (ladne widoki jak piekna
                          pogoda) przy okazji mozna zachaczyc o knajpe - ochodzite - polecam. Jak ktos sie
                          spieszy to nie ma sensus sie pchac.
                          Dlatego cieszyn, olomouc, bron, bratyslawa pewnie ten skrot pod wiedniem i dalej
                          juz z gorki.

• ro_bb Re: Autem do Włoch - kilka rad 01.06.09, 13:48
                        > Jeszcze jest jeden wariant: Bielsko - Zwardoń - Żylina.

Jeszcze nie w tym roku :(
                        Od Bielska do Żywca bez zmian, potem puszczony jest kawałek nowej
                        trasy, ale końcówka w budowie, w tym tunel.
                        Ja w tym roku zamierzam jechać przez Bielsko, Cieszyn, do Żyliny i
                        dalej
                      • Gość: abigail83 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 87.105.182.* 01.06.09, 14:31
                        Drodzy, poradzcie i mnie, bo w powyzszych wskazowkach zaczynam sie
                        gubic. Wyjezdzamy rano (wtorek) z Katowic, chcemy na luzie dojechac
                        do Grazu, gdzie mamy zabukowany nocleg. Ktoredy???
                        Nastepnie w srode rano jedziemy do Livorno, skad mamy prom o 23:30,
                        wiec liczymy na zobaczenie po drodze Florencji. Ktoredy z Grazu???
                        bede wdzieczna za wskazowki :)
                        • Gość: Maciej Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 14:59
                          > Wyjezdzamy rano (wtorek) z Katowic, chcemy na luzie dojechac
                          > do Grazu, gdzie mamy zabukowany nocleg. Ktoredy???

Każdą trasą dojeżdżasz na luzie. Masz około 8-9 godzin jazdy, a więc obojętne
                          czy pojedziesz Cieszyn-Brno, czy Cieszyn-Zylina-Bratysława dojeżdżasz na miejsce
                          na luzie i bez problemów.

Z Grazu droga jest jedna : Klagenfurt-Udine-Bolonia-Florencja.

Moim zdaniem, jeśli chcecie zwiedzić Florencję, nocleg macie zdecydowanie za
                          blisko. Na wjazd, zaparkowanie i pobierzne "przebiegnięcie" przez Florencję moim
                          zdaniem 6 godzin to absolutnie minimum. Nie wiem, czy przebukowanie noclegu
                          wchodzi w grę, ale ja bym radził spać w okolicy Udine.
                        • bah77 Re: Autem do Włoch - kilka rad... 02.06.09, 00:00
                          Abigail, zacznij planowanie trasy od tego:

www.viamichelin.pl/viamichelin/pol/htm/hme/Homepage_lite.htm

Pzdr

bah77

• Gość: abigail Re: Autem do Włoch - kilka rad... IP: 87.105.182.* 02.06.09, 13:56
                            Hmm. Ta strona jest martwa, tzn wpisuje planowana trase i pokazuja
                            sie tylko jakies martwe linki "kliknij w mape drogowa", klikam i
                            nic :(
                          • moose007 Re: Autem do Włoch - kilka rad... 02.06.09, 22:10
                            Wypróbuj wersję angielską, z polską czasem rzeczywiście są problemy.
                            www.viamichelin.com/viamichelin/int/tpl/hme/MaHomePage.htm

I szerokiej drogi :)
                      • Gość: Agnieszka Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 193.138.241.* 02.06.09, 21:28
                        Witam

Mam male pytanko - Jaka najkrotsza droge polecacie jesli chodzi o dojazd z
                        Czestochowy do Wloch ( Orbettello Scalo )

Pierwszy raz sie wybieram w tamta strone - i z tad to zapytanie.

Wiem ze musze kupic dwie winiety - Na Czechy i Austrie ( sa to koszta z rzedu
                        .. ? )

I jak wyglada sprawa jesli chodzi o Wloskie autostrady - jaka platnosc ? i
                        czestotliwosc ?

Bardzo prosze o rade gdyz wyjezdzam na dniach.
                      • ortodox Re: Autem do Włoch - kilka rad 25.06.09, 09:12
                        Gość portalu: Maciej napisał(a):

>
                        > Jeszcze jest jeden wariant: Bielsko - Zwardoń - Żylina. Dawno nie > jechałem, nie wiem jak teraz się tam jeździ, ale też można go
                        > wziąć pod uwagą.
                        --------------
                        Czasowo ... nie opłaca się, to pewne. Wiele się tam jednak zmieniło ostatnio po polskiej stronie (na plus). Pojawiają się nowe fragmenty docelowej drogi ekspresowej. Niestety, nadal odcinek BB-Żywiec woła o pomstę do nieba. Trasa jednak ciekawa krajobrazowo i turystycznie.
                        pozdro.
                      • Gość: Grazka Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 87.204.210.* 25.06.09, 09:43
                        My jesteśmy z dolnego śląska i zawsze jeżdzimy do Włoch przez
                        Niemcy. Może troche więcej km ale autostrady super i czasowo
                        wychodzi krócej.
                    • bah77 Re: Autem do Włoch - kilka rad... 01.06.09, 23:55
                      > Zastanawia mnie tylko odcinek cieszyn - graz (reszta
                      bezdyskusyjna).
                      > Co wybrac ? :

Maćku, w/g mnie, trasę przez Żylinę, od której masz już same
                      autostrady.

> Czy skrot pod bratislava czyli jarovec i tam w prostej
                      > lini zciac przez eisenstadt do wiener neustadt?

Jeśli się bardzo spieszysz, ten odcinek najlepiej jest przejechać
                      autostradami + południową obwodnicą Wiednia (S-1).
                      Przez Eisenstadt jest ~20 km bliżej, ale z powodu m.in. ~10
                      miasteczek na drodze, oszczędność jest wyjątkowo iluzoryczna.

Pzdr

bah77
                      • sam_diabel Re: Autem do Włoch - kilka rad... 02.06.09, 12:41
                        no dobra, ale czy ktoś mi odpowie jak wygląda obecnie stan robót
                        drogowych na odcinku Mikulov - Wiedeń? Jest juz jakiś fragment
                        oddany do uzytku, czy nadal przemyka się wąską, zwykłą jezdnia
                        pomiędzy maszynami budowlanymi?
                        • dokto Re: Autem do Włoch - kilka rad... 02.06.09, 14:43
                          Pierwsza połówka bliższa Widniu będzie skończona w 2010.
    • Gość: Agnieszka Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 193.138.241.* 02.06.09, 21:49
      Witam

Mam male pytanko - Jaka najkrotsza droge polecacie jesli chodzi o dojazd z
      Czestochowy do Wloch ( Orbettello Scalo )

Pierwszy raz sie wybieram w tamta strone - i z tad to zapytanie.

Wiem ze musze kupic dwie winiety - Na Czechy i Austrie ( sa to koszta z rzedu
      .. ? )

I jak wyglada sprawa jesli chodzi o Wloskie autostrady - jaka platnosc ? i
      czestotliwosc ?

Bardzo prosze o rade gdyz wyjezdzam na dniach.
      • moose007 Re: Autem do Włoch - kilka rad 02.06.09, 22:15
        www.viamichelin.com/viamichelin/int/tpl/hme/MaHomePage.htm
      • Gość: autostrade Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.impaq.com.pl 03.06.09, 13:17
        a szczegółowe płatności na "autostrade.it"
    • Gość: SKRZYNIARZ Transpo transport przeprowadzki włochy IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 14:44
      Szanowni Państwo!

Proponuje licencjonowany przewóz towarów i mienia na terenie całego
      kraju oraz Europy (Niemcy, Francja, Hiszpania, Włochy, Dania, Belgia, Holandia,
      Czechy, Słowacja, Austria, Szwajcaria, Węgry, Grecja, UK, Skandynawia).
      Dodatkową usługą jaką świadczymy są przeprowadzki na terenie UNII EUROPEJSKIEJ!

Zaleta usług naszej firmy jest gwarancja bezpieczeństwa i dotrzymania terminu
      przesyłki.
      Jesteśmy w stanie przetransportować ładunek w ciągu doby od złożenia zlecenia w
      dowolne miejsce i na wyznaczoną godzinę.

O szczegółach mogą Państwo się dowiedzieć z naszej strony internetowej
      www.skrzyniarz.tnb.pl

Kontakt:
      Paweł Skrzyniarz
      662 040 705
      pwls@wp.pl
      skrzyniarz.transport (skype)
      Trans Id: 215210-1

Jesteśmy:
      - pewni - posiadamy licencje na przewóz ładunków,
      - bezpieczni - posiadamy ubezpieczenie ładunków OCP,
      - zawsze gotowi - posiadamy własną flotę pojazdów.

”U nas firma i klient zarabia. Firma na usłudze, klient na upuście!”
      Stanisław Skrzyniarz
    • Gość: transport przeprow Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 14:46
      Szanowni Państwo!

Proponuje licencjonowany przewóz towarów i mienia na terenie całego
      kraju oraz Europy (Niemcy, Francja, Hiszpania, Włochy, Dania, Belgia, Holandia,
      Czechy, Słowacja, Austria, Szwajcaria, Węgry, Grecja, UK, Skandynawia).
      Dodatkową usługą jaką świadczymy są przeprowadzki na terenie UNII EUROPEJSKIEJ!

Zaleta usług naszej firmy jest gwarancja bezpieczeństwa i dotrzymania terminu
      przesyłki.
      Jesteśmy w stanie przetransportować ładunek w ciągu doby od złożenia zlecenia w
      dowolne miejsce i na wyznaczoną godzinę.

O szczegółach mogą Państwo się dowiedzieć z naszej strony internetowej
      www.skrzyniarz.tnb.pl

Kontakt:
      Paweł Skrzyniarz
      662 040 705
      pwls@wp.pl
      skrzyniarz.transport (skype)
      Trans Id: 215210-1

Jesteśmy:
      - pewni - posiadamy licencje na przewóz ładunków,
      - bezpieczni - posiadamy ubezpieczenie ładunków OCP,
      - zawsze gotowi - posiadamy własną flotę pojazdów.

”U nas firma i klient zarabia. Firma na usłudze, klient na upuście!”
      Stanisław Skrzyniarz
    • Gość: E39 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 18:07
      A ja tez wlasnie wrocilem z wakacji i na A2 nie spotkalem utrudnien. powiem wiecej - czesto jezdze ta autostrada i od ok 6 m-cy jedzie sie nia elegancko. Kiedys to byly tam roboty...
    • patyk.od.zosi Re: Autem do Włoch - kilka rad 24.06.09, 13:30
      prosze o krotka odpowiedz:

po wyjechaniu z cieszyna, lepiej jest dojechac:

1. do frydka-mystka i stamtad do zyliny i autostrada do bratyslawy i
      dalej do wloch?

2. czy tez od razu z cieszyna do zyliny i dalej jak wyzej

3. czy tez w ogole nie wjezdzac na slowacje, bo nie ma na poczatku
      autostrad i przejechac ten odcinek drogi czeskimi autostradami?

wszystkie powyzsze wpisy przeczytalam, ale nadal nie wiem, ktoredy
      jechac...

z gory dzieki!!!
      ______
      pozdr.
    • magosiaa Re: Autem do Włoch - kilka rad 24.06.09, 15:00
      Tylko co wróciliśmy. Jechaliśmy przez Frydek-Mistek, potem na
      Olomouc, Brno, Bratysławę, Wiedeń. Cały czas autostrada i
      ekspresowe, przejazd bez problemów, trasa wynikła z poprzedniego
      doświadczenia jazdy tylko przez Słowację - dużo remontów i utrudnień
      zanim dotarliśmy do autostrady - strata czasu i męczące.
      Autostrady we Wloszech do Rzymu ok. 50 euro, wracaliśmy z Płw.
      Gargano też w tych granicach.
      Ogólnie podróż bez specjalnych utrudnień, trochę remontów, ale
      mieliśmy szczęście, że nie było dużego ruchu więc szło płynnie.
      • patyk.od.zosi Re: Autem do Włoch - kilka rad 24.06.09, 17:23

dzieki za odp :)
        ______
        pozdr.
      • ro_bb Re: Autem do Włoch - kilka rad 25.06.09, 08:45
        Też się wybieram wkrótce na Gargano. Czy możesz się podzielić
        jakimiś praktycznymi radami - gdzie można dobrze i tanio zrobić
        zakupy, gdzie pójść z dziećmi na lody, itp? Czy jechaliście już
        objazdem z ominięciem Wenecji?
        Mój e-mail: rob_b@op.pl.
        • Gość: Gosia Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.uwm.edu.pl 25.06.09, 11:39
          Chcę tam jechac we wrześniu.Napiszcie jak było.Pozdrawiam.
          • stesknionanamaxa Re: Autem do Włoch - kilka rad 25.06.09, 14:30
            Witam,
            jade w lipcu do Livorno. ruszam z Gdyni. Jaką trasę możecie polecic?
            dziękuję z góry za wszelkie rady :-)
            • al9 Re: Autem do Włoch - kilka rad 25.06.09, 16:27
              jade w lipcu do Livorno. ruszam z Gdyni. Jaką trasę możecie polecic?
              dziękuję z góry za wszelkie rady :-)
              --------
              Gdynia Szczecin, Berlin, Monachium, Innsbruck, Brennero, Werona,
              Bolonia, Florencja

popatrz na google maps

Nocleg - Bawaria koło granicy..
              Np Rosenheim
              Pozdro
              al
              • Gość: Grażka Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 87.204.210.* 26.06.09, 09:41
                W 100% popieram tą drogę - szybko, wygodnie i bezpiecznie
                • Gość: pinky Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.pke.pl 02.07.09, 11:38
                  Informacja dla wszystkich.Niech was reka boska broni jechac przez
                  zwardoń i żiline do bratysławy.Wszystkie inne warianty sa OK.
                  • Gość: Artur Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 195.149.64.* 02.07.09, 12:36
                    Dlaczego?
                    • Gość: bywalec Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 20:51
                      Droga przez Zwardoń rozkopana i miejscami ruch wahadłowy, nie wiem jak po
                      słowackiej stronie do Cadcy, ale też są jakieś utrudnienia
                      Autostrada koło Żyliny i Koło Bratysławy przechodzi remont

Polecam wariant przez Czechy (Cieszyn-Olomuniec-Brno-Znojmo), Austrię (przez
                      Wiedeń, Graz, Klagenfurt, Villach)
                      Droga przez Znojmo jest nieco dłuższa niż przez Mikulov ale dużo szybsza. Uwaga
                      na ograniczenia prędkości - policja i fotoradary czuwają ! Winietę na Austrię
                      trzeba kupić albo jeszcze po czeskiej stronie albo na pierwszej stacji w
                      Austrii, potem aż do wjazdu na autostradę A22 nie ma żadnej stacji (oprócz
                      Shella ale jest po drugiej stronie drogi i wymaga przejechania linii ciągłej,
                      nie polecam..)
                      Przejazd przez Wiedeń - jechałem w piątek ok. 10 rano bezproblemowy
                      • Gość: Artur Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 195.149.64.* 03.07.09, 09:06
                        Czy remonty autostrady na Słowacji bardzo utrudniają podróż?
                      • pamelka66 Re: Autem do Włoch - kilka rad 29.07.09, 18:02
                        dzieki za te wszystkie informacje odnosnie przejazdu przez Slowacje.wybieramy
                        sie za tydzien i po przeczytaniu wszystkich postow o wiele latwiej bedzie sie
                        jechac;-) ale mam jeszcze pytanie-czy ktos moze powiedziec gdzie konkretnie
                        przed Wenecja mozna zostawic auto i jak dostac sie najlepiej na plac Sw.Marka?
                        czy droga wodna mozna dotrzec i jak daleko trzeba dojsc do tej lódeczki:-)a moze
                        lepiej pieszo? z gory dziekuje za informacje.pozdrawiam
              • stesknionanamaxa Re: Autem do Włoch - kilka rad 03.07.09, 08:58
                Dziękuję :-)
    • linn_linn Re: Strajk na stacjach benzynowych 8 i 9 lipca b.r 06.07.09, 16:55
      Autostrady od 22.00 7.07 do 22ej 9.07.
      Reszta drog od 19.30 7.07 do 7.00 10.07.
      Wyjatki: Sycylia 24 godziny wczesniej, prowincja l'Aquila bez stajkow.
    • linn_linn Re: UWAGA: dni wzmozonego ruchu drogowego 16.07.09, 08:41
      Dni wzmozonego ruchu na wloskich drogach:

8 sierpnia - tzw. bollino nero, czyli czarny znaczek / szczyt szczytow /

1 -9 sierpnia - bollino rosso, czyli znaczek czerwony / ruch troche mniejszy,
      ale wciaz ogromny /

Droga powrotna
      16, 22, 23, 29 i 30 sierpnia

www.repubblica.it/2009/07/sezioni/cronaca/esodo/esodo/esodo.html

• Gość: gapa Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 188.33.51.* 17.07.09, 13:28
      Byłem kilka razy we Włoszech,lecz zawsze osobowym dizlem.
      Zakupiłem w tym roku auto z instalacją i przyczepę kempingową.
      Na pełnym zbiorniku gazu,przejeżdżam z przyczepą około 500 km.
      W italii gaz jest chyba dość popularny,ale czy dostępność jego
      jest tak łatwa jak u nas?Czy może należy się bardziej pilnować?
      Drugie moje pytanie dotyczy opłat autostradowych.Pamiętam,że np:
      w Chorwacji płaci się więcej za przejazd Merc.Vito czy VW T4,jak
      i za przejazd z przyczepą.Natomiast we Włoszech płaciłem za Vito
      tyle co za osobówkę. Jak to się ma w Italii,gdy jadę z przyczepa?
      Pozdrawiam.
      • Gość: Grzesiu27 Re: Autem do Włoch - kilka rad IP: 213.199.197.* 31.07.09, 21:16
        Gaz we Włoszech jest popularny choć nie tak jak w Polsce. Jest średnio na co 2-3
        stacji. Tankuje wyłącznie obsługa podobnie jak u nas - inaczej niż w Niemczech
        gdzie robi to kierowca. Uwaga więc na siestę, podczas której stacje stają się
        bezobsługowe niczym NESTE w Polsce, bo wtedy gazu zatankować wtedy nie można. A
        popołudniowa siesta w każdym miejscu zaczyna się o innej porze i trwa 3 godz.. W
        Polsce przyjęto włoski standard wlewu gazu więc wszystkie pasują. Jeśli jedziesz
        przez Niemcy to na autostradach gaz jest często zwykle jeden dystrybutor ma
        końcówkę włoską, a drugi holenderską. Co do przyczepy nie mam doświadczeń.
        Pozdrawiam
    • linn_linn Re: Autogrill uwaga na zlodziei kodow 01.08.09, 12:17
      Oprocz tradycyjnych sprzedawcow "paczek" pojawili sie zlodzieje kodow: zamykajac
      samochod pilotem istnieje ryzyko, ze ktos ukradnie nam kod / podobno nie jest to
      zbyt trudne /. Przed oddaleniem sie od samochodu nalezy sprawdzic czy drzwi sie
      zamknely: podobno w znacznym stopniu utrudnia to skorzystanie ze skradzionego
      kodu i okradzenie samochodu.
      www.lastampa.it/redazione/cmsSezioni/cronache/200908articoli/46045girata.asp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka