Dodaj do ulubionych

Ile Euro...?

IP: 156.17.123.* 25.06.03, 13:34
Czy ktos z was moze mi mniejwiecej powiedziec ile Eouro piwinnam miec podczas
3 tygodniowgo pobytu we włoszech , jezeli mam zapewnione noclegi i
jedzenie,czy drogie sa sredniej jakosci restauracje, muzea itp?
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: Ile Euro...? IP: *.dialup.tiscali.it 25.06.03, 16:22
      Do obowiazkowego okazania na granicy czy na pobyt? Wlosi lubia sprawdza rozne
      rzeczy np. ubezpieczenia it.
      • Gość: tajka Re: Ile Euro...? IP: 156.17.123.* 25.06.03, 17:56
        Gość portalu: Linn napisał(a):

> Do obowiazkowego okazania na granicy czy na pobyt? Wlosi lubia sprawdza rozne
        > rzeczy np. ubezpieczenia it.
        rozumiem ze jest jakas roznica,chodzi mi o sume na pobyt.
      • Gość: Opal Re: Ile Euro...? IP: *.katowice.msk.pl 30.07.03, 23:28
        Gość portalu: Linn napisał(a):

> Do obowiazkowego okazania na granicy czy na pobyt? Wlosi lubia sprawdza rozne
        > rzeczy np. ubezpieczenia it.
        O ile wiem to granica z Austrią od lat jest niezauważalna i poznać to można
        tylko po ograniczeniu prędkości do 100km/h, tak więc gościu nie wciskaj kitu o
        sprawdzaniu gotówki- zapewne lirów-/sic!/ na granicy. Na pobyt powinno
        wystarczyć 300euro.
    • polokokt Re: Ile Euro...? 26.06.03, 00:44

> Czy ktos z was moze mi mniejwiecej powiedziec ile Eouro piwinnam miec podczas
      > 3 tygodniowgo pobytu we włoszech , jezeli mam zapewnione noclegi i
      > jedzenie,czy drogie sa sredniej jakosci restauracje, muzea itp?

To jest ciezkie pytanie. Jesli bedziesz wiekszosc czasu spedzala w
      miejscu "biwakowania" i wydawac bedziesz tylko na jedzenie i powiedzmy raz-dwa
      razy w tygodniu gdzies wypad do innego miasta cos zwiedzic to wydasz newiele.
      Ale juz samo jezdzenie samochodem i zwiedzanie nie jest tanie. Wejscie np na
      wieze w Pizie o ile dobrze pamietam kosztowalo w ostatnie wakacje 120-140zl
      (dokladnie nie pamietam, ale wiem ze to straszna kwota byla jak za wejscie na
      wieze :)) w przeliczeniu na polskie. To samo w muzeum Ferrari. Choc tego drugi
      raz bym nie zwiedzil. tu cena za step jest porownywlna z ta w Pizie, a ilosc
      eksponatow i wielkosc calego muzeum uwazam nie jest adekwatna do ceny biletu.
      Jak widzisz ciezko powiedziec ile powinnas wziac. jesli bedziesz bardzo
      intensywnie zwiedzac nie bedzie problemu z wydaniem kilkuset zlotych dziennie
      (wliczajac w to przejazdy czy to pociagami czy samochodem). Zle tez mozna
      spacerowac po jakis starowkach i parkach i wydac tylko 100zl dziennie.
      Zazwyczaj duze osrodki historyczne, ze tak powiem, maja swoja strone www i tam
      mozna zobaczyc cene biletu wstepu. Proponuje poszperac i wyliczyc sobie tak na
      oko :) kwote jaka potrzeba Ci na jeden dzien pobytu.
      A tak na marginesie , polecam odwiedzic najwieksze akwarium europy w Genovie
      (wstep chyba kilkanascie E), naprawde warto :)
      Pozdrawiam
      • Gość: Linn Re: Ile Euro...? IP: *.dialup.tiscali.it 26.06.03, 07:07
        W Genui. Potwierdzam, ze trudno to okreslic. Np. kosztow zimnej wody mineralnej
        i zimnych napojow na ogol nie bierze sie pod uwage, a im wiecej turystow, tym
        drozej. Normalnoe kazdy sklep ma kilka butelek roznej wielkosci w lodowce, a
        tam gdzie turysci sa tylko te na polkach.
        • kvik Re: nie chce byc zloscliwy ale 26.06.03, 08:02
          gdzie jest genova i genui ?
          • kvik Re: do autorki 26.06.03, 08:06
            zapomnialem dodac, najlepiej wez karte kredytowa np. visa i plac karta gdzie
            sie da, tylko nie w restauracjach albo wyciagaj z bankomatow wedle potrzeby
          • Gość: Linn Re: nie chce byc zloscliwy ale IP: *.dialup.tiscali.it 26.06.03, 10:33
            Nazywa sie po polsku Genua.
            • Gość: Linn Re: nie chce byc zloscliwy ale IP: *.dialup.tiscali.it 26.06.03, 20:59
              Wejscie na wieze w Pizie kosztuje 15 euro / + 2 euro za zakup w Internecie /.
            • kvik Re: nie chce byc zloscliwy ... do linn 02.07.03, 08:55
              powinnismy sie zdecydowac - albo uzywac oryginalne nazwy albo polskie jesli
              takie sa

• Gość: Linn Re: nie chce byc zloscliwy ... do linn IP: *.dialup.tiscali.it 02.07.03, 09:31
                Piza i Genua to po polsku.
                • kvik Re: nie chce byc zloscliwy ... do linn 02.07.03, 10:10
                  dzieki za informacje ale przywyklem do wloskich nazw
                  • Gość: machen Re: nie chce byc zloscliwy ... do linn IP: szafa:* 10.07.03, 11:34
                    we dwojke przez tydzien wydalismy ok. 200 euro na takie tam (pizze, spaghetti,
                    lasanie, lody, napoje, bilety wstepu, itd). Proponuje pomnozyc to razy 3 i
                    masz pewne minimum. Ale chyba lepiej wziac wiecej - euro to uniwersalna
                    waluta - jak zostanie to nie problem ;-))) Pozdrawiam!
                    • Gość: Linn Re: nie chce byc zloscliwy ... do linn IP: *.dialup.tiscali.it 10.07.03, 15:50
                      Ceny zaleza w duzym stopniu od miejsca. Ischia: lody 5 euro przy stoliku, napoj
                      3-4 euro, zimna herbata 2,70 euro, farfalle z cukinia 8,5 euro. Tansze sa tylko
                      niektore pizze. Jak sie zacznie sumowac pierwsze danie, drugie danie, salate,
                      wode mineralna i wino moze wyjsc niezla sumka. Radze oplacac hotel razem z tzw.
                      pensione completa / wyzywienie calodzienne /, ostatecznie mezza pensonie /
                      sniadanie z kolacja /. Wychodzi o wiele taniej.
    • 2lilka Re: Ile Euro...? 29.07.03, 14:34
      Miałam średnio 35 E na dzień dla 4 osób .Co dzień rano tyle przekładałam z
      portfela do portmonetki.Czasami wydałam wszystko, a czasem sporo zostało.Ale
      średnia była 35 .Sama robiłam zakupy i gotowałam.Owoce i jarzyny na
      targu /zjadane w ogromnych ilościach melony ,pomidory /, ryby przy plaży, lody
      wieczorem plus płatki,mleko,chleb i słodycze.Bilet wstępu Pompeje 10 E od
      osoby z dodatkowych środków.
      • Gość: Linn Re: Ile Euro...? IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 16:30
        35 euro na 4 osoby moge potwierdzic. Bez szalenstw oczywiscie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka