Dodaj do ulubionych

ceny orientacyjne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 11:27
czy ktoś był w ubiegłym roku na południu Włoch i może podać
orientacyjne ceny w knajpkach pizzy, małego obiadku, piwka itp?,
chodzi o małe miejscowości nad morzem w okolicach kempingów lub
apartamentów, a przy okazjo orientacyjne ceny (na sierpień)
apartamentu na 2 rodziny (6 osób) o przyzwoitym standardzie lub
bugalowów na kempingach?, jadę pierwszy raz do tej pory jeździłem
tak do Chorwacji i Bułgarii.

Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: ceny orientacyjne 17.02.08, 14:53
      Ceny z ubieglego roku? To se ne vrati... Niestety. W ciagu ostatnich
      5-6 miesiecy ceny bardzo wzrosly i nic nie wskazuje na to, ze na tym
      sie skonczy.
      • Gość: wojt Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 15:53
        to oczywiście jest żart lub nie poparte żadnymi racjonalnymi
        przesłankami twierdzenie, a ja się pytałem poważnie!
        • Gość: Maciej Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.08, 18:20
          Tak się składa, że linn_linn mieszka na południu Włoch (wie o tym chyba każdy
          bywalec tego forum).
          Jeżeli pytasz o cenę bungalowów musisz przynajmniej orientacyjnie określić,
          który miesiąc Cię interesuje. Najtaniej zarezerwujesz bungalow korzystając z
          biur Vacansoleil, Eurocamp, Neckermann lub innego dużego biura podróży. Ceny na
          miejscu na campingach są zdecydowanie wyższe (wielu osobom trudno w to uwierzyć,
          ale tak niestety jest)
        • linn_linn Re: ceny orientacyjne 18.02.08, 11:03
          Niestety nie jest to zart. Mieszkam we Wloszech od 17 lat.
          • kudlata13 Re: ceny orientacyjne 14.03.08, 20:02
            do linn_linn- czy byłaś może na północy Sycylii-konkretnie miasteczko Brolo?
            Wybieram się tam w czerwcu i ciekawa jestem czy ładna okolica, zamierzam jeźdźić
            pociągami- czy są drogie, punktualne itd.Będę wdzięczna za info.
            P.S. a gdzie Polka-Włoszka jeździ na wakacje?
      • mamarekm Re: ceny orientacyjne 17.02.08, 19:55
        Byliśmy we wrześniu na Sycylii. linn_linn, czy faktycznie ceny poszły w górę
        jeśli tak to co podrożało (żywność, noclegi, inne?)

Pozdrawiam,
        Marek
        • linn_linn Re: ceny orientacyjne 18.02.08, 11:09
          Zywnosc podrozala / prawie wszystko / od konca sierpnia / czyli po
          powrotach z wakacji /. od tego czasu chyba ze 2 razy zdrozaly oplaty
          za prad, co jest zawsze "okazja" do zwyzki cen. Energia zdrozeje od
          1 marca, wiec wole nie myslec co bedzie. Przyklad: za pewien jogurt
          placilam w siepniu 0,65 euro: teraz w porywach widze go az za 1,10.
          W cenach nclegow nie mam orientacji.
          Duzo zalezy od naplywu turystow: jesli bedzie ich mniej, ceny byc
          moze tak bardzo nie wzrosna. Na pewno nie wzrosna np. w Neapolu,
          gdzie hotele sa puste.
          • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 18.02.08, 11:47
            A w knajpach bywa duzo taniej we wrzesniu niz w sierpniu ?
            • linn_linn Re: ceny orientacyjne 18.02.08, 14:20
              Moze byc troche taniej, ale nie sadze, aby byly duze wahania.
              Powinny byc nizsze ceny uslug turystycznych, ale to tez zalezy od
              tego, czy w sezonie bedzie szczyt urlopowy. Coraz mniej osob w ogole
              bedzie stac na urlop.
              • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 19.02.08, 07:35
                To niech z Tunezji importują. Blisko ? Blisko. Jogurt w Tunezji
                wychodzi ok. 0,15 euro :). Ale przeciez wywyzszajacy sie Wloch nie
                bedzie sprowadzal od jakichs Afrykańczyków. Tylko że ci Tunezyjczycy
                z 5 językami - w podstawach - sprawnie sie posługują, gdy Włoch
                zwykle tylko swoim. Tak samo mieszkancy Rodos mogliby czesciej
                importować coś z Turcji, ale im nacjonalizm przeszkadza. To tak
                jakby Polacy nie sprowadzali aut z Niemiec przez historyczne
                krzywdy.
                • linn_linn Re: ceny orientacyjne 19.02.08, 11:39
                  Ja mysle, ze po prostu wlasne produkty sa bardziej znane, latwiej je
                  skontrolowac itp. Ja to rozumiem: szczegolnie teraz, gdyz sklepy i
                  bazary sa zawalone chinszczyzna wszelakiego rodzaju. W koncu od
                  pieniedzy wazniejsze jest zdrowie.
                  • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 19.02.08, 12:41
                    Albo tak - kazdy oprocz "mądrego inaczej" Polaka rozumie swój
                    interes narodowy, że import- nawet czegos tanszego, a moze zwlaszcza
                    tego - to zagrozenie dla krajowej gospodarki.
                  • Gość: J Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.08, 01:38
                    Ja też o cenach tylko przejazdów.Mógłbyś mi podać(jeżelioczywiście
                    wiesz)jakie są mniej więcej ceny za autostrady we Włoszech? Chodzi
                    mi konkretnie o przejazd z Abruzji(wyb.Adriatyku)do Rzymu czy też
                    Neapolu to niby nie jest wiele kilometrów(dwieście coś) ale to
                    poprzecznie całe Włochy .Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź
                    Pozdrawiam J
                    • mdudek111 Re: ceny orientacyjne 24.02.08, 08:28
                      Tak, tak.
                      Z Triestu do Neapolu jest 871 km !!! A cena to 45,90 euro.
                      Wystarczy wejść na www.viamichelin.com i wybrać miejsce wyjazdu i
                      przyjazdu i wynik gotowy. Pozdrawiam.
                      www.viamichelin.com
                      • Gość: J Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.08, 15:52
                        dzięki wielkie za odpowiedź i poleconą fajną stronkę,a oryjentyjesz
                        się może jak się przedstawia sprawa przejazdu -dróg z (S.Benedetto
                        del Tronto)wybrzeże Adriatyku na stronę M.Sródziemnego własnie do
                        Rzymu?Koniecznie chcemy tam jechać a fajne kwatery mamy nad
                        Adriatykiem,obawiamy się jednak tej przeprawy.Z góry dzięki za
                        odpowiedź
                        J
    • linn_linn Re: ceny orientacyjne 24.02.08, 10:50
      Aktualne ceny paliw:
      www.prezzibenzina.it/
      Niestety znow poszly w gore.
      • Gość: E.M Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.08, 18:07
        linn_linn
        Poradź jeszcze proszę bo już mam mętlik w głowie a widzę że na forum
        udzielasz super informacji gdzie lepiej Cecina Mare(okolice Pizy)
        czy Abruzja Okolice Pescara .Chodzi mi o plaże,ceny oraz możliwości
        zwiedzania(Rzym)
        • linn_linn Re: ceny orientacyjne 24.02.08, 18:32
          Niestety nie bylam w zadnej z tych miejscowosci, wiec trudno mi
          radzic. Moze odezwie sie ktos znajacy te okolice.
          • Gość: E.M. Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.08, 22:31
            I tak dzięki
            • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 20.03.08, 07:53
              20 wypowiedzi i zero konkretów. Jak przystało na to forum. Czy ktoś
              będzie zdolny do odpowiedzi - to to i to, tak a tak.
              Przykład - pytanie o ceny w mieście Rodos -
              szwedzki stół w knajpach Viking czy Danish Corner 500 m na pd.-zach.
              od Akwarium ok. 7 euro po poludniu i jesz ile chcesz.
              Czy ktoś bedzie zdolny do równie konkretnej odpowiedzi ?
              • linn_linn Re: ceny orientacyjne 20.03.08, 09:24
                Konkrety? Bardzo prosze 1 kg tzw. bialych pomaranczy 1,0 euro.
                Wczoraj z wozu przed moim domem.
                Wlochy przezywaja od kilku miesiecy bardzo specyficzny okres jesli
                chodzi o ceny. Jesli macie tv satelitarna, wlaczcie w porze
                dziennikow. Spora czesc kazdego z nich stanowia informacje na temat
                cen. Jakis powod jest. Ceny rosna caly czas i to co dzisiaj jest
                aktualne, jutro nalezy do historii. Chleb w bari moze kosztowac
                mniej niz 1,5 euro, w Mediolanie 5 euro. Nie oczekujcie dokladnych
                informacji, gdyz takich raczej nikt nie da. Sezon dopiero sie
                rozpocznie i jakie beda ceny nikt nie wie.
                • Gość: Maciej Re: ceny orientacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 09:54
                  Faktycznie - podczas ostatniego pobytu we Włoszech oglądałem reportaż o inflacji
                  we Włoszech.
                  Jednak jedna uwaga - wg mnie w ciągu ostatniego roku ceny w Polsce rosną
                  zdecydowanie szybciej niż we Włoszech, co przy spadającym kursie EUR powoduje,
                  że mimo wszystko Włochy stają się dla Polaków relatywnie tańsze.
                  • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 20.03.08, 10:36
                    linn-linn, nie bierz tak tego do siebie. To w sumie nie od Ciebie
                    nawet można oczekiwać odpowiedzi, bo Ty bądź co bądź masz własnie
                    nie spojrzenie turysty, a stałego mieszkańca. Chodzi o to, że do
                    ciężkiej cholery na to forum nie zaglądają żadni rezydenci biur
                    podróży czy pracownicy biur podróży którzy mogliby coś powiedzieć.
                    Inne fora - Turcja, Egipt, Grecja pękaja w szwach od mnóstwa
                    informacji. To forum jest do d... nie z racji linn_linn która jest
                    bardzo uczynna, nie z racji Eweliny, czasem mającej humory, ale też
                    trzeba oddac ze pomocnej, ale z powodu braku ludzi piszących tu
                    konkrety na takie same tematy, jakie interesuja ludzi jadących do
                    Turcji czy Grecji.
                    • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 20.03.08, 10:38
                      Euro staniało z 7 proc. od lata. Nie to co dolar że z 20 proc. od
                      lata ale zawsze cos.
                    • linn_linn Re: ceny orientacyjne 20.03.08, 11:01
                      Wcale sie tym nie przejmuje. Tym bardziej nie biore tego do siebie.
                      Wyjasniam dlaczego trudno spodziewac sie konkretow. O czym zreszta
                      nizej jest jeden post. Trudno tez miec pretensje do rezydentow, ze
                      nie odwiedzaja forum. Zasada forum jest dobrowolnosc. Bardziej
                      zasadne byloby pytanie o ceny w biurze podrozy. To w koncu biuro
                      wysyla i zarabia. A widze z niektorych watkow, ze w biurach nie pyta
                      sie o nic. Podobnie do wyjatkow naleza watki typu "wrocilem z...,
                      sluze pomoca". Jesli juz ktos wrocil, to po co ma tu zagladac.
                      Wracajac do cen, pizza moze kosztowac 4 euro, a moze kosztowac 20.
                      Zalezy gdzie. No i zalezy kiedy. Co mozna dzisiaj powiedziec o
                      cenach np. w sieprniu w miejscowosci wypoczynkowej? Tyle samo co o
                      pogodzie. To nie macdonald: tu ceny zmienija sie z dnia na dzien.
                      Jesli dla Polakow Wlochy sa coraz tansze, to mnie to cieszy. Polowa
                      wloskich rodzin ma problemy z dociagnieciem do pierwszego.
                    • Gość: Edek Re: ceny orientacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:15
                      Konkret dla mediterraneo1978 to: ilość dni słonecznych, pochmurnych,
                      temp. wody, jakość wody, ilośc godzin słońca w ciągu dnia, średnie
                      temperatury w dzień i w nocy, ceny co do centa, długość i szerokśc
                      plaży co do milimetra, ilość parasoli na plaży itp. itd. A to już
                      zakrawa na jakąś psychozę.
                      • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 20.03.08, 13:33
                        Wcale nie mam dużych wymagań - po prostu chodzi o analogiczne
                        podejście do pd. Włoch jak np. do Turcji. Wejdz na forum Turcja,
                        zobacz o jakie głupoty ludzie pytają, czego moga sie dowiedziec i
                        jak ja zazdroszczę takim ludziom.
                        • Gość: al9 mediteraneo ty zmień nick IP: *.teleton.pl 20.03.08, 13:41
                          na
                          upierdliwiecażdobólu
                          nicnierozumięjący
                          sknerusdusigrosz

nie jedź do Włoch
                          nie będzie ci się tam podobać
                          w turcji jest super
                          al
                          • mediterraneo1978 Re: mediteraneo ty zmień nick 20.03.08, 14:33
                            Qrde, to nie o ceny tylko chodzi, o wysokość cen, ale o informację.
                            Ja nikogo nie obrażałem.
                            Zyczę Wesołych Świąt !
                            • Gość: al też nie chciałem Cie urazić IP: *.teleton.pl 20.03.08, 14:46
                              raczej dać do myślenia
                              jesli się poczułeś urażony - przepraszam
                              Wesołych i Mokrego!
                              al
                        • Gość: X Re: ceny orientacyjne IP: *.171.220.111.crowley.pl 20.03.08, 22:48
                          Ale my nie chcemy żadnej Turcji ani Grecji, tu są Włochy. A Ty
                          zrozum w końcu, że zamęczasz ludzi swoimi dziwacznymi pytaniami. Nie
                          wchodź tu jak Ci się nie podoba, znajdź sobie inne włoskie forum
                          albo przestań męczyć.
                          • mediterraneo1978 do tajemniczego "x" 21.03.08, 07:39
                            My to znaczy kto ? Nie przypominam sobie, żebyś zabierał(a) głos w
                            jakiejs kwestii, tajemniczy iksie. Forum jest od dyskusji, a nie
                            wyganiania ludzi. Ja poruszyłem właśnie problem, że zbyt mało jest
                            merytorycznej dyskusji. Podobno nie ma głupich pytań... Napisz cos
                            merytorycznego, jak masz wiedzę na dany temat. Tobie również życze
                            spokojnych i radosnych Świąt :)
                            • Gość: Edek Re: do tajemniczego "x" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:35
                              My to znaczy ja oraz inne osoby, które już nie raz zwracały Ci tu
                              uwagę, że męczysz ludzi i jesteś BARDZO upierdliwy. Jaki problem
                              poruszyłeś? Wymagasz od ludzi niewiadomo jakich informacji -
                              przytoczę jeszcze raz jakich m.in. - ilość dni słonecznych,
                              pochmurnych, temp. wody, jakość wody, ilośc godzin słońca w ciągu
                              dnia, średnie temperatury w dzień i w nocy, ceny co do centa,
                              długość i szerokśc plaży co do milimetra, ilość parasoli na plaży
                              itp. itd. To ma być merytoryczne? Chyba tylko się zastanawiasz nad
                              yakimi pierdołami jak gdzieś jedziesz i robisz wnikliwe analizy
                              wszystkiego czego się tylko da. I narzekasz, że nie ma merytorycznej
                              dyskusji. Ktoś tu już powiedział - jak Ci się nie podoba to idź
                              gdzieś indziej a tu nie zrzędź jak stara baba.
                              • mediterraneo1978 Re: do tajemniczego "x" 21.03.08, 12:10
                                Tobie również życze wesołych świąt i nieprzejmowania sie takimi jak
                                ja :)
                        • kudlata13 Re: ceny orientacyjne 22.03.08, 13:28
                          żeby pozbyć się frustracji dotyczącej Turcji(często o niej wspominasz
                          :))powinienieś tam pojechać - to wspaniały kraj zupełnie inny niż Włochy,
                          fascynujące greckie zabytki.To forum nie jest dla "fachowców" o konkretnej
                          wiedzy ale dla pasjonatów.Może za dużo wymagasz od ludzi, którzy sie tu
                          odzywają-nie podzielam zdania co do do Eweliny, która z góry traktuje
                          ludzi.Włochy to kierunek mało popularny bo drogi i trzeba się z tym pogodzić
                          stąd to forum tak wygląda.
                          A co do krytyki twojej osoby-mam nadzieję, że nie znikniesz z forum-fajnie, że
                          są tacy pasjonaci jak Ty żeby nie powiedzieć świry :))Wesołych świąt!
                          • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 25.03.08, 07:50
                            A witam, ale ja byłem w Turcji nawet 2 razy, byłoby nudne znów tam
                            pojechać i co roku jeżdzę do innego kraju śródziemnomorskiego. I
                            stąd Włochy traktuję tez jako kraj śródziemnomorski i mierzę go tą
                            miarą, w przeciwieństwie do ludzi, dla których Włochy to kraj...na
                            narty lub tylko do zwiedzania. Być może bywam nierozumiany z
                            pasją "klimatologiczną" :) - popracuję nad tym, ale - sorki - czy
                            głupim pytaniem była prosba o porownanie Cefalu z Rodos ?
                            Forum jest dla pasjonatów - więc ja też jestem pasjonatem i oczekuje
                            szacunku. Na zarzut "pytasz nas" odpowiadam - a kto to są "my" -
                            jakas rada starszych, decydenci, ktorzy zawlaszczaja sobie forum ? A
                            moze pytam tych, ktorzy maja cos w sprawie do powiedzenia, nie ma
                            ktos - nie musi odnosic sie "ad prersonam". A co do głównego wątku -
                            ceny orientacyjne, linn_linn, w Polsce tez jest drozyzna, drozeje
                            wszystko, jakos w kontekscie nawet wyzszych cen, ale o wiele
                            wyzszych plac we Włoszech troche dziwi mnie to "dociąganie do
                            pierwszego z trudem". Ale Polak tez tak powie i np. Ukrainiec sie
                            zdziwi, co on ma powiedziec :)
                            • linn_linn Re: ceny orientacyjne 25.03.08, 08:41
                              To moze dziwic, ale niestety tak jest. Kilka lat temu nikt z Wlochow
                              by w to nie uwierzyl. Srednia klasa wlasciwie prawie zniknela: albo
                              ma sie mnostwo pieniedzy, albo dociaga sie z trudem do pierwszego.
                              To sa dane statystyczne, nie wrazenia. Turysta oczywiscie takich
                              rzeczy nie zauwazy.
                              • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 25.03.08, 09:17
                                Ale pewnie i tak z 10 razy więcej Włochów kupuje nowe auta :). I to
                                np. Punto czy Pandę, co nie świadczy faktycznie ani o bogactwie ani
                                o biedzie. Nawet w Mediolanie czy Turynie tak sie pogorszyło ?
                                • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 25.03.08, 09:20
                                  z 10 razy więcej Włochów niz Polaków - o to chodziło. Włosi coraz
                                  częściej na urlop wybieraja zagranicę - tańszą zagranicę :) (np.
                                  Tunezja, Grecja). To faktycznie może i świadczy o zubożeniu...
                                  • mediterraneo1978 Re: ceny orientacyjne 25.03.08, 09:27
                                    Nie chodzi mi o to, by sie wymadrzac itp. Nie neguje ze moze i
                                    Włochom jest gorzej. Ale czy np. emigruja do Anglii czy Irlandii jak
                                    Polacy ?
                                    • Gość: al9 mediteranneo - do namysłu IP: *.teleton.pl 25.03.08, 09:38
                                      rzuc okiem na statystyki
                                      Włochy to jeden z najbogatszych krajów świata.
                                      Produkt brutto zbliża się do angielskiego
                                      Gigantyczny rynek wewnątrzny, duża, konkurencyjna gospodarka.
                                      W dodatku niezależna od zawirowań politycznych...
                                      Północna część kraju zapewnia poziom zycia wyższy niz w Niemczech
                                      czy Austrii

Poza pioniędzmy liczy się także jakość życia. Pochodna klimatu,
                                      ludzkich charakterów, jedzenia...
                                      Obok Francji - Włochy to jedno z najlepszych miejsc do życia na
                                      ziemi...
                                      Z Turcją - przy całym szacunku (byłem dwa razy) - nawet nie można
                                      porównywać...
                                      Pozdr
                                      al
                                      ps. w Dubaju czy Norwegii też są ludzie którzy mają problemy z
                                      dopięciem domowych budżetów. Tylko czego to dowodzi???
                                      • mediterraneo1978 wyjaśnienie 25.03.08, 10:18
                                        Ale dyskutujemy o 2 różnych sprawach - oczywiście że poziomu życia
                                        nie można porównywac z Turcją, nie o tym mówię, można natomiast
                                        porównywać np. klimat.
                                        "Włochy to jeden z najbogatszych krajów świata".
                                        No właśnie - tu potwierdzasz moje zdanie odnośnie dyskusji z
                                        linn_linn.

• linn_linn Re: wyjaśnienie 25.03.08, 11:26
                                          Co z tego skoro ponad 60% dochodow zabieraja podatki. Nie znam
                                          statystyk dot. sprzedazy samochodow, ale wiem, ze w ostatnim okresie
                                          spadla o 7% sprzedaz srodkow zywnosci. A to o czyms swiadczy...
                                          W aktualnej kampanii wybrczej jednym z punktow programu wyborczego
                                          jednej z partii jest wprowadzenie placy minimalnej w wysokosci 100
                                          eura. gdyby bylo tak, jak myslicie, nie byloby takiej potrzeby. A i
                                          tak zdziwilabym sie, gdyby to zrealizowano...
                                          Mozecie nie wierzyc, ale sytuacja wesola nie jest. Za kilka dni po
                                          raz trzeci w tym roku zdrozeje prad i gaz.
                                          • linn_linn Re: wyjaśnienie 25.03.08, 11:29
                                            Jeszcze jedno: problemy zycia Wlochow malo obchodza turystow, ale z
                                            drugiej strony nie nalezy sie dziwic, jesli ceny uslug turystycznych
                                            beda wyzsze niz w zeszlym roku.
                                          • aga72 Re: wyjaśnienie 25.03.08, 12:26
                                            > W aktualnej kampanii wybrczej jednym z punktow programu wyborczego
                                            > jednej z partii jest wprowadzenie placy minimalnej w wysokosci 100
                                            > eura. gdyby bylo tak, jak myslicie, nie byloby takiej potrzeby
                                            100 euro? lin_lin, czy nie zjadłaś jednego zera? nawet w Polsce nie
                                            ma takiej minimalnej płacy. Często wyjeżdżam do Włoch i mam
                                            świadomość, że wszystko drożeje. ciągle jednak mogę porównywać - w
                                            ogólnym zaokrągleniu- że to co w Polsce kosztuje 1 PL we Włoszech
                                            będzie stało około 1 E. za 100 PL w Polsce nie dałoby się przeżyć. w
                                            Europie za 100 E tez nie.
                                            • linn_linn Re: wyjaśnienie 25.03.08, 13:45
                                              Ale numer... ;)) Oczywiscie, ze zjadlam. Chodzi o 1000 euro.
                                              Wsrod 30 najbogatszych krajow, pod wzgeldem zarobkow, Wlochy
                                              znajduja sie aktualnie na 22-im miejscu. PO Hiszpanii i Grecji. Mowi
                                              Wam to cos?
                                        • funghettino Re: wyjaśnienie 25.03.08, 11:34
                                          moze i jeden z najbogatszych, ale aktualnie w glebokim kryzysie. place sa
                                          jednymi z najnizszych w europie (w sensie unii europejskiej), ceny sa wysokie i
                                          ciagle rosna, z praca jest ciezko. wlochy byly drogim krajem, euro jest tanie,
                                          polski turysta moze nie odczuwac roznicy. zapewniam jednak ze rezydenci ja
                                          zauwazaja :)
                                          • mediterraneo1978 Re: wyjaśnienie 25.03.08, 11:45
                                            No chyba cos w tym jest...

polonia.wp.pl/country,0,title,Ci±głe-podwyżki-cen-we-Włoszech,wid,9730731,wiadomosc.html?ticaid=1597c
                                            • Gość: al9 Re: wyjaśnienie IP: *.teleton.pl 25.03.08, 12:24
                                              inflacja niższa niż w Polsce
                                              dochody - co najmniej dwa razy wyższe
                                              ilość rodzin z kłopotami - 14%. Wiecie jak te dane odnosza się do
                                              Polski?
                                              ceny - praktycznie te same...
                                              Ludzie - łapmy proporcje..
                                              Wszędzie są ludzie o wyższych i niższych dochodach.. Nawet na Kubie
                                              al
                                              • funghettino Re: wyjaśnienie 25.03.08, 12:56
                                                jesli chodzi o ceny i dochody to zalezy kto, co i gdzie. wlochy nie sa
                                                jednolitym krajem, dla przykladu u mnie za wynajecie mieszkania 2-pokojowego
                                                placi sie srednio 400-450 €, za ta cene w mediolanie mozna wynajac jedynie
                                                pokoj... to samo jesli chodzi o zarobki. i nie zmienia to faktu, ze wlochy
                                                znajduja sie w kryzysie...
                                                • Gość: al9 Włochy nie są w kryzysie IP: *.teleton.pl 25.03.08, 13:20
                                                  Ty kryzysu nie widziałes
                                                  na szczęście...
                                                  mniejsza z tym, bo widać że nie znjadzimy wspólnego stanowiska..
                                                  To nie forum o ekonomii
                                                  Ukłony
                                                  al
                                                  • funghettino Re: Włochy nie są w kryzysie 25.03.08, 13:50
                                                    no faktycznie nie widzialam. z tym ze opinia o kryzysie nie jest
                                                    tylko moja. widac ekonomisci sie myla.
                                                    pozdrawiam
                                              • linn_linn Re: wyjaśnienie 25.03.08, 14:04
                                                Niestety te dane dot. lat 2005-2006 / za rok 2007 danych jeszcze
                                                dlugo nie bedzie /. Badania sondazowe aktualnej sytuacji sa zupelnie
                                                inne. W 2006 czy 2006 roku to byl zupelnie inny kraj. To, o czym
                                                pisze, dot. okresu poczawszy od wrzesnia 2007. No i wiele rodzin
                                                byloby bardziej niz zadowolonych majac do dyspozycji 1900 euro na
                                                miesiac.
                                                • mediterraneo1978 Włochy w kryzysie bogatsze od Polski z wzrostem :) 25.03.08, 14:34
                                                  1000 euro płaca minimalna :) - u nas tyle netto zarabia początkujący
                                                  sędzia czy prokurator... A benzyna za 1,30 euro to taka sama cena
                                                  jak w Polsce. Jak juz czytam o mieszkancach Włoch wolacych na
                                                  piechote chodzic niz jezdzic autem... Ale ok, to nie forum
                                                  ekonomiczne :)
                                                  • mediterraneo1978 Na pocieszenie :) 25.03.08, 14:44
                                                    Nadmuchany balon z cenami musi pęknąć, bo rynek rządzi sie
                                                    mechanizmem popyt - podaż. Skoro w Polsce jest jeszcze bieda, to
                                                    ceny usług jeszcze nie są takie jak na Zachodzie. Skoro we Włoszech
                                                    pojawia sie kryzys, ludzie biednieją, to i ceny beda musialy sie
                                                    zatrzymac.
                                                  • funghettino Re: Włochy w kryzysie bogatsze od Polski z wzrost 25.03.08, 14:49
                                                    z tymi €1ooo to na razie taka wyborcza zapowiedz. we wloszech nie ma
                                                    czegos takiego jak placa minimalna.
                                                  • Gość: al9 no to linn i funghettino zapraszamy do Polski IP: *.teleton.pl 25.03.08, 15:10
                                                    tu przyjeżdzajcie, kupujcie hotele, szukajcie pracy
                                                    My się szybko bogacimy, doganiamy kraje starej uni i u nas kryzysy
                                                    nie ma :-))
                                                    Pozdrawiam
                                                    al
                                                  • linn_linn Re: to jest forum turystyczne 25.03.08, 15:39
                                                    Tu nie chodzi w ogole o porownanie z Polska. Tematem sa ceny we
                                                    Wloszech. Ja przynajmniej nie porowuje ich z polskimi, gdyz za malo
                                                    wiem na temat polskich.
                                                    A jesli sie bogacicie, to bardzo dobrze: przyjezdzajcie do Wloch,
                                                    ktore potrzebuja turystow.
                                                  • funghettino Re: no to linn i funghettino zapraszamy do Polski 25.03.08, 18:04
                                                    nie ma tu co dyskutowac i porownywac. my nie znamy do konca realiow polskich, wy
                                                    wloskich. fakt jest taki, ze wzrost gospodarczy polski w tym roku to (o ile
                                                    dobrze pamietam) 6%, a wloch 0%. i to o czyms swiadczy.
                                                    ps. tak szczerze, to owszem zastanawiam sie nad powrotem do polski. uwazam, ze w
                                                    obecnej sytuacji w polsce sa wiekszìe szanse rozwoju niz we wloszech
              • al9 mediterraneo przesadzasz 20.03.08, 10:50
                20 wypowiedzi i zero konkretów.
                -------
                wiesz mediterraneo - wróciłem z Włoch 3 tygodnie temu, ale cen nie
                pamiętam. Mogę Ci napisać że kawa kosztuje od 1,5 do 7 eur
                pizza w kawałku nawet nie wiem, spagetti w knajpie 3, 5 a może 11 eur
                Zależy gdzie usiądziesz i co zamówisz...
                Parking może nic nie kosztować a możesz wydawać 3 euro za godzinę
                Duża część forumowiczów wie mniej więcej jakich cen się spodziewać,
                ale nie możesz wymagać konkretów. Kupowałem wina i nie pamiętam
                które ile kosztowały. Wiem ile zapłaciłem za 45 butelek. A może było
                ich 50. Były tam wina za 8 euro, za 12 i za 2,30...

Przesadzasz w żądaniach większej precyzji.
                Pozdr
                al

• Gość: Maciej Re: mediterraneo przesadzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 11:02
                  Pizza w kawałku od 1,50 do 3,50 EUR (zależy od miejsca i rodzaju - najtańsza
                  oczywiście Margarita ). I jeszcze co do kawy - najtańsze Espresso w tym roku
                  piłem po 0,9 EUR (mam ścisły umysł i dzięki temu pamięć do kwot)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka