brasilka2 16.03.04, 19:14 Jutro (środa, 17.03) bronię pracę magisterską na portugalistyce UW. Temat: "Prawa człowieka w Brazylii na przełomie wieków XX i XXI" (po portugalsku, a jakżeby inaczej). 3majcie kciuki :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 16.03.04, 19:33 ja trzymam! napisz potem, jak poszlo!! Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 16.03.04, 19:53 Dzięki, Chiara. Nie słyszałam, żeby kogoś oblali na magisterce, ale ale... :- ))) Napiszę, a jakże! Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 do brasilka2 17.03.04, 09:45 trzymamy i czekamy, jak było. To znaczy, czy jest 5, czy 5 z plusem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: do brasilka2 17.03.04, 18:10 No, już po bólu!!! Trwało to 15 minut, ale mogę teraz dopisać owe zacne 3 literki przed nazwiskiem. Dzięki za wsparcie duchowe :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 gratulacje! 17.03.04, 18:33 trzeba to jakoś oblać, to co, otwieramy wirtualną butelkę zacnego Porto?? Moje gratulacje pani Magister. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: gratulacje! 17.03.04, 20:50 Otwieramy, a jakże! Ja już wypiłam parę szklaneczek caipirinhii (w ramach toastu, rzecz jasna) :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: gratulacje! 18.03.04, 15:43 parabens! och, też bym sie napiła caipirinhii! Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: egzamin magisterski na portugalistyce 18.03.04, 17:41 GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;- )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 07.05.04, 04:14 Jestem ciekaw, co po takich studiach mozna robic. Gratuluje dyplomu, ale czy to mialo sens w sensie zawodowym? ===================== mordor.mds.pl/peter Odpowiedz Link Zgłoś
bkijowski Re: egzamin magisterski na portugalistyce 07.05.04, 13:47 A jakie studia maja teraz sens w sensie zawodowym ? Nauki Polityczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 09.05.04, 22:55 Mysle o dluzszej perspektywie. Rozumiem, ze w tej chwili absolwenci wyzszych uczelni maja trudnosci w znalezieniu pracy, ale biorac pod uwage 40 lat pracy zawodowej po uzyskaniu dyplomu i to nie tylko w Polsce, mozna by chyba z duzym prawdopodobienstwem powiedziec jakie studia maja sens. Gdy mialem 19 lat marzyly mi sie studia jezykowe, ktora wowczas kojarzyly sie z dalekim swiatem i podrozami. Na szczescie wybito mi je z glowy. Uzyskalem praktyczne kwalifikacje techniczne co w polaczeniu z samodzielnie opanowanym angielskim otworzylo przede mna pewne drzwi. Dzieki temu poznalem kawalek swiata, w tym Portugalie i Brazylie. Poza tym mam praktycznie gwarancje zatrudnienia na przyszlosc. Ciekaw jestem, czy gdybym jednak wybral wtedy anglistyke lub portugalistyke tez mialbym takie mozliwosci. ===================== mordor.mds.pl/peter Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 11.05.04, 10:36 No witam. Na pierwszym roku dowiedzieliśmy się, że czekają nas generalnie 2 możliwości kariery: w mediach albo dyplomacji ;-) śladem dużej liczby naszych absolwentów, rzecz jasna. Oczywiście, można się spierać które studia są najlepsze i najpraktyczniejsze, po których można znaleźć lepszą pracę. Ale myślę, że nie ma na to reguły. Póki co, biegła znajomość 3 języków obcych po portugalistyce nie jest do pogardzenia na rynku pracy. Pracuję w biurze tłumaczeń i na razie chwalę to sobie :-) Ale niewykluczone, że wkrótce poszukam przygód w dyplomacji. Marzy mi się posadka gdzieś na placówce w Brazylii. Jakiś Salvador da Bahia najlepiej, ale na razie nie mamy tam nawet konsulatu ;-D. Może zanim zdam do Akademii Dyplomatycznej, to się zmieni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 11.05.04, 12:03 brasilka2 napisała: > No witam. > Na pierwszym roku dowiedzieliśmy się, że czekają nas generalnie 2 możliwości > kariery: w mediach albo dyplomacji ;-) śladem dużej liczby naszych absolwentów, > > rzecz jasna. > Oczywiście, można się spierać które studia są najlepsze i najpraktyczniejsze, > po których można znaleźć lepszą pracę. Ale myślę, że nie ma na to reguły. > Póki co, biegła znajomość 3 języków obcych po portugalistyce nie jest do > pogardzenia na rynku pracy. > Pracuję w biurze tłumaczeń i na razie chwalę to sobie :-) > Ale niewykluczone, że wkrótce poszukam przygód w dyplomacji. Marzy mi się > posadka gdzieś na placówce w Brazylii. Jakiś Salvador da Bahia najlepiej, ale > na razie nie mamy tam nawet konsulatu ;-D. Może zanim zdam do Akademii > Dyplomatycznej, to się zmieni. > Pozdrawiam. Życzę Ci spełnienia tych marzeń, z całego serca:) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 11.05.04, 19:58 Dzięki, Chiara! Mała dygresja: bardzo życzliwi ludzie są na tym forum; co za miła odmiana w porównaniu z forum "aktualności" chociażby ;-) Drugie takie jest chyba tylko na stronie pewnej szkoły capoeiry. Trzymajmy się!!! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 11.05.04, 20:22 może tak jest, bo nie jest to najczęściej odwiedzane forum:) Mniej dziwnych do nas napływa:) > Trzymajmy się!!! :-D zgadzam się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 11.05.04, 21:51 Chiara, napisałam do Ciebie na priva. Nie wiem, czy tam zaglądasz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 11.05.04, 22:09 brasilka2 napisała: > Chiara, napisałam do Ciebie na priva. Nie wiem, czy tam zaglądasz ;-) hej, odebrałam pocztę aczkolwiek, jak napisałam Ci w emailu do Ciebie na gazecie poczta mi źle działa i podałam ewentualny inny adresik:) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: egzamin magisterski na portugalistyce 10.09.04, 01:48 A ja jeszcze nie bronie, nie wczesniej niz w grudniu w kazdym razie, ale temat mam pokrewny, tez na portugalistyce oczywiscie... "Prawa czlowieka w Portugalii na przelomie XIX i XX wieku". Odpowiedz Link Zgłoś