Dodaj do ulubionych

Faro i okolice,,,

IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.11, 09:33
Ląduję w Faro i będę miała samochód przez tydzień. Co można zobaczyć w okolicy i gdzie zrobić bazę wypadową (miejsce z klimatem na romantyczny wyjazd i zwiedzanie)?
Obserwuj wątek
    • ab_extra Re: Faro i okolice,,, 05.11.11, 15:14
      Licząc od wschodu: Fajnie jest wpaść na plaże na Isla Cristina i do Ayamonte po hiszpańskiej stronie granicy (uwaga! Ubezpieczenie!), potem za jednym zamachem w jeden dzień przespacerować się po Tavirze i Olhao, popłynąć na piaszczyste wyspy w Parku koło Faro, krótki spacerek po Albufeirze, zobaczyć kapliczkę na klifie w Senhora da Rocha, dalej w głebi lądu Monchique i spacerek po uzdrowisku, Lagos i wioski dalej na zachód (np. Burgas), koniecznie Sagres a najbardziej polecam dzikie plaże na zachodnim wybrzeżu Algarve, na południe od Aljezur. I to chyba wszystko
      • Gość: nina104 Re: Faro i okolice,,, IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.11, 07:59
        Dziękuję bardzo za wskazówki. A gdzie mogę znaleźć fajną bazę wypadową? Jadę w styczniu, więc pewnie więcej zwiedzania niż plażowania:)
        • ab_extra Re: Faro i okolice,,, 07.11.11, 08:21
          Szczerze mówiąc, to do zwiedzania w sensie stricto to tam niczego nie ma. Wszelkie zabytki już wieki temu zrujnowały trzęsienia ziemi a wybrzeże jest już potwornie bardzo zdewastowane przez przemysł turystyczny. Właściwie to gdzie byś nie trafiła, będzie równie dobrze albo i niedobrze, zależnie od nastawienia lub gustu (tylko Portimao odradzam z powodu brzydoty, ale nawet tam tłoku teraz nie będzie). Może Albufeira? Choć gdybym ja miał wybierać, to zatrzymał bym się w jakiejś wiosce na zachód od Lagos, ale ja nie jestem normalny. Fajnie jest też jeden dzień poświęcić na powłóczenie się po klifach i kameralnych plażach pod nimi na zachód od Armação de Pera.
          • Gość: nina104 Re: Faro i okolice,,, IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 17:21
            Poszukam chyba czegoś w Lagos lub okolicy, ale o tej porze roku to ciężko będzie coś zjeść jeśli zdecyduję się na odludzie. Nawet hotele nie mają wyżywienia. Podobnie jak ty lubię odkrywać nowe miejsca, nie lubię blokowisk. Dzięki za rady i zapytam o więcej- jakieś miejsca widokowe oprócz klifów , o których wspominasz. Może coś w kierunku lądu, jakieś wąwozy itp. Będę wdzięczna.
            • ab_extra Re: Faro i okolice,,, 07.11.11, 22:11
              No, to cię rozczaruję. Krajobrazowo Algarve ma tyle wyrazu co schnąca farba (z wyjątkiem klifów właśnie) jak w piosence Starszych Panów: "Ni wyżyna, ni nizina, ni krzywizna, ni równina taka gmina" :) A szczerze mówiąc wszystko na zachód od Faro możesz sobie całkiem darować. Naprawdę malowniczo zaczyna być dalej na północ, w rolniczym Alentejo. Ale w Algarve naprawdę polecam zachodnie wybrzeże w obrębie pustkowi Reserva Natural, gdzie jest prawdziwy ocean z wydmuchem, który głowę urywa (południowy turystyczny brzeg to w porównaniu z tym ciepła zupa). Wpadnij na Carrapteire albo Castelejo. Odległościami się nie martw, to naprawdę mały region, wszędzie jest blisko, zwłaszcza samochodem, a hajłej ze wschodu na zachód jest za darmo. Zresztą, ja tylko naprowadziłem cię na pewne tropy, teraz sobie poguglaj o tym :) Pozdrawiam. Acha, jeżeli zamiast Lagos wybierzesz Albufeirę, też będzie dobrze. Może nawet lepiej, jeżeli chcesz się przemieszczać, bo Albufeira jest tak mniej więcej pośrodku tego cyrku.
              • ab_extra Errata... 08.11.11, 14:12
                Oczywiście, miało być na wschód od Faro :)
            • ab_extra Oj, zapomniałem! 07.11.11, 22:15
              Silves jeszcze jest fajne w głębi lądu, zwłaszcza, że to po drodze do Monchique :)
    • monw Re: Faro i okolice,,, 08.11.11, 09:13
      Dziwi mnie to co niektórzy piszą na forum...gdyby nie to, że nazwy się zgadzają z miejscami pomyślałabym, że nie byli nigdzie w Portugalii.
      Jeśli się ktoś wybiera na wakacje do Algarve to wie na co się pisze i widocznie to mu odpowiada (i słusznie bo to raj na ziemi)
      'Ab_extra' - dobrze, że zaznaczyłeś, że jesteś 'nienormalny' bo 'normalny' nie pisałby takich bzdur jak Ty.
      Miotasz się strasznie jakbyś totalnie się pogubił co gdzie jest w Algarve.Pewnie byłeś tam tydzień na wycieczce z pilotem i tyle pamiętasz co nic....weź TY chłopie nie mieszaj na forum takimi głupimi tekstami.Najpierw polecasz wszystko na zachodzie, potem piszesz, że zachód można sobie darować...co za gość (???)

Jeśli Pani potrzebuje szczegółów to chętnie poradzę bo troszkę poznałam Algarve.
      Czy ma Pani już wynajęty samochód?mogę pomóc bo sama metodą prób i błędów znalazłam tę najlepsza opcję (niestety na forum nie piszą o lokalnych wypożyczalniach)

Nie polecam też jechać do Hiszpani na plaże bo po pierwsze w Algarve aż nadto pięknych plaż (polecam codziennie inną jeśli w ogóle chce Pani plażować), po drugie ma Pani tylko tydzień więc szkoda czasu na spędzanie go w aucie i jechanie do ES dla dwóch plaż.Jeśli jednak chciałaby Pani pojechać to dodatkowego ubezpieczenia się nie kupuje bo jest to ZBĘDNE!!! (większość firm już takie ubezpieczenie ma w standardzie jak fotelik dla dziecka (!!!) kwestia tylko dokładnego czytania umowy i negocjacji na miejscu warunków umowy (!!!)

Ale ma Pani teraz mętlik w głowie, prawda?Forum jest fajnie i można z niego dużo skorzystać pod warunkiem, że piszą osoby rzetelnie...najgorsze są wpisy osób, które chcą zaistnieć kilkoma bylejakimi tekstami.
      Czy noclegi ma Pani zapewnione?

Co do zwiedzania to Algarve ma sporo do zaoferowania...wystarczy wejść w jakąś małą wioskę (Burgau, Luz, Pera, Ferragudo, Salema) żeby odkryć prawdziwą Portugalię - nie tę turystyczną wioskę ale zobaczyć prawdziwe oblicze tego wspaniałego kraju...

Polecam zabrać nawigacje lub wypożyczyć bo oznaczenia są takie sobie a szkoda czasu na szukanie.

Tak z ciekawości za ile tam można o tej porze roku pojechać i skąd???
      Ja zakochana w Portugalii chętnie bym poleciała z rodzinką w ferie zimowe
      • Gość: nina104 Re: Faro i okolice,,, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:32
        Dzięki za wszystkie rady i wskazówki. Dla mnie forum jest zawsze dobrym źródłem informacji, pod warunkiem, że opieram się jeszcze na przewodniku i wówczas tworzę całość.Samochód wypożyczam już na lotnisku w Faro (300 zł tydzień), zakwaterowanie hotel ew. apartament by co nieco przygotować do jedzenia. Lecę z Gdańsk prze Eindhoven. Licząc koszty-przelot, samochód, hotel , oprócz tego co na miejscu -900 zł na osobę.
        Proszę o dalsze wskazówki fajnych miejsc. Do Hiszpanii się nie wybieram, bo ten rejon zwiedzałam.
      • ab_extra Łomatkojedyna :)))) 08.11.11, 14:10
        Co to za nawiedzone zjawisko??? Jesteś tą kobietą z "Szału uniesień" Podkowińskiego? :D

Między nami, kiedy zaczyna się rozmowa o "prawdziwej" Portugalii w turystycznych kurortach, a Algarve nazywa rajem na ziemi, to znaczy, że pora odejść od stołu. No, to lecę :)
        • monw Re: Łomatkojedyna :)))) 09.11.11, 09:11
          Drogi Panie, jak Pan bywał w kurortach i kojarzy Algarve tylko z kurortami to faktycznie musi Pan źle wspominać Algarve - przykre bo trzeba było się pofatygować i wyjść z hotelu, najlepiej w ogóle nie sypiać w hotelach jak się chce poznać Portugalię, tyczy się to i południa i północy tego prześlicznego kraju.

Polecam Pani nocowanie u ludzi w domach, wtedy pozna się szybciej miejscowe zwyczaje i kuchnie...albo w hostelach wtedy jest mieszanka ludzi z całego świata (też ciekawie może być)

Przypomniała mi się jedna ciekawa plaża - oaza hipisów jak za komuny, zjeżdżają się tam i osiadają wraz z całym swoim dobytkiem jak nomadowie.Ta plaża nie jest opisana w przewodnikach bo jest to "specyficzne" miejsce gdzie nie znajdzie się budek z frytkami, pryszniców ani toalet.ALE warto !!! jeśli chce się plażować, zrelasować. Ta plaża jest w wiosce Barrancao - wiedzie szutrową drogą wśród gór, trudny dojazd.
          Przy okazji tego kierunku warto zostać na zachód słońca na cyplu św.Wincenta - fajne klimaty i zimno !!!
          Jest jeszcze wiele takich "perełek" w Algarve i jak tylko będę miała czas to poszukam wśród paragonów adresów i podam Pani.

W jakim mieście/wiosce będzie Pani nocowała?
          • Gość: nina104 Re: Łomatkojedyna :)))) IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 14:01
            Nie mam jeszcze rezerwacji, ale szukam czegoś w okolicy Lagos lub w samym Lagos.
            • monw LAGOS 10.11.11, 08:18
              Lagos to super miejsce na "noclegownie" i fajna baza wypadowa ...jeśli będzie Pani chciała więcej info to proszę napisać do mnie na priv.
              POZADROŚCIĆ :-)))
      • silikatpolski Re: Faro i okolice,,, 28.06.18, 22:35
        Witam czy mogę prosić o polecenie wypożyczalni samochodów będę w hotelu Playamarina m.Isla Canela z dwójką dzieci gdzie tam warto pojechać czy do Sewilli nie jest za daleko?
        pozdr
        t.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka