Dodaj do ulubionych

Taksówki na Maderze

26.02.12, 21:33
Witam, wybieramy się latem na Maderę, do Ponta Delgada na północnym wybrzeżu. Chcemy jak najwięcej zwiedzić i przejść parę pieszych szlaków (poza fakultetami z biura). I tu pytanie w kwestii komunikacji - miejscowe autobusy mamy dokładnie "rozpracowane", ale zastanawiamy się też nad skorzystaniem z taksówek (wynajęcie samochodu odpada, nie mamy praw jazdy). Czy ktoś korzystał z takiej opcji? (zwłaszcza na północnym wybrzeżu - bo większość propozycji znalezionych w internecie dotyczy firm z siedzibą w Funchal i okolicy). Jakich cen można się obecnie spodziewać - np. na konkretnych trasach, czy też przy wynajęciu taksówki na cały dzień / kilka godzin. Czy są na to realne szanse w Ponta Delgada / Sao Vicente?
Obserwuj wątek
    • Gość: c# Re: Taksówki na Maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 22:33
      > Witam, wybieramy się latem na Maderę, do Ponta Delgada na północnym wybrzeżu. C
      > hcemy jak najwięcej zwiedzić i przejść parę pieszych szlaków (poza fakultetami
      > z biura)
      Na pierwszy raz dla aktywnych turystów, w szczycie sezonu i bez samochodu, północ Madery to jest dość karkołomny pomysł - wszędzie jest daleko. Nastawcie się raczej na autobusy albo "przykolegowanie" się do kogoś, kto wynajął samochód. Jeśli jedziecie z polskiego biura, to na pewno ktoś za udział w kosztach się zgodzi. Nie wiem, jaką trasę chcielibyście przejechać, skoro już macie jakieś wycieczki wykupione z biura.

Taksówki są ogólnie na Maderze dość tanie (poza transferem z lotniska), w samym Funchal rzadko ponad 10€, ale wynajęcie taksówki na cały dzień w środku sezonu to może być droga opcja. Najprościej będzie zapytać w recepcji hotelu - na pewno jakąś sensowną ofertę dostaniecie, może nie taksówki, ale znajomego, który ma samochód i wolny czas. Tam są bardzo życzliwi ludzie, a zamiłowanie do niestandardowych rozwiązań mają zbliżone do Polaków.
      • Gość: hastan Re: Taksówki na Maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 23:59
        Dzięki za odpowiedź. Na razie mamy wykupiony hotel (wybór świadomy - tzn. wiemy, że północ komunikacyjnie trudniejsza niż południowa część wyspy, ale z różnych względów bardziej nam odpowiada), natomiast ewentualne wycieczki z biurem - to dopiero na miejscu.
        • Gość: c# Re: Taksówki na Maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 08:59
          Wycieczki lokalne są z reguły dość drogie, trzeba liczyć 30-40€ od osoby za całodzienną bez obiadu. Może się opłacać podjechanie wcześnie rano autobusem do Funchal, tam wybór jest dużo większy. Na Av. do Infante, po lewej stronie idąc od centrum, jakieś 200-300m za kasynem jest budka oblepiona ofertami wycieczek obok wypożyczalni skuterów. Tam trafiają się dobre ceny, np. dwa tygodnie temu było 10€ za półdniowy wypad do Curral das Freiras czy 35€ za całodzienną wycieczkę statkiem na Porto Santo.

Na pewno w hotelu lub w okolicy znajdziecie oferty lokalne. Rezydent też będzie mieć swoją ulotkę z wycieczkami.
          • hastan Re: Taksówki na Maderze 27.02.12, 16:54
            Dzięki za kolejną podpowiedź. Podane promocyjne ceny wycieczek rzeczywiście atrakcyjne - choć może w pełni sezonu trudniej będzie o takie okazje.
    • krzgie Re: Taksówki na Maderze 13.05.13, 23:28
      Witam,
      2 tygodnie temu wróciłem z Madery - wyspa mnie zauroczyła, zarówno pod względem krajobrazów, jak i ludzi. Na swoim blogu napisałem przewodnik, który opisuje, jak zwiedzić całą wyspę w 7 dni. Oto link: www.krzysztofgierak.pl/2013/05/madera-zwiedzanie-atrakcje-opinie.html

Dodatkowo zamieściłem tam kilka informacji praktycznych, takich jak info na temat wypożyczenia samochodu, transportu publicznego lub cen. Przewodnik można bezpłatnie pobrać w formacie pdf.

W razie pytań proszę pisac - chętnie odpowiem!

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka