little_angel 11.05.06, 12:46 Jak wyglada cala droga uzyskania Karty Stalego Pobytu, krok po kroku. Co trzeba zrobic, gdzie itd. Czy moze wie ktos z was? I jak dlugo trzeba na to czekac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_angel Re: KARTA STALEGO POBYTU... 11.05.06, 12:49 I czy teraz w zwiazku z pelnym otwarciem granic, my Polacy, potrzebujemy ta karte...:S? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_portugal Re: KARTA STALEGO POBYTU... 11.05.06, 15:05 ja obecnie czekam na ten dokument-a potrzebne mi bylo -ubezpieczenie zdrowotne-ja posiadam ubezpieczenie przy koncie w milennium "médis"(ksero) -paszport i ksero paszportu -dwa zdjecia -deklaracja z urzedu miasta w ktorym sie mieszka (mowie o portugalii) o tym ze sie jest tam zameldowanym(ksero) -deklaracja osoby o narodowosci portugalskiej ktora wezmie nie jako odpowiedzialnosc prawna za osobe..(tu moge nie miec dokladnie racji bo nie beardzo to rozumialam ale moj chlopak musial cos takiego podpisywac) -zielona karta z urzedu skarbowego z numerem podatkowym(ksero) -i to co najwazniejsze trzeba udowodnic ze sie ma srodki na zycie tutaj-ja nie pracuje wiec moj facet mial deklaracje z urzedu skarbowego z kwota jaka zarabia (z ostatniego rozliczenia podatkowego) i byla to suma ktora pozwala utrzymac nam sie razem tutaj-ile to dokladnie musi byc minimum nie mam pojecia.. Papiery przyjeli mi od reki bez czekania w kolejce (podobno dlatego ze jestesmy w Uni albo dlatego ze mam niebieskie oczy:P) tyle ze moj okreg to Setubal ale bylam tez w Lizbonie w SEF i czekalam 5 min-czy mam szczescie? okres oczekiwania na ta karte to miniumu 2 miesiace. Z tego co wiem na terenie Portugalii legalnie przebywasz 3 miesiace ale z drugiej strony nikt Ci nie udowodni ile tu jestes. Co do tego czy trzeba miec czy nie to zalezy w jakim celu tu jestes-czy czasowo czy planujesz zostac na stale-jesli tak to chyba warto sie o nia postarac SEF dla osob mieszkajacych w rejonie lizbony Rua Conselheiro Jos� Silvestre Ribeiro, 4 1649-007 LISBOA reszta adresow na tej stronce www.sef.pt/contacto/contactos.htm prosze o uzupelnienie jesli jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
assim Re: KARTA STALEGO POBYTU... 11.05.06, 16:53 hej, tu juz byla o tym mowa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30129&w=41431797&v=2&s=0 pozdr/a Odpowiedz Link Zgłoś
ulinha Re: KARTA STALEGO POBYTU... 11.05.06, 18:24 Podobna rozmowa z sasiedzkiego portugalskiego forum: www.portugalia-online.net/portforum/viewthread.php?tid=744&page=1#pid3769 Odpowiedz Link Zgłoś