fretfulcashew 09.07.09, 23:14 Wdzieczna bede za wskazowki (konkretne marki ?), podobno alentejanska niezla jest? Z Alto Alentejo pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 10.07.09, 08:16 Wrrrrrrrrrrrr!!! (to taka zazdrość na wstępie) Zerknij tu: forum.gazeta.pl/forum/w,30129,94576702,94576702,Loliwa_sprawiedliwa.html Odpowiedz Link Zgłoś
fretfulcashew Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 11.07.09, 23:03 Dzieki, doczytalam i okazuje sie, ze owa Gallo juz w Pingo Doce widzialam, za jakies smieszne pieniadze zreszta. Tej drugiej (S.Vincente) poki co nie zauwazylam, ale i nie szukalam. Rozejrze sie zatem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 13.07.09, 08:32 Tak, Gallo kosztuje z 10 euro, ale mój ojciec, który naprawdę zna się na rzeczy, stwierdził że lepszej w życiu nie jadł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 13.07.09, 13:08 Gallo za 10 euro? To chyba jakas linia limitowana... Normalna butelka 0,75 L oliwy Gallo w zaleznosci od kwasowosci to od 3,5 eur do 6 eur. Zreszta w Pingo Doce wybor oliw jest mizerny!!! Gallo razem z Oliveira da Serra (ktorej oliwe gourmet uwazam za b. smaczna) to dwie rywalizujace ze soba "oliwowe/oliwne/oliwkowe" lokalne mega-marki. Ich oliwy sa poprawne, ale jak chcecie sprobowac czegos specjalnego idzcie do sklepow typu gourmet, albo chociaz do hipermarketu (np. jumbo, super cor, continente) gdzie mozna spotkac autentycznie ciekawe oliwy z jednej konkretnej plantacji/quinta i z okreslonych gatunkow a nie jakies nieokreslone miksy jak u mega-marek. Ja jestem zdania ze portugalskie oliwy sa znacznie slabsze i mniej aromatyczne niz wloskie czy greckie (ale nie mam tu na mysli sikow sprzedawanych przez polskie supermarkety). Poza tym portugalskie oliwy maja bardzo niska kwasowosc, co nie zawsze idzie w parze ze smakiem (czesto bywaja cierpko gryzace w gardle). Gdybym mial polecic oliwe to wspomniana juz Oliveira da Serra Gourmet 0,5 L za jakies 6 eur i o niebo lepsza Quinta de Sao Vicente Colheita Premium ze stajni Herdeiros Passanha. 0,5 L za jakies 7 eur. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 oliwki 13.07.09, 13:21 ah. i nie kupujcie regularnych portugalskich zielonych oliwek. hiszpanskie sa o niebo lepsze. portugalskie smaczne sa czarne w zalewie tzw. oxidadas czyli utleniane (zbierane niedojrzale, potem przechodza proces tracenia goryczy i zmiany koloru na czarny poprzez utlenianie spozywcza wersja wodorotlenku sodu, potem solanka), i takie male zielono brazowawe plywajace w zalewie (solanka albo oliwa) z ziolami (te lepiej kupowac na targu na wage). przy okazji sprobujcie tez tremoços (marynowane nasiona lubinu - zolte, wielkosci oliwek ale plskie). www.oliveiradaserra.pt/#/essencias/azeitonas z tych polecam classico suave (czarne) i seleccao ouro. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 13.07.09, 13:26 > Gallo za 10 euro? To chyba jakas linia limitowana... Czarna, reserva... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 13.07.09, 13:32 gallo reserva za 10 eur to chyba cena dla turysty z malego sklepiku prowadzonego przez obrotna portugalska babcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 13.07.09, 15:16 no dobra, 8 w Lidlu w Albufeirze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 14.07.09, 11:11 haha 2,99€! img16.imageshack.us/img16/1474/13072009001.jpg (wczoraj w Pingo Doce, 0,75L) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius to ja już zgłupiałem 14.07.09, 12:05 może po prostu mniej za nią zapłaciłem, a pokićkało mi się z jakimś innym produktem... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: Oliwa z Portugalii - jaka przywiezc? 13.07.09, 13:28 jeszcze jedno. oliwy oliveira da serra maja jako jedyne zabawny "dziubek/zakretke" pop-up ktora pozwala na precyzyjne dozowanie i nie ma problemu ociekajacej po butelce oliwy. www.oliveiradaserra.pt/#/home a gallo robi piekne, poruszajace reklamy: www.youtube.com/watch?v=_WPARTYshNc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś