Dodaj do ulubionych

czekolada bez cukru

20.01.10, 22:02
dzis zrobilam male zakupy w sklepie ze zdowa zywnoscia, kupilam
czekolade bez cukru (slodzona slodzikiem) i naprawde sie
ucieszylam , jestem w 2 fazie i zwyklej gorzkiej czekolady 90% nie
przelkne bo mi przypomina mydlo smile)
mam jednak watpliwosci, ta czekolada bez cukru ma tyle samo kalorii
co zwykla mleczna? wiec na czym polega jej zdrowosc? czy mam
zapomniec o kaloriach bo najwazniejsze na SB jest ograniczenie cukru-
amm mieszane uczucia ...
Obserwuj wątek
    • laurka22 Re: czekolada bez cukru 21.01.10, 13:58
      Zapomnij o kaloriach. Przytoczę tu cytat z książki o diecie greckiego doktora
      (założenia me bardzo podobne co south beach, też opiera się na indeksie i
      ładunku glikemicznym)
      "Przyjrzyjmy się najbardziej rozpowszechnionej teorii dot. odchudzania, którą
      wielu dietetyków na całym świecie zdaje się akceptować. Jedna kaloria, to ilość
      energii potrzebna do podniesienia temp. wody z 14 do 15 st C. Ściśle rzecz
      biorąc, kaloria nie jest więc miarą energii ograniczoną do jedzenia - to
      uniwersalna jednostka energetyczna. wszystko w naturze składa się z energii a
      więc z kalorii. Od początku 20 wieku kalorie są w dietetyce powszechną metodą
      wyznaczania wartości energetycznej pokarmów (...)
      Model kaloryczny opiera się na zasadzie równowagi energetycznej, energia nie
      może po prostu zniknąć. Wg tego modelu równowaga energetyczna osiągnięta zostaje
      wówczas, gdy spożycie energii równe jest jej wydatkowaniu, a więc zużyciu. Dla
      każdej osoby, istnieje taka ilość energii (kalorii), która odpowiada zużyciu
      energii przez tę osobę. Ta wartość zależy od tempa przemiany materii, poziomu
      fizycznej aktywności i efektu termogenicznego pożywienia. W dzieciństwie, w
      czasie ciąży i w czasie wysiłku fizycznego tempo metabolizmu wzrasta. Jedną z
      wad modelu kalorycznego jest to, że nie bierze pod uwagę wzrostu metabolizmu,
      który następuje gdy jemy - szczególnie gwałtownie, gdy jedzenie jest na
      przykład ostre - i jego spowolnienia gdy nie jemy. Nie bierze też pod wzgląd
      wahań przemiany materii pod wpływem pór roku i cyklu dobowego (...)
      Jeden gram białka i węglowodanów zawiera ok 4 kalorii, jeden gram alkoholu 7, a
      tłuszczu 9 kalorii. Zakłada się że każdy pokarm może ulec utlenieniu
      (spaleniu),jednak należy również wziąć pod uwagę właściwości danego pokarmu.
      Wiemy na przykład że błonnik, który jest węglowodanem( i niesie ze sobą tyle
      samo kalorii co np cukier), w organizmie człowieka nie ulega takim samym
      procesom metabolicznym co cukier i dlatego, w zasadzie nie dostarcza żadnych
      kalorii.
      Istotnym elementem na który trzeba zwrócić uwagę jest więc stopień trawienia i
      wchłanianie w jelicie cienkim. Łatwość z jaką dany pokarm jest trawiony nie
      wynika jedynie z jego wartości energetycznej czy budowy. O tym, ile organizm go
      wchłonie i w jaki sposób wykorzysta, decyduje to jakie produkty wchodzą w skład
      posiłku. Im więcej błonnika i tłuszczu tym słabsze i wolniejsze wchłanianie w
      jelicie cienkim.
      W niektórych przypadkach ważne jest czy pokarm jest surowy czy gotowany. Na
      przykład człowiek nie potrafi strawić surowych ziemniaków, oznacza to że surowe
      ziemniaki nie dostarczają wielu kalorii, tymczasem ugotowane usmażone czy
      pieczone są łatwiej przyswajalne, a więc wysokoenergetyczne.

Nie daj się nabrać

Jeśli masz problemy z nadwagą, pewnie znane ci jest twierdzenie, że powszechnym
      powodem wzrostu masy ciała jest jadanie kiedy nie jest się głodnym. Każda dieta
      oparta na liczeniu kalorii wspiera tę teorię: skoro nadwaga jest po prostu
      kwestią spożywania zbyt wielu kalorii oczywistym rozwiązaniem jest ograniczyć
      ich liczbę - a najprostrzym sposobem na to jest opuścić posiłek, dzięki czemu
      "zaoszczędzi" się na następny raz. To nie tylko nie prawda - to przyczyna
      niewypowiedzianych szkód wyrządzanych naszemu zdrowiu. Opuszczanie posiłku
      powoduje spadek poziomu cukru. Aby go wyrównać, organizm przechodzi na tryb
      awaryjny, a mózg każe rzucić ci się na na cokolwiek o dużej zawartości
      węglowodanów i tłuszczów. Samo jadanie mniej powoduje spowolnienie przemiany
      materii, co z punktu widzenia ewolucji ma kluczowe znaczenie dla przeżycia.
      Jedzenie zanim poczuje się głód powoduje, że poziom cukru we krwi jest mniej
      więcej stabilny, więc nie przejadamy się podczas posiłków, ani nie przegryza się
      niczego między nimi.
      Głodówka i dieta niskokaloryczna prowadzi do otyłości
      Jeśli nagle zaczynasz jeść mniej (przechodzisz na dietę) albo co gorsza
      rozpoczynasz głodówkę, organizm stara się utrzymać swoją masę i spowalnia
      przemianę materii. Dlaczego tak się dzieje? ponieważ nasze geny nadal żyją w
      paleolicie, organizm nie wie czy pościsz albo jadasz mniej, bo się odchudzasz,
      czy dlatego że nie ma dość pożywienia.
      Diety polegające na drastycznym ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów albo
      na stosowaniu głodówek to absurd. Żadne zwierzę nie zrobiło by czegoś takiego. A
      kiedy zmęczysz się dietowaniem i poddasz się masa ciała zacznie się zwiększać
      jak szalona. Przestań jeść mniej i nigdy przenigdy nie opuszczaj posiłków, by
      schudnąć! Najskuteczniejszą bronią przed wzrostem masy ciała są zdrowe,
      regularne i częste posiłki"
      • laurka22 Re: czekolada bez cukru 21.01.10, 13:59
        Aha, jak nie smakuje ci 90% to kup 70% smile zdrowiej będzie niż te wszystkie słodziki
        • costka Re: czekolada bez cukru 20.01.14, 15:39
          próbowałam już kilku czekolad bez cukru, wyśmienitą jadłam ostatnio - jest słodzona stewią i nie czuć posmaku stewii, niestety droga ale ja dostałam w prezencie smile
          A nazywa się cavalier - cavalier czekolady
    • tadek_1970 Re: czekolada bez cukru 16.07.14, 14:10
      Słyszałem, że gorzka czekolada jest bardzo zdrowa, zawiera dużo magnezu, ale też jest polecana dla osób które dbają o linię smile
    • 9agatka Re: czekolada bez cukru 17.07.14, 17:19
      Zastanawiam się, czy to dobrze, że jest bez cukru, a zamiast niego ma słodzik... Przecież to sama chemia. Wolałabym już chyba zjeść gorzką.
    • andreasw118 Re: czekolada bez cukru 07.08.14, 10:28
      mamakostka napisała:

> dzis zrobilam male zakupy w sklepie ze zdowa zywnoscia, kupilam
      > czekolade bez cukru (slodzona slodzikiem) i naprawde sie
      > ucieszylam , jestem w 2 fazie i zwyklej gorzkiej czekolady 90% nie
      > przelkne bo mi przypomina mydlo smile)
      > mam jednak watpliwosci, ta czekolada bez cukru ma tyle samo kalorii
      > co zwykla mleczna? wiec na czym polega jej zdrowosc? czy mam
      > zapomniec o kaloriach bo najwazniejsze na SB jest ograniczenie cukru-
      > amm mieszane uczucia ...
      Witam- jak ma to być zdrowe ale SMACZNE to fajnie. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka