23.05.12, 20:55
sluchajcie jak to jest z kuskusem w 2 fazie? zrobilam dzis pyszna papryke faszerowana - wersja bez miesa ale byl tam m.in kus kus - nie jako glowny skladnik. byla naprawde pycha zjadlam jedna druga bedzie jutro - ale tak sie zastanawiam. co by nie bylo i tak jutro zjem drugą tongue_out
Obserwuj wątek
    • lenka666 Re: kuskus 23.05.12, 21:41
      zdaje się że ma trochę za wysokie IG jak na SB ale myślę że jakoś radykalnie Ci nie zaszkodzi, bezpieczniej jednak jeść kaszę gryczaną.
      • maniusza Re: kuskus 24.05.12, 08:44
        na pewno - ale dzis wrąbię tą papryke - mysle ze raz na jakis dluzszy czas mozna chyba sobie pozwolic wink potem znalazłam tu na forum ze jedna z forumek ponoc 3 x w tygodniu jadła i chudła więc moze nie jest tak zle smile
        • flaff Re: kuskus 24.05.12, 20:18
          Maniusza, podalabys przepis na ta paryke?
          Chetnie bym sobie taka zrobila, dawno kuskusa nie jadlam a zrobilas mi smakawink.
          • maniusza Re: kuskus 24.05.12, 20:40
            jasne. pieczarki (dosc dużo) siekasz na takie w miare kawałeczki (ale bez przesady). smazysz pokrojona cebule na oliwie, wrzucasz pieczarki solisz pieprzysz przykrywasz - niech puszcza sos. potem dolałam mleka kondensowanego light i wsypałam pól paczki kus kus (to była dawka na 4 nie za małe papryki). potem trzeba tak na oko ew dodac bulionu ile kuskus wypije potem skrecasz niech bedzie pod pokrywka. doprawiłam przyprawa do ziemniaków wink i duza ilością natki.
            Z papryk scinasz czubki wyciagasz gniazda nasienne i napelniasz farszem i przykrywasz czubkami. w garnku zagotowujesz bulion, dodajesz troche sosu pomidorowego. wkładasz do gara tak by były w 3/4 przykryte sosem. przykrywasz gar i gotujesz do miekkosci. tyle smile
            • maniusza Re: kuskus 24.05.12, 20:43
              a w ogóle to kupiłam quinoę czyli komosę ryżową. ma bardzo niski IG - 35 - i jest podobno pyszna - jutro sprawdze smile
              • flaff Re: kuskus 25.05.12, 14:21
                Dzieki za przepis!!
                Zrobie jak tylko wroce do domu... Teraz jestem w wojazachwink z pracy, czyli skazana jestem niestety na hotele, restauracje itp... Ale dzisiaj kupilam sobie kurczaka z rozna, do tego salata z torebki i papryka, no i obiad SB jest, trzeba sobie jakos radzicwink.

Aaaa, quinoe tez znam i bardzo lubiewink.
                Na razie jem ja z tunczykiem (takim z puszki) i szczypiorkiem plus troche oliwy z oliwek, pyyyychasmile. Jak bedziesz miec jakies fajne przepisy na quinoe to tez daj znac. Smacznegowink i pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka