05.07.04, 21:19
W książce jest napisane, że do ricotty olejki migdałowy i waniliowy. Ja
kupiłam śmietankowy i pomarańczowy. To jakaś różnica?...
Aha i kupiłam kakao niskotłuszczowe (Wedla). Jeszcze nie próbowałam.
Obserwuj wątek
    • dsb Re: deserki 05.07.04, 21:43
      Niunia, jeśli chodzi o te olejki, to nie ma różnicy. Dają po prostu troszkę
      inny aromat i w zależności od aromatu możesz dobrać dodatki do deseru. Do
      śmietankowego będzie na pewno pasowało kakao i migdały i orzechy, a do
      pomarańczowego myślę, że np. skórka z cytrynki smile
      • niunia3 Re: deserki, a galaretka? 06.07.04, 16:32
        To dobrze, właśnie wsuwam śmietankowy z rumowym smile

A czy komuś się udało znaleźć galaretkę bez cukru?
        • dsb Re: deserki, a galaretka? 06.07.04, 22:30
          Galaretka jest w przepisach, a takiej w sklepie bez cukru nigdzie nie
          widziałam sad((
    • agra_edziecko Re: deserki 06.07.04, 20:42
      niunia3 napisała:

> W książce jest napisane, że do ricotty olejki migdałowy i waniliowy. Ja
      > kupiłam śmietankowy i pomarańczowy. To jakaś różnica?...
      > Aha i kupiłam kakao niskotłuszczowe (Wedla). Jeszcze nie próbowałam.

Ja w Legnicy poki co znalazlam tylko zwykla ricotte i mozarelle-nie wiem wiec
      czym je zastapic...A odrobina slodyczy ulatwila by diete w sezoenie owocowo-
      lodowym...
      buuu...
      • dsb Re: deserki 06.07.04, 22:31
        Ja jadłam mozzarellę o normalnej zawartości tłuszczu, bo innej nie znalazłam sad
        Ricottę też mam normalną a nie odtłuszczoną, ale jej jeszcze nie użyłam.
        smile
        • agra_edziecko Re: deserki 07.07.04, 09:00

> Ja jadłam mozzarellę o normalnej zawartości tłuszczu, bo innej nie znalazłam :
          (
          > Ricottę też mam normalną a nie odtłuszczoną, ale jej jeszcze nie użyłam.
          > smile

He,jakbys zjadla i schudla wiedzialabym,ze moznawink
          No ale mozarelle chyba kupie.
          • niunia3 Re: deserki 07.07.04, 17:10
            Ja przed deserkiem z ricotty biorę 2 x chitynin (pochłania tłuszcz). Nie pytaj
            czy działa, nie wiem wink w pierwszej fazie schudłam w 10 dni 2-3 kilo, więc
            chyba tak wink
            Nie dałabym rady bez deseru.
            • ewa00 deserki 07.07.04, 20:04
              a ja mam takie pytanko..
              przeczytalam gdzies, ze w pierwszej fazie diety mozna jesc sorbety. jecie?
              przeciez to chyba ma cukier.. a moze sa jakies bezcukrowe sorbety? indifferent
              • dsb Re: deserki 07.07.04, 21:20
                Sorbety są dowolone ale tylko takie bez cukru.
                Ja nigdzie nie widziałam takich sorbetów sad
                • o_l_a sorbety 08.07.04, 11:06
                  a jakby się zamroziło sok bez cukru? np grapefruitowy bo ma najniższe IG
                  okropnie tęsknię za owocami...
                  • dsb Re: sorbety 08.07.04, 11:15
                    Też myslałam o tym. Ale cały czas nie potrafię zrozumieć tego, że owoców nie
                    wolno jeść, a można galaretki bez cukru czy sorbety...
                    Czy to właśnie mrożenie i chłodzenie powoduje, że owoce pod taką postacią są
                    dozwolone?
                    uncertain/
                    • emi1228 Re: sorbety 11.07.04, 04:41
                      Dziewczyny, te galaretki w USA, o ktorych wspomina ksiazka, to galaretki bez
                      cukru, ze sztucznymi aromatami i kolorantami. Pewnie jak kazda galaretka,
                      tyle, ze maja zamiast cukru slodzik. Maja w sumie tylko 10 kalorii. jesli
                      porownac do tego jakikolwiek sok, za skarby nie znajdzie sie tak
                      niskokalorycznego... Soki nawet te nieslodzone, np. z jablek, maja az 12g
                      cukru na 1/2 szklanki soku. A tu przeciez chodzi o wyzbycie sie w poczatkowej
                      fazie reakcyjnej hipoglikemii (nie wiem jak to na polski przetlumaczyc, ale
                      jest to uczucie glodu spowodowane niskim poziomem cukru w organizmie, ktore
                      zmusza nas do spozywania czegos slodkiego powodujac te sama reakcje ponownie w
                      krotkim czasie.
                      • agra_edziecko Re: sorbety 11.07.04, 11:13
                        emi1228 napisała:

> Dziewczyny, te galaretki w USA, o ktorych wspomina ksiazka, to galaretki bez
                        > cukru, ze sztucznymi aromatami i kolorantami. Pewnie jak kazda galaretka,
                        > tyle, ze maja zamiast cukru slodzik. A tu przeciez chodzi o wyzbycie sie w
                        poczatkowej fazie reakcyjnej hipoglikemii (nie wiem jak to na polski
                        przetlumaczyc, ale
                        > jest to uczucie glodu spowodowane niskim poziomem cukru w organizmie, ktore
                        > zmusza nas do spozywania czegos slodkiego powodujac te sama reakcje ponownie
                        w krotkim czasie.

No ja rozmiem swietnie,ale dla mnie te pojecia nie sa obce.Inaczej im wiecej
                        jemy cukru tym wiecej jemy cukru.
                        Ja jakos wogole nie odczuwam potrzeby cukru,soki z kartonow ostatnio wogole
                        mnie odtracalybo w nich sama slodysz,bez owocow moge przezyc(no oczywiscie
                        lubie truskawki czy jagody,ale bez szalenstw),ricotty light nie znalazlam,wiec
                        obywam sie bez slodyczy,wegle czerpiac z warzywek-jeszcze troche a zostane
                        krolikiemsmile
          • emi1228 Re: deserki 11.07.04, 04:34
            Zamiescilam przepis na chuda ricotte w "przpisach" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka