niunia3 05.07.04, 21:19 W książce jest napisane, że do ricotty olejki migdałowy i waniliowy. Ja kupiłam śmietankowy i pomarańczowy. To jakaś różnica?... Aha i kupiłam kakao niskotłuszczowe (Wedla). Jeszcze nie próbowałam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dsb Re: deserki 05.07.04, 21:43 Niunia, jeśli chodzi o te olejki, to nie ma różnicy. Dają po prostu troszkę inny aromat i w zależności od aromatu możesz dobrać dodatki do deseru. Do śmietankowego będzie na pewno pasowało kakao i migdały i orzechy, a do pomarańczowego myślę, że np. skórka z cytrynki Odpowiedz Link
niunia3 Re: deserki, a galaretka? 06.07.04, 16:32 To dobrze, właśnie wsuwam śmietankowy z rumowym A czy komuś się udało znaleźć galaretkę bez cukru? Odpowiedz Link
dsb Re: deserki, a galaretka? 06.07.04, 22:30 Galaretka jest w przepisach, a takiej w sklepie bez cukru nigdzie nie widziałam (( Odpowiedz Link
agra_edziecko Re: deserki 06.07.04, 20:42 niunia3 napisała: > W książce jest napisane, że do ricotty olejki migdałowy i waniliowy. Ja > kupiłam śmietankowy i pomarańczowy. To jakaś różnica?... > Aha i kupiłam kakao niskotłuszczowe (Wedla). Jeszcze nie próbowałam. Ja w Legnicy poki co znalazlam tylko zwykla ricotte i mozarelle-nie wiem wiec czym je zastapic...A odrobina slodyczy ulatwila by diete w sezoenie owocowo- lodowym... buuu... Odpowiedz Link
dsb Re: deserki 06.07.04, 22:31 Ja jadłam mozzarellę o normalnej zawartości tłuszczu, bo innej nie znalazłam Ricottę też mam normalną a nie odtłuszczoną, ale jej jeszcze nie użyłam. Odpowiedz Link
agra_edziecko Re: deserki 07.07.04, 09:00 > Ja jadłam mozzarellę o normalnej zawartości tłuszczu, bo innej nie znalazłam : ( > Ricottę też mam normalną a nie odtłuszczoną, ale jej jeszcze nie użyłam. > He,jakbys zjadla i schudla wiedzialabym,ze mozna No ale mozarelle chyba kupie. Odpowiedz Link
niunia3 Re: deserki 07.07.04, 17:10 Ja przed deserkiem z ricotty biorę 2 x chitynin (pochłania tłuszcz). Nie pytaj czy działa, nie wiem w pierwszej fazie schudłam w 10 dni 2-3 kilo, więc chyba tak Nie dałabym rady bez deseru. Odpowiedz Link
ewa00 deserki 07.07.04, 20:04 a ja mam takie pytanko.. przeczytalam gdzies, ze w pierwszej fazie diety mozna jesc sorbety. jecie? przeciez to chyba ma cukier.. a moze sa jakies bezcukrowe sorbety? Odpowiedz Link
dsb Re: deserki 07.07.04, 21:20 Sorbety są dowolone ale tylko takie bez cukru. Ja nigdzie nie widziałam takich sorbetów Odpowiedz Link
o_l_a sorbety 08.07.04, 11:06 a jakby się zamroziło sok bez cukru? np grapefruitowy bo ma najniższe IG okropnie tęsknię za owocami... Odpowiedz Link
dsb Re: sorbety 08.07.04, 11:15 Też myslałam o tym. Ale cały czas nie potrafię zrozumieć tego, że owoców nie wolno jeść, a można galaretki bez cukru czy sorbety... Czy to właśnie mrożenie i chłodzenie powoduje, że owoce pod taką postacią są dozwolone? / Odpowiedz Link
emi1228 Re: sorbety 11.07.04, 04:41 Dziewczyny, te galaretki w USA, o ktorych wspomina ksiazka, to galaretki bez cukru, ze sztucznymi aromatami i kolorantami. Pewnie jak kazda galaretka, tyle, ze maja zamiast cukru slodzik. Maja w sumie tylko 10 kalorii. jesli porownac do tego jakikolwiek sok, za skarby nie znajdzie sie tak niskokalorycznego... Soki nawet te nieslodzone, np. z jablek, maja az 12g cukru na 1/2 szklanki soku. A tu przeciez chodzi o wyzbycie sie w poczatkowej fazie reakcyjnej hipoglikemii (nie wiem jak to na polski przetlumaczyc, ale jest to uczucie glodu spowodowane niskim poziomem cukru w organizmie, ktore zmusza nas do spozywania czegos slodkiego powodujac te sama reakcje ponownie w krotkim czasie. Odpowiedz Link
agra_edziecko Re: sorbety 11.07.04, 11:13 emi1228 napisała: > Dziewczyny, te galaretki w USA, o ktorych wspomina ksiazka, to galaretki bez > cukru, ze sztucznymi aromatami i kolorantami. Pewnie jak kazda galaretka, > tyle, ze maja zamiast cukru slodzik. A tu przeciez chodzi o wyzbycie sie w poczatkowej fazie reakcyjnej hipoglikemii (nie wiem jak to na polski przetlumaczyc, ale > jest to uczucie glodu spowodowane niskim poziomem cukru w organizmie, ktore > zmusza nas do spozywania czegos slodkiego powodujac te sama reakcje ponownie w krotkim czasie. No ja rozmiem swietnie,ale dla mnie te pojecia nie sa obce.Inaczej im wiecej jemy cukru tym wiecej jemy cukru. Ja jakos wogole nie odczuwam potrzeby cukru,soki z kartonow ostatnio wogole mnie odtracalybo w nich sama slodysz,bez owocow moge przezyc(no oczywiscie lubie truskawki czy jagody,ale bez szalenstw),ricotty light nie znalazlam,wiec obywam sie bez slodyczy,wegle czerpiac z warzywek-jeszcze troche a zostane krolikiem Odpowiedz Link
emi1228 Re: deserki 11.07.04, 04:34 Zamiescilam przepis na chuda ricotte w "przpisach" Odpowiedz Link