14.11.04, 13:37
Czesc dziewczyny!
Chce mi sie slodkiego i prosze o rade-jaka moge sobie kupic gorzka czekolade?!
widzialam Lindtha 70% kakao, ale troche za droga, moze z polskich sa jakies
odpowiednie???A w ogole moge czekolade i ile dziennie jesli jestem w 1.fazie?!
Obserwuj wątek
    • lika13 Re: Czekolada 14.11.04, 13:56
      Tak naprawdę nie jestem kompetentna by Ci odpowiadać,ale też jestem w fazie
      pierwszej i też się motamsmile
      Znalazłam taką czekoladę Wawel 0%cukru i przyznaję się bez bicia ,że podjadam...
      No nie żeby wsunąc całą tabliczkę,ale ze trzy kostki dziennie do kawysmile)
      Może pięć....
      Czekam na linczsmile))))
    • justynam3 Re: Czekolada 14.11.04, 13:59
      Ta o ktorej wspominasz jest rzeczywiscie droga. Proponuje Wawel 90 %. Pozdrawiam
      • domville Re: Czekolada 14.11.04, 17:02
        Justynam wyjęła mi to z ust. Potwierdzam - tania, dobra i sycąca. Czasem
        wystarczy jeden kawałek.
        • kamila1234 Re: Czekolada 14.11.04, 18:10
          a ile kosztuje tabliczka tej drogiej czekolady o której wspominacie?
          • anka0 Re: Czekolada 14.11.04, 21:11
            wawel 90% moze jest gorsza od linta ale kosztuje tylko 2.80 w hipermarketach
            carrefour
            • maghda81 Re: Czekolada 14.11.04, 21:51
              A Lindtha widzialam dzisiaj 100g za 7 zl..sad
              • tranik Re: Czekolada 15.11.04, 11:44
                Rzeczywiscie czekolada Wawela 90% jest swietna i tania. Nie polecam czekolad
                bez cukru, tych 0% bo zawieraja duze ilosci innych cukrow. Warto przeczytac
                etykiete. Sa tam niedozwolone weglesmile)
                • laurka22 Re: Czekolada 15.11.04, 13:48
                  Te czekolady o% czy light firmy wawel(bo taka mam w rece)nie zawiera zadnych cukrów tylko slodzik-aspartam i aromaty. Nie wiem gdzie ty tam znalazlas inne cukry napisz prosze bo ja nie znalazlam zadnych na etykiecie
                  • kamila1234 Re: Czekolada-do laurki22 15.11.04, 13:56
                    laurka 22 ma racje!!1
                    ja tez tam nie widzialam cukrów tylko słodziki
                    laurak 22 masz moze gg-tak duzo wiesz o tej diecie ze warto bylo by czasem
                    poklikac!
                    moj gg 2706401
                    • laurka22 Re: Czekolada-do laurki22 15.11.04, 14:08
                      nie przesadzajsmilezadnym ekspertem nie jestem
                      moj numer gg-4634140
      • maghda81 Re: Czekolada 16.11.04, 11:30
        Dziewczyny a jakie opakowanie ma ta czekolada(Wawel 90%)bo bylam wczoraj w
        sklepie i byla tylko jakas gorzka w pbrazowym opakowaniu, ale w skladzie miala
        ok 70%.Pomozcie bo jestem bezradna..sad
    • tranik Re: Czekolada light 17.11.04, 18:40
      Odnosnie czekolady light i wszelkich produktow tego typu. Otoz zgodnie z
      informacja na etykiecie zawiera ona laktoze, dwucukier mleczny, ktory w malych
      ilosciach wystepuje tez w mleku. W tej czekoladzie jest go nawet sporo. Obok
      laktozy znajdujemy skrobie, owa skrobie ktora jest tez w ziemniakach. Idea
      gorzkiej czekolady jest taka, ze sklada sie ona z tluszczu kakaowego, miazgi
      kakaowej oraz cukru. Ta czekolada light ma jeszcze jakies mleko, ktore w tym
      polaczeniu raczej nie pomaga a wrecz pogarsza efekty. Wszelkie produkty light
      maja to do siebie, ze jak cos zabierzesz to potem trzeba to uzupelnic. W
      przypadku slodzenia slodzikiem, ktorego dodaje sie male ilosci cala wolna
      przestrzen, jaka zajalby cukier trzeba czyms wypelnic. W czekoladzie light
      dodano mleko. Podobnie jak lizaki o smaku lodow, ktore nie maja cukru, maja za
      to syrop maltozowy, czyli ich jakosc pod tym wzgledem jakos sie nie zmienia. i
      podobnie jest tez z jogurtami i serkami light, gdzie czesto zageszcza sie je
      zwykla pochodna skrobi. To wszystko podyktowane jest wzgledami ekonomicznymi.
      pozdr...TrAnik
      • laurka22 Re: Czekolada light 17.11.04, 18:55
        >Otoz zgodnie z
        > informacja na etykiecie zawiera ona laktoze
        Otoz na etykiecie mojej czekolady nie bylo laktozy tylko jakis alkohol pochodzacy z laktozy a swiadczy o tym koncowka -ol(nie mylic ze spirytusem, wiem cos o tym studiuje biologie)Skrobi tez nie stwierdzilam a sprawdzalam kilka razy i wiedzialam czago szukam
        >Podobnie jak lizaki o smaku lodow, ktore nie maja cukru, maja za
        > to syrop maltozowy, czyli ich jakosc pod tym wzgledem jakos sie nie zmienia
        i tu sie nie zgodze bo sa roznice w przyswajalnosci roznych cukrow i maja rozny index glikemiczny(zgodze sie jednak z tym ze maltoza jest gorsza od glukozy, za to laktoza ma o wiele nizszy IG niz glukoza
        Co do tej czekolady to ona naprawde nie zawiera cukru(przynajmniej ta ktora ja mialam) a kwestia jej jakosci to inna sprawa
        Co do produktow light to autor diety poleca tylko nabial tego typu, nie poleca innych produktow light
        pozdrawiamsmile
        • tranik Re: Czekolada light 17.11.04, 19:12
          Na czekoladzie, ktora ja ogladalam jest tez tabela z wyszczegolnionymi
          skladnikami. Miedzy innymi znajduja sie tam w podgrupie weglowodanow te wlasnie
          skladniki. Nie bede sie licytowac, kto wie lepiej, do mnie ta tabela przemawia.
          Mozesz miec produkt ze stara etykieta taka szarobrazowa. Aktualnie wawel
          zmienil je na jasne i chyba bardziej eleganckie. Co do wyksztalcenia jestem po
          chemii spozywczej na polibudzie lodzkiej i konczylam ja dosc dawno wiec pewne
          braki w mojej wiedzy moga juz zaistniecsmile))
        • tranik Re: Czekolada light 17.11.04, 19:15
          Laktoza ma indeks glikemiczny 46 a idea diety jest chyba stosowanie wegli o ig
          mniejszym od 35.
          • laurka22 Re: Czekolada light 17.11.04, 19:20
            ale mleko mozesz picsmile
            i przetwory tez,
            Wydaje mi sie ze z dwojga zlego lepiej laktoza niz glukoza czy sacharozasmile
            Nie wazne i tak sie czekolad nie je tonami, tylko 1,2 kosteczki
            pozdrawiamsmile
            • tranik Re: Czekolada light 17.11.04, 20:19
              A szkoda. Tez lubie czekolade i cukiereczki i czekoladki i wszystko co ma
              czekoladowa nazwe.
              Pozdr...TrAnik
              • laurka22 Re: Czekolada light 18.11.04, 10:02
                Świetnie cię rozumiem...niestetysad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka