Dodaj do ulubionych

jaki chleb??

23.11.06, 10:15
czesc dziewczyny!!
napiszcie proszę jaki chleb kupujecie i jaki jest najlepszy.bo jestem na 2
fazie juz chyba 2 tydzien a narazie wprowadzilam tylko jabłko.wczoraj byłam
na wycieczce i byłam juz taka głodna i kupilam sobie bułke grahamke.a dzis do
domu kupiłam jakis chlebek zbożowy z pełnego przemiału-pieczywo pszenne. tak
na nim pisze i nie wiem czy taki może być??
pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • 1dycha Re: jaki chleb?? 23.11.06, 10:19
      musisz uważnie czytać opakowania.
      "chleb z ziarnami"
      "chclep z pełnymi ziarnami" - itp. są do niczego
      większość chlebów razowych ma płatki ziemniaczane.
      jeżeli jest napisane "mąka żytnia razowa, mąka żytnia" - to też źle, bo znaczy
      że są pomieszane i tej razowej może być baardzo mało.
      IMHO najlepszy jest chleb Fitness Schulstadu (nie wszystkie..) i chleb z pełnego
      przemiału w "Świat Pieczywa" w Galerii Mokotów.
      I jest jeszcze pieczywo pp z piekarni Putka - też bez zarzutu.
      Nie wiem czy jesteś z Warszawy, sory.
      W razie czego, nie jest tak trudno zrobić samamu.
      Smacznego!
      • justynam24 Re: jaki chleb?? 23.11.06, 11:04
        no własnie z tym pieczywem to ciężka sprawa - większość jest oszukana jeśli
        chodzi o walory zdrowotna, barwiona na ciemno jakimiś barwnikami.
        Dycha - ja jestem z Warszawy - gdzie jest w GM świat pieczywa?? przy zjezdzie
        na parking?? czy jakiś osobny sklepik??
        i co to za piekarnia Putka??
        • martyna540 Re: jaki chleb?? 23.11.06, 11:32
          a jak ja kupuje sobie chleb schulstad ze słonecznikiem albo czasami tak zwykły
          to dobrze??...a woóle ile kromek moge zjeść takiego chleba?? dziś zjadłam 4 bo w
          sumie jak bym miała zjeśc razowego 2 kromki a one sa 2x większe to sobie
          pomyślałam ze 4 małe są odpowiednikiem tych 2;p dobrze myśle??wink
      • kika261 Re: jaki chleb?? 23.11.06, 11:30
        własnie ze nie jestem z warszawy tylko z malutkiej mieścinki, i ciężko tu
        cokolwiek znależć odpowiedniego!!a ten chleb fitness schulstadu to tez w
        piekarni kupujesz czy jest może w jakimś supermarkecie??a tak pozatym to dzieki
        za informacje, musze teraz dokładnie wyczytywac sklad!!!
        pozdrawaim!!
        • 1dycha do chlebożerców z Wawy i nie tylko 23.11.06, 15:19
          Stosko "świat pieczywa" jest w Galmoku po środku, na przeciwko Alberta. Na wagę
          chleb kosztuje tyle samo, ale oczywiście jest o wiele droższy od baltonowskiego ;//
          Mają pyszny chleb pp i pp beztłuszczowy, który już nie jest taki dobry.

Pieczywo Fitness Schulstadu jest prawie wszędzie. Też trzeba poczytać składy, bo
          się różnią między sobą.

A piekarnia Putka zaopatruje bardzo dużo sklepów - widzę na ulicach dużo
          samochodów z tej piekarnismile Sprzedają pieczywo w takich papierowych
          opakowaniach, które się miło kojarzą z PRL.. Ale faktycznie rzadko można napotkać.

I uwaga ciekawostka - na przeciwko Ikei jest punkt, w którym wypiekają "na żywo"
          chleb. Podobno jest przepyszny (nie próbowałamsmile. Ale w tym specjalistycznym
          punkcie na chasło "pełnoziarniste" też chcieli mi wcinąć "z ziarnami", ech.. co
          za świadomość..

Może znajdzie się jakaś aktywistka, która zgłosi takie oszustwa do PIH????
          • kasia70g Re: do chlebożerców z Wawy i nie tylko 23.11.06, 16:35
            a czy chleb zytni wieloziarnisty sie nadaje, czy nie? firma mestemacher,
            patrzylam na sklad nie ma dodatku slodu, ani niczego takie, maka zytnia i cos
            tam jeszcze ale dokladnie nie pamietam, co o tym sadzicie?
            • 1dycha Re: do chlebożerców z Wawy i nie tylko 23.11.06, 17:29
              WIELOZIARNISTY oznacza wg producentów "z wielu ziaren".
              Czyli np. cztery rodzaje mąki. Jedna z nich może być i grubomielona, ale tego
              się nigdy nie dowiesz.
              Gdyby był pełnoziarnisty, to by to napisali..
              Mówię wam. Do PIHu z tym!

• myszka785 a co z pieczywem typu WASA?... 23.11.06, 17:49
      nadaje się?
      • kasia70g Re: a co z pieczywem typu WASA?... 23.11.06, 21:20
        czy to oznacza, ze jesli jest zytni pelnoziarnisty to jest ok?? przepraszam za
        moje pytania wink
        • 1dycha Re: a co z pieczywem typu WASA?... 23.11.06, 22:01
          kasia70g napisała:

> czy to oznacza, ze jesli jest zytni pelnoziarnisty to jest ok?? przepraszam za
          > moje pytania wink

kasia nie przepraszaj i pytaj ile wlezie. Najwyżej nikt ci nie odpowie;/

Nie wiem do końca jak jest z Vasą, kiedyś była na ten temat dyskusja na tym
          forum, ale nawet jak na mnie to była zbyt sophisticated;/ Jak napisane pp, to
          chyba ok, ale te "lekkie" itp to już chyba mniej.

Ja przestałam jeść Vasę.. Ani to dobre, ani tym się najeść, w roli kanapki się
          rozpada. Bez sensu.
    • roseanne Re: jaki chleb?? 24.11.06, 13:32
      to ja ise podlacze, moze nie pogonicie smile))

generalnie pieke chleb w domu dla wszystkich
      w przepisach mowa najczescie, ze maki razowe powinny stanowic 1/4 objetosci
      maki dodanej
      wystarczy jej?

drugie pytanie - jak z platkami owsianymi?

po temtatach watkow ciezko sie zorietowac o czym moze, chwilami sad
    • kika261 Re: jaki chleb?? 01.12.06, 17:03
      dzis kupowałam chleb w piekarni ale nie takiej samoobsługowej tylko co podaje
      sprzedawca i powiedziałam ze chce chleb z mąki z pełnego przemiału a ona
      wytrzeszczyła oczy i pyta sie jaki? to ja że gracham i wziełam ten gracham i
      chciałam przeczytać z czego ten chleb ale nie ma zadnej naklejki!! nastepnym
      razem zamierzam kupic pełnoziarnisty, zobaczymy jak z tym pójdzie.ogólnie rzecz
      biorąc to ja dalej nie wiem jaki ten chleb kupowac i biorę co mi wcisną byle
      razowy!!!co za życie!!
      pozdrawiam!!

• 1dycha Re: jaki chleb?? 01.12.06, 19:53
        A ja dzisiaj przeczytałam skład chleba razowego z piekarni Putka (cofam zachwyt
        nad tą piekarnią). W składzie było:
        mąka razowa
        mąka pszenna
        słód jakiśtam
        płatki ziemniaczane
        drożdże
        cukier

Ech, nic tylko samemu brać się za wypieki.

Też się boję tego co znajduje się w grahamkach bez opisu smile))
        • kika261 Re: jaki chleb?? 01.12.06, 22:02
          Dyszka!!ty jestes bardziej doświadczona ode mnie, napisz proszę czy ten chleb
          graham to ma mieć w składzie tylko mąke razową??ja pochodze z niewielkiej
          okolicy i cięzko mi czasami znależc coś odpowiedniego choć staram się jak mogę.
          A co do wypieku samemu to nie zabardzo mi się chce, ale jak nie będe miec
          wyboru to może kiedyś spróbuje, ale chyba po świętach bo teraz to będą inne
          wypieki"świąteczne".
          pozdrawiam!!
          • madziuus Re: jaki chleb?? 01.12.06, 23:18
            hmm zadko kiedy trafia sie chleb taki w 100% razowy, przewaznie maja domieszke
            zwyklej maki i jakis tam innych rzeczy, ale moim zdaniem najbardziej razowe to
            sa takie wlasnie prosto z piekarni, bez zadnych naklejek, nie p akowane,
            najprostsze razowe i grahamytongue_out
            • madziuus Re: jaki chleb?? 04.01.07, 20:24
              a jecheli chodzi o pieczywo chrupkie to jest taki chlebek CHABER bez cukru,
              nawet nie jest drogi a w skladzie znacznie przewaza maka pp i wogole jest dosc
              esbecki smile polecam
              • agasz41 Re: jaki chleb?? 05.01.07, 07:13
                wybaczcie głupie pytanie.co to mąka pp?jakaś pełnoziarnista?
                • kika261 Re: jaki chleb?? 05.01.07, 10:22
                  z pełnego przemiałusmilesmilesmile
                  • agasz41 Re: jaki chleb?? 05.01.07, 12:58
                    dzięki za informację,no cóż nie wykazałam się zbytnią inteligencją
                    • madziuus Re: jaki chleb?? 06.01.07, 13:27
                      ja tez jak pierwszy raz zobaczylam skrot "pp:" to nie wiedzialam o co chodziwink
                      nie mart sie xD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka