ka-sha1 22.02.07, 08:12 czy ktokolwiek posiada sposob na soczewice ??? bo ja w sumie tylko gotuje ale w takiej postaci jest juz troche nudna ... prosze o przepisy ... z gory dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sihaja82 Re: soczewica - jakies pomysly ??? 22.02.07, 08:45 z grzybami gotujesz soczewice, w tym czasie na patelni podsmazasz cebulke z grzybkami, dodajesz ugotowana soczewice, doprawiasz i jesz. ---- z serem bialym przygoptowujesz jak wyzej, tylko ze dodajesz jeszcze sera bialego, dwa jajka i zapiekasz w piekarniku. --- z rybka lub kurczakiem robisz tak jak z grzybami i cebula, na koniec dodajesz rybe lub piersi z kurczaka pokrojone... --- wiecej nie znam, ale mozesz pokombinowac sama powodzenia Odpowiedz Link
ewaktw Re: soczewica - jakies pomysly ??? 22.02.07, 09:15 Widziałam ostatnio u Nigelli Lawson... podsmażyła cebulkę na oliwie i dodała po chwili nieugotowaną soczewicę. Zalała to wszystko wodą i pyrkało sobie to pod przykryciem około 20 minut aż soczewica wchłonęła wodę. Nigdy wcześniej nie używałam soczewicy, ale to mnie zachęciło, bo wyglądało smakowicie i wypróbuję. Odpowiedz Link
ka-sha1 Re: soczewica - jakies pomysly ??? 22.02.07, 14:30 dzieki sliczne juz widze ta soczewice na moim talerzu ~ Odpowiedz Link
myoptic Re: soczewica - jakies pomysly ??? 23.02.07, 10:35 heja ja nowa jestem, jak duzo tez soczewicy mozna jesc? czy ona nie tucząca jest troszke? Odpowiedz Link
roseanne Re: soczewica - jakies pomysly ??? 23.02.07, 15:33 uwielbiam w postaci zup, curry zmieszana z ryzem ( moze byc brazowy) z przyprawami, cebulka itd jako farsz do zapiekanych jarzyn dzis bedzie z garam masala i pomidorami Odpowiedz Link
ka-sha1 Re: soczewica - jakies pomysly ??? 23.02.07, 15:44 mhmhmhmm jako farsz do jarzyn??? zainspirowala mnie ta wypowiedz czy moglabys podac konkretny przepis ...??? z gory dzieki pozdrowionka Odpowiedz Link
roseanne Re: soczewica - jakies pomysly ??? 23.02.07, 16:10 konkretny z proporcjami to troszke trudno, bo ja raczej z typu samoukow i eksperymentatorow ale wyobraz sobie farsz do golabkow, gdzie zamiast miesa dajesz na pol ugotowana soczewice a inaczej: ryz ugotowany na pol miekko , tak ze szklanke gotowego - moga byc resztki poobiadowe 1 cebula, pokrojona w kostke, obsmazona na zloto na oleju/ masle ze szklanke soczewicy, ogotowacw wodzie do polmiekko, tak z 15 minut- odcedzic sol, pieprz do smaku, mozna jeszcze posiekana natke/ szczypiorek itd brazowy ryz , lub nawet ten dziki ,czarny, daje lepszy bardziej zdecydowany smak mozna dodac z lyzke posiekanych orzechow wlozyc w jarzynki - preferuje papryki, cukiniei baklazan podlac sokiem pomidorowym do polowy wysokosci jarzyn, piec 40-60 minut Odpowiedz Link
achran Re: soczewica - jakies pomysly ??? 08.03.07, 12:17 czesc, pewnie juz bylo milion razy ale nie moge sie powstrzymac od napisania bo wlasnie zajadam boski obiadkotlety mielone z piersi kurczaka i soczewicy.pyszne, cos cudownego, chyba wiecej nie tkne "zwyklych mielonych" te smakuja mi o niebo lepiej.pozdrawiam Odpowiedz Link
vicki1x Soczewica po Meksykańsku 08.03.07, 18:22 Chyba tak sę nazywa W garku na 4 łyżkach oliwy podsmażasz cebulkę , potem dodajesz czosnek i jeszcze chwile podsmażasz. Następnie dodajesz 2 łyżki curry i dorzucasz surową soczewicę. W tym samym czasie robisz bulion i dodajesz do wszystkiego. Uwielbiam ten przepis i jem ją bardzo często właśnie tak przygotowaną. Ilości czosnku i cebuli wedle upodobań. Do tego mogę polecić kurczaka pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego z dodatkiem curry i sosu salsy. PYCHOTA SMACZNEGO Odpowiedz Link