Dodaj do ulubionych

Ssanie tandemowe - pytanie

24.03.10, 09:57
MAmy karmiące tandemowo, powiedzcie, czy Wy też tak macie, czy tylko ja jestem
dziwna jakaś?
Córka je jeszcze rano z piersi, tak na powitanie dnia. Ale to jej ssanie jest
zupelnie inne niz syna... Jest drażniące, łaskoczące, dziwne odczucie - jakby
mi ktoś koniuszek sutka drażnił... Z czego to wynika? Z mojego nastawienia?
Czy moze z tego, że jej buzia jest większa od buzi syna?
Ona sama też umie już pierś prawidłowo złapać, poprawia sama jak coś jest źle,
ja poprawiam, a jednak to nic nie daje - czuję to jej ssanie... A syna nie
czuję...
Obserwuj wątek
    • aniuki Re: Ssanie tandemowe - pytanie 24.03.10, 10:13
      mad_die
      mam bardzo podobne odczucia
      mała (trzy lata) ssie inaczej niż młody (rok)
      młody ssie szczerze smile żeby się najeść - to dla niego jednak ważny element
      wyżywienia
      starsza traktuje to jako przytulenie, symbol, myślę że ceni smak wink a nie ilość
      (chociaz bywa i tak że sie nażłopie, i klepie po brzuszku)

oprócz tego myślę, że masz rację - wielkość buzi tez ma znaczenie

ja rozpoznaję od razu, gdy starsza przestaje tak szczerze ssać, i zaczyna robic
      "dekompresję" albo się bawić. nie znoszę tego uczucia (w zasadzie jedyne uczucie
      przy karmieniu którego nie znoszę) i od razu mówię "stop, jak nie chcesz to nie
      pij" co przywraca ją do pionu smile
    • jowitaiczterykoty Re: Ssanie tandemowe - pytanie 24.03.10, 13:34
      Lilka (3l.) tak czasem tez ssie. Zresztą teraz to ssie raz na 4-7 dni. Chyba
      wyrasta ostatecznie smile
    • lacitadelle Re: Ssanie tandemowe - pytanie 24.03.10, 13:42
      Ja co prawda nie karmię tandemowo, ale mogę powiedzieć, że u mnie ostatnio też
      raz na jakiś czas pojawia się takie odczucie, syn ma 21 miesięcy. Podejrzewam,
      że jest to zmiana sposobu ssania właśnie z takiego do picia na takie wyłącznie
      rekreacyjne i ja po prostu wtedy przerywam, bo mi to uczucie mocno nie odpowiada.
    • channah13 Re: Ssanie tandemowe - pytanie 24.03.10, 17:31
      ja przestałam karmić starszą z tego właśnie powodu
      tylko mnie jeszcze bardzo bolało jej ssanie sad
      wbijała mi górne jedynki w sutek sad
    • kasiale73 Re: Ssanie tandemowe - pytanie 25.03.10, 01:13
      aniuki - aż się uśmiechnęłam jak przeczytałam co napisałaś. to klepanie po najedzonym brzuchu... mam to samosmile
      już gdzieś pisałam, że u mnie karmienie starszej jest inne. ja na początku miałam taki problem, że nie czułam kiedy młodsza wypuszczała pierś. brodawki przyzwyczajone były do większej buzi.
      czy drażni mnie kp starszej? czasami. ale - nie jako karmienie samo w sobie. gdy karmię ją przed zaśnięciem lub rano - jest fajnie. ale moja córeczka wciąż ssie częściej niż niemowlę, dłużej niż niemowlę, prawie zawsze wtedy kiedy niemowlę... nocami - prawie cały czas.
      • aniuki Re: Ssanie tandemowe - pytanie 25.03.10, 01:32
        kasiale73, ale mamy podobną sytuację smile
        moje dzieci tez 2009 i 2007 (tylko moje młodsze jest innej płci niż u Ciebie wink)
        i też karmię dwójkę
        i też starsze (nocami) pija więcej niż niemowlę
        chociaż w dzień się przystawia coraz rzadziej

pozdrawiamy!
        • mad_die Re: Ssanie tandemowe - pytanie 25.03.10, 10:18
          Jejku, podziwiam, że karmicie nocą!
          Ja Marysię oduczyłam korzystając z tego, że byłam w ciąży i mleka było mniej niż
          normalnie. Miała wtedy 16mscy jakoś i zrozumiała bez płaczu, że cysia w nocy nie ma.
          Teraz karmię ją tylko rano, bo za dnia to ona by też chciała ssać wtedy, kiedy
          brat, a może i więcej razy, a na to nie mogę sobie pozwolić - nie chcę sobie
          pozwolić.
          Logistycznie też łatwiej uśpić mi ją bez piersi - opowiadam jej bajeczkę o
          Kubusiu Puchatku co nie lubił miodku i o dziewczynce, co mówiła NIE! i moja
          córka zasypia po 10 minutach. Syn też w tym czasie zasypia, tyle że przy piersi.
          Cieszę się, że nie karmię w dzień, bo to było dla mnie uciążliwe.
          Karmienie nad ranem jest spoko. I zauważyłam, że jak karmię ją na siedząco, to
          to niemiłe uczucie podczas ssania znika. Więc od dziś najpierw wstaniemy a potem
          zjemy smile I będzie dobrze smile
    • nurfe Re: Ssanie tandemowe - pytanie 25.03.10, 20:56
      Jestem normalna!!!!
      Młoda ma tak samo, a mnie to do szalu doprowadza. Kiedy zaczyna sie bawic mowie
      jej "nie" i zabieram pierś. Ciekawe jak to bedzie jak Maryśka się urodzi...
    • karolach77 Re: Ssanie tandemowe - pytanie 25.03.10, 23:06
      Mam podobnie...
      Karmienie młodszej to sama przyjemność, takie uczucie pociągania.
      Natomiast Starsza... Jak jej w porę nie odessę to mi brodawkę zmasakruje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka