marghot 12.05.10, 09:22 dlaczego wg zasad blw odradza się miód? rozumiem, że może powodowac alergie, ale podobnie seler, orzechy etc jakie jest inne uzasadnienie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: BLW a miód 12.05.10, 10:31 Nie wiem, o co chodzi z miodem w kontekście BLW, ale jeśli chodzi o zdrowie, to poza alergią, miód może spowodować chorobę zwaną botulizmem dziecięcym (zatrucie jadem kiełbasianym): ebobas.pl/artykuly/czytaj/312/zdrowie/miod-jest-niebezpieczny-dla-niemowlat Odpowiedz Link
marghot Re: BLW a miód 12.05.10, 10:37 wczoraj wydrukowałam sobie ulotkę zapowiedż polskiego wydania Bobas lubi wybór i tam własnei znalazłam notkę, aby unikać fast fudów, owoców morza i miodu Odpowiedz Link
budzik11 Re: BLW a miód 12.05.10, 10:56 No to pewnie ze wzgl. na alergie i botulizm. A można zrobić zdrowy i bezpieczny "miód" dla dziecka (i nie tylko)- smakuje jak miód, wygląda jak miód a nie grozi tym wszystkim, czym grozi jedzenie miodu pszczelego: forum.poradnikogrodniczy.pl/miod-z-kwiatow-mleczu-vt431.htm Odpowiedz Link
marghot Re: BLW a miód 12.05.10, 11:24 w okolicy mleczy pod dostatkiem, może się odważe zabrać za wytworzenie tego miodu dzieki Odpowiedz Link
monikaaleksandra Re: BLW a miód 12.05.10, 11:28 A ja jestem za naturą, łeb do ula i młode ma jeść do woli Odpowiedz Link
rudzik.2 Re: BLW a miód 16.05.10, 22:37 Moi rodzice robili taki miód, jak byłam dzieckiem. Dobry był. Chyba też zrobię. A może chodzi o to, że miód jest bardzo słodki i przez to atrakcyjny dla dziecka. Może lepiej, żeby takie smakołyki poznało nieco póżniej. Odpowiedz Link
mrs.t Re: BLW a miód 12.05.10, 13:58 tez nie sadze ze to jakies specyficznie ANTY-BLW , raczej chodzi o przestzezenie zeby miodu unikac ze wzgledu na te bakterie Odpowiedz Link
kaeira Re: BLW a miód 12.05.10, 17:27 Jak już napisano, chodzi o przetrwalniki bakterii. Do roku nie dawać. Odpowiedz Link
asjula1 Re: BLW a miód 12.05.10, 19:53 A jakby przegotowac? Swoją droga - nie mialam pojęcia. Matkom powinien byc wreczany na sali porodowej poradnik - najwazniejsze rzeczy z zakresu bezpieczenstwa dzieci - w tym tego rodzaju informacje. Odpowiedz Link
mama_kaspra Re: BLW a miód 13.05.10, 10:21 "Zwykle" przegotowanie ponoc nie wystarcza, nie wiem jak pieczenie np. piernika. A w norwegii taki poradnik daja przy wypisie ze szpitala - i potem jeszcze przynosi raz pielegniarka srodowiskowa jakies dwa tygodnie po porodzie. Nasza o miodzie w kolko mowila, nie mogla uwierzyc ze wiemy o tych bakteriach. Okolo roku ilosc kwasu w soku zoladkowym jest juz dosc duza zeby ewentualne przetrwalniki bakkterii unieszkodliwic. Odpowiedz Link
budzik11 Re: BLW a miód 13.05.10, 13:03 asjula1 napisała: > A jakby przegotowac? To wtedy miód straci wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Nie wolno go nawet dodawać do gorącej wody czy herbaty, jeśli chcemy, żeby nas leczył np. w przeziębieniu, należy go rozpuszczać w letnim napoju. : www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/phpbb/viewtopic.php?t=1806 Już tem. > 45st.C jest szkodliwa dla miodu: Cytatgdy chcemy rozpuścić skrystalizowany, scukrzony miód, nie podgrzewajmy go mocno, gdyż zbyt wysoka temperatura (powyżej 45oC) niszczy część składników odżywczych, za: dermajetics.ultra.pl/herbanet/miod.html Odpowiedz Link