Dodaj do ulubionych

pls help! karmienie alergika roczniaka

30.03.11, 19:30
Witajcie!
Możliwe, że za wcześnie zawitałam na to forum, bo Smok skończy rok za 3 tygodnie dopiero, ale chciałabym Was poprosić o kilka rad smile

Jak urozmaicić posiłki niepiersiowe, kiedy nie można dawać mleka ani glutenu? Poradźcie!
Mam cycoholika-alergika ale sporego żarłoka, z 2 zębami (siekacze górne). big_grin
Nie mam pomysłu co mu jeszcze można podawać w formie posiłku, już odpadam.
Sytuacja wygląda tak:
6.00 - pobudka i trochę piersi
8.00 - kaszka Holle jaglana / amarantus / ryżowa / Sinlac na wodzie z gęstą papka owocową i łyżką oliwy (170-250ml), herbatka do popicia
międzyczas - jestem głodny sad
10.00 - pierś do drzemki
12.00 - obiadek (200-250g papki jarzynowo -mięsnej), herbatka lub woda do popicia
14.00 - pierś po spacerku na 'aperitif', gotowany owoc do ogryzania (jabłko, gruszka)
międzyczas - jestem głodny
16.00 - papka owocowa / kisiel (150-170ml), herbatka / woda do popicia
międzyczas - jestem głodny sad
18.00 - kaszka Holle jaglana / amarantus / ryżowa / Sinlac (inna niż rano) na wodzie z gestą papka owocową i łyżką oliwy (170-250ml), herbatka do popicia
19.30 - pierś na kolację
23.30 - pierś
3.00 - pierś
5.00 - pierś.
I teraz jets tak:
- mm krowie / kozie odpada / Nutra i Pepti odpada, jedynie Isomil daje radę (choć z rumieniem na twarzy), budyń bym zrobiła, ale jak?
- słoiczki odpadają, ciągle był wysypany i kupy były kwaśne i cuchnące strrrrrasznie oraz często zatwardzone. Teraz jest git, malina - gotuję sama.
- soczek owocowy (nawet przecierowy) to ciągle napój nie posiłek dla tego żarłoka
- całych jajek i inn. nabiału nie wprowadzałam jeszcze, czekam na ukończenie roku, za radą pani Malwiny z KP i pediatry; a nie wprowadzę od razu, więc z 2-3 mce jeszcze się pokarmimy jak teraz.
- chleba, sucharków ani ciach kruchych nie dam aż tych ząbków będzie więcej (już odkrztuszałam kilka razy zadławionego b.mocno, dziękuję), chrupy kukurydziane i ryżowe wcina.
Kończą mi się pomysły na dania, a dzieć ma cudowny apetyt, jest od początku w 75 centylu. Podpowiedzcie jakieś pomysły na posiłki! On jest wiecznie głodny!
Pls, help!
Failte
Obserwuj wątek
    • dzikiedzieci Re: pls help! karmienie alergika roczniaka 30.03.11, 21:52
      same papki, może on by coś pogryzł sobie?
      krztuszą się wszystkie dzieci, ale jak dostają jedzenie do ręki, to radzą sobie dużo lepiej niż łychą
    • eszkal Re: pls help! karmienie alergika roczniaka 30.03.11, 22:31
      Od 2,5roku karmię alergika, który ze wzrostem i wagą jest powyżej 97 centyla ale za to do 2 urodzin z apatytem gównie na moje mleko. Miałam więc większe problemy z chęciami córki niż z pomysłami.
      My gluten możemy i to rozszerza możliwości więc w temacie nie jestem dobrze zorientowana ale mąka kukurydziana, gryczana (i pewnie jakieś jeszcze) są chyba bezglutenowe. Możecie mleko sojowe, ryżowe?
      Ja jedzenie w kawałkach wprowadziłam dużo wcześniej. Dlaczego podajesz tylko papki?
      Dziecko doskonale rozdrabnia dziąsłami.
      Masz całe mnóstwo zup do podania i tu wielkie pole do popisu.
      Kończę bo Ktoś mnie wzywa. smile
    • failte Re: pls help! karmienie alergika roczniaka 31.03.11, 08:35
      Podaję też gotowane warzywa i podgotowane owoce do łapy do pogryzienia, chrupki kukurydz i ryżowe. Krztuszą się, owszem, wszystkie dzieci, ale akcje z podobnie mocnym zakrztuszeniem jak mojego szkraba widziałam w swoim życiu tylko 2-3 u innych dzieci. Pediatra mi rzekła, że po prostu łapczywy i muszę się nauczyć "udrażniać" po takim wypadku .
    • salome81 Re: pls help! karmienie alergika roczniaka 31.03.11, 10:06
      Na pobudke piers.
      Kawa zbozowa gotowana z cynamonem, imbirem i miodem.
      Owsianka.
      Drugie sniadanie, jajko z kozim twarozkiem lub z grzanka z patelni.
      O 12 zupa.
      O 14 - 15 zupa lub, gulasz cielecy z kasza jeczmienna, gryczna lub ryzem i gotowana jarzynka. lub jakies pulpety czy krokiety
      Kawa zbozowa gotowana.
      Potem czasem jakies nalesniki z mieszanych zbóż z miodem. Costam z naszego talerza.(ma 2,5 lat)
      Znow owsianka na kolacje czasem ziemniaki z koperkiem.
      Do picia herbatka:tymianek, lukrecja, imbir i miod lub piers dowoli caly dzien.
      W nocy pije pirs czesto.
      Zero przekasek. Jak widzi u innych dzieci przekaski lub soczki proponuje jej piers by nie bylo jej smutno i jest ok.
      Tym sposobem juz nie mam alergika, a mialam. Mala jest nabita ale nie gruba.
    • kosmosik Re: pls help! karmienie alergika roczniaka 31.03.11, 10:18
      Wcina zdrowo to fakt smile Na mój widok z obu postów wynika że masz rasowego cycoholika. Któremu cyc jest potrzebny jak powietrze i jest doskonałą odpowiedzią na każdą chwilę nudy. w tym wieku ja bym już spróbowała z pełnoziarnistymi chrupkami/płatkami np cheerios albo frutina- tymi bez miodu i orzechów! Można też dać przedzielone na pół rodzynki, żurawinki (nie za duzo i raczej z ekologicznych sklepów- nie suszone siarką), można dać banana, kisiel owocowy np jabłkowy/malinowy zrobiony samemu, środek bułki z dobrą wędlinką/piersią kurczaka itd pokrojony na kawałki do łapki (zamiast masła można posmarować mieszanką oliwy z miąższem pomidora (choć wprowadzanie pomidora po malutku), całych jajek nie wprowadzasz piszesz a żółtko wprowadziłaś? Można też smarować nim (ugotowanym na miękko chlebek/bułkę bez skórki, bułkę z dżemem można dać jak jakaś babcia robi.

Moja też się krztusiła i zresztą krztusi wciąż regularnie (26 miesięcy) taki typ. synek nigdy nie miał z tym problemów. Ale co zrobić jedyne to uczyć po prostu jeść, pilnować i tyle...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka