Dodaj do ulubionych

Problem z kupka

29.07.11, 16:07
Dziewczyny pomozcie prosze bo nie wiem co robic. od 10 dni jestesmy w Polsce, przyjechalismy w odwiedziny do dzidkow i mamy ogromny problem. Mala ma straszne zaparcia, pierwsza kupke zrobila w 5 dniu naszego pobytu, strasznie przy tym plakala i musialo ja okropnie bolec. Kupka byla twarda. Malutka jak przyjechalysmy to przez pierwszych kilka dni jadla duzo i wszystko, teraz nie je nic poza piersia. Nie chce tez robic kupy, chyba sie boi bolu, co jakis czas widac ze kupka chce wyjsc to ona wtedy staje na palcach, krzyzuje nogi i wstrzymuje kupke. Od kilku dni podaje jej duphalac ale chyba jej nie pomaga bo to w sumie juz piaty dzien bez kupki. Nie wiem nawet czy ona ma teraz zatwardzenie czy to nie jest jakis uraz psychiczny, bo w sumie to od kilku dni jest na samej piersi. Nie wiem tez co robic z tym duphalaciem dawac go dalej skoro ona nie je nic poza piersia, co wogole robic, isc do lekarza czy przeczekac, poradzcie cos prosze bo strasznie sie martwie.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
PS
Mala ma 2 latka
Obserwuj wątek
    • kasiaizuzia1 Re: Problem z kupka 29.07.11, 17:06
      Moja córeczka około 2 lat często miewała zaparcia.
      Pomagało wtedy dawanie do picia tylko czystej przegotowanej wody, wyeliminowanie słodyczy i białego pieczywa, surowe owoce i warzywa (moje dziecko zawsze jadło bez problemu), no i brak mleka i przetworów mlecznych poza piersią.

Po kilku razach zauważyliśmy że ma zaparcie kiedy wyjeżdżamy (chyba jakiś stres wyjazdowy).

Trwało to kilka miesięcy (3 może 4) i przeszło.
      Na bilansie dwulatka zgłaszaliśmy ten problem - lekarka zaleciła czopki glicerynowe, ale Zuzia nie chciała żeby zakładać więc po kilku próbach zaniechaliśmy bo nie zauważyłam żeby dawały widoczną poprawę..

nie wiem czy pomogłam, ale pozdrawiam i życzę zdrowia
      K
    • alicez Re: Problem z kupka 29.07.11, 20:41
      Kup bio śliwki suszone, ugotuj, sok podaj córce do picia a owoce do deseru wrzuć. Jak masz możliwość zrobienia soku jabłkowego w sokowirówce to 1 jabłko bez rozcieńczania też przeczyszcza. Kolejny patent to oliwa z oliwek, najlepiej na czczo, ale już widzę dziecia łykającego oliwę radośnie smile I na koniec ugotowane siemię lniane, sam "glut" po odcedzeniu pestek, tylko to tak ze 3 x dziennie żeby zadziałało. Mam w domu jednego małego obywatela z kupkowymi problemami, więc wszystko testowane na dzieciach i to własnych smile
    • anulka_1 Re: Problem z kupka 01.08.11, 08:22
      U nas pomogły: suszone śliwki, rodzynki, oliwa z oliwek dodawana do potraw, przyprawy (majeranek), sok ze świeżo wyciśniętej marchewki i jabłka, dobrze jest też dawać owoce (winogrona, morele).
    • misanka Re: Problem z kupka 01.08.11, 10:15
      > isc do lekarza czy przeczekac,

na pewno nie przeczekać, bo zaparcia to wcale nie banalny problem!!

od razu do lekarza też bym nie biegła, ale jak problem się utrzymuje z pół miesiaca to nie zaszkodziłoby się skonsultować
      na początek to co już radzą koleżanki - domowe sposoby, czyli dużo picia, śliwki, owoce itp smile
      niestety zaparcia przy wyjazdach, to problem wielu ludzi, nawet dorosłych
      • eva-333 Re: Problem z kupka 01.08.11, 20:28
        Dzieki dziewczyny za rady. Chyba jest juz lepiej, pisze chyba bo wczoraj mala zrobila dwa razy luzna kupke, wyglada jakby miala rozwolnienie, przestalam dawac syrop, zobaczymy jak bedzie dalej.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka