Dodaj do ulubionych

Do ekspertek - co o tym myślicie?

23.05.13, 10:37
"Badania przeprowadzone przez grupę włoskich specjalistów wykazują, że przy zastosowaniu odpowiedniego preparatu mlekozastępczego można znacząco skrócić okres alergii pokarmowej na białko mleka krowiego.

Wyniki opublikowane w majowym wydaniu Journal of Pediatrics wykazują, że po zastosowaniu preparatu na bazie hydrolizatu kazeiny z dodatkiem bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG niemal 80% badanych niemowląt uzyskało tolerancję już w wieku 12 miesięcy.

W przypadku preparatów opartych na innych formułach jak np. hydrolizatu kazeiny bez dodatku probiotyku, hydrolizatu ryżowego, mleka sojowego lub preparatów zawierających wolne aminokwasy, największy odsetek dzieci wykształcających tolerancję obserwuje się pomiędzy 2-4 rokiem życia.

Innowacyjność badanej formuły polega na dodatku probiotycznych szczepów Lactobacillus rhamnosus GG, które zmniejszają przepuszczalność jelit, ilość kalprotektyny w kale oraz ilość krwi utajonej w kale po 1 miesiącu karmienia niemowląt z alergią na mleko krowie.

Dobroczynne działanie Lactobacillus związane jest z kompleksową odpowiedzią błony śluzowej jelit w postaci regulacji ekspresji różnych genów zaangażowanych w odpowiedź immunologiczną, zapalną, sygnalizację komórkową oraz transkrypcję i transdukcję sygnału.

Alergie pokarmowe u dzieci są istotnym czynnikiem zapoczątkowującym tzw. marsz alergiczny. Ich wczesne zwalczenie może skutkować zahamowanie tego procesu, co dla dotkniętych chorobami atopowymi dzieci oznacza zmniejszenie problemów alergicznych w dorosłym życiu.

Zdaniem głównego autora badań prof. Roberto Cananiego z Uniwerystetu Federico II w Neapolu przyspieszone nabywanie tolerancji na mleko krowie ma niebagatelne znaczenia dla jakości życia dziecka i jego rodziców. Szybsze przejście na normalną dietę, obniżenie kosztów terapii oraz ograniczenie marszu alergicznego – to główne z wymienionych przez niego pozytywnych skutków stosowania nowoczesnych preparatów mlekozastępczych.

Profesor Canani wyniki badań swojego zespołu prezentował podczas 46. dorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), które miało miejsce w dniach 8 -11 maja w Londynie. "
Obserwuj wątek
    • infiniteness Re: Do ekspertek - co o tym myślicie? 23.05.13, 12:15
      Nie mam się za eksperta ale się wypowiemsmile Tak, stosuję "odpowiedni preparat mlekozastępczy"wink

      > Dobroczynne działanie Lactobacillus związane jest z kompleksową
      > odpowiedzią błony śluzowej jelit w postaci regulacji ekspresji
      > różnych genów zaangażowanych w odpowiedź immunologiczną,
      > zapalną, sygnalizację komórkową oraz transkrypcję i t

      No właśnie, odpowiedź immunologiczna, wiadomo, że białko mleka krowiego to jedno z najbardziej alergizujących białek, więc chyba logiczne byłoby go unikać a nie wytwarzać na nie tolerancję. Proste, nie ma alergenu, nie ma problemu. Szuka się związku ekspozycji na mleko z cukrzycą typu 1, innymi chorobami autoimmunologicznymi a z drugiej strony kombinuje się co tu zrobić by jak najszybciej nakarmić dziecko nabiałem. No ale rozumiem, że dla Włochów to ważne, oni żyją mozarellą, pecorino itp.
    • aniarudi83 Re: Do ekspertek - co o tym myślicie? 23.05.13, 12:19
      Te badania ewidentnie nie brały pod uwagę dzieci karmionych wyłącznie piersią. Wyraźnie wypisane są tylko preparaty mlekozastępcze różnego rodzaju.
      I pewnie racja, że przy podawanych probiotykach proces przywrócenia tolerancji białka krowiego jest przyspieszony. Tylko dlaczego nikt nie brał pod uwagę mleka ludzkiego, które zawiera dużo więcej szczepów probiotyków a białka krowiego ani grama (oczywiście przy diecie mamy)?
      Że już nie wspomnę o braku kombinacji mlek roślinnych z tymi probiotykami- a może jeszcze szybciej by poszło?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka