Dodaj do ulubionych

chcę ograniczyć kp

15.01.15, 00:00
Syn ma 21 m-cy. karmię i karmię i karmię.... chciałabym ograniczyć karmienie z kilku powodów:
Młody skubie mi i miętosi drugi sutek. Irytuje mnie to i męczy coraz bardziej. Zawsze coś musiał robić łapkami. jak był malutki wkładał mi paluszki do ust i nosa potem znalazł drugi sutek. początkowo mnie to śmieszyło teraz męczy i drażni. nie da się go oszukać np koralami czy wytłumaczyć że nie wolno.
Mało je i mało przybiera. jest często ważony bo ma kamicę nerkową i chodzimy często na badanua i kontrole. waży obecnie 9900 i mierzy 83 cm. Niby jest w siatce. ale... co ciekawe kłopoty z przybieraniem zaczęły się ok 9 miesiąca jak zaczął dostawać regularne posiłki. nie jest alergikiem i jest ogólnie zdrowy. nie choruje. pomyślałam sobie że może to przez to ciągłe podpijanie z piersi mniej je.
od miesiąca a nawet dłużej próbuję mu ograniczyć kp w dzień. kp jest równueż do woli do zasypiania i od 4 rano. to mi nie przeszkadza bo te kilka godzin w nocy spokojnie prześpi i ja też. jak próbowałam mu ograniczyć pierś w dzueń to dziecko mi się z dnia na dzień zmieniło. teraz chce piersi co 10 minut. jak się bawimy to trochę rzadziej ale jak tylko jestem na jego poziomie na podłodze to potrafi wisueć na mnie co chwilę. poza tym chce piersi co trochę i wszędzie. a już był taki okres że jarmiliśmy się tylko w domu na łóżku i nigdzie więcej.
a poza tym teraz nie mogę oderwać się id nuego nawet na odległość 2 metrów bo karudzi, wyje, ciągnie mnie do zabawek, w jakueś miejsce, włazi na kolana po kp i tak na okrągło. nie pozwala mi nic zrobić, ani obiadu ani prania, nawet do wc ze mną idzue. gorzej jest teraz niż jak był niemowlakiem. nie chce zostawać z tatą czy bratem musi być mama. a najlepiej mama na łóżku i z odsłoniętym cycem.
no jakaś masakra się zrobiła. kompletnie nie mam czasu dla siebie, nie mogę pracować, nie mogę żyć, buuuu
poradźcie mi coś, pocieszcie że to taki wiek i mu przejdzie, że nie jest to wine tego że próbowałam go odstawić, nie mam już siły....
lubiłam karmić, i mogłabym to robić nadal, rodzinie długie kp nie przeszkadza ale teraz młody jest tak męczący z tym wiszeniem na mnie i na cycu że mam dość.
jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • limka13 Re: chcę ograniczyć kp 15.01.15, 12:41
      Czytam Twojego posta i zastanawiam sie czy to czasem nie ja go napisalam. Moja sytuacja jest identyczna. mala ma 13 miesiecy i tez wisialaby przy piersi caly czas i tez skubie co doprowadza mnie do szalu! Tez malo przybiera i tez nie mam pomyslu jak ja zachecic do wiekszego zainteresowania innym jedzeniem. Od tygodnia nie podaje jej piersi w nocy. Ciagle czasem sie jeszcze budzi ale jestem konsekwentna i nie dostaje piersi. Chce ja stopniowo odstawic juz od piersi ale wydaje mi sie ze im bardziej chce jej ograniczac tym bardziej ona chce piers czesciej. Jestem juz tym wykonczona takze chetnie tez poprosze o pomoc smile
      • fizmedka Re: chcę ograniczyć kp 15.01.15, 18:24
        Sprobuje Wam pomoc na przykladzie cory. Tylko, u nas jest dodatkowa zmienna, bo jedtem w ciazy.
        Jedno wiem na pewno Zakazany owoc jest najbardziej porzadany!!! Rada nie ograniczac, przetrzymac.
        Moj szczypulec zainteresowal sie koralami i cekinami na bluzce, wiec musialam zaopatrzyc sie w wiecej blyskoteksmile
        Na problemy z waga to Wam nie poradze, ale powiem tak odkad mloda zredukowala liczbe karmien, zaczela miec apetyt. wcina az sie uszy trzesa, ale od ponad 4 miesiecy nie przytyla ani grama... Rosnie w gore z 50 centyla wzrostu skoczyla ponad 75 a waga spadla ponizej 50 centyla, ale widze po niej ze nie glodujewink choc czasami chcialabym ja podtuczyc swoim mlekiem. Niestety mleko jest maks 3-4 razy na dobe, ostatnio czesciej raz przed spaniem.
        Jak pila mleko to jadla mnie doroslego jedzenia ale waga powoli piela sie w gore, a teraz nie nadarzam z przygotowywaniem posilkow a waga stoi...
    • fizula Re: chcę ograniczyć kp 15.01.15, 23:18
      Dziecko ogólnie zdrowe to dziecko chore na kamicę nerkową? Coś mi się tu nie zgadza.
      Dzieci rzeczywiście zdrowe w tym wieku potrafią wisieć na piersi, ale dziecko chore na kamicę nerkową to obowiązkowo wisi na piersi, żeby nie obciążać swoich nerek innym jedzeniem, a w szczególności krowim mlekiem.
      Także ja się nie dziwię Twojemu dziecku.
      Jeśli nie wystarczą dla ruchliwych łapek jedne korale, to trzeba wziąć 2-3-4... korale, wisiorki, broszki. Widziałaś kiedyś ile korali mają Murzynki, hehe?
      Współczuję zmęczeniu. Wydaje mi się, że przede wszystkim chcesz odpocząć- gdybyś była bardziej wypoczęta, zrelaksowana, to łatwiej by Ci się karmiło. Może z tej strony podejść do problemu?
      • anitat Re: chcę ograniczyć kp 17.01.15, 00:29
        Fizula, pisząc ogólnie zdrowe miałam na myśli źe nie miewa katarów przeziębień chorych uszu gardła alergii itd smile
        Młody urodził się z dwoma kamieniami na prawej nerce i jak do tej pory niewiele się dzieje poza jednym incydentem kolki nerkowej bo kamień się poruszył. Czasami nawet nie pamiętam źe coś mu dolega. Lekarze czekają i my teź czekamy. Wiem źe moje mleko jest dla niego najlepsze, bo nawet gdybym chciała nie mogę podawać mu ani mm (za duźo w nim dodatków, witamin, wapnia), nie mogę podawać teź źadnych witamin nawet d3, ani suplementów z wapniem. A o mleku krowim to nawet nie pomyślałam.
        Masz natomiast rację - jestem zmęczona, ale niestety nie mam pomocy ani do dziecka ani w domu. Od kilku miesięcy nie czuję się najlepiej (choruję na sm i "czasami" mi się to zdarza). Powinnam wziąć leki ale jak karmię to nikt mi ich nie da. Stąd mój post źe myślę o zakończeniu kp ale martwi mnie to źe młody sprawia wraźenie źe im bardziej ja chcę ograniczyć tym bardziej on się broni. Starszego syna nie karmiła wcale. Nie wiem jak to jest, czy to taki etap w źyciu prawie dwulatka, źe tylko mama i mama i cyc i cyc. Czy on tak histerycznie reaguje na to źe chcę zakończyć kp ?
        Ze skubaniem walczę, moźe faktycznie powinnam obwiesić się jak choinka, muszę spróbować kaźdy pomysł jest dobry smile

"czasami" mi się to zdarza)
        • fizmedka Re: chcę ograniczyć kp 17.01.15, 08:38
          Anitat, przepraszam, ze zapytam. Rozumiem ze interferon niewchodzi w gre. Ale nie przyjmujesz zadnych immunosupresantow? Metypred jest dozwolony przy kp. Karmilam na nim noworodka(mam bardzo ciezka astme) Neonatolog nie miala nic przeciwko. Moze on byCi troche pomogl. Jesli chcesz to mozesz napisac do mnie na gazetowego.
          • anitat Re: chcę ograniczyć kp 27.01.15, 14:41
            fizmedka, chciałam napisać na gazetowy ale masz nieaktywna pocztę.

w skrócie: przekonałam neurologa, żeby wykonał "telefon do przyjaciela" i zaczęłam brać medrol i karmię nadal, biorę od wczoraj więc efektów jeszcze brak ale mam nadzieję, że trochę pomoże. Mam też nadzieję, że młodemu nie zaszkodzi, dostałam zielone światło od jego nefrologa też.
            • fizmedka Re: chcę ograniczyć kp 27.01.15, 17:48
              Mam aktywna poczte gazetowa fizmedka@gazeta.pl

Ciesze sie, ze Ci pomoglam. Medrol to dobry i bezpieczny lek przy kp a przy Twoich dolegliwosciach tez powinien byc skutecznysmile nawet w ciazy sie go podaje jesli jest taka koniecznoscsmile moj immunolog mowi, zebys widziala jakie swietne dzieci sie rodza na metypredziewink to dzieki wlasnie temu stwierdzeniu wogole odzyskalam nadzieje na ciaze. A teraz mam w domu dwulatke i czekam z utesknieniem czerwcasmile
        • yumemi Re: chcę ograniczyć kp 17.01.15, 14:21
          Anitat, jestes samotna mama? Z rodziny nie ma nikogo? Moze jakas kolezanka, z ktora moglabys zostawić dziecko na te pare godzin zeby miec troche czasu dla siebie?
          Ja karmiłam drugie dziecko 2.5 roku ale potrzebowałam chwil tylko dla siebie.
    • anitat Re: chcę ograniczyć kp 16.02.15, 23:19
      Donoszę z dumą źe ogarnęłam się i nadal karmię. I w dzień i do zasypiania i nad ranem.
      Spacyfikowałam trochę skubiące małe paluszki, przeźyliśmy razem moje sterydy (dzieci kp jednak więcej spijają w mleku leków niź się wszystkim wydaje - oboje mieliśmy skutki uboczne po medrolu - zwiększony power i bezsenność), chyba mieliśmy oboje jakiś kryzys bo syn nadal jest synusiem mamusi ale juź nie "wisi" na mnie przez całą dobę. Jesteśmy oboje spokojniejsi.
      • fizmedka Re: chcę ograniczyć kp 16.02.15, 23:31
        Brawo!!! Hmm to moze moje dziecie dlatego tak malo spi... A ja nie skokarzylam, bo ma tak od zawsze... A od urodzenia te sterydy nam towarzysza... A dawki ktore biore naco dzien na mnie nie dzialaja pobudzajaco, gorzej jak musze wskoczyc powyzej 32 mg...

Z calego serca gratuluje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka