Dodaj do ulubionych

leki przed RTG

17.07.15, 21:12
Witajcie, Mam mieć prześwietlony dolny odcinek kręgosłupa i cos tam jeszcze w tych okolicach. Pani w rejestracji kazała wziąć przeczyszczający lek alax wieczorem, potem rano węgiel i potem przyjść na prześwietlenie. Zadzwoniłam do pediatry - trzydniowy zakaz karmienia. Nooo aż tak mnie ten kręgosłup nie boli pomyślałamsmile No ale chciałabym ten rentgen zrobić. Czy któraś z Was miała i czy konieczne jest to przeczyszczanie? Moze iść, powiedzieć że się lek wzięło, najwyzej zdjęcie nie wyjdzie. Albo jak się mozna skutecznie za przeproszeniem przeczyścić bez szkody dla malucha? Glupi ten problem ale boli mnie i juz zbyt długo z tym zwlekam...
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: leki przed RTG 19.07.15, 09:19
      poszukaj w leksykonie leków jaka to grupa
      pierwsze słyszę, że jak ma się sraczkę wywoływaną to nie można karmić 3 dni big_grin
      • k.atarynka Re: leki przed RTG 19.07.15, 12:36
        No bo żeby dziecię tez tej sraczki nie dostalo, chyba o to chodzi czy cos. Co to za leksykon lekow? Juz szukam
        • ela.dzi Re: leki przed RTG 19.07.15, 13:06
          Jak dziecko miałoby dostać biegunki jak to matka zażywa preparat ? Litości, przecież to się kupy nie trzyma. Tutaj sprawdź ten lek :

www.kobiety.med.pl/leki/search.php
          • k.atarynka Re: leki przed RTG 21.07.15, 19:40
            Nie ma tam składników tego leku, bo to jakieś ekstrakty roślinne. Tu www.libramed.pl/wpg/NumeryArchiwalne/14/05.html znalazłam taka informację : Środki przeczyszczające, które wchłaniają się w przewodzie pokarmowym matki, mogą przechodzić do mleka i wywoływać biegunkę u dziecka. Więc wolę dmuchac na zimne.
    • kangoorol Re: leki przed RTG 19.07.15, 14:44
      A moze lepiej czopek glicerynowy doodbytniczo zastosowac? tak jak przed wiekszoscia operacji w dolnych rejonach i z narkoza....
    • aannagr Re: leki przed RTG 20.07.15, 22:08
      A ja robiłam RTG i tylko espumisan brałam (albo coś innego o podobnym składzie, nie pamiętam szczegółów). Oczywiście wciąż karmiąc.

A dla ścisłości - ile maluch ma? Rozumiem, że nie noworodek? smile
      • k.atarynka Re: leki przed RTG 21.07.15, 13:25
        10 miesięcy. A też robiłaś dolny kręgosłup?
      • aannagr Re: leki przed RTG 21.07.15, 16:50
        Tak robiłam i dolny i środkowy.
        Moja córka miała wtedy rok.
        Pewnie co przychodnia to inne wytyczne w przygotowaniu się do badania.
    • asbu Re: leki przed RTG 23.07.15, 01:04
      Espumisan można brać przy KP. I w zasadzie on+lekkostrawna dieta na kilka dni przed badaniem powinna wystarczyć. Można się wspomóc laktulosą czy parafiną. Ogólnie najważniejsze żeby gazów w jelitach nie było.
      • asbu Re: leki przed RTG 23.07.15, 01:12
        A - doczytałam, że masz brać węgiel a nie espumisan. Też można przy KP.
        • k.atarynka Re: leki przed RTG 23.07.15, 15:45
          Dzięki, oleję te leki. Doczytałam tez ze w wielu miejscach wlasnie zalecają lekkostrawna, płynną dietę a nie alax, no ale pewnie co przychodnia to inaczej.
          • k.atarynka Re: leki przed RTG 23.07.15, 15:47
            Tylko espumisan wezmę na wzdęcia, węgiel nie będzie potrzebny bo on miał przeciwdziałać efektom alaxu po badaniusmile
            • aguar Re: leki przed RTG 24.07.15, 15:44
              A jakby to przeczyszczenie było rzeczywiście konieczne ze względu na "cos tam jeszcze w tych okolicach", to możesz sobie wlewkę doodbytniczą zrobić (do kupienia w aptece) i będzie po problemie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka